Přestavba Camp Nou probíhá podle plánu

Přestavba Camp Nou probíhá podle plánu Foto: www.sport.es

V půl druhé odpoledne jednoho březnového dne si dělníci, kteří rekonstruují barcelonský stadion Camp Nou, sundávají bílé přilby a jdou na oběd na předem vybrané místo.

Někteří z nich míří na Carrer d'Aristides Maillol, do oblasti plné restaurací a kaváren. Jiní dávají přednost sendvičům ve stínu borovic na Avinguda de Joan XXIII poblíž La Masia de Can Planes - legendárního místa, kde dříve sídlila mládežnická akademie Barcy (nyní se nachází v tréninkovém středisku klubu na okraji města).

Posledních osm měsíců byla jejich pracovištěm jedna z nejprestižnějších arén světového fotbalu. Esplanáda před Camp Nou bývala místem setkávání fanoušků Barcy. Nyní je to území plné prachu a hluku.

Turisté sem však stále jezdí. Asi osmi letý chlapec je zklamaný z toho, jak dnes stadion vypadá. Jeho matka ho něžně utěšuje, hladí ho po hlavě a říká: "Musíme se sem vrátit, až to bude hotové." Chlapec se nezdá být s tímto návrhem zcela spokojen.

Barcelona uvedla, že se plánuje vrátit v době svého 125. výročí (klub byl založen 29. listopadu 1899), přičemž zrekonstruovaný Camp Nou by měl být otevřen se dvoutřetinovou kapacitou. Zdálo se však, že se to trochu zvrtlo, když na konci minulé sezony prezident Joan Laporta řekl: "Při našem návratu v prosinci 2024, pokud nenastanou žádné nepředvídatelné okolnosti, budeme mít nejlepší stadion na světě."

Pro sezónu 2025-26 se plánuje zvýšení kapacity na 90 až 95 procent a Barcelona a stavitelé Limaku se dohodli na termínu dokončení stavby v červnu 2026 - přičemž současné náklady na projekt činí 900 milionů eur.

Náklady na širší projekt Espai Barca, jehož nejvýznamnější součástí je rekonstrukce stadionu, však byly nedávno odhadnuty na 1,5 miliardy eur. A vzhledem k tomu, jak tento projekt za posledních dvacet let postupoval, nelze vyloučit komplikace a zpoždění.

"Nejdůležitější je dodržet termín," řekl Laporta při listopadové návštěvě Camp Nou. Na dotaz deníku The Athletic z tohoto týdne Barcelona uvedla, že práce na Camp Nou skutečně probíhají "podle plánu".

Místní důchodci chodí každý den sledovat, jak práce pokračují. Znají vyhlídková místa, odkud je nejlepší výhled přes vysoké kovové ploty obklopující stavbu. "Postavte se támhle," říká jeden muž a ukazuje směrem ke hřbitovu Municipal de Les Corts, který se nachází o něco výše.

Na stavbě je v současné době zaměstnáno asi 1 200 dělníků. Jejich počet vzrostl z přibližně 250 během prvních fází demolice a očekává se, že ještě poroste.

V listopadu zveřejnil španělský deník El Periodico investigativní zprávu o rekonstrukci Camp Nou, podle níž někteří zaměstnanci najatí subdodavateli nedostali zaplaceno za přesčasy.

V návaznosti na tuto zprávu navštívili stavbu inspektoři regionální vlády. Vyšetřování katalánského inspektorátu práce (Inspeccio de Treball) pokračuje a od té doby provádí měsíční návštěvy. Barcelona sama není předmětem žádného vyšetřování a na stavbě nebyly zjištěny žádné bezpečnostní problémy. Společnost Limak byla požádána o vyjádření.

Barcelona zde instalovala dočasnou část obchodů a turistických atrakcí, která je propojena s dalšími prostory, jež plánuje renovovat v rámci širšího projektu Espai Barca. Chodník vedoucí k místům, kde dosud hrají basketbalový, házenkářský a hokejový tým Barcy, vypadá jako ze zábavního parku. Pod ním se rýsuje přízračný tvar rozpadlého fotbalového hřiště.

V současné době se práce na Camp Nou soustředí především na pilíře, které budou podpírat nové třetí patro stadionu. Byly sestaveny obrovské jeřáby, které je pomohou zvednout na místo. Jeřáby jsou vysoké 85 metrů a byly dovezeny z Kuvajtu.

Staré spodní dvě patra stadionu již byla vyčištěna a restaurována. Byly postaveny v roce 1957 a jen málokterý nedávný návštěvník hřiště by nesouhlasil s tím, že vykazují známky opotřebení.

Je nezbytné, aby se Barca vrátila co nejdříve, protože její dočasný pobyt na Estadi Olimpic Lluis Companys neprospívá klubovým financím. Loni se odhadovalo, že hrát v této sezoně na Montjuicu je bude stát asi 90 milionů eur, když se vezmou v úvahu ušlé příjmy a peníze vynaložené na přípravu hřiště na zápasy.

Návštěvnost byla nižší, než se očekávalo, a klub musel také snížit ceny vstupenek ve snaze zvýšit poptávku. Z 80 274 držitelů sezónních vstupenek na Camp Nou jich pouze 17 552 využilo možnosti přestěhovat se na Montjuic, když jim klub uvolnil 27 385 míst.

Oficiální kapacita stadionu Lluis Companys je 54 367 míst - ačkoli téměř 10 % z nich má omezenou viditelnost. Pouze 49 472 míst má při fotbalovém zápase stoprocentní výhled na hřiště.

Říjnové El Clasico s Realem Madrid navštívilo přes 50 000 diváků (50 112), zatímco lednovou porážku od Villarrealu sledovalo 46 229 diváků. Nejhorší návštěvnost zatím zaznamenaly prosincové zápasy s Almerií (34 471) a Atléticem Madrid (34 568). Průměrná návštěvnost je 40 959 diváků. Atmosféra na domácích zápasech není nijak hrozná, ale Camp Nou to není.

V pondělí Barcelona zveřejnila nové projekční snímky dokončeného objektu v rámci prezentace, která se konala v Asociaci architektů Katalánska. Vedoucí představitelé označili projekt za "měřítko pro město i pro svět". Příběh, který se události věnoval na oficiálních internetových stránkách Barcelony, se o listopadovém 125. výročí nezmiňoval, místo toho se uvádělo, že jejich návrat je "plánován na konec tohoto roku 2024".

Vzhledem k tomu, že klub zatím prožívá na Montjuicu nepovedenou sezónu (přinejmenším na domácí frontě - v úterý ho čeká klíčový zápas Ligy mistrů proti Neapoli), je vyhlídka na návrat na Camp Nou vzrušující.

Fanoušci doufají, že se tak stane co nejrychleji - zejména ti, kteří se rozhodli tým přes město nenásledovat.


Zdroje: www.theatheltic.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. Girona FC 71
3. FC Barcelona 70
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
27. Ferrán Torres 7
28. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat