Kdo jsou socios a jak se jím stát?

Kdo jsou socios a jak se jím stát?

Kdo tedy vlastně socios jsou?

FC Barcelona je jedinečný klub. Je to klub se specifickou filozofií, hluboce zakotvený v místní identitě města, autonomní oblasti Katalánska a zároveň je to globální značka a jedna z největších fotbalových korporací na světě. Klub, který má jako symbol svou fotbalovou akademii La Masia, ale zároveň utrácí peníze na přeceňovaných zahraničních hvězdách. Také majitelé FC Barcelona jsou jedineční.

Katalánci se rádi setkávají, shromažďují a dělají věci společně. Jít do restaurace nebo baru sám je považováno za divné. Drby a klábosení jsou jejich součástí každodenního života.

V současné době, v roce 2022, existuje cca 143 tisíc socios, ale tento počet se každý rok mění.

Socios mají vliv na fungování FC Barcelony. Především kvůli nim nemůže existovat žádný šejk, který přijede do Katalánska s balíkem peněz, aby si klub koupil. Také platí, že pokud nás řídí špatný prezident (jako byl například Bartomeu), socios mohou připravit hlasování o nedůvěře a dostat ho z klubu pryč.

Z tohoto vyplývá, že jako socios potřebujeme volby. A přesně to se každých pár let děje. Současným prezidentem je Joan Laporta, který vyhrál poslední volby v březnu 2021.

Dále pokud je třeba učinit zásadní rozhodnutí o budoucnosti FC Barcelony, ​​může správní rada (Junta Directiva) vyhlásit referendum. Poslední tři se týkaly změny erbu klubu (zamítnuto), výstavby Espai Barça (schváleno), finančních pák (schváleno). Existuje také valná hromada (Asamblea General de Socios), do které můžete být náhodně vybráni, pokud jste socios alespoň 5 let. Náš fanklub takového člena má.

Jak se stát socios (členem) FC Barcelona v roce 2022

Je to vlastně docela snadné. Tříletá čekací doba, kterou zavedl Sandro Rosell, byla zrušena a bylo odsouhlaseno, aby se socios mohl stát každý pouhým vyplněním online formuláře, tedy nikoli pouze osobně, jak to dříve bývalo (odsouhlaseno na Asamblea General de Socios dne 24. října 2021).

STAČÍ VYPLNIT TENTO ON-LINE FORMULÁŘ.

Tipy při vyplňování formuláře:

  • jméno do "First name" a příjmení do "Middle name" - ano je to tak, mají špatný překlad do EN jazyka, ve skutečnosti to v jejich systému znamená příjmení
  • pokud máte ve jménu a příjmení háčky, čárky - doporučuji napsat bez, může se stát, že vám dorazí karta, kde bude vaše jméno s otazníky (vlastní zkušenost, několikrát potvrzená), případně můžete napsat i s háčkami a čárkami za předpokladu, že je kontaktujete e-mailem na oab@fcbarcelona.cat, že chcete na kartu jméno bez nich
  • typ dokladu totožnosti - OTRO
  • pohlaví - Hombre (muž), Mujer (žena) - chybí překlad do EN
  • komunikace - doporučuji označit Infosocis
  • nastavení inkasa - NE (pouze pro španělské účty)
  • fotka - doporučuji v poměru stran standardní průkazové fotografie
  • fotka dokladu totožnosti - fotka přední strany (nejčastěji občanského průkazu případně pasu) - po nahrání kliknout UPDATE REQUEST

Po několika dnech obdržíte schválení registrace na váš e-mail, podepíšete digitálně dokumenty obdržené v e-mailu, odešlete a následně vám dorazí požadavek na zaplacení členství (kartou), které nyní stojí 195€ ročně a klub vám pošle uvítací balíček včetně členské karty poštou, který dorazí do dvou týdnů.

Socios se můžete stát také na místě, pokud jste na Camp Nou. Abyste se stali socios osobně, musíte jít do OAB (Oficina de Atenció al Barcelonista). Je to budova na rohu Travessera Les Corts a Aristides Maillol. Pokud vstoupíte bránou ACCES 15 s fotkou BENVINGUTS, odbočte za tapas barem doprava.

Vše, co si potřebujete připravit, je váš pas nebo občanský průkaz a číslo vašeho bankovního účtu (i když můžete platit i kartou).

A to je vše! Gratulujeme, nyní jste socios!


Zdroje: 9CAMPNOU



Diskuze

Asi to nebude moc populární názor, ale pořád si říkám, že kdybychom měli normálně majitele (ne nutně nějakého pracháče), byly bychom na tom líp.

10.08.2022, 17:15
pyspetr absint

no velký rozdíl by tam asi nebyl. finančně bychom na tom byli líp a ti ostatní věci co se dějí.....to je jedno jestli je to majitel typu Glazera nebo Bartomeu.

11.08.2022, 07:22
patrick
Senior editor

Těžko říct... Tradiční kluby jako Manchester United nebo AC Milán mají soukromé majitele a úspěchy poslední dekádu nic moc... Naopak Bayern nebo Real vlastní socios a fungují skvěle... Spíš je to vždy o lidech ve vedení... Zase princip vlastnění klubu socios dává alespoň institucionální záruky.

10.08.2022, 18:12
absint patrick

Nemyslím, že se to dá takto jednoduše porovnat. Jinak MU i AC jsou rozhodně velmi úspěšné kluby, že jsou posledních pár let dole, na tom v kontextu celé jejich historie nic moc nemění.
Jen mi prostě připadá, že ty nevýhody u našeho systému přesahují výhody. Ale samozřejmě je to lepší než mít majitele, který bere klub jako investici každoročně generující příjmy, viz Monaco.

10.08.2022, 19:08

Obvykle majitelia doja firmu na úkor zamestnancov, ale Barca dojí "majiteľov" v prospech zamestnancov, akoby nemala dosť z vysielacích práv, vstupeniek, sponzoringu a podobne.

10.08.2022, 18:13

Socio jsem už několik let a z vlastní zkušenosti mužu říct, ze to za to stojí. Když pominu fakt, ze je to pro mě nějaká čest a určitá hodnota tak se mi to clenstvi několikrát vrátilo. Mimo dobu, kdy byl zavřeny stadion, jsem do Barcelony jela několikrát za sezónu a znamenalo to-vstup do muzea zdarma (kam bych stejně šla), sleva na lístky, dokonce jsem několikrát získala výraznou slevu či lístek zcela zdarma (třeba na Atletico Madrid, kde lístek na to místo stal mnohem více než 100 euro). Možnost podívat se na několik venkovních zápasu Ligy mistrů a finále Copa del Rey. Lístky na futsal a hazenou zdarma, na basket se slevou.
Těch výhod je opravdu dost a ten roční poplatek mi tím pádem přijde úplně v pohodě :-). Ale každý samozřejmě musí zvážit sám.

10.08.2022, 19:50
Myšák Martina
Systémový administrátor

Mám úplně stejný pohled na to jako ty smiley
Naprosto stejnou návratnost vidím i v ceně členství našeho fanklubu, kde je ta návratnost úplně stejná smiley

10.08.2022, 20:57
larnel Myšák

S tou návratností je to samozřejmě hodně individuální. Jsem členem od začátku a jestli se mi to nějak "vrátilo" finačně, tak musím říci, že ne. Nemám peníze a možnosti na to, abych jezdil 2x-3x do roka do Barcelony na zápas a využít slevu na vstupenku nebo vstup do muzea, na strazy nejezdím, abych tam měl vše "zadarmo". Samozřejmě někdo napíše, proč nejsem aktivní a nejezdím na srazy. Protože nejsem typ člověka, který by to vyhledával. A jiné výhody? Nevím, které bych jako neaktivní člen mohl využít.
Je tu ale jedno mnohem větší ALE...
Příští příspěvek zaplatím zase. Né kvůli nějaké návratnosti ale proto, že mám tento klub rád a chci být součástí této "rodiny". Chci Vás, jako vedení, aspoň trochu podpořit a nějak poděkovat za tu práci a energii, kterou tomu věnujete. Prostě mít jen ten lepší pocit. To je pro mě důležitější než finanční návratnost.

12.08.2022, 08:23
antimadrista larnel

To je clanek o clenstvi v klubu, ne o clenstvi ve fanklubusmiley

12.08.2022, 09:39
Myšák larnel
Systémový administrátor

Od roku 2015, kdy jsem se stal členem fanklubu jsem až do roku 2019 do zápasu se Slavií nebyl vůbec aktivní člen. Všechno se časem může změnit a poté člověk může být rád, že si členství platil, protože spadá při přidělování vstupenek do první skupiny atd.

Samozřejmě to respektujeme, koneckonců byl jsem tak já sám 4 roky pouze neaktivním členem.

Můžeme říct na to jen jediné: MOC DĚKUJEME smiley

12.08.2022, 09:52

Poplatky se každý rok snižují. Mám pocit, že první co jsem platil byl přes 320 euro. Mít důvod jet 3 roky po sobě do Barcy taky nebyl špatný. Zrušit to kvůli uměle vyvolané panice a lockdownům smileyona ta doba byla zejména preventivní, aby se snížila šance, že klub bude podporován výnosem z trestné činnosti. Pochybuju že během necelých 2 týdnu v době GDPR zvládnou koholiv prověřit.

11.08.2022, 11:41

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat