Oficiálně: Jordi Alba po sezóně opustí Barcelonu

Oficiálně: Jordi Alba po sezóně opustí Barcelonu

FC Barcelona a Jordi Alba dosáhli dohody o ukončení hráčské smlouvy s klubem. Stalo se tak rok před vypršením stávajícího kontraktu do konce sezóny 2023/24.

FC Barcelona by ráda Albovi veřejně vyjádřila vděčnost za jeho profesionalitu, odhodlání a obětavost za jeho vždy pozitivní a přátelský vztah se všemi členy rodiny Barçy a přeje mu hodně štěstí do budoucna. 

Jordi Alba opouští klub jako třetí kapitán týmu, čímž ukončil svou úspěšnou kariéru, ve které vyhrál celkem 19 trofejí. Ve 458 zápasech (v době psaní tohoto článku) vstřelil 19 gólů a přidal 91 asistencí, což je vzhledem k postu, na kterém hraje, značný počet.

Jordi Alba přišel z La Masie, ale jeho vzestup k úspěchu se udál velmi odlišnou cestou, než je v tomto klubu zvykem. Po pár letech v mládežnických kategoriích, kde hrával spíše na pozici záložníka a občas na ofenzivních postech, odešel hrát mládežnický fotbal do menšího klubu Unió Esportiva Cornellà. O dva roky později ho získala Valencia, kde začal zářit na pozici levého obránce. Dostal se také do španělské reprezentace a ve vítězném finále Eura 2012 vstřelil ve finále gól. Bylo to krátce poté, co se s ním Barcelona dohodla na návratu.

Ačkoliv byl Alba součástí obrany Barcelony, veřejnost si ho bude pamatovat převážně díky útočným výpadům po křídle. Jeho silnou stránkou byl přehled a přesné finální přihrávky po zemi či vzduchem. Jeho 91 asistencí je toho důkazem. Po mnoho let tvořil úspěšnou spolupráci s Lionelem Messim. 

Za pár týdnů se za pobytem Jordiho Alby v dresu Barcelony stáhne opona. Přejeme mu hodně štěstí s jeho budoucími plány, ať už budou kdekoliv.


Zdroje: www.fcbarcelona.com



Diskuze

Tak se bohužel vyplnilo, co jsem celou dobu říkal. Barceloně zřejmě není souzeno mít dva dobré levé beky a asi až do skonání věků to budeme táhnout jen s jedním, který bude hrát každý zápas, zatímco se všichni budeme modlit, aby mu vydrželo zdraví. Na druhou stranu teď uvolníme dalších 20 mega na platu (s Busquetsem už 60), takže zase můžeme rozjet přestupový kolotoč a zpeněžit ostatním velkým klubům jejich nepovedené talenty nebo opět přitáhnout všechny jednosezónní hvězdy za pořádně přestřelenou sumu.

24.05.2023, 15:24
absint absint

A abych nezapomněl, pravděpodobnost Messiho návratu po této zprávě znovu klesla, takže pro příští rok bude nejspíš kapitánem Roberto. To se některým bude hodně těžko vstřebávat.

24.05.2023, 15:28
Klokanomet absint

Proč by měla klesat? Já si myslím opak, právě díky tomu uvolnění platů. A i sportovně mi dává návrat Messiho do "vyčištěného" týmu větší smysl, než se pokoušet o xtý restart staré party. Tým nabušených mladíků+staré, ale stále špičkové děla Messi a Lewa, to by dalo následující sezoně sportovně i marketingově úplně nový rozměr. A ani si nemyslím, že budeme nějak moc nakupovat. I z Xaviho vět se dá vycítit, že jsou jasně dané priority a nebudou se vyhazovat peníze za zbytečné hráče. Úplně by mi do toho zapadl i odchod Kundiče za 80 mega třeba do Chelsea, to by byl hodně dobrý výdělek a přiznejme si, že to není nepostradatelný hráč. Inigo Martinéz se svými zkušenostmi může hrát klidně stejně dobře nebo líp.

25.05.2023, 00:21

Diky za vse, ve svou dobu nejlepsi bek na svete. Marne jsem doufal, ze by mohl zustat jeste aspon 2 sezony jako backup. Navic timto rozhodnutim a rozhodnutim Busiho se zda Messiho navrat mene pravdepodobny, ale snad se mylim..

24.05.2023, 17:12

Dakujeme legenda

24.05.2023, 19:49

Delat opicku do pralesni ligy🤢🤢

24.05.2023, 20:03

Diky moc legenda. Pre mna nezabudnutelny gol na 4:0 v LM proti AC Milan, ked na konci zapasu vybojoval loptu a v plnom sprinte to dal az do superovej sestnastky kde dal dolezity poistovaci gol.

25.05.2023, 08:17

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat