Poslední trenér Barçy, který postoupil přes osmifinále Ligy mistrů

Poslední trenér Barçy, který postoupil přes osmifinále Ligy mistrů Foto: X @BarcaUniversal
  • Azulgranas se od sezony 2019/20, kdy se to povedlo Quiquemu Setiénovi, nepodařilo dostat do čtvrtfinále.

Liga mistrů je pro Barcelonu v posledních několika sezónách nedokončenou záležitostí. Azulgranas nezvedli trofej od roku 2015 a mezitím tým utrpěl porážky, které fanoušky poznamenaly. Nejvíce mrazivou statistikou pro Barçu v Lize mistrů je však fakt, že se do druhého kola vyřazovací části dostala naposledy před čtyřmi lety.

Quique Setién nebude na své působení v FC Barcelona vzpomínat v dobrém, protože jeho působení v klubu se nevydařilo. Kantabrijec se však stále může chlubit, a to prozatím, že je posledním trenérem klubu, který se dostal přes první kolo vyřazovací část Ligy mistrů.

Bylo to v sezóně 2019/20, kdy Quique Setién převzal funkci po Ernestu Valverdem, který byl propuštěn po prohře v semifinále španělského Superpoháru. V tom roce se Azulgranas kvalifikovali poté, co ve skupinové fázi neprohráli ani jeden zápas, a los jim do dalšího kola přisoudil Neapol.

V prvním utkání na San Paolu, což je starý název italského stadionu, dokázal Antoine Griezmann reagovat na Mertensův brzký gól a vyrovnat. Na odvetu si však musel počkat až půl roku kvůli stopce způsobené COVID-19. V srpnu si Blaugranas góly Lengleta, Messiho a Luise Suáreze (3:1) zajistili na Camp Nou postup do čtvrtfinále Ligy mistrů.

To byl konec Barçy v evropských pohárech, protože Bayern Mnichov smetl Setienův tým ve čtvrtfinále (ne)slavným vítězstvím 8:2, které také stálo trenéra, Suáreze a Rakitiče práci a málem vedlo k odchodu Lea Messiho o sezónu dříve.

Setién předtím vedl s velmi dobrými výsledky Betis a Las Palmas. A jeho kombinační a útočný styl hry silně připomínal barcelonský styl. Ale není všechno zlato, co se třpytí, dva kousky, u nichž se zdálo být zřejmé, že k sobě budou pasovat, se nepovedly. Setién byl totálně zahlcen šatnou v krizi, a jak sám řekl: "V Barçe jsem to nebyl já, neuměl jsem to nebo jsem to nedokázal." V Barçe se to nepovedlo.

Koeman ani Xavi (zatím) nepřešli přes první kolo playoff

Od této sezóny Barcelona nepostoupila z vyřazovacích kol Ligy mistrů. V následující sezóně PSG snadno vyřadilo Koemanovu družinu v osmifinále a v posledních dvou ročnících se tým Xaviho Hernandeze nedostal přes skupinovou fázi a skončil v Evropské lize.

Nyní má trenér z Terrassy šanci vrátit Barçu mezi osm nejlepších týmů světa. A pokusí se o to právě proti poslednímu týmu, který Blaugranas vyřadili ve vyřazovací fázi Ligy mistrů se Setiénem na lavičce.


Zdroje: www.sport.es



Diskuze

Pokud nepostoupíme přes trápící se Neapol, tak jsme opravdu úplní šmatláci a půlka kádru by měla jít pryč. Tak snad postoupíme. Věřím v to.

19.02.2024, 22:13

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Athletic Club 0
2. Club Atlético de Madrid 0
3. CA Osasuna 0
4. Deportivo Alavés 0
5. CD Leganés 0
6. RCD Espanyol de Barcelona 0
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

Zobrazit celou tabulku

 

Chat