Kam se ubírá sezóna Barcelony?

Kam se ubírá sezóna Barcelony?

V Barceloně panují již několik týdnů obavy a neklid ohledně týmu.

Reprezentační přestávka přišla pro mistry v tu nejhorší dobu. Přestože jsou na dohled vyřazovací fáze Ligy mistrů, dva roky po vypadnutí ve skupinové fázi, a na vedoucí Gironu ztrácejí čtyři body, jejich hra není přesvědčivá.

Již několik týdnů se zdá, že se tým nachází ve volném pádu.

Pokles výsledků začal El Clasicem 28. října na Montjuicu. Barca měla 60 minut nad Realem Madrid převahu, ale nedokázala vyhrát, protože Jude Bellingham vzal zápas plně do svých rukou.

Výsledek zanechal šatnu v troskách a začala se ozývat kritika. Po porážce se Šachtarem Doněck porazili Real Sociedad a Alaves, ale obě vítězství přišla po nepřesvědčivých výkonech. K vítězství nad Sociedadem byl zapotřebí gól Ronalda Arauja z 92. minuty a k zisku tří bodů proti Alavésu penalta Roberta Lewandowského ze 78. minuty.

Fanoušci ospravedlňovali špatné výkony výraznými absencemi, zejména ve středu pole. Chyběli jim Frenkie de Jong, Pedri a Sergi Roberto.

Záloha bez nich během jejich několikaměsíční absence trpěla. Výkony Oriola Romeua začaly bez jeho parťáka De Jonga v základní sestavě upadat. Jediným zářivým světlem byl Gavi, který vynikal jako jeden z defenzivních pivotů a stal se vůdcem na hřišti.

Pedri se vrátil do hry proti Realu Sociedad a Alavesu těsně před reprezentační přestávkou a De Jong se vrátil do zápasu proti Rayo Vallecano. S Pedrim, který se snad dostal do lepší formy, a s návratem Nizozemce byly dva důvody k většímu optimismu. Velká část hry Barcy probíhá přes střed pole, což se s Xavim v čele dalo očekávat.

Během mezinárodní přestávky však Barca obdržela tu nejhorší možnou zprávu. Gavi si v zápase Španělska s Gruzií poranil přední zkřížený vaz (ACL) a byl vyřazen ze hry do konce sezony. 

Byla to rána pro tým, jehož sebevědomí v posledních týdnech neustále klesalo.

Jedinou útěchou bylo, že se vrací De Jong a spolu s Pedrim by si snad tým mohl vytvořit více šancí.

"V přestávce jsme se hodně zaměřili na poziční hru. Pokud se nám to podaří, budeme hrát dobře," řekl Xavi před cestou do Rayo Vallecano.

"Hodně se projevila absence Frenkieho de Jonga a také Pedriho," dodal. 

Barca strávila mezinárodní přestávku prací na poziční hře a tři její záložníci - Pedri, Romeu a De Jong - nebyli se svými národními týmy.

Xaviho tým čekají těžké zápasy. Nejprve se utkají s Portem, které dokázali v Portugalsku porazit jen těsně, o účast v osmifinále Ligy mistrů, poté budou hostit ve formě hrající Atletico Madrid a poté se utkají s Gironou, která je v tabulce na prvním místě.

Díky tomu je zápas s Rayo Vallecano velkou příležitostí k získání sebevědomí před náročnými týdny. To se jim však nepodařilo a remíza 1:1, kterou si zasloužili jen díky vlastnímu gólu Floriana Lejeuna z 82. minuty, se jim nepodařila - domácí šli do vedení šest minut před koncem poločasu.

V prvním zápase bez Gaviho fungovala záloha lépe. Tým více kontroloval hru, trávil více času v držení míče a byl lépe rozestaven na hřišti. Bylo to však málo platné.

Barcelona si spolu s Realem Madrid v této sezoně přivodila jistý problém - inkasování gólů v prvním poločase. Devět ze čtrnácti gólů (64,3 %), které Barca inkasovala, padlo v prvním poločase, Madridští jsou na tom s šesti z devíti gólů hůře (67 %). Proti Rayo Vallecano se to opakovalo.

Ve 39. minutě využil jednu z mála šancí domácích Unai Lopez, který úžasnou střelou nedal Inakimu Penovi - zastupujícímu zraněného Marca-Andreho ter Stegena - šanci.

Barca se usadila na polovině Vallecana, ale chyběla jí jiskra, aby si vytvořila šance, takže vyrovnávací gól musel vstřelit obránce Lejeune.

"Pokud chceme vyhrát ligu, musíme změnit naši mentalitu," řekl Xavi.

Návrat De Jonga byl hlavním pozitivem zápasu a v této sezóně jsou s ním v týmu neporaženi.

Vrátil se po dvouměsíční pauze způsobené zraněním kotníku a byl jejich nejlepším hráčem.

"De Jong je pro nás velmi důležitým záložníkem," řekl Xavi. "Dodává nám klid a spoustu dalších věcí, cítil se dobře, a i když je logické, že mu chybí rytmus, nepochybně nám toho hodně dá."

Byl hráčem Barcy, který provedl nejvíce obranných zákroků (čtyři), vyhrál nejvíce soubojů (osm z osmnácti) a měl nejlepší přesnost přihrávek (94 procent), když dokončil 84 z 89 pokusů. Jeho 107 dotyků bylo také nejvíce na hřišti.

"Nebyl jsem dnes ve své kůži, necítil jsem se dobře," řekl.

De Jong, který měl v této sezoně poprvé na ruce kapitánskou pásku, odcházel ze hřiště zklamaný. Mnohem více lidí než De Jong bude mít stále větší obavy z toho, kam se sezona Barcy ubírá.


Zdroje: https://theathletic.com/5088840/2023/11/26/barcelona-xavi-la-liga-problems/



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. Girona FC 71
3. FC Barcelona 70
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
27. Ferrán Torres 7
28. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat