NOVÝ CAMP NOU I BEZ SPONZORA?

NOVÝ CAMP NOU I BEZ SPONZORA?

Projekt Espai Barca, tedy rekonstrukce stadionu Camp Nou a jeho okolí, pokračuje i přes to, že klub stále nenašel sponzora.

Podle původního plánu v tuto dobu již měl být vybrán partner, jehož jméno by bylo přiřazeno k současnému názvu stadionu Camp Nou. Všeobecně se očekávalo, že nový stadion bude pojmenován jako Rakuten Camp Nou dle současného hlavního sponzora barcelonského klubu.

Variant je ale stále několik a jednání probíhají s firmami ze Spojených států i Asie. Připomeňme, že nový sponzor by měl přinést kolem 250 miliónů eur (cca polovinu investic na projekt Espai Barca) a trvání smlouvy by mělo být mezi 20 a 25 lety.

Dobré ekonomické výsledky FC Barcelony, zobrazené především v rekordních příjmech, umožnili klubu vyčlenit 72,07 miliónů eur na sezónu 2018/19, aby Espai Barca běžel i bez sponzora. Díky tomu bude dokončen nový stadion pro Barcu B a Barca Femeni v rámci stávajícího tréninkového centra a byla již zahájena prvotní část rekonstrukce Camp Nou.

Ekonomická analýza za poslední období ukázala, že Barca může pokračovat ve stavebních pracích sama. V klubových kancelářích se tak nahlas začalo hovořit o tom, že by Barcelona pro Espai Barca vůbec sponzora nepotřebovala. Většinu z očekávaných investic v hodnotě pře 500 miliónů eur by klub dokázal postupně pokrýt vlastními zdroji a zbytek by si půjčil od bank.

Zvyšující se příjmy jsou jedním z hledisek, proč i právě bankovní subjekty se samy nabízejí s nabídkou pomoci. Stále ale platí, že hlavním cílem prezidenta Bartomeua a vedení klubu je nalézt sponzora. Důležitým faktorem však je, že není nutné jednání uspěchat a zároveň, že dlouhé hledání nijak nebrzdí rekonstrukci.

Protahující se jednání ohledně nového sponzora na první pohled ukazují na neschopnost vedení Blaugranas, ale nemusí být vše tak černobílé. Stejný problém totiž řeší i Real Madrid. Také rival z hlavního města Španělska chystá rekonstrukci stadionu Santiago Bernabeu, a ani vedení prezidenta Floretina Péreze zatím nenašlo vhodného partnera, který by pomohl s investicí okolo 400 miliónů eur.

Mnohé společnosti již Madrid (ale stejně tak dříve Barcu) odmítli. Naposledy to byla kanadská finanční skupina vlastnící např. klub NHL Toronto Maple Leafs či Toronto FC z MLS. Kromě samotné vysoké investice v řádu stovek miliónů eur je problémem již samotný název stadionu.

Barcelona má Camp Nou, Real Madrid má Santiago Bernabeu. V obou případech by jméno sponzora bylo přiřazeno před stávající název. To se ale většině firem nelíbí. Když Bayern Mnichov postavil nový stadion, dostal název Allianz aréna dle hlavního sponzora. Stejně tak u Arsenalu Emirates stadium. To je logické. V případě Barcy a Realu se jedná pouze o rekonstrukci, i když velmi výraznou.

Kdyby tím novým sponzorem byl např. právě Allianz a název by se změnil na Allianz Camp Nou, stále by se hovořilo pouze o Camp Nou a toto označení by se používalo dál nehledě na oficiální jméno, tj. sponzora. Stejně tak by to bylo u Santiago Bernabeu. I když u Madridu by v případě dohody s Emirates airlines a tedy názvu Emirates Santiago Bernabeu, mohlo lehce dojít k používání jména Emirates stadium a tedy záměně s domovským stánkem Arsenalu.

Je zřejmé, že nové pojmenování stadionů by bylo všude vidět, ale na rozdíl od mnichovské arény či londýnského stadionu by se mezi fanoušky nepoužívalo. Problémem by i bylo, že pokud by v případě Barcy šlo o jinou společnost než Rakuten či Beko, tedy dva největší partnery klubu, nebyl by nový sponzor tím hlavním, jehož název by byl všude, kam oči culés dohlédnou.

Starosti možným zájemcům dělá i fakt, že klesá návštěvnost stadionů. To se týká jak Camp Nou, tak Santiago Bernabeu. U loňského i nadcházejícího El Clásica v katalánské metropoli se stalo, že vstupenky šly i do volného prodeje, což bylo v letech minulých nemyslitelné. A naplnit ochozy stadionu Blaugranas se nedaří již ani v zápasech s top ligovými týmy či v Lize mistrů.

Ani Real však na tom není dobře. Např. při posledním souboji s Atleticem Madrid nebylo vyprodáno (do naplnění kapacity chybělo cca 3000 fanoušků). Opět v minulosti jev nevídaný. Klesající návštěvnost je do jisté míry dána letním odchodem Cristiana Ronalda a trenéra Zidaneho. Jedná se však u obou klubů o delší dobu trvající problém, se kterým se musí vyrovnat.

I když z hlediska fanoušků to můžou být maličkosti, pro sponzory FC Barcelona i Realu Madrid CF jsou to pádné důvody, které je nutí si pořádně rozmyslet, jestli do těchto velkoklubů investují stovky miliónů eur.


Zdroje: jakub19.wordpress.com, ara.cat, elconfidencial.com



Diskuze

patrick
Senior editor

Práce již začaly? Kolem stadionu chodím téměř denně, ale na mini estadi se nic nehne, a u Camp Nou se jen kope "cesta", prostranství před stadionem.

Samotný stadion si podle mě ještě dlouho počká, a to mělo být původně hotovo už v roce 2020/21.

Ale zase si o to déle můžeme užít ten krásný současný amfiteátr smiley

13.10.2018, 12:07
Jakub19 patrick

Na Mini Estadi se nic dít nemůže, když tam hraje béčko. Prvním krokem Espai Barca je stadion béčka a ten se otevře na jaře. Nedokáži posoudit, jestli se to stihne, ale píše se, že je již skoro hotový. Až teprve pak se začne bourat Mini Estadi. A na Camp Nou se v tuto chvíli pracuje na vnitřku, resp. prostorech pod povrchem. To je taky dle plánu. Tudíž opět není vidět nic.

Ale samozřejmě nic z toho neříká, že to bude včas, nebo tedy že to nebude mít zpoždění. No ale Sagrada Familia taky nebyla postavena za den smiley

13.10.2018, 12:16
Pingu Jakub19

Tak jestli se to bude stavět jako Sagrada .....smileysmileysmiley

13.10.2018, 13:07
patrick Jakub19
Senior editor

Aha, nějak mylně jsem žil v domění, že se zrekonstruuje MiniEstadi, stejně jako CN a Palau (ale teď jsem si dohledal, že to se také postaví nové, vlastně na místě současného mini). :)

K tomu CN - nejen vnitřní prostory. Fakt živě se v posledním cca týdnu začaly zarovnávat prostory kolem vnitřního parkoviště.

13.10.2018, 13:26
patrick Jakub19
Senior editor

Každopádně, uplně podle plánu to přeci jen nejde...původně se, pokud si dobře vzpomínám, mělo začít stavět již na podzim 2016, ne? Poté, co se to v 2014 odhlasovalo.

13.10.2018, 13:36
Jakub19 patrick

www.fcbarcelona.com

Píšou, že začátek byl léto 2017. Jestli došlo ke zdržení, tak kvůli pozemkům a povolení. Ale skoro bych řekl, že zpoždění není.

13.10.2018, 14:06
patrick Jakub19
Senior editor

Zpoždění je velký, zejména kvůli povolením, situaci na radnici a i kvůli obyvatelům čtvrti Les Corts.

stadiumdb.com

I podle odkazu co jsi poslal (a který už byl upraven, protože se o celou jednu sezonu posovaly začátky příprav), je už zpoždění o další sezonu....no stane se to, ale určitě déle :)

I když se teď totiž dokončí "vnitřní" práce, pořád není nikde záruka, že bude povolení na některé okolní části. Není to tak dávno, proběhlo to letos, že teprve došlo na povolení ohledně blízkého okolí Camp Nou, a ještě ke všemu to bylo jen dílčí rozhodnutí, ne kompletní zástavby.

13.10.2018, 14:59

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat