Jak si Barca vytvořila na Montjuic domov

Jak si Barca vytvořila na Montjuic domov Foto: X @FCBarcelona

První El Clásico na Estadi Olimpic Lluis Companys - dočasném domově Barcelony - se hrálo v sobotu v 16:15, což je ve Španělsku neobvyklý čas pro zápas takového formátu.

Neobvykle vysoké teploty o uplynulém víkendu také způsobily, že okolí stadionu bylo plné lidí, kteří pořádali pikniky, a fanoušci všech věkových kategorií se opalovali na ubrusu, který použili k obědu. Jiní už před velkým zápasem popíjeli pivo - což je uvnitř stadionu zakázáno.

Místní obyvatelé jsou zvyklí spíše na výkop ve 20:00 nebo 21:00, ale spousta návštěvníků zápasu si užívala výhodné polohy stadionu vysoko na Montjuicu, asi hodinu chůze od Camp Nou a velkých rekonstrukcí, které tam právě probíhají.

Na stadionu Lluis Companys se také hodně pracovalo. V prosinci loňského roku se začalo s vylepšováním většiny prostor - od prostor pro občerstvení a novinářské lóže až po šatny, hřiště a zavlažovací systém.

Stadion byl postaven pro Mezinárodní výstavu v Barceloně v roce 1929 a jistě působí staře, ale to samé se dá říct i o Camp Nou, který modernizaci rozhodně potřeboval.

Na Montjuicu panovala velká nejistota, jak to bude fungovat, ale hráči a trenéři jsou v tuto chvíli s logistikou spokojeni, i když by samozřejmě raději byli na Camp Nou. Barca v současnosti počítá s tím, že se vrátí zpět do listopadu 2024 - tedy v době 125. výročí založení klubu, ale pouze se dvoutřetinovou kapacitou.

Zdroje z technického štábu Barcy, které raději mluvily anonymně, protože neměly povolení k vyjádření, sdělily deníku The Athletic, že v některých ohledech je Estadi Lluis Companys ve skutečnosti "praktičtější" než Camp Nou.

"Camp Nou je velmi starý a předtím tam byla jen šatna," řekli. "Teď potřebujeme tělocvičnu, místnost pro fyzioterapeuty, jídelnu... a na Montjuicu se nám podařilo dát všechno dohromady."

Se stěhováním doznala změn i rutina hráčů. Nyní musí kvůli nedostatku parkovacích míst na Montjuicu společně cestovat autobusem z tréninkového hřiště Barcy - které se nachází v Sant Joan Despi na západě města. Dříve všichni přijížděli na Camp Nou svými auty.

Na stadion Lluis Companys je určitě obtížnější se dostat. Původně Barca tvrdila, že se tam fanoušci na motorce nebo autem vůbec nedostanou. Nyní klub a barcelonská radnice zřídily pro dny zápasů několik parkovišť - největší z nich se nachází na Passeig del Migdia, poblíž botanické zahrady.

Fanoušci mohou nově parkovat také v areálu Fira Gran Via, který se nachází na úpatí kopce. Odtud klub zajistil kyvadlovou dopravu pro fanoušky, kteří nechtějí jít pěšky, a další autobus odjíždí z náměstí Placa Espanya. Na vrchol můžete také vyjet lanovkou, nebo se vydat na 20minutovou cestu pěšky, při které vám pomohou eskalátory.

Někteří fanoušci si mysleli, že to bude opravdová dobrodružná cesta, ale ve skutečnosti byli mnozí překvapeni, jak snadno se na hřiště dostanete. Bonusem je také výhled, který vás přivítá. Jakmile se dostanete na stadion, za zády se vám otevře jeden z nejlepších výhledů na celou Barcelonu. Cesta zpět je ještě příjemnější - je to celé z kopce a u nohou máte celé osvětlené město.

Umístění dočasného domova Barcy vyvolalo kromě dopravní dostupnosti také pochybnosti u majitelů permanentek, kteří se obávají zimních teplot. Montjuic má pověst chladného a nechráněného místa a otevřená konstrukce stadionu tomu nepomáhá.

Tyto dva faktory přispěly k nízkému zájmu některých majitelů permanentek. Jiné zase příliš nepotěšilo, že Barca zvýšila cenu.

V dubnu bylo oznámeno zvýšení cen permanentek na letošní sezónu o 30-40 %. Když viděli, jaký odmítavý postoj to mezi členy vyvolalo, o měsíc později to napravili a zlevnili je ještě více než na Camp Nou. Přesto však z 80 274 držitelů permanentek na Camp Nou využilo možnosti přestěhovat se na Montjuic pouze 17 552. Klub jim dal k dispozici 27 385 míst a zbytek ponechal ve volném prodeji.

Oficiální kapacita stadionu Olimpic Lluis Companys je 54 367 míst - ačkoli téměř 10 % z nich má omezenou viditelnost. Pouze 49 472 míst má stoprocentní výhled na fotbalové utkání.

"Potřebujeme vás víc než kdy jindy, vaši podporu, vaši soudržnost a obětavost," řekl Xavi v projevu k příznivcům před tradiční generálkou Barcy o Pohár Joana Gampera (letos byl pozvaným soupeřem Tottenham). "Je důležité, abychom se díky vám cítili jako na Camp Nou."

Nejvyšší návštěva v sezoně byla zatím na El Clasicu (50 112 diváků), zápasech s Realem Betis (45 055 diváků) a Celtou Vigo (43 272 diváků). Zápas proti Athleticu Bilbao 22. října sledovalo pouze 38 194 diváků.

Jedna část pravidelných domácích fanoušků týmu dala najevo svou nespokojenost s novým uspořádáním - Grada d'Animacio ("aktivní tribuna", tvořená čtyřmi různými skupinami fanoušků).

Domácí návštěvnost Barcelony v této sezóně
 
Soupeř
  
Datum
  
Návštěva
  
Cadiz
Nedělě 20. srpna
39,603
Real Betis
Sobota 16. září
45,055
Royal Antwerp
Úterý 19. září
40,989
Celta Vigo
Sobota 23. září
43,272
Sevilla
Pátek 29. září
41,116
Athletic Bilbao
Neděle 22. října
38,194
Shakhtar Donetsk
Středa 25. října
41,409
Real Madrid
Sobota 28. října
50,112

Rozhodnutí klubu snížit počet míst, která jsou členům k dispozici, je zklamalo. Na Camp Nou měli k dispozici 1 200 míst, nyní jich mají přibližně 570. V prohlášení, které skupina zveřejnila v srpnu, obviňují z tohoto rozhodnutí "jasnou prioritu, která je dávána zahraniční veřejnosti, příležitostným turistům, a nikoli místním příznivcům, kteří vyznávají klubové barvy".

Nejníže položené části stadionu, které jsou nejblíže atletické dráze obklopující hřiště, mají nejhorší viditelnost. Během několika prvních domácích zápasů Barcy působil pohled na tato prázdná místa v televizi silným dojmem, že stadion není ani zdaleka plný. Od té doby klub tyto plochy zakryl plachtami s klubovým logem - ne však v oblasti, kde se shromažďuje Grada d'Animacio, protože dal přednost místům navíc.

Vedoucí Grada d'Animacio také řekli deníku The Athletic, že malý prostor, který jim byl na stadionu přidělen, znamená, že již nemohou vyvěšovat tak působivé předzápasové vlajky, jako tomu bylo na Camp Nou. Další problémy souvisejí s tím, že stadion nespravuje Barca. To znamená, že nemohli získat povolení k tomu, aby si prostor upravili podle svého, například vyvěšením bannerů z tribuny nad svou sekcí.

To vše se odehrává, zatímco fanoušci Barcelony se na změny, které se odehrávají na Camp Nou, stále dívají trochu zpovzdálí. Návrat klubu je naplánován na 29. listopadu 2024. Takové datum stanovili Barcelona a stavitelé Limak. Kapacita hřiště bude 66 % a v sezóně 2025-26 se zvýší na 90-95 %. Podle plánu by měl být stadion plně dokončen a zprovozněn do června 2026.

Třetí patro již bylo odstraněno a nyní, po získání potřebných stavebních povolení od barcelonské radnice, začnou práce na zbytku projektu.

Prozatím je však Barca ve svém dočasném domově dostatečně spokojená - i když ještě uvidíme, jaká tam bude zima.


Zdroje: https://theathletic.com/5024348/2023/11/03/barcelona-montjuic-camp-nou-el-clasico/



Diskuze

v 16:15 se hrálo už dost clasic teda.

07.11.2023, 07:15

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 87
2. Girona FC 74
3. FC Barcelona 73
4. Club Atlético de Madrid 67
5. Athletic Club 61
6. Real Sociedad de Fútbol 54
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 20
2. Jude Bellingham 18
3. Alexander Sørloth 17
4. Robert Lewandowski 17
5. Ante Budimir 16
29. Ferrán Torres 7
32. João Félix 7
50. Raphinha 5
53. Fermín López 5
55. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat