Laporta: Jestli dodržíme plán, tak skončí nejtemnější období klubu

Laporta: Jestli dodržíme plán, tak skončí nejtemnější období klubu Foto: X @FCBarcelona

Prezident klubu Joan Laporta se postavil před mikrofony novinářů, aby zhodnotil momentální situaci v klubu. Po více než hodinu zhodnocoval sportovní situaci prvního týmu, Xaviho odchod na konci sezóny, sportovní plány na další sezónu, a spoustu dalších záležitostí, jako například rekonstrukci Camp Nou, nebo ekonomickou situaci v klubu. 

Situace prvního týmu

,,Mám starosti, a dělám pro klub to nejlepší. V těchto momentech musíme být velmi trpěliví, jsme v komplikované situaci, se kterou se ale můžeme vyrovnat. Ještě jsme nehodili ručník do ringu." 

,,Xavi je motivovaný, a hráči také. Závisíme na tom, jak jednotní po zbytek sezóny budeme."

,,Minulou sezónu to fungovalo skvěle. Vyhráli jsme La Ligu. Letos máme pocit, že máme silnější sestavu, ale věci nejdou tím správným směrem, jakým bychom si představovali."

Xaviho sbohem na konci sezóny

,,Dozvěděl jsem se to po zápase s Villarealem. Vždycky chodím do kabiny říct hráčům pár slov, a tam jsem se to dozvěděl. Byl jsem šokovaný. Prvně jsem si myslel, že jeho rozhodnutí bylo důsledkem pozápasových emocí. Později jsem ale dozvěděl, že to měl promyšlené, a cítil velký tlak. Nejednalo se o okamžitou rezignaci. Rovněž mi oznámil, že se vzdá svého platu po zbylý rok svého kontraktu. Chtěl jsem, aby pokračoval do konce této sezóny. Je to tak lepší. Nezaslouží si být vyhozen. Kdyby to však nebyl on, tak by teda nebyl do konce sezóny. Akceptoval jsem jeho rezignaci až na konci sezóny proto, že udělal pro klub tak moc, a je to klubová legenda."

Ekonomická situace klubu

,,Jestli budeme schopni dodržet rozpočet, skončí nejtemnější období klubu. Klub zde dělá skvělou práci. Podařilo se snížit klubové výdaje a dluh jen za dva roky práce. Stalo se tak díky velkému zisku generovaným BLM a velkému snížení výplat prvního týmu."

,,Abychom drželi rozpočet, potřebovali bychom ještě nějaké příjmy, které očekáváme z nových sponzorství. Prodej a nákup hráčů by nám taky mohl pomoct."

,,Absolutně vylučuju možnost, aby Barçu vlastnili pouze akcionáři. Vždycky bude vlastněná i socios. Tento model je pro klub velmi důležitý, a láká sponzory. Máme spoustu možností na získání sponzorství. Klíč ke generování zisku je získat investory, ale bez toho, aniž by se stali přímými akcionáři klubu. Pomáhá nám spojení s Barça Studios nebo Bihubem a jejich profit."

,,Když jsme přišli, čelili jsme 500 milionům eur ve ztrátách, a dluhu v hodnotě miliarda a půl euro. Snížili jsme dluh vůči La Lize na 652 milionů a sportovní výplaty na 172 milionů. V konečném důsledku bychom se měli vrátit k pravidlu 1/1 finančního fair play. Prodeje hráčů taky pomůžou."

Nový trenér

,,Výběr nového trenéra je v rukou Deca. Já se soustředím na tuto sezónu."

,,Jsou zde určité podmínky, které bude muset nový kouč akceptovat. Naše sportovní situace se může zlepšit, ale jsou zde záležitosti, které nejsou předmětem k diskuzi, jako například mládežnická struktura."

,,Kterýkoliv kouč přijde, tak musí vědět, že tým má svůj styl, kterým hraje. Avšak každý trenér přináší svůj styl, a svoje osobní nápady."

,,Já jsem nemluvil s žádnými trenéry. Rozhodně však nemáme moc na výběr. Musí to být kouč se silným portfoliem. Náhradník jako Rafa Márquez však taky není vyloučen. Naučil se trénovat tady, a hráče zná dokonale."

Přestupy

,,Deco pracuje na podpisu obou Joaãů."

,,Momentálně žádný náš hráč nechce přestoupit, a všichni jsou motivovaní do zbytku sezóny. Na konci sezóny se rozhodneme."

,,Deco monitoroval situaci ohledně Lucase Bergvalla nějakou dobu. Dali jsme hráči nabídku, a momentálně to je na něm. Ostatní kluby se jej taky snaží získat, jako například Tottenham, který nabízí více, než my."

Real Madrid

,,Real Madrid předvádí cynickou kampaň, která je naprosto nepřijatelná. Soudce rozhodl odložit rozsudek v kauze Negreira, protože oni o to požádali. Jsem si jist, že Barça bude očištěna. Je to kampaň, která nás má za cíl zničit."

,,Co předvádí Real Madrid TV je až hanebné. Jestli by měli alespoň špetku soudnosti, tak by to neudělali. Federace by měla jednat."

,,Jsem proti VARu. Hra ztrácí svou spontánnost. Z jeho nevhodného užití v průběhu zápasu opakovaně Madrid těžil."

,,S Florentinem jsem naposledy mluvil v průběhu Superpoháru."

Superliga

,,Nápad vzniku je, aby kluby byly schopny soupeřit proti klubům státně vlastněnými a potřeba udržitelnosti v evropském fotbale. V současném modelu jsou kluby ničeny tím, jak všichni okolo nich vydělávají, a jen ony ne."

,,Na příští, nebo přespříští sezónu tady Superliga už bude. Teď je ten čas."

,,Zatím si dokážu představit první fázi, a posléze přivedení více týmů. Je mi jedno, jestli kluby z Anglie budou, nebo nebudou mít zájem. Některé kluby už zájem projevily."

Espai Barça a Montjuïc

,,Rekonstrukce probíhá podle plánu. Espai Barça je zde pro budoucnost. Je stěžejní pro naši finanční situaci. Demolice proběhla skvěle, a fáze výstavby probíhají podle plánu. Na konci roku se vrátíme na Spotify Camp Nou."

,,Je to pro klub absolutně stěžejní projekt. Provedli jsme pět inspekcí, a staly se jen dva incidenty."

,,Ohledně Montjuïcu jsme neprodali tolik lístků, kolik jsme očekávali. Návštěvnost je, jaká je. Není to nejlepší stadion, ale alespoň v ucházející míře se nám daří prodávat vstupenky."

Nike

,,Situace, jakou s Nike zažíváme není nejlepší. Nesplnili některé ze smluvních požadavků. Momentálně nám trh nabízí dvojnásobek toho, co dostáváme za současné situace od Nike. Jednáme, a myslíme si, že by měli projevit nějakou snahu. Než sponzor mají být spíše partnerem. V důležitých momentech tady nebyli. Teď se snažíme najít nejlepší řešení."

,,Jsou zde 3 možnosti řešení: Nike akceptuje naše požadavky. Půjdeme na trh, a vezmeme nejzajímavější, a nejbezpečnější nabídku. Třetí možnost je udělat to po svém."

Alexia a Ricky

,,Chceme, aby Alexia zůstala, a pracujeme na tom. Je to jedna z hvězd ženského fotbalu. Tým má určitý vliv, a chceme, aby to tak zůstalo. Je to jediný tým, jehož rozpočet byl navýšen. Musíme ale myslet na své limity."

,,Doufám, že Ricky Rubio se stane hráčem Barçy. Myslíme si, že pro tým ve zbytku sezóny může být velmi užitečný."

,,Myšlenka je taková, aby všechny profesionální týmy vyhrály své domácí soutěže."


Zdroje: fcbarcelona.com



Diskuze

Wow, Laportič se tedy po nějaké době zase slušně spustil.

02.02.2024, 20:06

Ľap drist na bobkový list.

02.02.2024, 20:26

"Rovněž mi oznámil, že se vzdá svého platu po zbylý rok svého kontraktu."
Takže je to vážně pravda. Fakt nastavujeme smlouvy tak amatérsky, že odměny vyplácíme i potom, co ji druhá strana vypoví. Čím se ta komedie liší od dob úřadování Barťáka?

02.02.2024, 22:21
Hanys absint
Systémový administrátor

Tak například v tom, že ten ,,wage bill" Laporta a jeho tým všemi možnými škrty opravdu drasticky snížili. Když jsem to ale předkládal, tak mě ta pasáž ohledně vzdání se výplaty šokovala úplně stejně...

02.02.2024, 22:51
absint Hanys

To mu neberu, a dokonce jsem ho za to několikrát chválil. Bohužel to je asi jediná věc, která se nějak výrazně zlepšila, pokud teda neberu v potaz, že přestupové faily nás už nestojí 120 míčů, ale "jen" 60.

02.02.2024, 23:11
pyspetr absint

Dyt je to naprosto bezna praxe. Na hovno, ale naprosto bezna vec

03.02.2024, 09:54
Caltic8 pyspetr
Administrátor

Že s tím trenér může kdykoliv seknout, přesto dostane vyplacený zbytek smlouvy, včetně nezapočaté sezóny? Vážně?

Takovou smlouvu Laporta nikdy neměl podepisovat, natož prodlužovat. Vždyť to riziko neúspěchu bylo na začátku obrovské. Ale Laportův "plán" asi spočíval v tom, že podepíše Xaviho za každou cenu, protože má Barca DNA, fanoušci budou spokojení a vše bude zalité sluncem.

03.02.2024, 10:23
Caltic8 absint
Administrátor

Já stále doufám, že to bylo myšleno jinak. Nicméně nejspíš to tak bude. To je opravdu strašný. A Xavi je borec - ne tak proto, že po vlastní rezignaci odmítne být finanční přítěží klubu svého srdce, nýbrž proto, že si vyjednal takhle komfortní zlatý padák. Samozřejmě odstupné trenér musí mít, je to v lecčem nejhorší pozice v klubu. Ale v takové situaci (benevolence, výsledky, obecné klubové finance), v plné výši, když se ani nejedná o vyhazov? To už by ocenil i Mourinho.

Jsem zvědav, co předvede Laporta s Nike, když má takhle velkohubé kecy. Po téhle blamáži se smlouvou Xaviho a přepálených přestupech asi tuším. Přitom v kampani to bylo charizma sem, respekt tam, jak má všude kontakty a silnou vyjednávací pozici...

03.02.2024, 10:17
angel Caltic8

Takový padák mají trenéři všude i u nás. Rozdíl je tedy v tom, že odejde, nebo je vyhozen. Řekl, že se vzdá a tím odchází se ctí, ale asi by nic nedostal, když odchází sám

03.02.2024, 13:19
absint angel

Právě že dostal. To je na tom to špatné.

03.02.2024, 21:28
Andreas absint

Z toho vyjadrenia mam pocit, ze Lapo ho chcel prepustit hned , ale potreboval kompromis aby v lete mohli fungovat podla planu, ktory spomina. A kedze Xavi je srdciar, tak na to pristupil. Ostane do konca sezony a nebude ziadat prachy za posledny rok. Lebo uprimne , za normalnych okolnosti by zotrvanie Xaviho nemalo zmysel. Akonahle by ho vyhodili, mal by narok na doplatenie plus by museli opat platit dalsieho trenera. Vyslo by to o dost drahsie. Xavi ulohu splnil , dostal muzstvo do osemfinale LM, ak sa podari prejst cez Neapol , vykompenzuje sa strata za CDR a v lige skoncit do 4 miesta by nemal byt az taky problem. Takze sa ekonomicky , az na premiu za titul , nijak extremne neodchylime od ocakavanych prijmov + to vyzera tak, ze tá Puma a tych 200 mega je uz realne aj na stole. A Lapo a spol to uz nechcu ekonomicky narusit zbytocnymi investiciami do noveho trenera a vyplatenia stareho. Dalsia vec, ze sa to aj hodi do tej sentimentality Laportu , legenda Xavi dostal moznost lebo je Cule a srdciar a chovame sa k legendam srdecne.

03.02.2024, 11:36
Caltic8 Andreas
Administrátor

I na mě to působí jako divadlo, ten šok mu fakt nežeru. Ale ať to bylo tak či onak, je to zase jednou barcelonská paráda.

03.02.2024, 12:32
Andreas Caltic8

Bohu zial , stale sa dostavame z tych ekonomickych hovien , takze tieto ,, tanečky ,, sa robit musia. Ale uz aj z vyjadrenia Tebasa v poslednom rozhovore to vyzera naozaj dobre. Ak uz ten retard Tebas povie , ze ak splnime do juna domacu ulohu tak v lete sa doataneme do normalu, je tu svetlo na konci tunela. A za toto treba Laportovi zlozit poklonu. Nech je aky chce , a nemam ho velmi v laske , za toto si zasluzi uznanie.

03.02.2024, 12:38

Nemůžeme se přece držet jednoho stylu pořád. Podívejme se jak hraje ManCit pod Pepem, taky mění styl .. a není to tiky-taka, kdy jsme měli hráče, jako Messi, Neymar, kteří vymotali 3 hráče na metru, Iniestu s Xavim, kteří byli neskutečně kreativní a Suareze, který ve své době do čeho kopl to mu tam spadlo. Fotbal se vyvíjí, do rychlosti a intenzity .. náběhy a my se musíme přizpůsobit, jinak nebudeme konkurenceschopní ..

03.02.2024, 12:20

Stalo se tak díky velkému zisku generovaným BLM a velkému snížení výplat prvního týmu." - to doufam neni Black lives matter :)

Co je to státně vlastnéný tým?

03.02.2024, 13:21

Nechci komentovat Laportu , ale na to abychom se posunuli dál jako klub-( krom loňského titulu - což považuju jako odměnu legendě, protože hra nebyla pastva pro oči) musíme uzavřít jedny dveře. A to je za mne rozlučka s tím největším- s Messim. To všichni musíme cítit jako stigma. Já to beru jako karmu. Prachy stranou.
Messi a repre Argentina nic zásadního nemohli dlouho vyhrát a když zemřela “ božská ruka” , stigma podvodu Argentiny skončila a repre vyhrála vše, co šlo.
Je dobré uzavírat kruhy.

04.02.2024, 18:45

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat