Poslední trenér Barçy, který postoupil přes osmifinále Ligy mistrů

Poslední trenér Barçy, který postoupil přes osmifinále Ligy mistrů Foto: X @BarcaUniversal
  • Azulgranas se od sezony 2019/20, kdy se to povedlo Quiquemu Setiénovi, nepodařilo dostat do čtvrtfinále.

Liga mistrů je pro Barcelonu v posledních několika sezónách nedokončenou záležitostí. Azulgranas nezvedli trofej od roku 2015 a mezitím tým utrpěl porážky, které fanoušky poznamenaly. Nejvíce mrazivou statistikou pro Barçu v Lize mistrů je však fakt, že se do druhého kola vyřazovací části dostala naposledy před čtyřmi lety.

Quique Setién nebude na své působení v FC Barcelona vzpomínat v dobrém, protože jeho působení v klubu se nevydařilo. Kantabrijec se však stále může chlubit, a to prozatím, že je posledním trenérem klubu, který se dostal přes první kolo vyřazovací část Ligy mistrů.

Bylo to v sezóně 2019/20, kdy Quique Setién převzal funkci po Ernestu Valverdem, který byl propuštěn po prohře v semifinále španělského Superpoháru. V tom roce se Azulgranas kvalifikovali poté, co ve skupinové fázi neprohráli ani jeden zápas, a los jim do dalšího kola přisoudil Neapol.

V prvním utkání na San Paolu, což je starý název italského stadionu, dokázal Antoine Griezmann reagovat na Mertensův brzký gól a vyrovnat. Na odvetu si však musel počkat až půl roku kvůli stopce způsobené COVID-19. V srpnu si Blaugranas góly Lengleta, Messiho a Luise Suáreze (3:1) zajistili na Camp Nou postup do čtvrtfinále Ligy mistrů.

To byl konec Barçy v evropských pohárech, protože Bayern Mnichov smetl Setienův tým ve čtvrtfinále (ne)slavným vítězstvím 8:2, které také stálo trenéra, Suáreze a Rakitiče práci a málem vedlo k odchodu Lea Messiho o sezónu dříve.

Setién předtím vedl s velmi dobrými výsledky Betis a Las Palmas. A jeho kombinační a útočný styl hry silně připomínal barcelonský styl. Ale není všechno zlato, co se třpytí, dva kousky, u nichž se zdálo být zřejmé, že k sobě budou pasovat, se nepovedly. Setién byl totálně zahlcen šatnou v krizi, a jak sám řekl: "V Barçe jsem to nebyl já, neuměl jsem to nebo jsem to nedokázal." V Barçe se to nepovedlo.

Koeman ani Xavi (zatím) nepřešli přes první kolo playoff

Od této sezóny Barcelona nepostoupila z vyřazovacích kol Ligy mistrů. V následující sezóně PSG snadno vyřadilo Koemanovu družinu v osmifinále a v posledních dvou ročnících se tým Xaviho Hernandeze nedostal přes skupinovou fázi a skončil v Evropské lize.

Nyní má trenér z Terrassy šanci vrátit Barçu mezi osm nejlepších týmů světa. A pokusí se o to právě proti poslednímu týmu, který Blaugranas vyřadili ve vyřazovací fázi Ligy mistrů se Setiénem na lavičce.


Zdroje: www.sport.es



Diskuze

Pokud nepostoupíme přes trápící se Neapol, tak jsme opravdu úplní šmatláci a půlka kádru by měla jít pryč. Tak snad postoupíme. Věřím v to.

19.02.2024, 22:13

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. Girona FC 71
3. FC Barcelona 70
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
27. Ferrán Torres 7
28. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat