Maribel Meléndez, nejvyšší manažerka Barçy, odchází z klubu

Maribel Meléndez, nejvyšší manažerka Barçy, odchází z klubu Foto: X @FCBarcelona
  • Bývalou korporátní ředitelku klubu Blaugrana, která se podílela na financování Espai Barça, nahradí Manel del Río.

Krveprolití v podobě rezignací, výpovědí a odchodů vedoucích pracovníků FC Barcelona neutichá. Další, kdo klub opustí, bude Maribel Meléndez, korporátní ředitelka a klíčová postava ve financování Espai Barça, která byla až doposud nejvyšším manažerem klubu po odchodu generálního ředitele Ferrana Revertera před dvěma lety.

Podle informací, které přinesl deník Mundo Deportivo a které potvrdily klubové zdroje, plánuje Maribel Meléndez v nejbližších dnech opustit Barçu, a to zřejmě "z osobních důvodů". Stejné odůvodnění, které Reverter poskytl Laportovi 8. února 2022.

Odchod Meléndez bude ve struktuře klubu velmi citelnou ztrátou, která posílí jeho status prezidentského subjektu, neboť Joan Laporta je výkonným prezidentem, který převzal Reverterovy funkce generálního manažera, a ztratí solventní a profesionální výkonný charakter, jakým je Meléndez.

Klub v zásadě zastoupí nepřítomnost Meléndez finančním ředitelem Manel del Río, který převezme povinnosti korporátního ředitele.

Odchod Meléndez následuje po odchodu dalších dvou důležitých jmen z projektu Espai Barça. Již dříve odešli člen představenstva zodpovědný za tento projekt Jordi Llauradó (který odstoupil z představenstva v lednu 2023 a odstoupil v červnu 2023) a Ramón Ramírez, ředitel divize Heritage a Espai Barça, který klub opustil rovněž v srpnu 2023.

V posledních dvou letech se v klubu Blaugrana z nejrůznějších důvodů neustále střídaly odchody, rezignace a propouštění nejvýznamnějších manažerů. 

Jedním z prvních, kdo klub opustil, byl policejní komisař Ferran López, kterého představenstvo odvolalo z funkce šéfa bezpečnosti v listopadu 2021, tedy po pouhých sedmi měsících působení v klubu (přišel v dubnu 2021).

V únoru 2022 oznámil svou rezignaci Ferran Reverter, který byl v klubu nejvýše postaveným výkonným ředitelem, což je ve struktuře společnosti zásadní pozice, kterou převzal přímo Joan Laporta jako výkonný prezident.

Jednou z nejdiskutovanějších rezignací byla rezignace Jordiho Cruyffa na funkci sportovního ředitele v květnu 2023. Sportovní šéf fotbalu odstoupil 30. června poté, co nastoupil v září 2021.

Krátce poté, v září 2023, definitivně opustil klub, do kterého nastoupil v březnu 2021, fotbalový ředitel Mateu Alemany. Mallorčan v květnu oznámil svůj odchod do Aston Villy, ale poté, co se s anglickým klubem nedohodl, souhlasil, že zůstane. Po nástupu Deca na pozici sportovního ředitele vydržel v klubu jen půl roku.

V září 2023 také Markel Zubizarreta opustil post ženského sportovního ředitele Barçy. O dva měsíce později, v listopadu 2023, podepsal smlouvu jako sportovní ředitel španělské ženské reprezentace.

Jako předposlední opustil klub v únoru 2024 Mike Puig, právník a fotbalový trenér s licencí UEFA A, který nahradil Xaviho Martína ve funkci šéfa La Masie. Ten byl v srpnu odvolán z funkce a našel si místo ve vedení týmu Fundació Barça Genuine.

Již dříve, v listopadu 2022, opustil klub také fotbalista Gerard Piqué, který se vzdal zbývajícího roku a půl své smlouvy.

Pokud je známo, dalšími, kdo odcházejí, protože již oznámili své rezignace, jsou trenéři dvou fotbalových týmů, Xavi Hernández a Jonathan Giráldez z ženského týmu Barçy.

I když nejtraumatičtějším případem byl odchod Lea Messiho 5. srpna 2021. Vše začalo tím, že poté, co podepsal prodloužení smlouvy, se Joan Laporta musel bez argentinské legendy zcela obejít, protože kvůli kritické ekonomické situaci klubu nemohl vyplácet jeho plat.


Zdroje: www.lavanguardia.com



Diskuze

Myšák
Systémový administrátor

Doufám, že už všichni socios vidí, co se uvnitř klubu děje.

26.02.2024, 21:10
angel Myšák

A je to dobre nebo spatne? Tot otazka

26.02.2024, 22:08
Myšák angel
Systémový administrátor

Vzhledem k tomu, že si tam Laporta vždy dosazuje do funkcí svou rodinu a kamarády, tak vážně nevím. Problém možná je i to, že žádnou oficiální funkci v klubu nemají a rozhodují o budoucnosti klubu.

26.02.2024, 22:18
angel Myšák

Vzdy si vsude berou vseci kamarady… otazka je vysledek… ten neznamy, krome toho, ze budeme mit stadion, zadne prachy za prava a dluhy

26.02.2024, 22:29
Myšák angel
Systémový administrátor

To sice ano, ale pokud si je tam vezmou, mají mít funkci a ne čerpat peníze klubu a rozhodovat o důležitých záležitostech když nemají oficiální funkci v klubu.

27.02.2024, 09:29
angel Myšák

To bez debat

27.02.2024, 16:44
angel angel

Akorat blbe se zodpovida imaginarnim vlastnikum. V podstate nikdy nikde nefungoval poradne model obcanskeho sdruzeni. I Banik tak dlouhe roky jel… by meli mit nejake volene zastupce, tedy mozna maji. Vubec netusim jak funguje realie

27.02.2024, 16:45
Myšák angel
Systémový administrátor

Volí se prezident, ten má své lidi na různé funkce. Zásadní věci jako jsou finance, různé změny v klubu, prodeje atd. musí odsouhlasit tzv. socios compromisarios (delegovaní členové) na valné hromadě (Asemblea). U nás aktuálně v Česku máme jednoho delegovaného člena a je zároveň náš člen fanklubu.

27.02.2024, 17:58
stockey Myšák

to asi tazko, volby su v podstate ako politika a Laporta je mega populista

27.02.2024, 08:58

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. Girona FC 71
3. FC Barcelona 70
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
27. Ferrán Torres 7
28. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat