Lewandowski se stal pro Barcelonu problémem. V lednu přijde Vitor Roque

Lewandowski se stal pro Barcelonu problémem. V lednu přijde Vitor Roque Foto: X @FCBarcelona

Po závěrečném hvizdu rozhodčího se Raphinha sesunul na hřiště stadionu Mestalla a zakryl si obličej dresem. Přes veškerou snahu a řadu šancí skončil sobotní venkovní zápas Barcelony s Valencií 1:1, což pro úřadující šampiony La Ligy znamenalo další dva ztracené body.

Raphinha patřil k nejaktivnějším hráčům a přihrál na jediný gól Joao Felixovi.

Snažil se až do konce, tlačil se bez míče a vytvářel pro svůj tým šance na skórování, ale nedostatek přesnosti a kvality ve chvílích, kdy na tom nejvíce záleželo znamenal, že se šťastný konec nekonal. A byl si toho vědom.

O několik metrů dál stál Robert Lewandowski a s rukama v bok se díval na Brazilce.

"Další den bez vstřelené branky," musel si pomyslet.

Po několika vteřinách se Lewandowski vydal směrem k rohovému praporku, aby zatleskal fanouškům, kteří vážili cestu do Valencie dlouhou asi 350 km a poté zamířil tunelem do šaten.

"Musíme být jedním z nejhorších týmů v Evropě, co se týče efektivity," řekl na tiskové konferenci po zápase trenér Barcy Xavi. "Stalo se nám to na Mallorce i v Granadě, dnes jsme mohli klidně vyhrát a nakonec je z toho jen remíza. Proti Gironě jsme mohli vyhrát 2:1 nebo remizovat 3:3 (ale prohráli, 4:2). Nejsme dostatečně efektivní."

Má pravdu. Podle Opta dat je Barcelona týmem v pěti nejlepších evropských ligách, který v této sezóně nevyužil nejvíce velkých šancí jak v prvních poločasech (23), tak v celých ligových zápasech (41).

Barcelona měla v sobotu spoustu šancí, ale vstřelila jen jeden gól proti týmu, který se trápí, nevyhrál ligový zápas od začátku listopadu a je ve stálé herní a finanční krizi se svým předsedou a majitelem Peterem Lim.

Vytvořili si mnohem více šancí než v jiných posledních zápasech a lépe kombinovali ve středu pole, ale nestačilo to. Xaviho tým měl 16 střel - osm na branku, čtyři mimo a čtyři zablokované. Měli pět velkých šancí, ale čtyři z nich nevyužili. Valencia kromě své branky neměla žádnou. Když to shrneme, Barca měla xG 3,24 oproti 0,54 Valencie.

Pokračuje tak trend, kdy svého soupeře překonávají v očekávaných gólech (xG), nikoli však v konečném skóre:

Girona (prohra 4-2): 4.25 v 2.94 
Real Madrid (prohra 2-1): 1.32 v 0.96 
Granada (remíza 2-2): 3.00 v 0.61 

A jedním z jmenovaných hráčů byl jejich hrotový útočník.

Lewandowski odehrál další zápas bez vstřelené branky. V utkání Ligy mistrů uprostřed týdne proti Royalu Antverpy nevystřelil ani jednou na branku ani mimo ni - ne poprvé v této sezoně - a tentokrát měl tři střelecké pokusy, dva mimo a jednu střelu brankář Valencie zlikvidoval.

V mnoha jiných případech si Lewandowski stěžoval, že ho spoluhráči dostatečně nevyhledávají a že nemůže hrát hlavní úlohu, pokud se pro něj nevytvářejí šance. Tentokrát ho tým našel. Za snahu byl vděčný, ale gól stejně nedal.

Lewandowski přišel loni v létě jako velká hvězda, podepsal smlouvu, aby vedl tým v přechodném období v éře po Messim. A přestože začal velmi dobře, nebyl vůdcem, který je potřeba.

Polák byl spolu s obranou jedním z hlavních důvodů, proč Barcelona v minulé sezoně vyhrála La Ligu. Zdálo se, jako by za ně hrál odjakživa. Než si týmy daly přestávku kvůli Mistrovství světa, Lewandowski vstřelil 13 gólů v La Lize a 18 ve všech soutěžích.

Od návratu z Kataru 2022 však už takový nebyl - přestože sezonu zakončil s 33 góly ve všech soutěžích a s 23 góly byl nejlepším střelcem La Ligy.

V letošní sezóně skóroval 35letý hráč v La Lize pouze osmkrát a jeho efektivita a střelecká potence klesly. Před gólovou trefou proti Deportivu Alaves odehrál šest zápasů v řadě bez vstřelené branky.

Lewandowski začínal po svém přestupu z Bayernu Mnichov jako hráč, který na hřišti hodně pozitivně komunikoval, zejména s mladými hráči. Nyní tuto komunikaci změnil na postoj neustálého rozčilování nebo stěžování si, když mu někdo nepřihraje míč. Jednou z nich, která se stala virální, byla výtka na adresu Lamineho Yamala, ani ne o polovinu mladšího dospívajícího talentu.

Lewandowski byl navíc v posledních zápasech velmi nevyzpytatelný, co se týče kontroly míče a nepomáhal týmu v presinku. Barca se v důsledku toho trápí.

To vše vyvolalo v týmu neklid. A je to jeden z důvodů, proč Barca v zimním přestupovém období přivede brazilského útočníka Vitora Roqueho.

Pravidla La Ligy umožňují každému týmu podepsat dalšího hráče, když je některý člen týmu zraněný déle než čtyři měsíce. Může za něj utratit 80 procent hodnoty tohoto hráče, v případě Barcelony je to Gavi.

Vzhledem k tomu, jakou mezeru po sobě ve středu pole Gavi zanechává, vypovídá skutečnost, že se Barca rozhodla podepsat útočníka namísto záložníka, vše co potřebujete vědět o tom, jak velký problém se střílením gólů nastal.


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 87
2. Girona FC 74
3. FC Barcelona 73
4. Club Atlético de Madrid 67
5. Athletic Club 61
6. Real Sociedad de Fútbol 54
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 20
2. Jude Bellingham 18
3. Alexander Sørloth 17
4. Robert Lewandowski 17
5. Ante Budimir 16
27. Ferrán Torres 7
30. João Félix 7
49. Raphinha 5
52. Fermín López 5
54. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat