MOURINHO A FC BARCELONA - 2. ČÁST

MOURINHO A FC BARCELONA - 2. ČÁST

José Mourinho odešel v pozici asistenta trenéra z FC Barcelony v roce 2000. O 5 let později se s ní utkal jako manažer Chelsea v Lize mistrů a začala tak rivalita blížící se nenávisti, která trvá prakticky do současnosti. Ještě před tím ale Mourinho v rámci přátelského zápasu narazil na Barcu s Portem, konkrétně 16. 11. 2003. Tento den je významný díky tomu, že poprvé za áčko Barcy nastoupil Lionel Messi.

2004/05 CHELSEA

V osmifinále Ligy mistrů 2004/05 na sebe narazily Chelsea a FC Barcelona. Aktuální vedoucí tým anglické a španělské ligy, oba kluby začínající díky velkým investicím nové období, oba představitelé různých stylů a oba samozřejmě i jedni z velkých favoritů na celkový triumf. První zápas se odehrál na Camp Nou a Barca vyhrála 2:1 i díky vyloučení Drogby. „Rozhodčí byl špatný. Výsledek je falešný. Když Deco fauloval, žlutou kartu nedostal. Když jsem viděl Rijkaarda vstoupit o poločase do šatny rozhodčích, nemohl jsem tomu uvěřit. Když pak byl Drogba vyloučen, nepřekvapilo mě to,“ řekl Mourinho po zápase. Sudímu Andersi Friskovi bylo následně vyhrožováno smrtí a zkušený rozhodčí ukončil kariéru, Mourinho za své výroky dostal 2zápasový distanc.

„Jsou to lži a není to poprvé. Mourinho pozdravil rozhodčího a delegáta před zápasem, já se zpozdil a nestihl to, tak jsem to udělal o přestávce,“ vysvětlil svůj postup Rijkaard.

Odvetu lépe zvládl londýnský klub, rozhodující gól Terryho ovšem padl po faulu Carvalha na brankáře Valdése. Jose utkání okomentoval takto: „Porazili jsme tým, který je podle některých nejlepší na světě. Oni vyhráli Ligu mistrů jedinkrát za 100 roků, já to s Portem dokázal během pár let. Moje trenérské úspěchy nelze s Rijkaardem srovnávat, stejně jako nelze srovnávat moji hráčskou kariéru s jeho. On jako trenér nevyhrál nic, já mám trofejí mnoho.“ Zápas měl dohru při odchodu do šaten, kdy došlo k potyčce mezi Rijkaardem a některými hráči Chelsea.

2005/06 CHELSEA

O rok později se situace opakovala. Opět v osmifinále na sebe narazila Barca a Chelsea, tentokrát již jako ligový mistři Španělska a Anglie. Rozdíl byl ale ten, že první duel se hrál na Stamford Bridge a Katalánci zvítězili 2:1, když vyloučen byl Del Horno za faul na Messiho. „Jak se řekne katalánsky podvádění? Může být Messi potrestán za filmování? Barcelona je kulturní město plné divadel a tento chlapec se to naučil velmi dobře,“ uvedl Mourinho. Odveta skončila nerozhodně 1:1, když za hosty srovnával v samotném závěru Lampard. „Neviděli jsme dva zápasy, kde by se hrálo 11 na 11. V tomto poměru mě Barca neporazila. To je vše, co mohu říci,“ dodal kouč Chelsea.

Během zápasu fanoušci zpívali opakovaně „Jdi do divadla, Mourinho jdi do divadla, jdi do divadla.“ To vše v rytmu Guantanamery a s odkazem na Josého prohlášení o Messim. „Loni se na čtvrtfinále dívali v televizi, letos je to opačně,“ kontroval Mourinho.

2006/07 CHELSEA

Další rok a další souboj již nesmiřitelných rivalů, tentokrát již ve skupině Champions league. Ačkoliv ze vzájemných zápasů vyšla lépe Chelsea (1:0, 2:2), postoupily oba celky. „Není snadné pro rozhodčího být rozhodčím, když minutu co minutu někdo simuluje,“  dodal Portugalce po prvním duelu. „Rijkaard je šťastný trenér, protože jeho hráči jsou každý zápas chráněni," neodpustil si ani tehdy nějaké rýpnutí.

MOURINHO TRENÉR BARCY?

Na začátku roku 2008 se začalo spekulovat, že na konci sezóny skončí po 5 letech Frank Rijkaard. Sportovní ředitel Txiki Begiristain a viceprezident Marc Ingla měli nalézt nového trenéra. Na úzkém seznamu kandidátů byl i José Mourinho. „Následné události ovlivnili moderní historii Barcelony, Interu Milan i Realu Madrid,“ popisuje ve své knize Graham Hunter.

Poté se Ingla a Begiristain sešli s tehdy již bývalým manažerem Chelsea v Lisabonu. Hunter v knize uvádí, že Portugalec připravil skvělou prezentaci, kde popsal, jak by měl tým hrát, jak by transformoval zaběhlé barcelonské rozestavení 4-3-3 a jak by měla celkově Barca fungovat. Nejprve hovořili s Mourinhem každý zvlášť a poté všichni 3 dohromady. „Můj styl koučování je shodný s filozofií Cruyffa,“ zhodnotil sám sebe.

„V jeden okamžik jsem mu řekl: „José, my máme problém s tím, jak moc tlačíš na média. Je to hodně agresivní. Trenér je tváří klubu. Třikrát týdně hodinový rozhovor s médii, hovoří s klubem, není možné vždy zažehnout oheň, to není náš styl.“ On řekl: „Já to vím, ale je to můj styl a ten nezměním.“, vzpomíná Marc Ingla na setkání s Mourinhem. „Řekl mi: „Vezmi si van Gaala. V prvním období to byl on a byl úspěšný. Ve druhém období změnil svůj styl a neuspěl.“ Po té návštěvě jsem mohl říci, že Mourinho je sympatický, bylo příjemné s ním hovořit. Pak přišel Txiki a řešili fotbalové záležitosti. Mourinho byl známý jako číslo 1, on chtěl být jedničkou, ale nechtěl poslouchat,“ dodává Ingla.

Oba shodně uvedli, že kdyby Mourinho se stal trenérem Barcy, klub by trofeje získal, ale oba dodali, že by byl problém s jeho chováním. „Řekli nám, že byl skvěle připraven. Oba s ním strávili 3 hodiny a oba odcházeli s tím, že to není náš člověk. Txiki řekl, že se mu nelíbí. Ingla uvedl, že by byl dobrý, ale problémy s jeho chováním v médiích za to nestojí,“ popsal Ferran Soriano, další z viceprezidentů FC Barcelona, následné setkání s oběma vyslanci.

Barcelona dala přednost Guardiolovi, který byl dle informací od počátku preferován právě Begiristainem. „Mourinho je tak trochu culé a chtěl jít do Barcelony, ale nebylo to možné, protože my jsme se rozhodli podepsat Guardiolu,“ vzpomínal exprezident Joan Laporta pro deník El Pais v roce 2013. Sám Laporta se chtěl s Mourinhem setkat, ovšem za přítomnosti Johana Cruyff, který figuroval jako Laportův rádce. „Proč by tam měl být?“,  zeptal se Mourinho. „Proč by ne?“, odpověděl Laporta. Alespoň tak situaci popisuje Graham Hunter. Problém byl, že Cruyff radil Mourinha neangažovat, jelikož by se tím změnila linie holandské školy, kterou on sám začal.

Mourinho dle informací chtěl mít za asistenta někoho ze čtveřice Guardiola, Sergi, Ferrer, Luis Enrique, které znal z doby, kdy byl sám asistentem v Barce. „Každý mi říkal, že musíme vzít Mourinha, ale my angažovali Guardiolu. Mourinho je skvělý trenér, ale věřili jsme, že to bude i Pep,“ uvedl Laporta. „Cruyff mi řekl, že Pep je připraven, sportovní ředitelé představili své návrhy a hlasovali jsme. Rozhodla nadpoloviční většina.“

K otázce možného angažmá se později v rozhovoru vrátil i Mourinho: „Nechci plýtvat časem věcmi, které mě nezajímají. Ale Ingla lže. Byl to on a Begiristain, kdo mě požádali o schůzku v Lisabonu. Ale nedovolím Inglovi ani nikomu jinému, aby špinil moji pověst.“  Na to reagoval klub oficiálním prohlášením: „Mourinho prohlásil, že Marc Ingla lhal v rozhovoru v rádiu minulé úterý, když uvedl, že portugalský manažer se sám nabídl na pozici trenéra. FC Barcelona chce uvést, že pan Ingla nikdy nic takového neřekl, což může být prokázáno doslovným přepisem rozhovoru.“

2009/10 INTER MILAN

V ročníku 2009/10 Barcu vedl Pep Guardiola, Jose Mourinho trénoval Inter Milan. Stejně jako dřívější souboje s Chelsea byli měřením sil se šampiónem z Anglie, nyní to bylo s mistrem Itálie, opět na sebe narazily 2 protichůdné styly a opět Mourinho dokázal navodit nepřátelskou atmosféru.

Duely ve skupině zvládli lépe hráči Blaugranas (0:0 a 2:0), ovšem osud si s oběma kluby pohrál a postavil je proti sobě i v semifinále. „Teď jsou šance padesát na padesát. Všichni tvrdí, že Barcelona je dnes nejsilnějším mužstvem na světě, ale raději si počkám, až vyhraje Ligu mistrů. Teprve pak to řeknu také. Barcelona zůstala i po pěti měsících stejně dobrá, my jsme však od té doby daleko lepší,“ řekl „Special one“ před utkáním.

Úvodní duel na San Siru vyhrál Inter 3:1, utkání jistě ovlivnil fakt, že barcelonští museli na zápas cestovat autobusem kvůli vybuchlé islandské sopce i to, že druhý gól domácích padl po faulu a třetí z ofsajdu. Navíc zákrok ve vápně na Alvése posoudil rozhodčí jako filmování, namísto penalty. Po zápase Mourinho prohlásil: „Porazili jsme nejlepší tým na světě a dokázali, že Inter má skvělé mužstvo. Pokud se nám totiž nepodaří vyhrát Ligu mistrů v letošním roce, vyhrajeme ji za rok nebo za dva. Už postupem do semifinále jsme změnili historii. Před rokem Chelsea brečela a Barca se smála, smála se, protože porazila mojí Chelsea. Respektuji Barcu a nezapomenu na to, co pro mě za ty 4 roky, kdy jsem tam byl, udělala. Vytvořili kolem mě mnoho negativního a to je pak těžké hledat pozitiva. Je jasné, že ukončím svoji kariéru bez toho, abych byl trenérem Barcy,“ řekl tehdy kouč Interu.

Právě okolnosti úvodního zápasu ještě podnítili již tak vyhrocenou atmosféru. Důležitost postupu z pohledu Barcelony zosobňoval i fakt, že finále se hrálo na Santiago Bernabeu v Madridu. „Je to více než sen. Pro Barcu byl sen vyhrát Ligu mistrů ve Wembley, Paříži a Římě, ale teď se mělo hrát v Madridu a ze snu se stala posedlost.,“ uvedl José.

Samotný zápas nejvíce ovlivnilo vyloučení Thiaga Motty, po simulaci Busquetse. Barcelona dokázala dát na 1:0, když rozhodčí přehlédl Piqueho ofsajd, ale potřebný druhý gól již nepřidala. I když… v závěru dal gól Bojan, ale rozhodčí ho pro předchozí spornou ruku neuznali. „Mám opravdu velkou radost. Hrát více jak hodinu v deseti hráčích na takovém stadiónu proti tak skvělému týmu - moji hráči dokázali, že jsou opravdoví hrdinové,“ řekl poté Mourinho. „Toto je nejkrásnější moment v mé kariéře, nejkrásnější ze všech, nejkrásnější porážka. Barca je nejlepší na světě, jsem šťastný, ne protože Barca prohrála, ale protože Inter postoupil.“

Po závěrečném hvizdu došlo k incidentu, kdy na slavící Inter se spustili rozstřikovačce, Mourinho měl i konflikt s Valdésem, kterému se nelíbilo, jak kouč slavil na trávníku Camp Nou. „Slavil jsem se svými fanoušky, na to mám právo,“ okomentoval jednání kouč Interu. „Přijel jsem sem s Chelsea, vyhrál jsem, prohrál jsem, teď s Interem. Pokud bych vždy prohrál, fanoušci Barcy by mě milovali.“

„On je dobrým trenérem, ale je špatným příklad. Má odpovědnost a měl by mít vyšší cíl než jen výsledek. Měl by i mladé hráče učit respektu, jak se mají chovat,“ prohlásil Johan Cruyff v květnu 2010 na adresu Murinha.

Ve stejné době José uvedl: „Jen hloupý trenér by nechtěl trénovat Barcelonu. Ale bylo by hloupé, kdybych si myslel, že tato nenávist se může změnit v lásku. To, co se kolem mě vytvořilo, nelze změnit v pozitivní. Figo mi poděkoval, protože on je teď milován a já se stal nepřítelem.“

2010/11 REAL MADRID

Po triumfu s Interem se Mourinho přesunul do Realu Madrid, což z pohledu culés bylo spojení nenáviděného klubu s nenáviděným trenérem. A ačkoliv je El Clásico svátkem, které si fanoušci během mnoha předchozích let užívali pouze 2x ročně, během následujících 3 sezón se oba potkali nejen v lize, ale i Lize mistrů, Copa del Rey a ve Španělském superpoháru a to opakovaně. Postupem času tak fotbalový svátek se díky dění na hřišti i mimo něj přeměnil na stav, který s fotbalem neměl mnoho společného.

První střetnutí Mourinha na lavičce Realu s Barcelonou se odehrálo 29. listopadu 2010, tedy v den výroční založení FC Barcelony. Navíc Real s Mourinhem ještě neprohrál a byl první v tabulce. Mourinho před zápasem: „Vždycky, když jsem přijel na Nou Camp s Chelsea nebo s Interem Milán, užili jsme si spoustu zábavy. Teď, protože povedu Real Madrid, bude to ještě větší legrace. Barcelona možná vyhrávala všechno, ale nikdy díky mně nezískala Ligu mistrů na Santiago Bernabeu... no, třeba se dočkají, zase za 30 nebo 40 let. Neočekávám, že by mi fanoušci odpustili.“

Guardiola před zápasem mimo jiné uvedl: „Nemyslím, že výhra Mourinha v semifinále Ligy mistrů znamená v tuto chvíli hodně. Real má nyní jiné hráče, než měl Inter. Máme mírnou výhodu, ale nemůžeme vyhrát 5:0, ještě než vůbec začneme hrát. Tady se na zápas pohlíží jako na naše vítězství, ale je to složité." 

Barca na Camp Nou soupeře jasně přehrála a vyhrála právě symbolickým skóre 5:0. „Toto je poprvé, kdy jsem prohrál 5:0. Ten zápas jsme prostě nemohli vyhrát. Někdy se stává, že má člověk po porážce špatný pocit, buď kvůli rozhodčímu nebo kvůli smůle v koncovce, ale tentokrát ne. Prohráli jsme zaslouženě, protože Barcelona naplno využila svůj potenciál, zatímco my, my jsme prostě hráli špatně. Rozdíl nicméně není tak výrazný, jak by se mohlo po výsledku 5:0 zdát. Barcelona je hotový produkt, Real Madrid nikoliv,“ prohlásil José po utkání.

Na jaře pak nastala situace, kdy se Barca a Real střeli 4x po sobě, což se stalo naposledy v roce 1916. "Na Bernabeu půjdeme za výhrou, protože tak můžeme udělat velký krok k titulu,“ řekl Guardiola před prvním utkáním, které bylo v rámci ligové soutěže. To skončilo 1:1, když oba góly padly z penalt, navíc byl vyloučen Albiol. "Nebudu rozhodčí soudit, neviděl jsem to. Radit Mourinhovi, jak má hrát... to nedává smysl. Starám se jen o Barcu. Každý dělá se svým hřištěm, co uzná za vhodné,“ řekl po zápase kouč Blaugranas.

Mourinho po zápase: „Chceme stejné podmínky pro oba týmy. Pravidla jsou stejná a jsem unavený hrát s 10 hráči. Albiol vynechá finále poháru za faul, který nebyl. Přístup rozhodčího se změnil nevyloučením Alvése. Jednou bych si přál hrát proti 10 hráčům Barcelony.“

Následovalo finále Copa del Rey. Před ním Guardiola  na tiskovce prohlásil: „Mourinho je dobrý trenér a já bych si nikdy nedovolil dávat rady svým kolegům.“ V něm nejprve nebyl kvůli ofsajdu uznán gól Pedra, aby pak v prodloužení rozhodl C. Ronaldo.Každý hraje tak, jak mu to vyhovuje. Pro posuzování sporných situací je na hřišti rozhodčí, ten píská, nikoliv já. Po prohře můžeme hledat pro obhajobu neúspěchu jakýkoliv argument, my ale musíme porážku analyzovat u sebe a jít vpřed," řekl Pep po utkání.

Na přelomu dubna a května 2011 se kromě ligy a finále Copy oba soupeři střetli i v semifinále Ligy mistrů.

Mourinho na tiskovce: "Každé utkání má vlastní příběh. Bylo by to stejné, i kdybychom v Copa del Rey nezvítězili. Pohárové soutěže jsou vždy odlišné. Jsme klidní. Je to semifinále Ligy mistrů a my nebudeme nijak ovlivnění tím, co se stalo dříve.  Barcelonští jsou skvělí, ale nevím, zda nejlepší v historii. Zápas nemá favorita. Žádný výsledek nám nedá do odvety pocit absolutního bezpečí. Nechci, aby sudí udělal chyby v náš prospěch. Doufám, že oba týmy budou po zápase spokojené. Není však možné, aby byl Pep šťastný. Rozhodčí musí chybovat. Podle Guardiolových připomínek to vypadá, že se dostáváme do nové éry, kde jen hrstka trenérů nekritizuje rozhodčí. Navíc, toto je poprvé, co jsem slyšel trenéra kritizovat rozhodčího ještě před zápasem. Když si já stěžuju na rozhodčí, mám k tomu důvod. Jestliže tu ten důvod není, přejdu to bez problémů. Musíme hrát na maximum. Nezáleží na rozhodčích.“

Guardiola reagoval: „Jelikož se rozhodl mluvit on o mě, udělám totéž - zítra se uvidíme na hřišti od 20:45. Mourinho dokázal své zápasy vyhrávat mimo hřiště a já mu za to věnuji osobní trofej - může s ní jít domů a užít si jí. V této místnosti on je šéf, zkurevný šéf, který ví o světě všechno a já s ním nechci soutěžit. Máme možnost poukázat na některé situace, ale ještě není konec. Zítra zkrátka vstoupíme na hřiště a budeme hrát fotbal. Nebudu s ním soupeřit a pomlouvat ho na tiskových konferencích, stejně tomu tady šéfuje. Nebudu se za své připomínky omlouvat - prostě jsem Madridu za finále pogratuloval. Jestli si rovněž myslíte, že si stále stěžuji na rozhodčí, pak jste mě asi neslyšeli poslední tři roky. Mimo trávník proti těm, kteří ho v médiích podporují, nemůžeme bojovat. Četl jsem názor Ramose, na to ho musel navést jeho klub. Mourinho to dělal už v Chelsea a nyní pokračuje. Nikdy jsem nezažil, aby byli Madridští takto agresivní. Trávník na hřišti jistě bude stále dlouhý, ale nám nezbývá než jít a popasovat se s tím."

První duel na Santiago Bernabeu vyhrála Barca 2:0, ale do utkání nejvíce zasáhla červená karta pro Pepeho po zákroku na Alvése. Následná tisková konference vešla do dějin.

Mourinho „Teď už chápu, co cítí lidé z Chelsea. Jestli jsou v Barceloně upřímní a spravedliví, museli vidět, co se stalo. Dnešní výkon rozhodčího byl otřesný. Takovéto vítězství nemůže nikomu chutnat. Kdybych měl nyní říct, co si myslím a co cítím, moje kariéra skončí. Napadá mě jediná otázka: Proč? Proč Øvrebø? Proč De Bleeckere? Proč Frisk? Proč Busacca? Proč Stark? Každý rok v semifinále s Barcelonou je to stejné. Proč tento rok opět chcete zabít soutěžení? Jestli je to síla UNICEFu, Villarata nebo UEFy… nevím. Konkurovat Barceloně sportovně je samo o sobě těžký úkol, ale potom, co se stalo dnes, nemožný. Musejí se dostat do finále, jinak tu nikdo nebude spokojený. Nechápu, proč takový tým potřebuje pomoc od rozhodčích.  Barcelony půjdeme s hrdostí a budeme chtít hrát světový fotbal. Ovšem bez Pepeho, který nic neudělal, bez Ramose, který nic neudělal, a trenéra. Nemáme jedinou možnost. Pep Guardiola už jednou v Lize mistrů vyhrál způsobem, za který bych se styděl - po skandálu na Stamford Bridge. Jestli letos triumfuje znovu, bude to skandál na Bernabeu. Guardiola by si zasloužil vyhrát Ligu mistrů normálním způsobem. Vy mu to přejete, protože je skvělým člověkem a já ho respektuji. Zažili jsme spolu čtyři pěkné roky. Vážím si ho jako trenéra i jako osobnost a neznamená, že když mu říkám ‘Pep‘, namísto ‘pan Guardiola‘, že s ním jednám s despektem. Barca může mít 20 skvělých fotbalistů, ale vždy hraje 11 jejich hráčů proti 10 hráčům mého týmu. Musím trénovat v deseti, protože se to pravděpodobně stane znovu. Guardiola je fantastický trenér, ale já vyhrál 2x Ligy mistrů. Barcelona je posedlá finálem LM, jako je posedlá antimadridistismem. Když někdo na Bernabeu má katalánskou vlajku, je to posedlost.“

Po roce se k utkání vrátil a uvedl: „Ztratil jsem semifinále, když Pepe zlomil Danielu Alvesovi holenní a lýtkovou kost.“ Odveta skončila nerozhodně, ale i tak se neobešla bez rozporuplného rozhodnutí, když nebyl uznán gól Higuaina. Díky trestu Mourinha zastoupil na tiskových konferencích Karanka.

2011/12 REAL MADRID

Na počátku sezóny 2011/12 se oba týmy střetly v superpoháru. „My jsme spolu teprve dva dny, zatímco Madrid měl dokonalou přípravu. Co jsem viděl, jsou stejní jako minulý rok," vnímal problém Pep před utkáním. První duel v Madridu skončil remízou 2:2. V odvetě na konci utkání došlo po faulu na Fabregase k hromadné potyčce a Mourinho píchl asistenta Vilanovu do oka (ač to tehdy mnohá česká média považovala za vytahání za ucho). Real Madrid předvedl úžasný výkon od první do poslední minuty. Říkám jen, co si myslím. Přijeli jsme sem hrát. O čem mluvím teď, není kritika, ale prostě uvádím fakt: ve druhém poločase tam nebyli podavači míčů, což je něco typického zejména pro malé týmy, když očekávají potíže. Jednoduše se stalo, co se stalo, já jsem přesto spokojený se svým týmem.  Pito Vilanova? Nevím, kdo je ten Pito. Zeptejte se toho, kdo ho viděl, nebo čtvrtého rozhodčího. Máme pocit, že jsme celkově odehráli dva velice dobré zápasy. Tým je lepší, než byl před rokem... Rozhodčí musí trestat, co považuje za trestatelné. Pepe viděl kartu za nepříliš podstatný zákrok a Marcelo podal skvělý výkon. Nebudu tvrdit, že jsme šťastní, že jsme Superpohár nevyhráli - to by ode mě bylo pokrytecké. Chceme hrát jako muži, jak jsem se to ve fotbale učil, a ne padat na zem při sebemenším doteku. Nemám svým hráčům co říci na jejich hru, osobnost nebo cokoliv jiného. Na hřišti i mimo něj ukázali obrovskou osobnost," uvedl portugalský trenér. Nutno ale dodat, že se za několik týdnů za své chování vůči Titovi omluvil.

Před podzimním ligovým zápasem Guardiola uvedl: „Mourinho má k dispozici hotový produkt. Zlepšili svou poziční hru." Barcelonští i tak vyhráli v Madridu 3:1. Po zápase José řekl: „Myslím, že měl být Messi za faul na Xabiho Alonsa vyloučen, ale sudí to viděl lépe, já byl 40 - 50 metrů daleko. Nechci nikoho kritizovat, dokud neshlédnu videozáznam, protože by to bylo nefér. Mnoho mých hráčů bylo v předchozích kláních vyloučeno neprávem...“

Před lednovým pohárovým střetnutím: "Máme o pět bodů více než tým, který každý považuje za nejlepší na světě. Nepřijde mi, že bychom měli nějak moc problémů, nebo že bychom dělali věci tak špatně," řekl José. Po klání v Copa del Rey, které Barca vyhrála 2:1, dodal: „Tým, který chce porazit Barcelonu, ale nemůže dostat gól po rohu. Na obou týmech se to mentálně projevilo - pro ně v tom dobrém a nakonec přidali i druhý gól." Odveta skončila remízou 2:2 a tedy postupem Barcelony. „Co jsem slyšel v šatně, tak je tu nemožné vyhrát. Hrál jsem zde s Chelsea, Interem a nyní Realem a je to srdcová záležitost,“ dodal Portugalec s odkazem na názory hráčů Realu.

Když v dubnu 2012 Real porazil na Camp Nou v lize Barcu 2:1, bylo o titulu prakticky rozhodnuto. „Chtěl bych pogratulovat Realu k zisku ligového titulu,“ uznal Guardiola po zápase. Vzájemné napadání v médiích stále více ochabovalo i díky tomu, že za Mourinha často hovořil s médii Karanka. V této sezóně dovedl Real Madrid k ligovému titulu a nezapomněl nakonec ve svých komentářích ani na Barcu. „Oni první titul vyhráli z kanceláře, při druhém neměli soupeře a v třetí sezóně to bylo hodně těsné.“ Hovořil i o Messim: „Padesát Messiho branek bylo k ničemu.“ Při další příležitosti: „Není možné, aby Messi vyhrál 4x Zlatý míč a Cristiano jen jeden.“

2012/13 REAL MADRID

Po odchodu Guardioly na lavičku usedl jeho asistent Tito Vilanova. S ním sice Barca získala ligový titul, když vyrovnala předchozí bodový rekord Realu, ale ve vzájemných soubojích byl jak v superpoháru, tak lize i Copa del Rey úspěšnější Mourinho.

Před úvodním duelem v rámci superpoháru Mourinho prohlásil: „Pro mě je to Barcelona a nic víc. Není to Guardiola nebo Vilanova, je to jednoduše Barcelona. Jde o prakticky stejný tým se stejnými hráči a stylem jako v minulé sezoně. Něco se může změnit, protože neexistuje dvojice zcela totožných lidí, a určitě se najde odlišnost. Nicméně pro mě je to ta stará Barcelona, talentovaný tým se skvělými hráči." Po zápase, ve kterém dal sporný gól Pedro, uvedl: „Nelíbilo se mi to, protože šlo o velkou chybu ze strany pomezního rozhodčího. Ale nic se neděje. Nechci být kritický k tak těžkým rozhodnutím."

Když Johan Cruyff tehdy kritizoval Mourinha, že na rozdíl od Barcy nevyužívá odchovance, reagoval José takto: „Čím více mladých hráčů můžeme mít, tím lépe, čím více hráčů ‚made in Real Madrid‘, tím lépe, ale moc se mi nelíbí poslouchat nějakého pána, že by se mu více líbilo vychovávání hráčů a ne jejich nákup. Tento pán byl  jednou mistrem Evropy s velmi dobrými odchovanci jako Koeman, Romario, Stoičkov a Laudrup. Čtyři výborní odchovanci. Při jiné příležitosti uvedl: „Proč bychom se měli o Barceloně bavit? Nic nevyhráli!“ Barca vytvořila hru, která přináší výsledky, ale já preferuji styl mého Realu, nikdo mě nepřesvědčí, že existuje atraktivnější styl.“

Lednové souboje v Copa del Rey přinesly hlavně incident, ve kterém figuroval Messi. V tunelu měl Lionel údajně říci asistentovi Karankovi: „Na co to čumíš? Drž hubu. Jsi jen Mourinhova loutka.“ I v ligovém duelu triumfoval Madrid. Jelikož nemocného Vilanovu nahradil Jordi Roura, přes média se spory již neřešili. Samotný zápas ale přinesl tradičně mnoho sporných momentů, kdy se barcelonští dožadovali v závěru penalty, vyloučen byl Valdés atd.

2013 – 2015 PO ODCHODU Z MADRIDU

Po odchodu z Realu na sebe José Mourinho a FC Barcelona v soutěžním zápase nenarazili a tím postupně opadla i nenávistná atmosféra a četnost výroků. Přesto když se v ročníku 2013/14 potkala Barca v play off Ligy mistrů s Manchesterem City, okomentoval duel i Mourinho. „Pohledem do historie je Barcelona favorit. V této sezóně ale Barca ukazuje, že není tím předchozím týmem. Myslím, že toto je nejhorší Barca za mnoho let a City tedy mají šanci.“ O rok později při dalším souboji se City uvedl:„Doufám, že City vyřadí Barcelonu, protože je to otázka cti anglického fotbalu, což je místo, kde pracuji.“

Na jaře 2013 se v LM potkala Barca s PSG. V médiích se horlivě spekulovalo, že současný lodivod Chelsea ochotně poskytl materiály kouči Ancelottimu, který pařížský klub vedl, aby Katalánce vyřadil. Když na podzim téhož roku hrála Barca ve Skotsku proti Celticu, pomohlo jí k výhře 1:0 i vyloučení Browna po zákroku na Neymara. „Nesnáším, když hráč se dožaduje červené karty pro soupeře. Ale v některých zemích se to dělá. Viděli jsme to v Glasgowě v Lize mistrů. Je to smutné a příště ten hráč může udělat to samé,“ okomentoval situaci „Special one“.

Přesto se zdá, že poslední roky Mourinho svůj projev vůči Blaugranas zmírňuje. Ještě před odchodem z Madridu prohlásil: „Barcelona je nejlepším týmem posledních 20, nebo 30 let.“ Na adresu Luise Enriqueho uvedl: „Enrique je fantastický člověk. Doufám, že se mu bude dařit. Vážím si ho nejen jako hráče, ale i jako člověka.“ V létě 2015 se u příležitosti prezidentských voleb hodně spekulovalo o možnosti, že v případě vítězství Laporty by se Mourinho stal trenérem. Zdali to byl reálný záměr, či pouhá spekulace, ale jisté není. Tou poslední kapitolou bylo letní přípravné utkání Barcy a Chelsea v rámci amerického turné, které se ale obešlo bez incidentu. „Barcelona se nebála o prohru, nebo vítězství. Byl to pro ně trénink, stejně jako pro nás, nešlo o taktický zápas.“

Pokud jde o rivalitu Guardiola vs. Mourinho, oba nesmiřitelní se potkali hned poté, co Guardiola přišel do Bayernu a Mourinho do Chelsea a to v rámci Evropského superpoháru. Ten získal po penaltovém rozstřelu německý mistr.

BILANCE MOURINHA PROTI FC BARCELONĚ (v soutěžních zápasech)

Chelsea vs. FC Barcelona: 6 zápasů / 2 výhry – 2 remízy – 2 prohry / skóre 10:9

Inter vs. FC Barcelona: 4 zápasy / 1 výhra – 1 remíza – 2 prohry / skóre 3:4

Real Madrid vs. FC Barcelona: 17 zápasů / 5 výher – 9 remíz – 6 proher / skóre 25:31

Chelsea vs. FC Barcelona 12 / 2 vs. 13 / 0 (žluté karty / červené karty)

Inter vs. FC Barcelona 10 / 1 vs. 10 / 0

Real Madrid vs. FC Barcelona 66 / 4 vs. 47 / 3

První díl o působení Mourinha v Barceloně si můžete přečíst zde: BARCA, V MÉM SRDCI, DNES, ZÍTRA A NAVŽDY - 1. ČÁST.


Zdroje: jakub19.wordpress.com, elpais.com, sport.es, mundodeportivo.com, dailymail.co.uk



Diskuze

Něco ke čtení na páteční večer, pokud zrovna nejdete někam chlastat smiley

27.01.2017, 16:45
Migueli Jakub19
Systémový administrátor

Jdeme, takže zítra ke snídani kolem 12 ideální. Díky.

27.01.2017, 18:27

Skvělá práce smiley

27.01.2017, 17:08

opravdu skvelej clanek....hltal jsem kazde slovo smileysmileysmiley

27.01.2017, 18:21

Díky za článek smiley Ale zajímalo by mě, jaké by to bylo, kdyby Mourinho trénoval Barcelonu.

27.01.2017, 21:33

To muselo dát práce smiley Tleskám, skvělé čtení smiley A jsem opravdu ráda, že někdo takový se na post hlavního trenéra nedostal, může být dobrý jak chce. I když ani to už teď moc neplatí. smiley

28.01.2017, 09:37
Jakub19 Tarja

To bylo na objednávku, vyšlo to i jinde více "oficiálně" a bylo to dobře zaplacené. Ale řekl jsem si, že zdejší o to nepřipravím smiley

28.01.2017, 09:47
Tarja Jakub19

Za to ti patří dík. smiley A je jedno, že někdo za to dostal zaplacené, ten překlad dá taky práci. smiley

28.01.2017, 12:46
Jakub19 Tarja

No já za to dostal zaplaceno smiley Mě poptali, jestli bych toto téma (společně s tím prvním dílem nesepsal) pro jeden projekt smiley

28.01.2017, 12:52
Tarja Jakub19

Ach tak, já že to někde vyšlo. :D Tím líp pro tebe! smiley

28.01.2017, 12:55

Super článeksmiley Mimo téma, začne rekonstrukce už toto léto?

28.01.2017, 12:20
Jakub19 Syrda

Původně měla, ale prý se to odložilo, tedy pokud jde o samotný Camp Nou. Je ale možné, že prácě na okolí začnou již letos.

28.01.2017, 12:53
Syrda Jakub19

No já miluju stávající Camo Nou. Ale pokud jsme se rozhodli rekonstruovat, tak ať to zas x let neodkládáme. Okolí znamená i hala na basket?

28.01.2017, 14:07
Jakub19 Syrda

Nevím to z hlavy přesně, ale kromě Camp Nou se bude stavět i nová hala pro basket, která bude stát na místě dnešního Mini Estadi, takže MiniEstadi a Palau se zbourají a místo Palau bude Botiga a klubové kanceláře. Samozřejmě pak se rozroste i parkoviště atd.

28.01.2017, 15:24

sport.aktuality.sk

28.01.2017, 13:46
Jakub19 pmadar1

Otázkou je, na kolik je to již oficiální rozhodnutí. Protože tohle se již v minulých letech psalo mnohokrát nejen u Realu, ale u i Barcelony a nakonec to nikdy oficiální nebylo.

28.01.2017, 13:50

Výborná práce smiley

28.01.2017, 14:31

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat