Koronavirus za špatnou situaci nemůže, Bartomeu klub zaprodá

Koronavirus za špatnou situaci nemůže, Bartomeu klub zaprodá

Před deseti lety Rosell spílal Laportovi, že lhal o klubovém dluhu. Teď to vypadá, že Laportův dluh byl ještě slabý odvar. Znepokojující stav barcelonského hospodaření možná vyústí v podepsání dohody s Goldman Sachs, která může Barcelonu výrazně změnit. 

Co se plánovalo a proč

Barcelona loni dosáhla velkého úspěchu, když se stala prvním fotbalovým klubem, jenž získal titul dolarového miliardáře. Plánovaný rozpočet na sezonu 2019/20, který vedení představilo v září 2019, tak měl další logický cíl: pokořit miliardu také v eurech. Konkrétně se počítalo s příjmy ve výši 1,047 mld eur, náklady 1,007 mld a čistým ziskem 11 milionů.  Měl to být devátý rok v řadě v černých číslech.

Přes veškerou nevoli a nedůvěru k Sandru Rosellovi, Josepu Bartomeuovi či dalším bývalým a současným členům klubového představenstva předpokládejme, že tento navrhovaný rozpočet byl proveditelný. V návaznosti na audit v roce 2010, který následoval po jmenování Rosella prezidentem, si Barça stanovila jasnou strategii a té se držela. "Obyčejní culés", mezi něž se řadím taky, neměli pádné důkazy, jak účetní výsledky zpochybnit. Protože před začátkem každého fiskálního období i po jeho skončení probíhá shromáždění členských delegátů, kde se rozpočty schvalují. Pokaždé byl schválen jak návrh, tak výsledek, a plán se oproti skutečnosti nikdy příliš nelišil.

Vraťme se ještě do roku 2010. Audit provedený společností Deloitte tehdy odhalil ztráty v hodnotě 77,1 milionu eur za uplynulé období. Tento výsledek měl ke zprávě od končícího prezidenta Joana Laporty vpravdě daleko, neboť jeho představenstvo ještě v červnu ohlásilo čistý zisk 11 milionů. Co hůř, nové vedení začalo alarmovat výší čistého dluhu: 442 milionů! Je ovšem třeba podotknout, že vypočítat dluh lze vícero způsoby s ohledem na kategorie závazků (skvělý článek o stavu barcelonských financí v roce 2010 vyšel na BR a stále je dostupný: odkaz).    

V každém případě se devízou Rosellova a později Bartomeuova vedení stalo každoroční snižování dluhu díky "skutečně" pozitivní hospodářské bilanci. V červnu 2019 dosahoval čistý dluh výše 217 milionů. Jinými slovy: za devět let se podařilo dluh zredukovat na polovinu. To není špatné, zvlášť když vezmeme ve potaz, že kromě příjmů byly rekordní také výdaje a mimo jiné se několik let mluvilo o problematice ohromných mezd, které ukrajují nezdravou část rozpočtu (69 %). Také letos měl být ohlášen zisk...  

Jak to dopadlo (oficiální verze)

...jenže přišla koronakrize. Příjmy byly o 18 % menší, než se plánovalo, tedy 855 milionů. Největší rozdíl mezi plánovanými a reálnými příjmy zaznamenala komerční oblast (-72 milionů), protože se nemohly uzavřít některé sponzorské smlouvy (-37 milionů) a zároveň se prudce propadly prodeje oficiálních produktů (-35 milionů). Podobný propad zaznamenal uzavřený stadion (-67 milionů). Výrazný vliv měla také televizní práva (-35 milionů) a posun přestupového okna (-29 milionů). 

Provozní náklady přitom i navzdory opatřením klesly pouze o zhruba 7 % na 955 milionů. Opatření se postarala o úsporu 74 milionů, z čehož 42 milionů tvořily zredukované mzdy. Podtrženo, sečteno, ztráta (po zdanění) 97 milionů. A dluh k 30. červnu 2020 narostl na 488 milionů, což je ještě vyšší číslo než před 10 lety. (Kompletní zprávu si můžete přečíst zde.)  

Jak je ale možné, že dluh je tak vysoký, když před rokem dosahoval 217 milionů a nyní přibyly ztráty 97 milionů? Proč 488, a ne 314? Protože dalších 109 milionů představuje investice do Espai Barça, tím se dostáváme na 423 milionů. Klub věří, že nebýt pandemie, dluh by vzrostl "pouze" na 363 milionů. 363 – 109 = 254. To naznačuje, že Barcelona počítala s dalšími 37 miliony (pravděpodobně) dalších investic (254 – 217 = 37). Teď jsme na 460 milionech. Bohužel zbylých 28 milionů jsem nenašel. Tyhle peníze mohou být schované v přestupech, ale po třech hodinách pátrání jsem to zkrátka vzdal. 

Dluh 888 milionů eur

Tak či onak oproti údajům z neoficiálních zdrojů jsou tyhle miliony vlastně drobné. Už dříve se totiž začalo psát, že výše klubového dluhu je obestřená velkým tajemstvím. V roce 2018 vyšlo najevo, že hrubý dluh může dosahovat až 888 milionů! 

Ředitelé Quique Tombas a Oscar Grau byli na shromážděních opakovaně dotazováni, jak je to s dluhem doopravdy. Pokaždé se otázkám vyhnuli. V říjnu 2018 tak – jako obvykle – prošel schvalováním rozpočet, ve kterém byl prezentován čistý dluh podle kritérií LaLigy: 157 milionů. Realita ale měla být více jak trojnásobná: 504 milionů. Po přičtení mimořádných pohledávek na oběžná aktiva (236 milionů) a investic (148 milionů) tak vzešel hrubý dluh 888 milionů.

"Klubový dluh je velmi vysoký – mnohem vyšší, než co klub sděluje. Nechápeme, jak je možné, že v tomto nejsou transparentní, zvláště s ohledem na vlastnickou strukturu klubu. Barça sice není veřejná společnost, ale není ani vlastněná představenstvem ani jedním vlastníkem," hněval se letos na jaře prezidentský kandidát Víctor Font.

"Zjistit skutečný dluh je opravdu složité. Máme tu půjčky a investice v souvislosti s Espai. Dále se mohou projevit různé zálohy – sponzor například podepíše smlouvu na 10 milionů a klub si řekne o zálohu... Náš současný odhad je 700 milionů. Příjmy jsou nepochybně vysoké, ale na splácení dluhů to nestačí,"  shrnul Font.

Socios mohou přijít o vlastnictví

Situace je prý tak vážná, že členové mohou ztratit kontrolu nad klubem. A viníkem není koronavirus...

"Barcelonský management je špatný už od roku 2015. Tenhle trend se zvýraznil po debaklu, jakým byl odchod Neymara. Klub utratil miliardu na přestupech a výsledky se na hřišti nedostavily. Teď situaci ještě zhoršil koronavirus a klub se nepochybně bude snažit své potíže odkázat právě na pandemii, ale ty hlavní problémy byly přítomné dávno před ní," kritizuje dále Font.

"Barcelona má nejdražší tým na světě. Samozřejmě je třeba přihlížet k faktoru, že za ni hraje nejlepší fotbalista. Problémem je ale to, že klub platí příliš peněz i ostatním hráčům. Mzdy a přestupy dosahují přes 80 % z výše příjmů!"

Také z prohlášení uznávaného ekonoma Marca Cirii to vypadá, že se blaugranas řítí do pekel. "Půjčku, kterou se Barcelona zadlužila na 30 let kvůli projektu Espai Barça a jehož náklady očividně nafukuje, nyní klub používá na výplaty. Goldman Sachs to nevadí, protože na půjčce mají úrok 3 až 4 %. Ale až Barcelona nebude splácet, přijdou bouchat na dveře," varuje Ciria, CEO Diagonal Investments a v roce 2015 také finanční manažer Laportovy kandidatury. 

"Otázkou je, jak to představenstvo vyřeší. Majetkem klubu? Stadionem? Protože v případě půjčky od investiční banky jsou klauzule mnohem přísnější než u tradiční banky. Takže představenstvo podnikne takové kroky, aby před skončením mandátu dalo účetní čísla do pořádku, ale budoucnost projektu Espai je zajímat nebude, jelikož ten už bude záležitostí jiných lidí."

"Nové představenstvo se tak dostane do bodu, že s půjčkou od Goldman Sachs nebude schopno Espai rozvíjet. Projekt si vyžádá další financování a přepracování na něco levnějšího, počínaje modernizací Camp Nou. Dalších 10 nebo 15 let nepřipadá v úvahu výstavba Nou Palau Blaugrana ani zbytku infrastruktury."

"Covid-19 nemá s finanční situací Barcelony nic společného. Je to lež představenstva, které s příjmy 700 milionů chce pokrýt dluh 1,6 miliardy. Vzhledem k současným mechanizmům klubu nebude možné dluh splatit. Proto představenstvo navrhlo dvě východiska: přeměna klubu v akciovou sportovní společnost nebo vstup mezinárodního investičního fondu, který by ponechal členům vlastnictví 30 až 40 % klubu."

Druhá možnost podle Cirii už nabývá reálných obrysů, protože Bartomeu je připraven schválit půjčku na 800 milionů právě od Goldman Sachs. "Společnost Goldman Sachs není známá kvůli půjčování peněz, nýbrž kvůli provádění vstupních operací do jiných společností, aby následně prodávala nabyté akcie. Je to investiční banka, ne úvěrová banka jako La Caixa nebo BBVA. Že se ve hře objevili Goldman Sachs, znamená, že španělské instituce Barcelonu odmítly. Důvod je zřejmý: Barcelona jim už teď dluží 500 milionů v krátkodobých pohledávkách," vysvětlil Ciria.

Projeví se tedy tyto informace také v nadcházejícím referendu? Klub katalánské vládě navrhl termín konání 1. až 2. listopadu, tedy týden po El Clásicu. Vláda musí definitivní datum oznámit do 26. října.


Zdroje: fcbarcelona.com, sport.es, as.com, barcauniversal.com, bleacherreport.com, culemania.com



Diskuze

Ručníkaři už se těší.

17.10.2020, 20:48

Zase na druhou stranu ztráta 90mega není zdaleka tak hrozná.Juventus vykázal úplně stejnou hodnotu a AS Řím s AC Milan dokonce 200mega.

18.10.2020, 20:03

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat