Porážka od Realu Madrid ukazuje, že se Barcelona neposouvá dopředu

Porážka od Realu Madrid ukazuje, že se Barcelona neposouvá dopředu Foto: X @FCBarcelona

Xavi stál sám na hřišti a se založenýma rukama nepřítomně zíral před sebe. Všude kolem něj hráči a členové realizačního týmu Realu Madrid slavili finálové vítězství ve španělském Superpoháru.

K barcelonskému trenérovi přišli zástupci klubové komunikace, pravděpodobně aby mu poradili, co má říct na pozápasové tiskové konferenci, ale zdálo se, že ho příliš nezajímá, o čem se mluví - stále vypadal v šoku.

Ve stejném finále, které se odehrálo loni v lednu rovněž v saúdskoarabském hlavním městě Rijádu, položil Xavi základy svého projektu v Barceloně, když v El Clásicu zvítězil nad madridskými rivaly.

Míč rychle běhal mezi hráči a jeho tým skvěle bránil, čímž dostal tým Carla Ancelottiho pod velký tlak. Barca nakonec vyhrála 3:1, góly dali Gavi, Robert Lewandowski a Pedri a tento výkon upevnil myšlenku, na které Xavi pracoval od chvíle, kdy se hráči před několika týdny vrátili z přestávky na mistrovství světa: hrát se čtyřmi záložníky.

Xavi na tento zápas často vzpomínal na nedávných tiskových konferencích. Od chvíle, kdy začal čelit kritice za výkony týmu v tomto období, má tendenci srovnávat tuto sezónu s tou předchozí a poukazuje na to, že po triumfu v Superpoháru šel tým nahoru.

Upínal se k vyhlídce, že tato soutěž - španělská verze Community Shield, ale rozšířená na čtyři kluby - bude opět bodem obratu, který hledá.

Jedinou podobností mezi oběma finále však bylo, že se v obou prosadil Robert Lewandowski. Ve zbytku byli naprostými protiklady. Vše, co před dvanácti měsíci fungovalo perfektně, se při nedělní porážce 4:1 výrazně pokazilo.

Začněme obranou.

Xavi postavil Ronalda Arauja na pravého obránce, aby se pokusil uhlídat Viniciuse Juniora, a Jules Kounde hrál jako střední obránce. To bylo v posledních Clásicích pravidlem a fungovalo to k úspěšné neutralizaci brazilského útočníka.

Včera večer však Vinicius Junior hrál více ve středu hřiště a místo toho, aby Araujo změnil pozici a tomuto Ancelottiho zásahu se postavil, zůstal Uruguayec na pozici krajního obránce. Výsledkem bylo, že Barca po deseti minutách prohrávala už 2:0, přičemž oba góly vstřelil madridský útočník. Madridští dokázali hodně útočit středem hřiště a Kounde i Araujo se na tom podíleli velkou měrou.

Později v zápase Araujo zavinil penaltu, když chytil za rameno Viniciuse Jr. a za tento přestupek viděl první žlutou kartu. Nakonec byl vyloučen 20 minut před koncem utkání po druhé žluté za zbytečně důrazný souboj s brazilským útočníkem uprostřed hřiště.

Araujo je tak často vůdcem Barcy (v týmu, který postrádá skutečné vůdcovství), ale během tohoto zápasu byl nevyzpytatelný a nekoncentrovaný. Bylo zřejmé, že není na takové úrovni, jaké dosahoval loni.

Také Alejandro Balde vypadal, že není v takovém tempu, ačkoli se Xavi rozhodl postavit ho příliš dopředu, za což byl potrestán. Obránce není v situacích jeden na jednoho příliš šikovný, jeho velkou předností je rychlost. Jelikož byl včera večer postaven blíže k soupeřově rozehrávce, jako by byl křídelník, nemohl přinést tolik nebezpečí pro madridskou obrannou linii.

Ve středu pole byl podobný problém. Jednotlivé formace byly více vysunuté dopředu, což znamenalo, že když Barca ztratila míč, měli záložníci Madridu snadné přihrávky na dva velmi rychlé hráče Viniciuse juniora a Rodryga. To vedlo k tomu, že byli při protiútocích velmi nebezpeční.

Xavi navíc nastoupil se čtyřmi záložníky - Frenkie de Jongem, Ilkayem Gundoganem, Pedrim a Sergim Robertem. Zdálo se, že prioritou je získat míč a neztratit ho. V prvních patnácti minutách zápasu však měl Madrid více než 70 % držení míče. A po celý zápas Barca na soupeře vyvíjela jen malý tlak. Vypadali jako mládežnický tým, který se snaží sebrat míč profesionálnímu týmu.

Xaviho svěřenci byli neorganizovaní, bez nápadu a zdálo se, že nemají jasno v tom, na jakém postu mají hrát. Jako by nerozuměli pokynům svého trenéra ohledně rozestavení, které podle všeho neobsahovalo jasného defenzivního pivota.

Chybělo mnoho věcí, ale na prvním místě byly nápady a charakter. Bylo zde mnoho zmatků. A ve druhém poločase chyběla schopnost reagovat - něco, co Barcelona letos ukázala proti papírově slabším soupeřům.

Vepředu Lewandowski vstřelil jeden z jejich nejlepších gólů v sezóně, volej, který dal určitou naději, když ve 33. minutě snížil toto brzké vedení 2:0. Brzy poté Vinicius Jr. z penalty a Rodrygo v polovině druhého poločasu pohřbili jakýkoli optimismus a završili vítězství Madridu.

"V této sezoně hrajeme velmi dobrý fotbal, řekl bych, že lepší než loni, ale jedna věc je, co analyzujete, a druhá, co vidím já," řekl Xavi na sobotní tiskové konferenci před zápasem.

"Myšlenka se nemění, ať už hrajeme se čtyřmi nebo třemi záložníky. Je to o nasazení, trojúhelníku a početní převaze. Je to DNA, kterou nám před 30 lety vštípil Johan Cruyff. Loni jsme byli ve finále (Superpoháru) velmi hrdí na Barcu a právě tento způsob, věrný cruyffismu, hledáme."

To jsou výroky, které příliš nezestárly.

Nedělní zápas ukázal, že Barca nehraje o nic lépe než loni a že sportovní krize, která nad týmem visí, je skutečná.

V předsezónním El Clásicu v USA byli Xaviho svěřenci pro Realu Madrid lepší a porazili ho 3:0. V tomto utkání se jim podařilo zvítězit. V říjnovém střetnutí La Ligy domácí Barca po většinu zápasu dominovala a odehrála vynikajících 60 minut, ale po dvou geniálních momentech Judeho Bellinghama podlehla 2:1. 

Tentokrát už nedokázali hrát s Madridem rovnocennou partii a zápas dohráli s tím, že si mohli ještě více ublížit.

Když zazněl závěrečný hvizd, naštěstí bez nastaveného času, Lamine Yamal a Fermin Lopez bezútěšně plakali. Tohle měla být Xaviho sezóna konsolidace, a přesto se úřadující mistři dostali o krok zpět.

Sportovní ředitel Deco prohlásil, že klub neuvažuje o změně trenéra, ale nikdo nemůže popřít, že Xaviho budoucnost nyní provázejí pochybnosti.


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

Tohle Xaviho 343 s Baldem v podstatě na křídle snad nikdy nefungovalo. A když, tak proti slabším soupeřům. Postavit 3 obránce proti 3 útočníkům, když všichni tři jsou rychlý a technicky zdatny, je sebevražda a absolutně nezvladnutna příprava. Opět.

Balde šel dolů, ale v obraně je pořád slušnej. Tak co uděláme? Dáme ho na křídlo.

442 s lewou a roquem nahoře by se mi líbilo. Ale to jen teoreticky, jestli by to fungovalo samozřejmě nevím

17.01.2024, 08:01
blaugrana cechoma

Xavi chce lepit fakt, ze nema kridlo tym, ze tam da Baldeho, ktory neprihra na tri metre a o centroch nehovoriac. Ono keby to spravil raz a ustupi od toho, tak sa to da chapat, ale robit to dookola s tym istym vysledkom.

17.01.2024, 08:07

Byla to ostuda. Úvodní góly po nysmyslne taktice od nuly hrát vzadu na riziko (tohle se opakuje). Nechat Xaviho dojet do konce sezony, znamená sezónu obětovat, takhle to vidím

17.01.2024, 08:44

Když se to psal před dvěma měsíci tak jsem byl tady mínusován a ejhle.

17.01.2024, 10:07

Xavi zůstane a bude mít podporu klubu ještě dlouho. Myslet si, že Laporta hodí vidle do projektu, který sežral už tolik prostředků a bude začínat od nuly nový v situaci, kdy už nemůžeme investovat v podstatě nic, je velice naivní, mírně řečeno.

17.01.2024, 11:14
blaugrana Klokanomet

Ha ha ha

18.01.2024, 04:17

Velká ostuda pro FCB.S Realem můžeš prohrát, ale ne po takovém NEvýkonu a o 3 branky! V derby ...EL CLASIKU...musíš nechat na hřišti život!Běhali po hřišti vlažně,než se rozkoukali bylo po zápase ...10minuta 2:0 a někteří nebyli ani orosení.Trenéři v diskuzi nezmiňujte rozestavení hráčů 442,433,343 tohle je variabilní a je to jen o přístupu hráčů nabídnout se,něco vytvořit,zakončit,vrátit se do obrany.Ale to na to musíš mít fyzičku,sprint,rychlostní vytrvalost,umět odpočívat v klusu,když odpočíváš v chůzi,tak na místě kde aspoň překážíš atd.Tohle Barce všechno chybí a celý rok na to doplácí.Vini,Rodrygo ukázali Barce co je to vedení míče v rychlosti,Bellinghem,Kross,Valverde a ostatní předvedli kombinaci a místy Barcu ztrapnili,že mi Xaviho bylo líto jak se na to (mistr kombinace a držení míče) musel smutně dívat.Hodně týmů v La lize nám každou neděli ukazuje,kde je Barca po fyzické stránce!Třeba Girona,tým bez hvězd,ale odhodlaný bojovat,hrát nadoraz se sebeobětováním ve vražedném tempu ukazuje co je alfa,omega úspěchu.Barca nemá finance na hvězdy proto musí jít myslím touto cestou!

23.01.2024, 09:28

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. Girona FC 71
3. FC Barcelona 70
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
27. Ferrán Torres 7
28. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat