Komentář: Superliga je zatraceně blízko. Chelsea si o to svými přestupy řekla

Komentář: Superliga je zatraceně blízko. Chelsea si o to svými přestupy řekla

Fotbal se stává pro kluby s téměř neomezenými příjmy pouhým byznysem. Sportovní stránka věci jde mimo a na scénu přichází pouhá hra s čísly, marketingem a snahou vydělat. Tomuto trendu se nicméně nedokáží a ani nemohou podřídit jiné kluby, které bojují měsíc od měsíce doslova o přežití a udržení se konkurenceschopnými.

Nejvyšší příjmy Chelsea jako fotbalového klubu jsou více než 586 milionů eur.
Právě tuto částku The Blues utratili za pouhou jedinou sezónu bez jakýchkoli finančních omezení Fair Play.

Na druhou stranu tu máme Barcelonu s příjmem 1,1 miliardy eur, která si na dnešním trhu nemůže dovolit kupovat hráče.

Katalánský velkoklub dokáže stabilně generovat zisk v sezóně přes 700 milionů eur, ale protože za sebou nemá miliardáře s kouzelnou hůlkou, který by nechal zmizet dluhy a dokázal utrácet milion po milionu bez mrknutí oka a motat se kolem desátého místa v lize, musí bojovat hlavně s ekonomickými problémy.

To je důvod, proč Florentino Perez z Realu Madrid a Joan Laporta chtějí Superligu, protože je k tomu doslova evropský fotbal nutí a tlačí je ke zdi. Je otázkou času, kdy kluby vlastněné fanoušky brzy přestanou existovat.

Paradox je, že fanoušci Premier League strávili celé léto stížnostmi na přestupy Barcelony, pravidla finančního Fair Play, ale právě Premier League je tím největším vtipem v moderním fotbale.

To, že je nejlepší fotbalovou soutěží jí nemůžeme upřít, v žádném případě. Avšak finančně drtí všechny soutěže a kluby, které tento tlak nemohou ustát.

Navíc prezident La Ligy Javier Tebas absolutně znemožňuje kterémukoli klubu porušovat pravidla fair play La Ligy. Svými požadavky všechny španělské kluby táhne ke dnu.

Pakliže bude tato situace pokračovat, nic nenasvědčuje, že ne, potom je otázkou času, kdy se kluby postaví tomuto systému. Spustí plánovaný projekt Superligy, který jim zajistí tolik potřebné příjmy.


Zdroje: David Kvapil



Diskuze

Už jsem o tom viděl několik videí. Ona superliga má vzniknout hlavně díky tomu kakanci, co vede La Ligu. Ze začátku by to byly pouze TOP kluby ze španělska a itálie + např. portugalsko, nizozemsko atd. Tyto kluby by nehráli LM no a vzhledem k tomu, na jaké finance by si tak postupem času přišli, je dost pravděpodobné, že by se k nim časem přidalo i PSG s Bayernem, kteří jsou zásadně proti. No a LM by si mohla jen s kluby z Anglie vytřít prd*l.

Já vím, že je to všem spíše proti srsti. Ale pokud, jak se píše v článku, může Chelsea utratit během 2 přestupových období takřka 600M jako nic a my tu škudlíme každou penci i když marketingově patříme k topce... chápete.

Ona dominance PL je naprosto neskutečná. Finančně. I kluby které jsou na sestup utrácejí miliardy eur. Tady? Hah... Tak možná miliony a to ještě Kč. A opět. Kdo za to může? ...Již víše zmíněný kakanec.

15.01.2023, 10:52
absint karlos

Postoj španělských klubů je (i díky Tebasově vedení) naprosto jasný, ale co ty ostatní? Kromě Juventusu za ten projekt nikdo další moc nebojoval a tady vidím velký problém. Fotbalová veřejnost totiž jde naprosto nepochopitelně proti principům volného trhu a téměř jednohlasně podporuje mafiánské kroky UEFY, která si všemi dostupnými prostředky snaží udržet svůj monopol, na který má dle vlastních slov výsostné právo. A až pak zase začnou vyhrožovat zákazem startu na Euru a dalšími omezeními hráčů zúčastněných klubů, získají na svou stranu i je, protože, nalejme si čistého vína, to většinou nejsou žádní velcí myslitelé.

15.01.2023, 15:22
karlos karlos

Jen malý dodatek, Mudryk do Chelsea za 100M. Takže ani těch dosavadních utracených 300M není dost...

15.01.2023, 15:42

Katalánský velkoklub dokáže stabilně generovat zisk v sezóně přes 700 milionů eur.ZISK?Zisk je v ekonomii rozdíl mezi výnosy a náklady.

15.01.2023, 11:16
raval69 René

Přesně tak. A co se týče příjmů, Barca byla první, která překonala 1 mld. Přesto měla loni ztrátu. Berme to jako překlep, ale obecně by mě zajímalo, do jaké míry je článek konstrukce autora a do jaké míry se tohle zakládá na reálných úvahách.
Proč je PL vtip v moderním fotbale? Utrácejí nejvíce protože si to mohou dovolit, mají odpovídající zázemí - a mj. také proto jsou pak nejsledovanější soutěží. Je to začarovaný kruh. Ale je to ještě složitější. Např. jak už se tady psalo, je tam tradičně výrazně vyšší konkurence mezi jednotlivými kluby a těch důvodů je více. Osobně vidím v La Lize problém v tom, že ligu hraje řada malých "bezejmenných" klubů z malých měst. To je ale samozřejmě dáno počtem obyvatel (počtem velkých měst). V Portugalsku je tohle třeba úplně v pytli. V tomto prostě PL a Bundeslize nelze konkurovat.

15.01.2023, 16:30

Omlouvám se, ale nějak mi ten článek nedává smysl. Neplete si tu někdo příjmy výdaje a čistý zisk? Copak někdo z vás chce další zadlužování Barcy? Superliga není o tom, že si pak kluby budou nakupovat koho chtějí a jak chtějí bez finačního omezení. Je to o tom, že "vydělají" více peněz. S tím ale zase poroste cena top hráčů. Já třeba s finanční fairplay souhlasím. Kluby nemohou bezhlavě nakupovat na dluh. Chelsea, PSG atd mají bohaté majitele a tak si mohou dovolit utrácet více peněz. Pokud Barca získá někde více peněz, tak si bude moci dovolit utratit více. Je to logické. Chceme Barcu v rokou socios, tak se musíme smířit s menšími zisky a s menšími možnostmi. Proč se nepíše, že Barca má mnohem větší příjmy z televizních práv atd. než třeba Levante nebo Cadiz. Je to plakání na špatném hrobě. Já jsem třeba proti superlize. myslím si, že pokud vznikne superliga, tek majitelé bohatých klubů budou pumpovat ještě více peněz do svých klubů a nůžky mezi PSG, CITY atd a třeba Barcou se otevřou ještě více. Rozhodně to nebude tak, že v superlize si budou všichni rovni a budou mít všichni stejně peněz.

16.01.2023, 08:27

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat