Las Palmas 1:2 FC Barcelona

Las Palmas 1:2 FC Barcelona Foto: Patrik Janačík

19. kolo La Ligy proti sobě svedlo nováčka Las Palmas, a stále ještě úřadující šampiony z Barcelony. Jednalo se o první zápas Katalánců v novém roce. Ti se chtěli zuby nehty vítězstvím co nejdříve přiblížit vedoucímu duu Girona - Real Madrid. Trenér Xavi se musel obejít bez pětice ter Stegen, Gavi, Pedri, Iñigo Martínez, a Marcos Alonso. Na straně domácích sice nemohl z důvodu dohody o hostování nastoupit Mexičan Araujo, i tak se na jejich straně objevila dvojice fanouškům Barçy známa. A sice stoper Mika Marmol, a Maročan Munir El Haddadi. Z lavičky nejen tuto dvojici pak v utkání řídil bývalý trenér mládežnických kategorií Barcelony a jejího B týmu, Garcia Pimienta. Barcelona po obratu penaltou Gündoğana v nastavení druhé půle otočila zápas.

První zajímavou situaci přišla pro hosty na konci první desetiminutovky. Cancelo ve snaze o vyslání střeleckého pokusu na soupeřovu bránu nakopl míč ve stejný okamžik, jako obránce domácích, a z důvodu zranění kolene musel střídat. Na trávník za něj přišel Andreas Christensen, a na pravého beka se ze stopera přesunul Koundé. Hned vzápětí pak ještě po střídání nezformovanou obranu zaskočil přízemní centr Sandra Ramiréze, a El Haddadi přiťuknutím na zadní tyč otevřel skóre utkání. Hosté se po gólu snažili co nejvíce převzít iniciativu, a zejména náběhy obou křídel co nejvíce ,,trhat" soupeřovu obranu. Jejich nervozitu však po neodpískání faulu ještě více podtrhly žluté karty kapitána Roberta a trenéra Xaviho. Blaugranas se ještě snažili výsledek do poločasové pauzy minimálně vyrovnat. To se jim však ani přes mírnou územní převahu nepovedlo. 

Do druhé půle se hosté snažili vstoupit aktivněji, a zvrátit stav utkání na svou stranu. Po sérii odrazů se pak v 56. minutě podařilo Ferranu Torresovi srovnat stav zápasu. 1:1. Katalánci se co nejvíce snažili vystupňovat tlak natolik, aby si z ostrova Gran Canaria odvezli 3 body, a dotáhli Gironu s Realem Madrid alespoň na ztrátu sedmi bodů. Dlouho se jim to však nedařilo. Xavi tak na plac poslal všechnu útočnou sílu, kterou na lavici náhradníků disponoval. Postupně se na trávníku objevili křídelníci Félix i Yamal, záložník Fermín López, a rovněž i nová posila Brazilec Vitor Roque. Barcelona si i přes stupňující tlak nebyla schopna po vyrovnání připravit vyloženou gólovou šanci. Gündoğan se však v 91. minutě zápasu ocitl sám před prázdnou bránou soupeře, nicméně Sinkgraven tahal za záchranou brzdu, a vyrobil pro hosty nejen penaltu. Sudí Gonzalez Fuertes rovněž tasil kartonek barvy červené, a Sinkgraven tedy neodehrál ani 10 minut. 

Gündoğan poslal gólmana domácích do protipohybu, a přízemní střelou rozhodl o výhře Barcelony. Tu čeká další zápas v nedělních 21:00, kdy rozehrají tento ročník Copy del Rey na půdě UD Barbastro. 


Přehled utkání

4. ledna 2024, 21:30 Estadio Gran Canaria Nova Sport 3

UD Las Palmas

1 : 2 Pablo González Fuertes

FC Barcelona

Munir (Sandro) 12'  
  20' Roberto
  20' Xavi (mimo hřiště)
  55' Ferran (Roberto)
Á. Suárez 58'  
Coco 79'  
  81' Yamal
Muñoz 88'  
Cardona 90'  
Sinkgraven 90+1'  
K. Rodríguez 90+2'  
  90+3' Gündoğan (p.)
Sestava

Valles - Á. Suárez (83' Sinkgraven), Coco, Marmol, Cardonas - K. Rodríguez, Perrone, Muñóz - Moleiro (68' Loiodice), Munir (59' Cardona), Sandro (68' Pejino)

Sestava

Peña - Cancelo (11' Christensen), Araújo, Koundé, Balde - Roberto (79' Fermín), F. de Jong, Gündoğan - Raphinha (72' Yamal), Lewandowski (72' Félix), Ferran (78' Roque)




Diskuze

Na dnešním zápase jsou dobré pouze body.Hra je bez systému a čistá improvizace a pro giganta velikosti Barcy neakceptovatelná ať už se mužstvo nachází v jakemkoliv období budování.Xavi po zápase řekne že první poločas to byl špatný ale ve druhém poločase už to bylo bla bla.Nevidím během sezˇony žádný progres.Pokud nebudou peníze a budeme sbírat hráče po smlouvě a čekat zda nám Tebas registruje hráče nepohneme se z místa a vlak nám ujede.

04.01.2024, 23:48

Tradičně skvělý de Jong, zbytek nesnesl přísnější měřítko. Lewa už je asi opravdu mimo, dlouho jsem mu ještě věřil, ale toto už nebude jen dočasný výpadek formy. Snad se s ním v létě důstojně rozloučíme. Ferran mě každý zápas dokáže přesvědčit, že je ještě horší, než jsem si myslel, ten nemá ani na první ligu, natož na Barcu.
A Gündogan ať už jde proboha do řiti. Ten se ani nenamáhá předstírat jakoukoli snahu, celý zápas si vykračuje, nepopoběhne víc jak dva metry, dozadu se zásadně nevrací a každý balon, který se k němu dostane, okamžitě a bezmyšlenkovitě odpálí buď někam dopředu nebo k nejbližšímu (klidně i obsazenému) spoluhráči. Někteří šli na důchod k Saudům, on se rozhodl pro barcelonské pláže, no budiž, ale Roberto si ho namaže na chleba i se zlomenou nohou, tak ať hrává on.

A ano, vím, že dva ze tří hráčů, do kterých se tu pouštím, dnes dali gól.

04.01.2024, 23:50
Klokanomet absint

Nejhorší ze všeho je Raphinha. Ten tým skautů a dalších desítek hlav, který zařídil, že se takové zmatené dřevo dostane za 60 mega do základní sestavy Barcelony, bych opravdu rád poznal osobně na délku vystřelené pěsti. Opět 70 minut naprostého zoulaství, ofsajdů, centrů nikam, když má střílet a střel na parkoviště, když má centrovat.

05.01.2024, 03:13
absint Klokanomet

No nevím. Raphinha je taky dobrý tragéd, o tom žádná, ale přece jenom aspoň nějakou byť velmi pochybnou kvalitu má. Že při přečíslení střílí z půlky, při samostatném úniku nahrává a z ofsajdu nevyleze, jak je týden dlouhý, to už je věc druhá.
Ovšem Ferran je z celé naší soupisky suverénně největší zmar, vždyť ten chlapec je podprůměrný v každé jedné disciplíně. Dřív měl aspoň dobrý výběr místa, to už taky neplatí. A než nahrát jemu, to je lepší to radši zakopnout do outu.

05.01.2024, 08:54
Klokanomet absint

Ferrán je v této sezoně oproti minulé naprosto v pohodě. Ale jasně, že měřítko je hodně dole.

05.01.2024, 03:15

Okrem troch bodov bolo v tomto zapase strasne malo pozitiv. Peňa je casovana bomba, Balde nevie nahrat na 3 metre. Jedine co vie je bezat a to je hodne malo. Zo zalohy sa mi paradoxne najviac pacil Roberto(samozrejme len v druhom polcase). Utok Lewa je ako kus dreva a presne tak dopadla aj ta jeho "prihravka" na Ferrana, ktory sice dal gol, ale to je asi tak vsetko. A ten dribler na pravej strane dnes bohuzial nemal ani strelu a dobry center.

04.01.2024, 23:55

Ach jaj co napisat. K hracok niektorym nema cenu ani volaco hovorit jednoducho nato nemaju. Čo ma viac zaráža že futbalista v 21 storocii a jedina jeho robota je vladat behať a ani to poriadne nevladze niekde bude chyba. Roberto od 60 minuty ledva chodil.

05.01.2024, 06:20

Za mě je to ale největší chyba trenéra.... nedokáže ty hráče posunout, taktika je náhoda. Chce to někoho bez tzv DNA Barca.

05.01.2024, 07:39

Jo a hráčů známých z Barcelony bylo v Las Palmas více.... Marc Cardona, Sandro Ramirez a pak taky Mika Marmol, který hrál opravdu dobře v obraně.

05.01.2024, 07:41
MarcoFCB Johny Rivers

Tak s momentální formou našeho útoku by zahrál dobře i Brabec.

05.01.2024, 07:57

To byla zase tragedie. Las Palmas neznám tak, abych řekl, že tímto stylem hrají běžně, ale pokud ano, tak to Xavi a hráči hrubě nezvládli. Konečně někdo, kdo nezaleze k šestnáctce, spousta prostoru mezi obrnou a brankou a oni mají za celý zápas jeden jediný použitelný náběh za obranu (Roberto). Tolik prostoru na náběhy, na narážečky a podobné věci jim asi nikdo v La Lize nedá a oni toho nejsou schopni využít. Toto byla naprosto nezvládnutá příprava na zápas.

05.01.2024, 08:57
cechoma larnel

Přesně! Úplně jsem zíral, jak vysoko hrajou a jediný, co jsme z toho vytěžili, byl 100 x offside 😁

05.01.2024, 09:02
Johny Rivers larnel

A to je co? Špatná taktika a příprava trenéra...

05.01.2024, 20:21

Druhou půlku jsem nedal. O poločase jsem koukal do ulice, kde chtěla přejít kočka přes cestu. Vypadala, že si to rozmyslí, chvilku seděla, ale pak nakonec přeběhla. Oproti našemu fotbalu mi to přišlo jako neuvěřitelná podívaná a i když se dalších 45 minut nic nedělo, čumět do tmy byla větší zábava, než celý první poločas.

Jen jedno mě zajímá. Jak se jevil těch pár minut Roque? Aniž bych chtěl dělat závěry, jen tak že zajímavosti

05.01.2024, 09:05
marek99 cechoma
Senior editor

Roque sa javí veľmi sľubne. Neustále bol v pohybe, v nábehoch, sršala z neho agresivita a chuť bojovať, čo bolo na naše pomery nevídané. Snáď nezapadne do priemeru zvyšku našich útočníkov:)

05.01.2024, 10:29
Klokanomet marek99

Kdyby z něho v 18 letech při prvních minutách v Barceloně nesršela chuť bojovat, tak bychom ho mohli rovnou prodat zpátky, to je snad samozřejmost a ne něco ke chválení :D Každopádně spálil 1000% šanci jak Tecl, což mě docela dojalo, když to má být zabiják.

05.01.2024, 12:27
Klokanomet cechoma

Tvoje škoda, ve druhém poločase se k nám po delší době otočilo štěstí čelem a dali jsme extrémně haluzácký gól po nastřelení Lewovy hlavy a odpískali nám penaltu, kterou jsme dokonce proměnili. Docela nevídané :) Snad se do budoucnosti poučíš, že bojkotováním poločasů ničeho nedosáhneš.

05.01.2024, 12:29
cechoma Klokanomet

Bojkot to rozhodně nebyl, prostě jsem vypl něco, co mě nebavilo. To že jsme vyhráli je super, ale podle ostatních komentářů (včetně tvého) byla výhra spíš haluz. Takže já za sebe jsem udělal dobře. Jsem potěšený výsledkem a nemusel jsem se rozčilovat nad bídnou hrou :)

05.01.2024, 14:10
Klokanomet cechoma

Pohyb ok, ale netrefil poloprázdnou bránu z několika metrů.

05.01.2024, 12:34

Šťastné vítězství..... jinak bezradnost. Raphinha, Lewandovski, ti udělájí dobře když si odpočinout. Mužstvo, které je 14x za zápas v ofsajdu asi dobře nespolupracuje. Při gólů se obrana opět vrací někam do prostoru, Araujo opět bez hráče.... gól. 6hráčů FCB v šestnáctce vlážně běží a důrazný Munir skóruje! Tohle se opakuje už asi v pěti zápasech.

05.01.2024, 09:17
cechoma tomise63

Přesně tak. Nevím, jestli měl mít hráče Araujo, nebo Christensen, ale předpokládám, že spíš Araujo, když ho měl před sebou, nebo minimálně měl dát pokyn christensenovi, že za ním nabíhá.

Ale když se koukám na záznam, tak největší problém vidím v Baldem Jako pardon, ale co dělá na pozici stopera a když už tam je, tak kolem sebe nechá proběhnout útočníka a v klidu si vyklusava bez hráče ?? Nikdo z druhé vlny nešel.

05.01.2024, 11:45
pyspetr cechoma

Nasi obranci davaji pokyn jen pomeznimu

05.01.2024, 22:20
cechoma pyspetr

😁😁 přesně!

05.01.2024, 22:47
Klokanomet tomise63

Jo, to je pořád dokola. Mezi stopery dálnice široká jak v KLDR a hráč soupeře si v tom prostoru běhá jak daněk.

05.01.2024, 12:31

Vše je to ale taktikou a přípravou od trenérského štábu.....

05.01.2024, 20:24

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. Girona FC 71
3. FC Barcelona 70
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat