JAK VIDÍM PŘESTUPY A EL CLÁSICO (BARCELONSKÝ STREAM #2)

JAK VIDÍM PŘESTUPY A EL CLÁSICO (BARCELONSKÝ STREAM #2)

Mezi hlavní adepty na odchod z barcelonské šatny patří podle médií Arda Turan, jenž byl v minulosti spojován se zájmem anglických klubů a Galatasaraye; Javier Mascherano, který pomalu začíná cítit, že mu věk nedovoluje hrát na tak vysoké úrovni, jak by si sám představoval; dále Denis Suaréz, Gerard Deulofeu nebo Thomas Vermaelen. 

Arda Turan asi není téma k diskuzi, nehraje, neustále je zraněný a sám není v klubu spokojen. Ač nerad, musím přiznat, že i zbavit se ho zadarmo je v téhle chvíli pro klub dobrým řešením. Zatímco Denis Suaréz i Deulofeu, přestože jsou typově každý úplně jiní, oba prezentují ještě relativně mladou barcelonskou školu, které bych se určitě nezbavoval, v úvahu však může přijít i půlroční hostování jednoho z této dvojice.

Barcelona se naopak podle médií snaží lovit především na ostrovech, hlavním jménem v této spojitosti byl Philippe Coutinho, ale šustlo se také jméno Mesut Özila nebo Christiana Eriksena. Hodně se také mluví o tom, že by se v zimní pauze mohl připojit k týmu stoper Yerry Mina. Server efotbal.cz přišel i s informací, že se Barcelona zajímá o hráče Juventusu Turín Miralema Pjaniče.

Co se nákupů týče, domnívám se, že je hlavní zachovat zdravý rozum a i s ohledem na rizika neplatit přemrštěné sumy. Netřeba se dívat moc do minulosti, abychom si vzpomněli, jak nepříjemné je, když se předražený hráč zraní dřív než stačí odehrát jedno celé utkání. Částka, za kterou přestoupil Dembelé, by se měla stát stropem, který by rozhodně neměl být překročen i s ohledem na věk jednotlivých hráčů (s výjimkou Miny se jedná o hráče starší 25 let). Nejblíže k tomuto stropu by se potencionálně mohla dostat částka vyplacená za Philippeho Coutinha, o kterého má Barca dlouhodobý zájem.

Coutinho je zároveň jediným hráčem, u kterého bych toleroval lehké překročení 100milionové částky. O kauze Griezmann se psalo hned v několika španělských denících. Ať už proces dopadne jakkoli, měla by Barcelona při případném přestupu udržet přestupovou částku pod 100 miliony. Atletico by mělo být ve vyjednávání daleko více ohebnější, protože vypadnutím z Ligy mistrů přišlo o spoustu potenciálních příjmů.

Pakliže by přestup Coutinha nevyšel, přišla média s několika možnými plány B, kterými by se mohla Barcelona vydat. Z hlediska peněz se mi nejvíc líbí spekulace, která říká, že by se z Arsenalu mohl do Barcelony přestěhovat Mesut Özil a opačným směrem by zamířil Arda Turan - tenhle scénář by zabil dvě mouchy jednou ranou. Arda by našel nový klub a navíc se ve spekulacích objevila případný doplatek vyčíslený pouze na 20 miliónů eur. Özil navíc má zkušenost se španělskou ligou. Jedinou kaňkou na přestupu je pouze věk německého záložníka - 29 let nedělá z Mesuta příliš dobrou perspektivu do budoucna. Jednou z méně pravděpodobných variant je také přestup Pjaniče z Juventusu. Ačkoli přestupová částka 45 milionů eur zní poměrně sympaticky, Pjanič je v Turíně teprve jednu a půl sezóny a tak se nezdá pravděpodobné, že by v lednu měnil působiště.

V záznamu níže také srovnáme jednotlivé hráče Realu Madrid a Barcelony, tyto dva týmy čeká už v sobotu první El Clasico této ligové sezony. Posledních 5 vzájemných střetnutí napříč všemi soutěžemi (i přátelskými zápasy) dopadlo pro barcelonské 2x šťastně, 2x se radovali fandové Realu a 1x se zrodil remízový výsledek. Naproti tomu v posledních 5 utkání těchto dvou týmů na stadionu Santiaga Bernabeua zvítězila Barcelona 3x, zatímco Real pouze 2x. Podle kanadského bodování hráčů je nejlepším hráčem Barcelony v LaLize zatím Leo Messi (14+5), zatímco o na straně Realu mají nejlepší zápis Asensio a Isco (oba 4+3). Barcelona se pak bude muset vypořádat s rozsáhlým seznamem hráčů, kteří v sobotu do bojů pravděpodobně nezasáhnou (Rafinha, Deulofeu, Arda, Paco Alcacer, Dembel a Umtiti). Real podobné starosti příliš nemá chybět bude pouze Luca Zidane.

Barcelonští budou mít o motivaci postaráno, po dvou prohrách v superpoháru mají Realu co vracet. A nyní je k tomu vhodná příležitost - v lize se daří tým si pod Valverdem sedl a případná výhra by mohla definitivně zlomit vaz Realu ve snaze obhájit v této sezóně ligový titul. Podle mého názoru se však nebude jednat o hurá fotbal s enormním množství šancí. Jestli jde na Valverdem na jeho hře něco vyčíst, tak je to snaha neinkasovat, a to především na hřištích soupeřů, lze tedy očekávat že Blaugranas nastoupí opět v rozestavení 4:4:1:1 a budou vycházet ze zajištěné obrany. Otázkou však zůstává, kdo se postaví na pravé straně obrany - Semedo, nebo Sergi Roberto? Variantou také je postavit do základu oba tyto hráče Semeda na pravý kraj obrany a Sergi Roberta před něj na pozici pravého záložníka. Velice pravděpodobné je také to, že se do základu vrátí Sergio Busquets, když v byl v minulém zápase šetřen, i když místo něj hrající Rakitič odvedl na pozici defenzivního štítu velice dobrou práci. Možná nejvíc se pak budou oči upírat směrem k výkonu Thomase Vermaelena, pro kterého to bude pravděpodobně doposud nejdůležitější zápas v barcelonském dresu. Nic však nenasvědčuje tomu, že by tuto roli neměl zvládnout, v předchozích zápasech, kde zaskakoval za zraněného Umtitiho se prezentoval velmi jistými výkony.

Přestože si myslím, že ve většině případů vyhrává v El Clásicu tým, který více potřebuje body věřím, že zvítězíme v poměru 3:1! 




Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat