Postup do semifinále není ani zdaleka jistý

Postup do semifinále není ani zdaleka jistý Foto: UEFA

2020 - neslavný debakl 2:8 od mnichovského Bayernu v Covidové bublině, 2021 - domácí prohra 1:4 od PSG, a posléze remíza 1:1 v Paříži, 2022 - potupa od Frankfurtu ve čtvrtfinále Evropské ligy, o rok později vypadnutí ve stejné soutěži ještě o 2 vyřazovací kola play off dříve s Manchesterem United. Od debaklu 4:0 v květnu roku 2019 na Anfieldu Barcelona čeká na účast v semifinále Ligy mistrů. Po prvním zápase čtvrtfinále je tento postup po pěti letech velmi blízko, nelze však zapomínat na faktory, které hovoří proti družině trenéra Xaviho Hernándeze. 

Těmi mohou být následující. Namátkou Kylian Mbappé (který při poslední návštěvě Barcelony při oné prohře 1:4 zaznamenal hattrick), azyl Olympijského stadionu, vykartování Sergiho Roberta a Andrease Christensena, nebo nezkušenost většiny týmu s momenty v Champions League, kdy jde opravdu do tuhého. To se týká zejména Yamala, a Cubarsího.

Kylian Mbappé 

Jméno útočníka PSG, které říká naprosto vše. I přes jeho matný výkon z prvního zápasu nelze zapomínat na schopnosti francouzského ostrostřelce. Jak již bylo řečeno, v prvním zápase osmifinále Champions League v sezóně 2020/21 na Camp Nou nastřílel týmu trenéra Koemana, a kapitána Messiho hattrick. Za necelých sedm sezón v týmu z hlavního města Francie nastřílel v Ligue 1 neuvěřitelných 172 branek, v nejprestižnější evropské klubové soutěži pak doposud zaznamenal 46 přesných zásahů. Mbappé již v průběhu sezóny oznámil konec v klubu, který je jeho současným zaměstnavatelem. Zejména se pak spekuluje o jeho příchodu do Realu Madrid. Těžko říci, zda už je hráči PSG s číslem 7 osud jeho klubu v Lize mistrů ,,jedno", nebo se chce za každou cenu rozloučit ziskem ,,ušaté trofeje". 

V prvním zápase si jej ale skvěle pohlídala zejména trojice Araujo - Cubarsí - Koundé. Zejména Francouz Koundé zná Mbappého jako jeho krajan zdaleka nejlépe, a proto by z toho při jeho bránění mohl těžit i v odvetě. V Paříži se mu při tomto úkolu vedlo skvěle. 

Azyl Olympijského stadionu

Xavi na předzápasové tiskovce vzpomínal důležitost toho, aby se z Olympijského stadionu stal skutečný kotel. Ultras PSG (zde se dá pochybovat, jestli někým takovým tento klub vůbec disponuje) mluvili o faktu, že tento azyl zdaleka neposkytuje klubu skutečný domov tak, jako Camp Nou, na němž momentálně probíhají stavební práce spojeny s rekonstrukcí. Bude absolutně stěžejní, aby byl stadion nejen zaplněn. Ale zaplněn těmi, kteří 90 (případně 120) minut poženou Blaugranas za prvním postupem do semifinále soutěže po pěti letech.

Karetní tresty

Když v Paříži při prvním zápase dostal v této sezóně třetí žlutou kartu první kapitán Barçy Sergi Roberto, tak Culers asi moc lítosti neprojevovali. Horší už to bylo při vykartování Andrease Christensena. Čerstvě osmadvacetiletý plejer je v poslední době stěžejním hráčem pro tým trenéra Xaviho v defenzivní činnosti záložní řady.

Týden zpátky nastoupila záložní řada ve složení Roberto - de Jong - Gündoğan. Ti byli v průběhu zápasu prostřídáni právě Christensenem, Pedrim, a Fermínem Lópezem. Z této šestice ale budou dva hráči chybět, což je jednoznačně faktor hovořící proti Barceloně. Za předpokladu záložní řady ve složení Gündoğan - de Jong - Pedri budou k dispozici z prvního týmu na dostřídání k dispozici pouze Fermín López, a Oriol Romeu. 




Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. FC Barcelona 73
3. Girona FC 71
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Alexander Sørloth 17
4. Robert Lewandowski 16
5. Ante Budimir 16
27. Ferrán Torres 7
29. João Félix 7
48. Raphinha 5
51. Fermín López 5
54. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat