Oficiálně: Barcelonu posílí na jarní část ještě Martin Braithwaite, s klubem podepíše smlouvu na 4 roky

Oficiálně: Barcelonu posílí na jarní část ještě Martin Braithwaite, s klubem podepíše smlouvu na 4 roky

Na oficiálním webu Barcelony se doslova před pár minutami objevila informace o příchodu náhrady za dlouhodobě zraněného Ousmana Dembélého. Tou se stal Dán Martin Braithwaite, na něhož čeká kontrakt na 4 a půl roku s výkupní klauzulí 300 milionů eur.

FC Barcelona zaplatila výkupní klauzuli ve výši 18 milionů eur klubu CD Leganés a získala tak práva na hráče jménem Martin Braithwaite, který bude v katalánské metropoli působit až do 30. června 2024. Pokud by se v tomto období objevil zájemce o jeho služby a klub by nebyl ochoten jednat, musel by na stůl položit nabídku ve výši 300 milionů eur.

Braithwaite se narodil 5. června roku 1991 v přístavním městě Esbjergu v Dánsku a jedná se o neúnavného útočníka, který na sebe za rok působení u Los Pepineros dal hodně vědět. S fotbalem začal v akademii zvané Saedding-Guldager Idraetsforening a poté se přidal do největšího klubu ve svém rodném městě, Esbjergu fB. Zde strávil 4 roky.

Pak následoval první přesun do zahraničí, konkrétně pak do Toulouse. Ve francouzské Ligue 1 nasbíral 35 gólů a za ně si vysloužil další transfer ven, tentokrát do Anglie. Zde jej získalo tehdy druholigové Middlesbrough. V Severním Yorkshiru si připsal pouhé 4 branky, než se vrátil zpátky do země galského kohouta, kde tentokrát v rámci hostování oblékal dres Bordeaux.

Girondins pomohl svými čtyřmi trefami k postupu do Evropské ligy a po návratu na Britské ostrovy si opět balil kufry. Teď bylo cílovou destinací Martina Braithwaitha Christensena, jak zní jeho celé jméno, Španělsko, přesněji pak Madrid. Místo Realu či Atlétika šlo o jedno z předměstí zvané Leganés, kde o sobě řekl asi nejvíce. Právě díky němu totiž zůstal celek v první lize.

Za první půl rok sestřelil Bílý balet, Barcu, Rayo Vallecano, Sevillu i Valencii. V rámci letošní sezony, ve které už byl stálým hráčem aktuálně předposledního týmu tabulky LaLigy, přidal dalších 8 tref. Není proto s podivem, že Braithwaite stihl nakouknout i do dánské reprezentace, s níž si zahrál i na Mistrovství světa FIFA v roce 2018, které hostilo Rusko.

Na něm padl v osmifinále na penalty se svými krajany proti Chorvatsku, za které válel Ivan Rakitič. Nejde však pouze o vstřelené branky. Stosedmasedmdesát centimetrů měřící forvard je i připravuje a díky své neúnavné pracovitosti a odhodlání dokáže zahrát kdekoliv v rámci ofenzívy. V Leganés se snažil plnit úlohu první obranné linie a za pomocí své rychlosti se vracel.

K tomu dokázal i individuálně prodriblovat přes několik hráčů, ale nedělá mu problém ani kombinace. Jde tak o komplexního hráče, který i přes vyšší věk – 28 let – může Barceloně pomoci – obzvláště nyní, kdy má do útoku zdravé pouze tři fotbalisty. Braithwaite se stane 5. hráčem dánské národnosti, který navleče na sebe barvy Blaugranas.

V letech 1979 až 1982 to byl nejprve Allan Simonsen, jenž dorazil z Mönchengladbachu a u FCB vyhrál jednu Copu del Rey a Pohár vítězů pohárů. Pak přišla řada na Michaela Laudrupa, který na Camp Nou strávil 5 let a mezi roky 1989 a 1994 se stal součástí Dream Teamu, s nímž vyhrál 9 trofejí (4x mistrovský titul, 2x domácí superpohár, 1x PMEZ, 1x pohár a 1x Super Cup).

V pořadí třetím Dánem se stal Thomas Christiansen. Tomu se však mezi lety 1991 a 1996 nepovedlo připsat jediný start za áčko a spíše lítal po hostováních. Prozatím posledním dánským hráčem se následně stal Ronnie Ekelund. Tento záložník přišel jako posila pro béčko v roce 1992 a na rozdíl od Christiansena jednou za výběr Johana Cruyffa nastoupil.

Na závěr dodejme, že Braithwaite má kořeny v Guayaně a jeho tržní hodnota se pohybuje kolem desíti milionů. Zastupuje jej agentura HCM Sports Management a za reprezentaci, u níž se hojně vyskytoval také v juniorských výběrech, odehrál 39 zápasů, ve kterých se sedmkrát prosadil. Kromě středu útoku se ukázal i na levém křídle a jako podhrotový hráč ve středu.

Připomeňme, že Katalánci jej mohou zaregistrovat, jelikož jim to bylo v pondělí povoleno od ligy i svazu. Po přečtení lékařské zprávy Ousmana Dembélého dostali díky jeho léčbě přes 5 měsíců mohli přivést hráče ze Španělska či beze smlouvy. Jde o 5. hráče, který si zahrál za Leganés i Barcu po Josém Arnaízovi, Gerardu Gumbauovi, Samuelovi Eto’ovi a Josém Marím.

Volba padla na Braithwaita, přičemž se spekulovalo i o příchodu Ángela z Getafe, Lorena Moróna z Betisu či Lucase Péreze z Alavésu. Nakonec se ale bude od 6. hodiny podvečerní prezentovat právě teď již ex-hráč Leganés. Po podpisu smlouvy přijde na řadu focení na Camp Nou a pak tisková konference za účasti vybraných členů vedení.


Zdroje: fcbarcelona.com, youtube.com, twitter.com



Diskuze

tak to je uz opravdu k smichu, teda spis k placi... v zivote by se do barcelony nedostal a my ho vememe jen kvuli toho ze mame zraneni a jeste mu dame smlouvu na 4 roky, borec se podruhe narodil smiley

20.02.2020, 12:03

snad po sezone budeme moc rict, ze jeho nakup byl aspon z nouze cnost. Ale smlouva do roku 2024, jako opravdu? smiley

20.02.2020, 13:09

v létě ho prodáme max za 6

"skvělá" práce vedení opět

20.02.2020, 13:09

Za 18 mega, letos mu bude 29 a smlouva na 4,5 roku? Já jsem teda moc zvědavej, jestli bude lepší než třeba Carles Pérez.

20.02.2020, 13:39

smileysmileysmiley

20.02.2020, 14:12

Výkupka 300 megasmileysmileysmileypraktický doživotní smlouvasmiley,jsme už k smíchu,bohužel.Náhlovský jdi už do hajzlu.

20.02.2020, 14:22

Měli bychom se tady ale taky už smířit s tím, že ne vždy všechno víme (hlavně ze zákulisí) a nechovat se pořád jako čeští Pepíci, kteří snědli všechnu moudrost světa. C. Pérez odcházel v době, kdy se asi nevědělo jak dopadne Dembele.......a je zajímavé si v této souvislosti přečíst, co napsal Sentien.....Ohledně tady tohoto kluka nevím, co vás tak strašně provokuje. Výkupní klauzuli nikdo nezaplatí, ale to přece neznamená, že na ní Barca musí trvat! A pro čtyřletou smlouvu přece platí to samé! Takže jediné, co tady může někoho provokovat je cena 18 mil, která je vysoká, ale na poměry Barcy........ Tedy bych se chtěl zeptat, jaký hráč a hlavně za kolik peněz by tady na těchto stránkách vzbudil všeobecné veselí a nadšení.

20.02.2020, 18:06
René raval69

Nevím že by se tady někdo tvářil že snědl všechnu moudrost světa jen si sdělujeme své názory a pocity.Tak nám všem odpusť že jsou tady příspěvky které se ti nelíbí.Každou neděli nám tady napiš Čau lidi a dej nás do latě.

20.02.2020, 20:43
Creus raval69

Naprosto souhlasím, ty výblitky tady o délce smlouvy a výkupce jsou úplně mimo, ale jak si psal, čeští pepici už se nezmění 🤷🏼‍♂️

21.02.2020, 08:43
Pajinos raval69

nemusí si všichni myslet totéž co ty nebo dole kolega ne? jsme ve svobodném, demokratickém státě a každý na to má jiný názor, navíc jak poukázal René ostatní je tady pouze zveřejňují a dá se pochopit, že se hlavně těm věrným fanouškům (mezi které se řadím i já) tento tah nelíbí - po tom všem, co se poslední dobou v klubu děje je to zcela logické dle mého soudu, pokud tedy někomu záleží na klubu

provokovat může fanoušky spousta věcí, nikoliv pouze přestupová částka: fakt, že lovíme v celcích, které bojují o udržení v lize nebo že jsme si na prasáka přivedli hráče mimo přestupové okno a nepokryli to vlastními juniory (které k tomu nepochopitelně pouštíme pořád ven, protože do áčka evidentně nepatří i přes alibistické sliby papalášů) a taky možné jiné alternativy, hlavně mladšího (trocha koncepce by neuškodila)

jasně, pokud někdo vytahoval Haalanda, tak je to trochu přitažené za vlasy: nikde není psáno, že by zde chtěl hrát a navíc když má za agenta tu svini Raiolu a nenažraného tatíčka, co mu radí ve stylu Neymara, tak by to bylo mimo naše finanční možnosti - ovšem opět, díky komu? díky vedení a mnoha jeho přestupům za poslední roky, které totálně vyhořely a už tu ani třeba nejsou

to už tady mohl skutečně setrvat Boateng, který byl podobný případ, nebo ten Pérez s Abelem, kteří se včera prosadili v Evropské lize za jiné týmy, čili asi takové lamy to zase skutečně nebudou ... ale k těm Pepíkům, s tímto souhlasím naprosto: někdy taky žasnu, co dokáže někdo říct (obvykle to jsou odborníci, co v životě neobuli kopačky), ovšem tady bych zrovna řekl, že je to vše v souladu s tím, co na nás Bartomeu zkouší

21.02.2020, 10:36

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat