Porážka Barcelony v Copa del Rey ukončila naděje na trofej, ale není všechno špatně

Porážka Barcelony v Copa del Rey ukončila naděje na trofej, ale není všechno špatně Foto: X @FCBarcelona

Ve Španělsku je jen málo hřišť, kde máte pocit, že prohráváte 1:0 ještě předtím, než vstoupíte na hřiště. San Mames je jedním z nich.

Hodinu před zápasem zaplavili fanoušci Athleticu Bilbao ulice kolem stadionu a červenými světlicemi lemovali cestu svého týmu na hřiště.

Domácí nastoupili do utkání s Barcelonou ve velmi dobré formě a tomu odpovídala i úžasná atmosféra. Copa del Rey je jejich nejoblíbenější soutěží - vyhráli ji 23krát, což je jen o něco méně než 31 vítězství Barcelony. Zápas vypadal jako předčasné finále a výzva pro Xaviho partu nebyla vůbec jednoduchá.

Necelé dva týdny po prohraném finále španelského Superpoháru je Xaviho tým vyřazen z další soutěže. Barca možná považuje Copa del Rey za nejméně důležitou trofej sezóny po Superpoháru, ale přesto je to trofej.

Vzhledem k tomu, že soupeři z La Ligy Real Madrid a Girona již vypadli, byl to pro ně pravděpodobně i v této sezóně nejdosažitelnější titul, který jim zbyl. Nikdo neočekává, že by se Barca v této sezoně mohla ještě vzchopit a obhájit ligový titul a vítězství v Lize mistrů se zdá být pouhým snem.

Po středeční porážce má Xavi před sebou další práci při obhajování svého projektu. Celé týdny stavěl své argumenty na diskurzu zaměřeném na výsledky. Nejprve se vkládaly naděje do Superpoháru, protože loňský titul v Saúdské Arábii představoval klíčový bod obratu. Tyto naděje skončily demolicí 4:1 od Realu Madrid. Pak se opakovaně objevovala zpráva, že Barca žije ve všech hlavních soutěžích, že je stále technicky kandidátem na treble.

Xavi, jehož pozice se v poslední době dostala pod drobnohled, minulý týden na tiskové konferenci prohlásil, že je stále trenérem Barcy, protože "splnil cíle". Dodal však: "Pokud nebudeme vyhrávat a nezískáme tituly, bude to mít následky, to říkám od prvního dne. Nikdy nebudu pro Barcu přítěží."

Když byla Barca zvyklá vyhrávat La Ligu a Ligu mistrů, fanoušci označovali Copa del Rey jako "chupito" (panák, který se pije). Bylo to považováno za příjemné zakončení sezony. Nyní je pohár největší nadějí Barcy na zisk trofeje a letošní příležitost byla promarněna.

Záchranou bylo, že na rozdíl od několika jiných zápasů v poslední době se Barca za svůj výkon v Bilbau nemusela stydět.

Po pozitivním výkonu na Betisu nám připomněla, že ví, co to znamená bojovat, a to proti velmi fyzicky zdatnému soupeři, který patří k nejlepším ve Španělsku (Athletic je v tabulce na pátém místě jen tři body za Barcou, která má odehráno o jeden zápas více).

Barca dobře zareagovala na to, že brzy prohrávala, když Gorka Guruzeta otevřel skóre během prvních 60 sekund po chybě v rozehrávce Lamineho Yamala. Bylo to podeváté v této sezoně, co Barca inkasovala v prvních 20 minutách zápasu, ale na rozdíl od jiných případů tým nepřepadla nervozita.

Věděli, jak kontrolovat tempo hry, byli důrazní v tlaku, když neměli míč a díky trpělivosti a dobré práci přišly góly. Nejprve se prosadil Robert Lewandowski, který skóroval po příkladné spolupráci s Ferranem Torresem. Poté přišla Yamalova umělecká akce, kterou Barca zvýšila na 2:1. Tento zásah těm největším optimistům z nás připomněl Lionela Messiho.

Další pozitivum je třeba si vzít z odvahy Xaviho sestavy.

Xavi, který byl na začátku sezony kritizován za to, že často nestřídá Lewandowského, ho zde opět stáhl. Nechal na hřišti Yamala a místo něj vystřídal Lewandowského, když se na hřiště dostal Joao Felix.

"Když se nedaří, musíte zdvojnásobit svůj podíl na mládeži," řekl Xavi v říjnu 2023. A tak také učinil.

Když se zranil Alejandro Balde, nastoupil 17letý Hector Fort. Ten odehrál skvělý zápas, v těžkém utkání hrál jako zkušený mazák a vyhrál několik klíčových soubojů s Nicem Williamsem na křídle.

Pau Cubarsi přišel na hřiště, když byl stažen Andreas Christensen, a opět ukázal své kvality - dva dny po svých 17. narozeninách, tři dny poté, co exceloval při svém plnohodnotném seniorském debutu na hřišti Betisu. Na hřiště přišel také Marc Guiu, útočník, který v říjnu vstřelil vítězný gól v domácím utkání La Ligy proti Athleticu, nyní osmnáctiletý.

"V klubu je velmi dobrý projekt s velmi dobrou generací, proto dáváme šanci těmto mladíkům," řekl Xavi na pozápasové tiskové konferenci. "Je tu velmi dobrý potenciál, aby Barca mohla konkurovat, ať už jsem trenérem já, nebo ne."

Když zazněl závěrečný hvizd, Yamal se tvářil rozpačitě. Přestože vstřelil jeden z nejhezčích gólů Barcy v sezoně, nevyužil dvě jasné šance, které mohly zabránit prodloužení, tu poslední poté, co obešel brankáře.

O pár metrů dál ležel na trávníku Fort, kterého svíraly křeče. Inaki Williams ho přišel utěšit a pogratulovat mu a požádal ho o výměnu dresů.

Tribuny San Mames se otřásly poté, co Williams, který po vyřazení Ghany spěchal zpět z Afrického poháru národů, aby si zahrál, přistál teprve ve středu ráno a v prodloužení zvýšil na 3:2 pro Athletic. Totéž se stalo, když jeho bratr Nico ve 121. minutě pečetil jejich výhru 4:2.

Po skončení zápasu a s hlukem na stadionu, který stále zněl v uších, se dostavilo zklamání z vyřazení Barcy po tak těžkém zápase - ale objevily se i malé zelené výhonky toho, co slibuje nová generace.


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

V mládeži je určite nádej. Vďakabohu za ňu. Trošku zmazáva tu bolesť z nepodarených transferov.

25.01.2024, 17:32

Bilbao je paradny klub sa fylozofia mentalita a ta atmosfera na stadione nieco nadherne.

25.01.2024, 20:58

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat