Luise Suáreze se Barcelona zbavila správně. Ačkoli ve špatný čas

Luise Suáreze se Barcelona zbavila správně. Ačkoli ve špatný čas

Buďme k sobě upřímní. Luis Suárez nehrál poslední sezónu, možná dvě v Barceloně zrovna nejlepší fotbal. Vyložené šance neproměňoval, od roku 2015 v Lize mistrů nedokázal vstřelit na venkovních hřištích více než jeden gól, měl špatnou kontrolu míče, poziční hra stála za nic a navíc chtěl hrát každý zápas.

Skutečnost, že se mu nadmíru daří v Atlétiku Madrid a střílí mraky branek, ještě neznamená, že by se mu to stejné dělo v katalánské metropoli.

Nyní je třeba poskytnout maximální podporu hráčům, které má Ronald Koeman k dispozici. Litovat bychom mohli časem právě těchto borců, kvůli tomu, že zůstal Luis Suárez.

Pravdou je, že byl a stále je Luisito mnohem chladnokrevnější než Antoine Griezmann nebo Martin Braitwaite. Bezpochyby. Uměl vytvořit dokonalé duo s Lionelem Messim a celkově je nesmírně zkušeným útočníkem.

Rozhodně by barcelonskému týmu mohl pomáhat jako tzv. supernáhradník. Problémem nicméně zůstával jeho velký plat.

Tím, že Barcelona „prodala" Suáreze, získala vzestup Ansu Fatiho, Pedriho, Ousmane Dembélého nebo dokonce Konrada de la Fuenteho. Právě tito hráči na své bedra mohou převzít větší odpovědnost. Pokud by Suárez zůstal, útočné trio by bylo - Griezmann/Dembélé, Suarez, Messi. Téměř věčně.

Znamená to, že by Pedri, Trincão nebo Fati nedostávali takový herní prostor. Vysedávali by na lavičce, což znamená, že by Konrad nebyl nominován ani mezi náhradníky, a to nemluvíme ani o naskočení do zápasů.

Proces přestavby je normální. Barcelona takovými situacemi prošla nesčetněkrát. Každopádně žádný z výše uvedených hráčů se v žádném případě nemůže se Suárezem srovnávat. Čirý nesmysl. Jasně však vidíme, že jeho odchod připravil cestu pro mladé hráče k tomu, aby se dostali ke slovu a projevili.

Je třeba souhlasit i s Ronaldem Koemanem, že týmu chybí přirozený střelec neboli střední útočník. Nejde o to, že odešel uruguayský útočník, ale kdy odešel. Pro klub byl zbytečným luxusem.

Nebylo špatné vsadit na Griezmanna, aby se on postavil konečně na vlastní nohy, i když to není stále to pravé ořechové. A možná ani nikdy nebude.

Pořád si vezměme, že Suárez má 34 let a Griezmann je o pět let mladší. Takové riziko může stát za to. Zatím nad touto myšlenkou visí velký otazník.

Každopádně je třeba říci, že do Barcelony měl místo velezkušeného borce z Uruguaye přijít někdo zvenčí. Typický hrotový útočník, jenž je schopen nastřílet za sezónu alespoň patnáct gólů.

Nestalo se. Klub na to v tomto ročníku doplácí a pravděpodobně bude doplácet i v dalších sezónách. Podle toho, jestli vůbec někdo místo něj přijde a pokud ano, tak jakou bude mít kvalitu. Možností je Memphis Depay, ale jeho příchod není ani zdaleka jistý.

Pravdou je, že Suárez v této sezóně nemusel hrát každý zápas. O post hrotového útočníka se mohl dělit s Griezmannem. Levé křídlo by tedy bylo k dispozici pro Fatiho, Dembélého a Trincãa. Při této situaci mohli zůstat jen dva a třetí by asi musel zamířit na hostování, nebo nadobro odejít.

Pedri se nemusel cítit ohrožený, jelikož ten si našel, jak je vidno, své místo ve středu pole. Často se spekuluje o chování Suáreze. Jeho vůdčí schopnosti mohly být nápomocné. Mladíčci potřebují pomoc v těžkých zápasech, jako je El Clásico nebo zápasy Ligy mistrů.

Jestli chybí Suárez na hřišti nebo v šatně Barcelony, si musí odpovědět každý sám, žádná definitivní odpověď neexistuje. Neskutečnou chybou nicméně bylo, jakým způsobem se ho klub zbavil a to, že téměř zadarmo posílil svého přímého konkurenta v ligové soutěži.


Zdroje: David Kvapil



Diskuze

Už to nemá moc smysl řešit, prostě se to stalo a hlavně na Suareze nebyly prachy, což byl naprosto hlavní důvod. Ale jakékoli srovnávání Suareze s Braitwaitem je zcela mimo mísu! Vzestup Fatiho trval 7 zápasů, dál nikdo nevíme, jak to s tím klukem vlastně dopadne. Vzestup Dembeleho zase tak moc na Suarezovi nezávisel a je velmi, velmi diskutabilní. Gólově prakticky nepřispívá. A vzestup Konrada????? Jako vzestup kam? Vždyť on vůbec nehraje - důvody nechápu. Buďme rádi, že si aspoň Trincao začíná věřit.....

20.02.2021, 11:21

Možná nehrál nejlepší fotbal, jaký umí a přesto se v posledních dvou sezonách podílel na 71 gólech. smileysmileysmiley

20.02.2021, 17:42

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
43. Raphinha 5
46. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat