Koná sa futbalová revolúcia?

Koná sa futbalová revolúcia?

O minulej noci sa vo svetových športových médiách píše ako o prevratnej. Nová majoritná súťaž - Európska Super Liga oficiálne ohlásila svoj vznik spolu s formátom súťaže. Blíži sa koniec futbalu ako ho poznáme?

12 veľkoklubov už oficiálne so vznikom tejto súťaže súhlasilo - Manchester City, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Tottenham, Arsenal, Inter Miláno, AC Miláno, Juventus, Atlético Madrid, Real Madrid a FC Barcelona.

Médiá píšu o očakávanom vstupe ďalších troch klubov pred otváracou sezónou, ktorá by mala začať zhruba v auguste (pôvodne bol plánovaný štart súťaže až o dva roky). Základným kameňom súťaže by tak malo byť 15 zakladajúcich klubov + 5 dodatočne kvalifikovaných mužstiev.

Na dnes bolo pôvodne ohlásené oznámenie zo strany UEFA o vylepšenom formáte Ligy Majstrov pre ročníky 2024 - 2027. Plány sa však markantne zmenili a napokon dnes bude zasadať UEFA, aby vyriešila a najmä ukľudnila situáciu.

Ako vyzerá samotný formát súťaže?
  • 20 klubov rozdelených do dvoch skupín po 10
  • TOP 3 sa kvalifikujú do štvrťfinále
  • 4. a 5. z oboch skupín si zahrajú play-off o zvyšné 2 štvrťfinálové miesta

O tejto súťaži sa stále píše ako o "mid-week", t.j. hrajúca sa v strede týždňa s tým, že by zúčastnené kluby odišli z UEFA Champions League - vo svojich domácich súťažiach by ale stále hrali.

Aké je však stanovisko UEFA?

UEFA vydala dnes v noci oficiálne stanovisko k celej problematike: ,,Kluby hrajúce v novej Európskej Super Lige budú automaticky vylúčené zo všetkých súťaží spadajúcich pod hlavičku UEFA (Liga Majstrov, Európska Liga, Európsky superpohár) no takisto budú vylúčené z domácich súťaží (LaLiga, Premier League, Serie A, a pod.). Hráči hrajúci v kluboch, ktoré budú zúčastnené novej Európskej Super Ligy budú mať takisto zakázané reprezentovať svoje krajiny na turnajoch FIFA (Majstrovstvá sveta, EURO) a samozrejme aj v súťaži UEFA Liga Národov."

UEFA sa takisto vyhráža zapojeným klubom, že sa s každým z nich môže súdiť o cca 50-60 miliárd eur.

Kto je zakladateľom Európskej Super Ligy?

Florentino Pérez - súčasný prezident Realu Madrid. Jeho asistenti budú Andrea Agnelli (Juventus) a Joel Glazer (Manchester United). Na fakt, že UEFA spolu s FIFA chcú hráčom zakázať zúčastňovať sa akýchkoľvek medzinárodných turnajov, zareagovali médiá s tým, že Pérez so svojím tímom plánujú založenie aj nového medzinárodného turnaja ako náhrady za MS vo futbale.

Ide len o peniaze?

Každý klub len za vstup do tejto súťaže zinkasuje 425 miliónov eur. Josep Bartomeu - bývalý prezident FC Barcelona - už keď pred pár mesiacmi podpísal dohodu o vstupe do Európskej Super Ligy komentoval svoj počin takto: ,,Participovanie Barcelony v Európske Super Lige by nám zaistilo finančnú nezávislosť a splatenie veľkej časti dlhov."

Joan Laporta pred vyše mesiacom k celej téme povedal: ,,Nepodporujem Super Ligu. Ide len o peniaze, nič viac."

Kto to bude financovať?

Sky Sports píšu, že americká banka JP Morgan by mala do projektu investovať okolo 5 miliárd eur. Ako sa píše vyššie, už len za vstup do súťaže dostanú kluby dokopy zhruba 3,5 miliardy eur na podporu ich infraštruktúry, investičných plánov a na pokrytie strát spôsobených pandémiou.

A čo ostatné európske veľkokluby?

Borussia Dortmund, RB Lipsko a FC Porto oficiálne vyhlásili, že vstup do novej súťaže neplánujú. Podobný postoj by mal zaujať aj Bayern Mníchov a PSG.

Vyjadrenia futbalových osobností

Joel Glazer: ,,Spojenie najlepších klubov a hráčov sveta do jednej ligy otvára novú kapitolu európskeho futbalu. Zabezpečí svetovú konkurenciu a zvýši finančnú podporu pre túto pyramídu."

Gary Neville: ,,Je absolútny škandál, čo vymysleli počas pandémie a svetovej krízy. Manchester United a kluby, ktoré sa pod toto podpíšu by sa mali hanbiť. Najviac som znechutený práve z Man. United a Liverpoolu. Veď United boli založení pred vyše 100 rokmi robotníckou triedou z okolia a teraz sa hrnú do súťaže, z ktorej nemôžu vypadnúť. Do súťaže bez tradícií. Je to absolútna hanba. A Arsenal tam chce ísť tiež? Veď teraz ledva remizovali s Fulhamom, Manchester sa trápi s Burnley...
Považujem to za zločin voči fanúšikom."

Rio Ferdinand: ,,Toto je vojna proti futbalu. Hanba. Ide to proti všetkému, o čom je futbal. Nemôžem tomu uveriť. Som fanúšikom Manchestru United ale niečo takéto nemôžem podporovať."

Arséne Wenger (ešte v roku 2009!): ,,Možno do desiatich rokov vznikne nejaká Európska Liga, kde budú spolu hrávať najväčšie veľkokluby. Peniaze od UEFA jednoducho za pár rokov už klubom nebudú stačiť."


Zdroje: sportbible.com, Facebook [Futbal Navždy, Fabrizio Romano], foto: Daily Cannon



Diskuze

Já jsem pro. Jasný, vyloučí nás ze španělské ligy a z ligy mistrů, ale světu vládnou peníze. A když nyní kluby peníze postrádají, jak jinak je mají sehnat? Navíc upřímně, kdo z nás je zvědav za zápas Barcelona - Alaves, nebo Barcelona - Villareal? Nikdo. Ale každý týden hrát s jedním z TOP klubů? No to je jiný kafe, ne? Navíc by se nemuselo tolik hledět na rozvoj mladíků, včemž jsme dost pozadu ( těch pár co se dostalo do A - týmu jsou spíše výjimky), jelikož by se hrál jeden, max dva zápasy týdně. Žádná LM ani ligový pohár. A i hráči, kteří by k nám šli, by byli levnější. Každej by totiž chtěl hrát v Super lize. Nikdo by nebyl zvědav hrát za... Everton.... třeba, o titul v Premier League, když může hrát s těmi nejlepšími kluby světa. Takže by byl takovej přetlak co se týče zájemců o přestup do jednoho z klubů ESL, že by je kluby museli dávat za méně. A že vám to přijde jako kravina? V žádným případě. Podívejte se na NHL. Jak funguje, jaký má jméno, kolik si tam vydělají, jak je na tom kanada s nároďákem atd. atd. A to jen díky tomu, že z ní kdysi udělali hokejoovu super ligu. Snem každýho hokejisty je hrát právě NHL. Fotbalu by to třeba pomohlo. PS: Jestli si myslíte, že to UEFA nechá být, jste na omylu. Já osobně si myslím, že do začátku další sezony změní právě UEFA formát LM natolik, že ESL nevznikne. Ono... bude muset. Bez TOP klubů by se z LM satal taková KHL. Jako je zajímavá, ale dokážete vyjmenovat loňského vítěze? Ne.

19.04.2021, 11:14
F4BRE karlos

Já jsem teda absolutně proti. A jsem zvědav i na zápasy s Alavesem nebo Villarealem. Přijde mi, že veškerý tvoje argumenty jsou postavený úplně na hlavu. Jak by mohli být hráči levnější? Viděl si kolik má tahle liga sypat? Každej hráč co by tam měl odejít půjde za raketu, protože ty kluby budou chtít ostatní kluby natáhnout. Srovnání s NHL je úplně mimo mísu, NHL tuším nepohřbilo desítku Evropských lig.

19.04.2021, 11:32
karlos F4BRE

Tvůj názor beru. Každej na to můřže mít svůj pohled.

19.04.2021, 11:44
stockey karlos

Najlepsie by bolo zachovat narodne ligy a hrat superligu namiesto LM. LM uz nie je ta sutaz ktora mala spajat top kluby, a este planuju jej dalsie rozsirenie. Co robi rozsirenie s kvalitou sme videli na EURE. Nie nebavi ma sledovat a k tomu platit za zapas medzi Cluj a Besiktasom napr. Kazdy sa tesi na suboje favoritov. UEFA a FIFA sa boja len o svoje zisky. Ak takyto projekt si spravia kluby samostatne a maju tak obrovske zisky, tak potom je neuveritelne kolko prachov prehltne taka UEFA. Prisiel cas na rekonstrukciu UEFA i FIFA. Po vsetkych tych korupcnych aferach. Ak to nepochopia, skonci ako vitaz Superliga. Mozu sa vyhrazat MS ako chcu. A az si domace ligy spocitaju o co pridu, zvlast ta v SPA ci ITA, tak mozno dovolia hrat tu superligu. Bohuzial ako porazene skoncia male a stredne kluby. O tomto sa hovori uz roky a UEFA na to absolutne nereflektovala

19.04.2021, 13:34
karlos stockey

To bych bral též.

19.04.2021, 13:46
Andreas stockey

Pokial viem, takto je Superliga aj koncipovana. Oni sa dohodli, ze sa nic menit nebude, sutaze pod hlavickou svojich federacii budu hrat nadalej akurat odstupia z LM a prejdu do Superligy. Ja si myslim, ze toto je sice nestastny krok voci historii ale uplne opravneny zo strany tych klubov. Lebo UEFA miesto toho aby financovanie zvazov riesila sponzorstvom a skvalitnenim dalsich lig ako EL sa spoliehaju len na prijmy generovane v LM a to vdaka muzstvam ako Barca, Real a pod. A tym sa to nepaci, ze musia vynakladat obrovske financie aby uspeli ale vysledok toho je , ze sa im ani 1/5 nevrati a dostanu to rozne zvazy lebo Ceferin a spol nedokazu ziskat nic navyse len sediet a poberat obrovske platy a uplatky. Vyznie to rovnako ako u nas Komunizmus kedysi, ak mas viac vezmeme ti a dame chudobnym a popri tom si este sami ulejeme do vrecka.

19.04.2021, 15:09
smazáno stockey

Ja by som bol za to, aby superliga bola náhradou ligy majstrov a postupovalo by sa do nej z čela národných líg cez baráž. Tímy v superlige by potom nehrali národné ligy, čím by sa odbremenili čo do počtu zápasov.

19.04.2021, 17:41
Biscuit stockey

Mě se Lm jak je líbí. Na všechno se dá nějak argumentovat. Když budou hrát ty nejlepší týmy mezi sebou, může se stát že to zevšední .... Lm byla svátek a i proto je tam potřeba spousta týmů který nejsou tak bohatý a atraktivní aby se lidi o to víc těšili na ty hlavní špičkový zápasy ... navíc pro konkurenceschopnost všech týmů všech zemí Evropy by to byla fakt škoda.Mimochodem zaznamenal jsem, že budou mířit na asijský trh ... to mi přijde dost na ho*no ... prostě se to ted " přenese" pro fanoušky Číny. Nemám z toho celkově moc radost.

19.04.2021, 21:55
Jiří Havel Biscuit

Jenže UEFA zavedla nejhorší formát UCL, co kdy mohl nastat.smiley

20.04.2021, 00:52

S čím jako souhlasil Arsenal? Toho se to taky týká?

19.04.2021, 13:41
marek99 absint
Senior editor

Asi tam chcú mať aj klub, proti ktorému si budú môcť vždy oddýchnuť hviezdy, nasadia sa mladíci a tak podobne smiley

19.04.2021, 14:14
absint marek99

No jo, nikomu se asi nechce skončit poslední... tak přibrali ještě Arsenal smiley

19.04.2021, 14:23
karlos absint

Tak v ESL nebudou hrát ty nejlepší kluby, ale kluby s obrovským jménem a kluby s obrovským kapitálem. Asi proto tam může i Arsenal a Tottenham.

19.04.2021, 14:27
člen 0086 karlos

Nebo AC Milán. smiley

19.04.2021, 19:08

Jeden maly point, preco FIFE vadi europska superliga a nevadi jej ina nadnarodna sutaz na podobnom principe, a to MLS?

19.04.2021, 14:06
karlos stockey

Díky ESL ztratí UEFA a FIFA obrovské finance. MLS jim nic nevezme. LM a EL jsou obrovskými příjemci peněz, ale jejich cíl jsou hlavně právě UEFA a FIFA. U ESL by to byly hlavně kluby. Teť jsem ale četl, že UEFA chce svoji verzi super ligy vypustit již v sezone 2024/2025, takže je asi jedno, kdy to přijde, nobo kdo bude jejím tvůrcem.

19.04.2021, 14:24
Tommassino stockey

MLS tedy vůbec nesleduju, ale nechápu tu spojitost. Zaprvé stále tu nemáme žádné Spojené státy evropské nebo jakýkoliv jiný evropský superstát. Zadruhé anglická a španělská liga mají prestiž na úplně vyšší úrovni, čemu by pomohlo mít v Severní Americe to rozškatulkované, jako je to v Evropě, když ten zájem je prostě malý?

19.04.2021, 20:32
stockey Tommassino

Spojitost vidim v tom ze je to liga nie len v ramci USA ale aj timov z Kanady. Rovnako ide o uzavretu sutaz, podobne ako NFL, NBA, ci NHL. Momentale sa stale rozrasta, pretoze este nemaju konecny pocet timov. Myslim ze ma byt okolo 30. A nik z Fifa netvrdi ze je to proti zakladom futbalu. Preto som to pouzil ako priklad

19.04.2021, 21:44
felpod stockey

To je legrační otázka smiley
V Evropě pod FIFOU pracuje konfederace s názvem UEFA. Ta organizuje a řídí svoje soutěže. Teď přichází nějaká organizace, která se pojmenovala SEL a která pod FIFU nespadá. Takže to logicky FIFĚ vadí, protože je to sportovní a ekonomická konkurence.
Pod FIFOU je v Severní a Střední Americe a Karibiku další konfederace, která se jmenuje CONCACAF a ta organizuje a řídí svoje soutěže (další konfederace pod FIFOU jsou AFC v Asii, CAF v Africe, CONMEBOL v Jižní Americe a OFC v Austrálii a Oceánii). Jednou ze soutěží, kterou organizuje a řídí CONCACAF je právě MLS. To, že je MLS na jiném principu než soutěže v Evropě není důležité. Důležité je, že jsou organizovány konfederacemi, které spadají pod FIFA. smiley

20.04.2021, 15:21

Za mě by pro zachování současného formátu LM pomohlo pouhé překalkulování bodového koeficientu, na jehož základě se do LM kvalifikuje určitý počet týmů z daných evropských lig, které by favorizovalo TOP 5 lig, aneb:

Anglická liga by vyslala do LM např 6 celků, španělská, italská, německá po pěti, francie 4, apod..
Prostě tak, aby ubylo týmů typu Apoel Nicosia, CFR Cluj, či Krasnodar, aby 4. tým ve skupině nebyl vždy jen otloukánkem, nýbrž aspirantem na postup až do posledního kola skupinové fáze...

Můžeme si o současném Arsenalu, či AC milán myslet co chcem, ale za mě do ligy mistru patřej víc, než nějaký Ferencvaros, či Basaksehir.

19.04.2021, 15:27
Biscuit Pajamen

No a to právě byla asi myšlenka, zvednou konkurenceschopnost i dalších týmů jako jsou i jiné než ty klasicky známé ... proč ne je to vlastně takový přenesený americký sen, uspět může každý ... Navíc já mám třeba radost když se nějaký český tým dostane někam v EL nebo LM ... a takhle to mají spousty lidí třeba ve Švýcarsku, Belgii ... když se budu brát jako fanoušek fotbalu( myslím ne jenom Barcelony) tak mi to fotbal trošku odcizí.

19.04.2021, 22:03
absint Biscuit

Ale co se změní? Vždyť EL/LM budou pokračovat dál a české týmy se tam pořád budou moct dostávat, bez těch cca 15 týmů to navíc budou mít o to lehčí. Nikdo jim přece nic nebere.

20.04.2021, 01:00

nesmysl, hráči by byli vyloučeny z reprezentací a s tím nebudou souhlasit, přijít o fotbalový vrcholy jako MS a ME za to ta super liga nestojí

19.04.2021, 15:56

Nápad se mi líbí, dlouho čekám, že se formát basketbalový Euroligy uplatní i ve fotbale. Jestli se nakonec (teď) uskuteční, asi ještě jistý neni, ale já jako fanoušek jsem pro. O případný dohodě s národníma asociacema (i přes současný ne ) nepochybuju, největší binec bude bezpochyby vytvářet UEFA, což jí nemůže mít nikdo za zlý.

19.04.2021, 22:50
von_R Jazbar

Možná si teď všechny strany vymezí svoje pozice a představy a pak z toho může vzniknout zajímavý kompromis jak pro diváky, tak finanční pro kluby...

19.04.2021, 23:56

Koho to bude bavit sledovat furt ty same tymy proti sobe ? LM si ty tymy museli vykopat v lize a zaslouzit si ji, jakou asi ted budou mit v narodni lize motivaci, kdyz stejne furt budou v superlize ? Superliga je vrazda evropskyho fotbalu

20.04.2021, 12:08
stockey antimadrista

Horsou vrazdou je novy format LM. Vacsiu sledovanost a prijem neprinesie, prave naopak. Budapest vs Cluj, to fakt nikoho nezaujima. Je to odpoved na to ako vyzera LM, mali ju reformovat a nie spravit este vacsi balast. To uz nie je LM ale charitativna sutaz

20.04.2021, 13:24
absint antimadrista

A koho baví sledovat v La Lize furt ty samé týmy proti sobě? A co v anglické, italské, německé lize?

20.04.2021, 15:59

Evropská Superliga je prasácký projekt, kde jde stranou fotbal a stranou jdou fanoušci.
Chairman této SEL je Florentino Pérez. Je v podstatě neomezeným vládcem, který si to bude řídit jak chce a vše půjde podle něj. Skutečně by Barca šla do takového projektu?
Nevěřím tomu. Stejně jako nevěřím tomu, že jakýkoliv opravdový fanoušek FC Barcelony by něco takového podpořil.
Jsem rád za Laportův postoj, pevně věřím, že Board of Directors ho podpoří a že se FC Barcelona nebude této šaškárny účastnit. Co jsem tak pochytil, tak s Laportou jsou proti této akci i ředitel fotbalové sekce FC Barcelona Mateu Alemany a technický sekretář profesionálního fotbalu Ramon Planes. To je hodně silná podpora a tak vše naštěstí nasvědčuje tomu, že by FC Barcelona mohla zůstat mimo...

20.04.2021, 15:30

Chladnokrvný biznis, nič viac nič menej. Prečo by si najvyššiu európsku súťaž nemohli zahrať aj menej kvalitné tímy ako doteraz, mne sa to takto vždy páčilo a bolo to super. Neraz sa stalo, že outsider potrápil favorita, čo je na futbale pekné a patrí to k tomu. Vytrácajú sa hodnoty a športový zážitok, všetko je stále viac a viac o peniazoch. Týmto dávajú jasne najavo, že im záleží len na peniazoch a my fanúšikovia sme iba čísla. Budúcnosť tohto chorého kapitálneho systému nevidím priaznivo, z človeka sa stáva iba stroj na peniaze čo je dosť nebezpečné pre pokojnú a zmysluplnú existenciu. Ale na to prídeme až keď bude najhoršie.

20.04.2021, 17:56

Doufám, že to neprojde. Soutěž pro Číňany. Už jen reakce fanoušků na ostrovech svědčí o tom, jaký nesmysl to je. Kecy o znovuzřízení fotbalu jsou nechutný. Jde jim jen rudý prachy a nic víc Doufám že z toho barca vycouve jako první

20.04.2021, 20:15
absint cechoma

"Jde jim jen o prachy"... zato LM se hraje pro radost, co?

20.04.2021, 20:31
cechoma absint

Když už citujes, tak přesně prosím. smiley

20.04.2021, 23:34
absint cechoma

Citoval bych přesně, kdyby to však bylo napsáno nějak srozumitelně smiley

20.04.2021, 23:55

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat