NEJLEPŠÍMU HRÁČI, JAKÉHO JSEM KDY VIDĚL

NEJLEPŠÍMU HRÁČI, JAKÉHO JSEM KDY VIDĚL

Konec zápasu se blížil. FC Barcelona neměla již mnoho času, ale dostala se ještě k jednomu útoku. A pak, na hranici vápna, nikým nehlídaný… dostal míč a z první vystřelil mimo dosah brankáře. Góóóól. Ruce nad hlavou, obrovská radost, sprint k ostatním a rázem je Andrés Iniesta zavalen spoluhráči.

Ne, toto není vzpomínka na den 6. května 2009 na Stamford Bridge, kdy Don Andrés posunul vyrovnávacím gólem Barcu do finále Ligy mistrů. Zde hovoříme o zlatém gólu z 21. července 1999 ve finále Nike Premier Cupu, turnaje pro hráče do 15 let. Iniestovi bylo tehdy 14, byl kapitánem Barcy a na Camp Nou svoji brankou rozhodl o vítězství nad Rosario Central. Pán, který předával následně trofej, mu podal ruku a řekl: „Za pár let budu sledovat z tribuny, jak dokážeš to samé.“

Spletl se. Když Iniesta vyřadil svým gólem Chelsea, byl Pep Guardiola na lavičce. „Pokud si někdo zasloužil gól, je to Andrés,“ řekl tehdy Josep, který v roce 1999 předal budoucí legendě trofej. „Vždy je smutný z toho, že nedává tolik gólů, jako ostatní dávají a on tak musel také. Dnes tento dluh splatil,“ dodal tehdy po zázraku v Londýně.

Guardiola, kapitán Blaugranas v 90. letech, byl Iniestovým vzorem. Jeho plakát měl nad postelí v akademii La Masía. Už jen plakát Catherine Zeta Jonesové a Michaela Laudrupa se vešli vedle Pepa. To, co si v té době mohl jen těžko představit, se za dalších téměř 20 let stalo skutečností. Žák předčil učitele.

Samotný fakt, že se prosadil v prvním týmu, trval možná trochu déle, ale stalo se. Neoddiskutovatelně, nezapomenutelně. Po Pepu Guardiolovi, Sergi Barjuanovi, Luisi Enriquem, Carlesi Puyolovi a Xavim Hernadézovi převzal Iniesta kapitánskou pásku, kterou nyní zdědí Lionel Messi. Iniesta (společně s Messim) je klubovým rekordmanem v počtu získaných trofejí. Vyhrál jich 32. Jeho zlatý gól na mistrovství světa 2010 z něj udělal nesmrtelného pro celé Španělsko. Dva tituly z Eura 2008 a 2012 jsou jen třešničkou na dortu.

img_ssole_20180521-162831_imagenes_md_otras_fuentes_32_iniesta-k4fG-U443750692640WHE-980x554@MundoDeportivo-Web

Jen ty největší individuální trofeje chybí, ačkoliv k nim měl blízko a jistě si nejednu zasloužil. Když v anketě o nejlepšího hráče LaLigy 2008/09 skončil druhý za Messim, Sir Alex Ferguson uvedl, že je to Andrés, koho považuje za nejlepšího. „Když jsem říkal, že nejlepší je Iniesta, smáli jste se. Nyní vidíte, že mám pravdu,“ řekl tedy s úsměvem Samuel Eto´o.

Velkou změnou prošel barcelonský záložník v létě 2008, kdy na lavičku usedl zmíněný Guardiola. „Zásadním faktorem v tomto ročníku je, že Andrés poprvé převzal plnou odpovědnost,“ hodnotil Felip Vivanco, novinář La Vanguardia. „Příliš dlouho byl omezován.“ Barcelona v sezóně 2008/09 vyhrála mnoho zápasů bez Iniesty, který byl 2krát zraněný, ale nebylo překvapení, že s ním na hřišti neprohrála ani jednou. Fanoušci dobře věděli, proč chtěli svého oblíbence vidět v záloze.

A věděl to dobře Guardiola stejně jako jeho nástupci. Andrés Iniesta přišel do Barcy ve 12 letech. Pep ho poprvé viděl díky doporučení svého bratra Pera. Jakmile Andrésita zahlédl na trávníku, ihned uznal: „čte hru lépe než já.“ Iniesta okouzloval prvním dotekem, tempem, čtením hry a celkovou vizí. Plakát Guardioly v La Masía byl brzy nahrazen podepsanou fotografií s věnováním: „Nejlepšímu hráči, jakého jsem kdy viděl.“

V den, kdy byl Andrés poprvé povolán na trénink áčka, nemohl najít na Camp Nou šatnu, a tak byl Luis Enrique poslán, aby mladíka našel. Tehdy 16letý Iniesta si myslel, že Guardiola žertuje, když následně spoluhráčům řekl: „Zapamatujte si tento den. Den, kdy jste poprvé hráli s Andrésem.“ Pak si Pep vzal stranou Xaviho a pověděl mu: „Chystej se do důchodu. Tento chlapec nás všechny překoná.“ Nesmrtelnosti se dočkali všichni 3 jmenovaní.

Jedním z tajemství barcelonského úspěchu je kontinuita v rámci modelu akademie La Masía, který nastartoval již Johan Cruyff. Typickým příkladem je pozice středního tvořivého záložníka a tu nejlépe symbolizuje trojice Guardiola – Xavi – Iniesta. Jsou to „synové systému.“

„Guardiola a Iniesta dělají Barcelonu,“ říkával Ferguson. „Spíše než jejich útočníci je to střed pole, kam je třeba věnovat pozornost,“ upozorňoval před finále Barcy s Manchesterem United v Lize mistrů v roce 2009. Když se Pepa ptali, jestli má Iniesta své schopnosti od narození, odpověděl Guardiola, že je měl již v lůně své matky. Sám Andrés dodával: „Hraji stejně jako jsem hrál vždy. V Barceloně se naučíte mnoha věcem, ale vše vychází z improvizace.“

„Naučíte se být ostřejší, chytřejší. Malí hráči se naučí být intuitivní, předvídat, podržet míč. Fotbalista, který má 90 kg, se nikdy nebude pohybovat jako ten, co váží 60 kg. Na hřišti jsem bojoval vždy proti větším a vždy jsem chtěl mít míč. Bez balónu jsem byl ztracený,“ vyprávěl dnes již bývalá hráč Blaugranas.

Fakt, že obrana katalánského velkoklubu patří k nejlepším v Evropě, není dána tím, že by v jejich řadách byli nejlepší obránci, ale protože dokáží nejlépe držet míč. Tím omezují možnost soupeře ohrozit bránu a dostávají tak méně gólů než ostatní. Když se postupem času Iniesta natrvalo přesunul na pozici záložníka, stal se z něj hráč s nejvíce kontakty s míčem v celé lize.

„Je to komplexní fotbalista, který umí útočit, bránit, šance připravovat i dávat góly,“ vypráví bývalý trenér reprezentace Španělska, Vicente del Bosque. Frank Rijkaard dodává: „V mé době hrál jako falešné křídlo, jako ofenzivní i defenzivní záložník, nebo jako podhrot a vždy byl vynikající.“

Právě toto střídání postů z něj udělalo tak skvělého a univerzálního hráč, který například na Euru 2008 při triumfu Španělů jako jediný nechyběl ani minutu. Zároveň ale až poté, co v létě toho roku odešel z Barcy Deco a Iniesta se natrvalo usadil v sestavě, zaujal jednu z vůdčích rolí v týmu.

Andrés se narodil ve Fuentealbille, městečku se 1864 obyvateli v provincii Albacete. O této oblasti se často hovoří jako o bezlidnaté části středního Španělska. Mnozí tuto část nazývají smetištěm. Přesto odtud pochází diamant, který se stal tolik důležitý nejen pro Barcelonu, ale i Španělsko. Odchod z rodné vsi ale nebyl jednoduchý a Andrésita to stálo mnoho slz. Když porovnáváte jeho fotografie z mladí s těmi z let v Barceloně, vidíte jen minimální rozdíl. Stále stejně bledý, stejná gesta, mimika. Někteří novináři se ho při rozhovorech raději neptali na rodinu a domov, aby se nerozbrečel.

Jednou z prvních příležitostí, kdy se stal hvězdou, bylo finále Ligy mistrů v roce 2006 proti Arsenalu. Iniesta hrál perfektně, ale obdiv sklidili jiní. „Je nejspolehlivějším hráčem. Má všechno,“ tvrdil Xavi. „No skoro všechno, chybí mu podpora médií.“ Jeho světlá tvář připomínala některé hračky, které díky své světlosti září ve tmě. Když pak Andrés při jednom z rozhovorů uvedl, že: „diskotéky nejsou nic pro mě“, dostal v novinách titul: „Král diskoték.“

Podle mnohých ale právě jeho tichost, skromnost a minimální sebeprezentace ho připravili o větší individuální ocenění. „Nebarví si vlasy, nenosí náušnice, nemá tetování, což není pro média atraktivní. Bohužel skromný fotbalista se neprodává jako ten, který je vidět a slyšet,“ domnívá se Lorenzo Serra ferrer, první Iniestův trenér v áčku.

Jeho samotného to ale trápit nemusí. Svými fotbalovými schopnostmi vstoupil mezi legendy. „Je fantastický. Odvádí perfektně týmovou práci, jeho pohyb, způsob, jak vytváří prostor, je neuvěřitelný. Pro Barcelonu je nepostradatelný. Starosti mi nedělá Messi, ale Iniesta,“ řekl Alex Ferguson před finále Ligy mistrů 2011.

„Když jste dobrý, dokonce i vaše skromnost nemůže zakrýt váš talent,“ zní staré přísloví. U andrése platí dvojnásob. „Na Iniestu se hodí i jiné fráze jako: pokorný génius, jednoduchá hvězda či fantazie bez lesku,“ popisuje novinář Sid Lowe.

Když Andrés vstřelil postupový gól proti Chelsea v roce 2009, řekl jeden z anglických komentátorů: „Dnes víme, že existuje fotbalový bůh. Jmenuje se Andrés. Je z Albacete a včera v noci jsem slyšel jeho jásot ve spánku.“

Může to vypadat, jako kdyby zemřel. To se naštěstí nestalo a jeho fotbalové umění budeme moct sledovat nejen na mistrovství světa, ale i dále v některém klubu v Asii. Přesto stejně jako po odchodu Puyola a Xaviho zůstane po Iniestovi na Camp Nou velký kus prázdna, které svými dovednostmi do minulé neděle vyplňoval.

Tento článek a další zajímavosti naleznete také na facebookovém profilu Més que un club.cz


Zdroje: Jakub19, theguardian.com, jakub19.wordpress.com



Diskuze

smileysmileysmiley. Krásně napsané. Mám depku. smiley

23.05.2018, 11:19

Klobouk dolů 👏

23.05.2018, 15:50

Barca víc než klub,Don Andrés víc než fotbalista.smileysmileysmiley

23.05.2018, 16:24

Ach jo....

23.05.2018, 21:29

Netreba plakať nad Iniestovým odchodom, každý raz musí odísť a chápem, že Andrés je unikát, no treba hľadieť dopredu a tvrdo poctivo pracovať s mladými hráčmi v La Masii, aby raz možno prišiel opäť takýto hráč, ktorý bude vzorom či už hráčsky alebo ľudsky.

24.05.2018, 07:08

👍👍 pěkné čtení 👏👏

24.05.2018, 08:24

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat