Pau Cubarsí: Žiju svůj sen

Pau Cubarsí: Žiju svůj sen Foto: X @FCBarcelona

V interview exkluzivně pro klubová média popsal mladý stoper pocity, které doprovázejí jeho současnou situaci. 

Pau Cubarsí momentálně zažívá skvělou situaci. Pouze v sedmnácti letech, které navíc dovršil nedávno, získal důležitou roli v prvním týmu Barçy. Jeho poslední výkony (zejména proti Neapoli a Atléticu) zesílily hlasy o tom, že se nejedná ,,jen" o hráče pro budoucnost, nýbrž i pro přítomnost. 

Jak si všechno to, co se momentálně děje užíváš?

,,V tuto chvíli klidně. Rodina a přátelé mi pomáhají zůstat nohama na zemi, což je stěžejní. Tohle mi dodává klid při tom všem, co se momentálně děje."

O jménu Cubarsí se ale mluví hodně, pociťuješ tlak na svou osobu?

,,Ano, samozřejmě. Ale když jsi hráč Barçy, tak vždycky cítíš extra tlak navíc, protože nosit tento znak a dres je to nejdůležitější na světě. Proto ano, hrajeme s tlakem na sebe samotné, ale myslím si, že tohle z nás dělá lepší fotbalisty. Takhle to dokazujeme."

Co cítí 17ti letý chlapec, když jeho jméno skandují fanoušci klubu?

,,Je to hrdost v pravém slova smyslu, protože jak jsem řekl, Barça je klub mého života. Když ale vejdu na trávník, nemyslím na to, kolik mám let. Myslím na to, co musím udělat proto, abych pomohl týmu, a v rámci toho dát tomu na hřišti vše."

Ale proti Neapoli, při Tvém debutu v Champions League jsi byl jedním z nejlepších hráčů, a zároveň jsi byl oceněn trofejí pro nejlepšího hráče. Když Ti to řekli, viděli jsme, že jsi překvapený. Co jsi cítil?

,,Pravda je, že jsem si myslel, že to je vtip. Když mi to ale řekli, byl jsem pyšný na výkon celého týmu, protože i když trofej nese mé jméno, je to práce celého týmu. Pravda je, že jsem velmi spokojený.

Jak to děláš že nejsi nervózní, neztrácíš míče, a jsi tak precizní...? Být stoperem je těžké na to neztrácet míče.

,,Je to pro mě přirozené. Je to moje hra, hrál jsem tak vždycky. Nevím, co říct. (smích)"

Dobře, rozšířím otázku. Nevím, jestli to víš, ale Xavi říká, že když máš míč na kopačkách, sníží se mu tep, protože ví, co uděláš. Jak se cítíš, když někdo tak důležitý jako on mluví o Tobě takhle?

,,Cítím se výjimečným, protože když o Tobě Xavi Hernández, a ne pouze proto že je trenérem, ale taky proto, že je jedním z nejlepších hráčů historie říká skvělé věci je něco velmi pěkného. Jsem opravdu vděčný za jeho důvěru. Ne pouze v mém případě, ale v případě všech mladých hráčů. Myslím si, že tyto příležitosti využíváme skvěle."

Ohledně Xaviho. Co si myslíš o důvodech, které stojí za Vaším zlepšením?

,,Vždycky týmu extrémně věřil. Maximálně nám pomáhá tomu, abychom využili příležitostí které nám dává, a chová se k nám tak, jako by byl náš spoluhráč. Jsme s ním velmi spokojení."

A uvnitř týmu, kdo byl z Tvých spoluhráčů tím, kdo Ti při adaptaci v prvním týmu nejvíce pomohl?

,,Pravda je, že všichni. Jsme velmi jednotný tým, velmi silný. Ale hlavně Ronald Araujo, který mi pomáhá hodně takticky i osobně. Taky João Cancelo, který je jedním z nejvtipnějších v týmu. Vždycky rozdává radost, a dělá všechno proto, aby ti bylo dobře, a byl jsi veselý."

Už jsi z Tebe dělal srandu?

,,Ano, ano, už tam byl z jeho strany pár vtipů na mou adresu. (smích)".

Dal Ti nějakou přezdívku?

,,V šatně zpívají ,,Cu-Cu-Cubarsí" stejně, jako fanoušci na tribunách, ale všechno beru dobře. Žiju svůj sen."

Z fotbalového hlediska, co Tobě spoluhráči dávají?

,,Vždycky se snažím zlepšit, a brát si z nich příklad, protože jsou nejlepší na světě. Proto se snažím informovat o hráčích na mé pozici abych se zlepšil. Vzít si od nich to dobré. Snažím se využít všechno."

V návaznosti na to, jak by ses definoval jako fotbalista?

,,Můžeme říct, jak jsi předtím sám řekl, že jsem velmi klidný hráč, který se vždycky snaží hrát vysoko s míčem pod kontrolou. Snažím se v zápasech rozdávat skvělé přihrávky, a dávat tomu vše."

Máš nějaké vzory?

,,Vždycky jsem říkal, že jsou jimi Puyol a Piqué. Puyol na hřišti rozdával klid, ambici, a charakter. Jak na hřišti, tak mimo něj. Je to skvělý příklad. Piqué je jiný. Jako malý jsem se na něj díval v televizi, a moc se mi líbil jeho styl hry. Hodně jsem si jej vizualizoval."

Hráči jako Ty přicházejí z La Masie. Jaký vliv to mělo na Tvůj sportovní a osobnostní rozvoj?

,,Už když jsem byl malý, když jsem sem přišel, tak mě učili mít barcelonskou DNA. Je to způsob hry, který mi vyhovuje, vždycky s míčem a jsem velmi vděčný za to, co mě La Masia naučila. I po lidské stránce. Její hodnoty, protože Barça je více, než klub, na tebe zanechají stopu a dále ti pomáhají jak na fotbalové, tak akademické úrovni."

Další hráč kovaný La Masií je Lamine Yamal. Jak by jsi jej charakterizoval?

,,Lamine je klíčový hráč, i když je velmi mladý. Dává nám hodně. Jeden na jednoho, klid, góly. Žil jsem s ním v akademii mnoho let, a vím, jaký to je hráč. Je to skvělý člověk, vždycky chce pomoct, směje se s tebou. Je to týmový hráč, a jsem moc rád za všechno, čeho momentálně dosahuje. Jeho přítomnost v kabině mi pomáhá být více klidným, a v pohodě. Oba víme, jací jsme, zažili jsme toho spolu hodně, a navzájem si pomáháme."

Momentálně jste pro tým důležitými hráči. Proto si myslím, že už se Tě můžu zeptat na to, co očekáváš od zbytku sezóny? 

,,Hlavní cíle jsou dva. Snažit se vyhrát Ligu mistrů, jako vždy, a nemyslet si, že Liga je ztracená. I když zbývá mnoho zápasů, jsme Barça a musíme bojovat až do konce. Nemám nejmenší pochybnost o tom, že už tak činíme."

V Lize mistrů proti Neapoli tým odehrál skvělý zápas. Jaké pocity jste po postupu do čtvrtfinále tým zažíval?

,,Šli jsme na hřiště s velkými ambicemi, a vyšlo to skvěle. Díky tomu můžeme být velmi spokojení. Po skvělém zápase máš vždy skvělé pocity. Navíc v silném a jednotném týmu. Ukázalo se to pak v zápase proti Atléticu Madrid. A tohle by nám mělo pomoct vstříc našim dalším cílem."

Jak vidíš tým v dosažení těchto cílů?

,,Velmi dobře. Těšíme se, až ukážeme, jaký jsme tým. Lidi už si možná myslí, že jsme ztracení, ale stále bojujeme o 2 tituly. Jsme Barça, a vždycky musíme bojovat až do konce, což už se tak děje."

V Evropě narazíte na PSG.

,,Velmi se těšíme. Tolik let jsme nebyli ve čtvrtfinále. Navíc je to skvělý zápas pro fanoušky a taky pro hráče, protože ti pomáhá nacházet své vlastní limity. Chceme tomu dát maximum, a probojovat se do semifinále."

Jsi připravený čelit kvalitě jejich nejlepších hráčů pokud budeš hrát? 

,,Ještě jsem se nad tím nezamýšlel, ale snažil bych se být sám sebou a být na nejvyšším levelu. Klíč ale bude v tom, aby celý tým byl v pohodě, abychom odehráli skvělý zápas. První část proti Neapoli byla skvělá a nyní proti PSG budeme muset hrát s adekvátní intenzitou. A samozřejmě, snažit se zastavit hráče z jejich útoku."

A nyní na konec přijdeme s milionovou otázkou. Kde se vidíš za 10 let? 

,,Když budu pracovat stejně jako doteď, a věci půjdou podle plánu, tak bych se i za 10 let rád viděl i nadále v klubu mého srdce, v Barçe. Rád bych byl i nadále důležitým hráčem, a abych tréninkům i zápasům dával vždycky všechno."


Zdroje: fcbarcelona.es



Diskuze

Reekwon
Senior editor

Zajímavý borec, prostě se v tichosti vkradl do áčka a hraje skvěle :D Zatím to vypadá, že do budoucna by Barcelona nemusela nějak výrazně utrácet za pozici středního obránce. Kromě Cubarsího si už říká po pozvánku do áčka i Faye, ale u něho se bojím, že po výměně trenéra se toho asi nedočká.

23.03.2024, 11:00

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat