JAK VYPADÁ BARCELONA BEZ MESSIHO A INIESTY? CO PŘINESE DEMBÉLÉ? (BARCA STREAM #4)

JAK VYPADÁ BARCELONA BEZ MESSIHO A INIESTY? CO PŘINESE DEMBÉLÉ? (BARCA STREAM #4)

Ve čtvrtečním pohárovém utkání jsme mohli vidět na hřišti Barcelonu, která nebyla tak úplně Barcelonou. Na zápas totiž nebyli povolání kromě Luise Suaréze ani Lionel Messi nebo třeba Andrés Iniesta. Na jednu stranu nepřítomnost některých hráčů znamenala šanci pro ostatní hráče ukázat se  v dobrém světle, na stranu druhou se u fanoušků objevily i obavy o hru a výsledek zápasu.

Výsledek sice zní před odvetným utkáním docela dobře - 1:1 a gól vstřelený na hřišti soupeře dává Kataláncům skvělou výchozí pozici. Ale předvedená hra, s tou byl spokojený jenom málokdo. Ti kteří utkání neviděli a sledují pouze výsledky a statistiky, si mohou všimnout jednoho zásadního faktu - 54% držení balónu na straně Celty svědčí o tom, že se hráčům, kteří pro tento zápas dostali důvěru trenéra, nedařilo kontrolovat hru. Ale ono se možná není čemu divit. V základu byli pouze 3 odchovanci. A to Denis Suarez je tak trochu na hraně. A nedostatek barcelonské DNA, byl možná tím hlavním důvodem, proč byla hra většinu zápasu dost rozháraná. Nejvíc se o získání kontroly pokoušeli Sergio Busquets a Paulinho, nutno ale říct, že Busquets měl v zápase více práce s defenzivními povinnostmi a Paulinhovi tato pozice zrovna neseděla. Na některých hráčích šla vidět zbrklost a určitá míra nesehranosti, která možná pramení z nedostatku herních minut.

Nutno říct, že především levá strana, kde se spolu snažili kombinovat Denis Suarez a André Gomes, působila často chaoticky a to i přesto, že Gomes byl jedním z mála hráčů, který vypadal jakoby mu větší volnost na hřišti vyloženě svědčila. Na zápasu bychom však mohli i pozitivní věci. Například absence Messiho, který většinou nemá na hřišti pevnou pozici, umožnila abychom naplno viděli, s jakým taktickým rozestavením Valverde hraje. A už poněkolikáté šlo vidět, že rozestavení je hodně pohyblivé. V různých fázích zápasu jsme tak mohli vidět hned několik formací: 4:1:4:1 , 4:2:3:1, 4:4:2 i 4:3:3 . Všechny tyto formace však mají jedno společné a to je kompaktnost. Jde vidět, že by Valverde rád měl k dispozici, jak v záloze, tak v obraně dva čtyřčlenné bloky. Když to ale situace vyžaduje, hráči své pozice opouštějí a jejich absenci řeší vždy celý blok přeskupením tak, aby i v menším počtu lidí zůstal kompaktní a mezi hráči nevznikali zbytečné díry. Pokud bychom měli hráče v tomto zápase za něco pochválit, tak je to především tato poziční hra.  Taktickou vyzrálost v tomto smyslu ukázali i hráči, kteří letos dostávali na hřišti méně minut. Pokud ale máme objektivní, tak jsme v tomto střetnutí viděli spíše dva průměrné týmy a často to dokonce vypadalo, že má Celta navrch. I z toho důvodu bude třeba přistoupit k odvetě odlišným způsobem a tým oživit změnou základní jedenáctky.

Ztratit slovo musíme ale i o mladém univerzálním útočníkovi, Josém Arnaízovi, kterému se povedlo něco nevídaného. Ve svých prvních třech zápasech za A-tým zaznamenal v každém z nich gól. Osobně si vůbec nepamatuji, kdy se někomu v Barceloně něco podobného povedlo. Svými výkony si vysloužil i první minuty v lize, když v závěru nastoupil proti Levante.

Proti Celtě dostal po 111 dnech svou šanci i Ousmane Dembelé, když musel Valverde reagovat na svalové problémy Arnaíze. Musíme podotknout, že někteří fandové volali po nasazení rychlonohého francouzského reprezentanta spíše na místo Aleixe Vidala na pravou stranu zálohy. Osobně jsem rád, že tyto hlasy nebyli vyslyšeny, protože Barcelona neměla zápas pod kontrolou a příchod Dembelého na tento post by mužstvu v tomto směru určitě nepomohl. I když se prvních 6 minut snažili hráči barcelonskou 11 hledat nahrávkami, nedařilo se ji v prvních chvílích vůbec zapojovat do hry. Až po chvíli spoluhráči pochopili, jaký typ balónů Dembelé potřebuje . Po chvíli se dokonce dostal Ousmane do zajímavé šance.

Po tomto zápase, ale i po zápase s Levante se vynořila značná část nespokojených komentářů, která se týkala výkonů mladé posily. V téhle souvislosti je třeba se povznést se nad astronomickou přestupovou částku a říct si reálně, co můžeme očekávat od bývalého hráče Dortmundu. Především je třeba si uvědomit, že  vestfáltský klub vyznává poněkud jiný styl kopané než Barcelona. Z toho důvodu bude u nás Dembelé působit občas jako přehnaně přímočarý fotbalista. Dá se tedy očekávat, že mu nějaký čas potrvá než si zvykne na občas zdlouhavou barcelonskou kombinaci. Na stranu druhou Dembelé už v tomhle věku disponuje nespornými kvalitami. Rychlost a pakliže má více prostoru pak i skvělý driblink - to by měly být 2 hlavní výhody, které do týmu přinese. A v rámci toho by měl občas dostat možnost pokusit se o sólový únik i za cenu ztráty míče. Pokud tento prostor nebude čas od času dostávat a bude za své úniky terčem kritiky, zapadne mezi průměrné hráče a bude pouze rotovat sestavou. Nakonec si neodpustím Dembelého označení za ''Zlaté dítě'' , už nějakou dobu tady totiž nebyl hráč, který v pouhých 20 letech dostal možnost hrát pravidelně v základu Barcelony. Naposledy se podobné pocty těšil Neymar (i když o trochu starší) a každého asi napadne i další příklad a tím je Leo Messi. Snad se k těmto hráčům časem přiblíží i kvalitou předváděné hry.




Diskuze

Hochu, komentar a vsechno dobry, dobre se poslouchas, dobry info....... ale ta hra ve FIFE.... strasna... myslim ze bych te rozmetal 10:0 a ani bys nemkrnul

09.01.2018, 22:00
kony Messi the Genius "10"!

Ta fifa je tam jako podkres spíš, ono pokud chceš fakt mluvit neztratit nit a dávat smysl, musíš kvalitu toho hraní odsunout na druhou kolej. Klidně se někdy stav na obyčejný stream (v pondělí 10:30 nebo v neděli ve 14:00) na náš kanál a dáme si match.. Já osobně třeba neznám moc lidí, co hrajou na klávesnici na téhle úrovni. Tihle lidi většinou v těch offline modech hrajou tak na profesionála já hraju na legendární a jsme v tabulce první s šíleným náskokem a to fakt nefocusuju tu hru.. Ale jako tvůj názor beru - nejsem nějáky top světový hráč, ono to fakt na klávesnici asi ani nejde. Tak či tak dík za koment

10.01.2018, 01:31

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat