João Félix: Barça a Atlético se pustily do nové fotbalové ságy

João Félix: Barça a Atlético se pustily do nové fotbalové ságy Foto: X @FCBarcelona

Z pohledu João Félixe nemohl nedělní večer dopadnout lépe.

Domácí vítězství Barcelony nad Atléticem Madrid v poměru 1:0 znamenalo pro čtyřiadvacetiletého hráče dlouho očekávanou odvetu proti jeho mateřskému klubu.

K zoufalství Atletica to byla krásná Felixova trefa, která nakonec rozhodla zápas pro Barcu, kam přišel na hostování v září, čtyři roky poté, co v roce 2019 přišel do Simeoneho týmu za rekordních 127 milionů eur.

Jakmile Portugalec poslal míč kolem Jana Oblaka, Felix vylezl na reklamní tabuli, roztáhl ruce a postavil se čelem ke nepříliš početné skupině hostujících fanoušků, kteří cestovali na Montjuic. Felix svůj gól nejen oslavoval - on si ten okamžik vychutnával.

"Byla to pro mě prostě úleva," řekl po zápase. "Jen mé nejbližší okolí a rodina ví, čím jsem si v létě prošel. Byl to výsledek mé tvrdé práce."

Barcelona byla proti Atléticu na Estadi Olimpic Lluis Companys lepším týmem. Xaviho svěřenci předvedli možná nejlepší výkon sezony v čele s vynikajícím triem záložníků Ilkayem Gundoganem, Frenkie de Jongem a Pedrim, kteří ukázali, čeho společně dokážou dosáhnout - bylo to teprve potřetí, co hráli ve středu pole společně. Nepřesnost v koncovce, zejména ze strany Roberta Lewandowského, byly jediným důvodem, proč nedokázal přidat nikdo další k Felixově trefě z 28. minuty.

Atletico se překvapivě nedokázalo prosadit, přestože Diego Simeone udělal o poločase tři změny a jeho hráči se také soustředili na souboj s Felixem.

Žádný z hráčů neutrpěl více faulů než Portugalec (pět) a dvě ze čtyř žlutých karet Atletica přišly po tvrdých faulech Axela Witsela a Cesara Azpilicuety. Španělská televizní stanice Movistar také zachytila, jak se José Maria Gimenez zapletl s Felixem poté, co jeho bývalý spoluhráč protestoval proti faulu.

"Udeřil jsi mě, kamaráde," zdálo se, že Felix řekl. "Chceš se teď prát?" zněla Gimenezova odpověď. Na scénu pak rychle dorazil kapitán Atletica Koke, který uruguayskému střednímu obránci řekl: "Snaží se ti dát druhou žlutou kartu, drž se zpátky."

Atmosféra byla tak napjatá, jak všichni očekávali po tom, co se stalo během přípravy na zápas.

Veteráni Atletica Saul Niguez a Antoine Griezmann se v nedávných rozhovorech vyjádřili o Felixovi a naznačili, že jeho nedostatečná konzistence a nepřizpůsobení se požadavkům klubu by měly vysvětlit jeho odchod ze Simeoneho týmu.

"Když přijdete do tohoto klubu, víte, jak to tu chodí a jak trenér pracuje," řekl Griezmann. "Buď budete tvrdě pracovat, nebo neuspějete. Byly chvíle, kdy Joao (Felix) pracoval opravdu dobře, ale musíte být konzistentní a to on nebyl. Byl unavený a nakonec si sám sebe v klubu nepředstavoval."

Felix odpověděl, že "nesdílí jejich pohled na věc", a po zápase mluvil diplomatičtěji, než od něj někteří očekávali.

"Se svými bývalými spoluhráči vycházím dobře," řekl. "Nemá to s nimi nic společného. Mám je rád a přeji jim všechno nejlepší, kromě toho, když se utkáme s Atléticem Madrid. To je všechno. Simeone? S ním jsem se dneska ještě nepotkal."

Když byl v 77. minutě střídán, měl Felix na kontě 37 úspěšných přihrávek ze 41 pokusů, vyhrál sedm z 12 soubojů a vstřelil rozhodující gól. Po závěrečném hvizdu zvedl ruce k nebi, aby se otočil a ukázal na tribunu, kde vedle ředitelské lóže slavila i jeho rodina a přátelé.

Několik metrů od Felixova tábora stál prezident Barcy Joan Laporta, další z nejšťastnějších postav večera, protože konečně měl klub něco, čím mohl své kolegy z Atlética předstihnout, pokud jde o nedávné vzájemné přestupy.

Několik dní před nedělním večerním zápasem si někteří v Barce připomněli situaci, která se odehrála v lednu, kdy se Barcelona v Saúdské Arábii připravovala na zápas s Realem Madrid ve finále španělského Superpoháru. Jeden hráč se do něj neměl zapojit - Memphis Depay.

Nizozemský reprezentant jednal o svém trvalém přestupu do Atlética. Tehdy vysoce postavené zdroje z Barcelony přiznaly, že při jednání s Atléticem měly kyselý pocit. Katalánci měli znepokojivou zkušenost s prodejem extrémně levných útočníků do madridského klubu, kteří je pak dovedli k obrovským úspěchům.

Zmínili případ Davida Villy, který v roce 2014 vyhrál La Ligu a došel s Atléticem do finále Ligy mistrů poté, co v létě předchozího roku přišel z Barcy za 5 milionů eur. Dále pak Luise Suáreze, který v roce 2021 rovněž vyhrál La Ligu s Atléticem, přičemž mu velkou část platu stále vyplácela Barca. Loni v létě Atletico zaplatilo 20 milionů eur za zpětný odkup Griezmanna, který v roce 2019 stál Katalánce přes 100 milionů eur a nyní se vrací do životní formy.

"Přesto nás jednání s Atléticem netěší. Prostě jim nechceme dělat další laskavosti," přiznaly klubové zdroje k dohodě o Depayovi loni v lednu, přičemž hovořily anonymně, protože neměly povolení k vyjádření. "Ale v tomto případě hráč tlačí na to, aby tam šel znovu, a jiná možnost není."

Felixův výkon je pro Barcelonu malou kompenzací, ale oba kluby se stejně příští léto setkají na další křižovatce, která se bude týkat jeho budoucího působení.

Podle toho, jak Felix pojal porážku svého mateřského klubu a čeho už byl svědkem v situaci, která vedla k jeho odchodu z Atlética, se zdá prakticky nemožné, že by se měl v příští sezoně vrátit. Poté, co v minulém období zklamal v Chelsea, se pro něj Premier League nezdá být pravděpodobnou destinací, což ponechává Barcu jako jeho nejlepší šancí do budoucna. Ta byla v létě nejvhodnějším kandidátem mezi evropskými zájemci, ale nezdá se, že by klub spěchal.

"Otázku, zda Joao (Felix) může zůstat i po této sezoně, bychom měli adresovat sportovnímu řediteli," řekl Xavi na tiskové konferenci po nedělním zápase.

Dva z pěti gólů, které Felix vstřelil ve všech soutěžích za Barcelonu, padly teprve v uplynulém týdnu. A přestože se skutečně objevily slibné náznaky, jako například dobré propojení, které zpočátku navázal s Lewandowskim, nebo výhra Athleticu Bilbao, o níž rozhodl v říjnu, Barca také cítí, že z jeho výkonů zatím není cítit vyrovnanost.

V La Lize Felix ve 12 zápasech vstřelil dva góly a připsal si dvě asistence. Podle statistik, které poskytl portál fbref.com, má v porovnání s očekávanými góly druhý nejhorší počet branek v celém týmu, a to -1,5, hned za Lewandowskim -2,2.

Těsně před odchodem na hostování podepsal Felix novou smlouvu s Atléticem do roku 2029, které by za případný trvalý přestup mělo požadovat značnou částku. Omezené finanční možnosti Barcelony by mohly být velmi problematické.

Zdá se, že celý vývoj směřuje k nové přestupové sáze v létě příštího roku, ale to bude až otázka zítřka.

Prozatím jsou všichni v Barceloně více než spokojeni s příchodem Felixe, s jeho sladkou odplatou na velké fotbalové scéně v neděli a s nejlepším výkonem, který tým v této sezóně předvedl. Lze to považovat za tolik potřebný zlom v Xaviho působení.


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. Girona FC 71
3. FC Barcelona 70
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
27. Ferrán Torres 7
28. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat