Přestupové plány Barcelony

Přestupové plány Barcelony

(Článek vyšel den před Vánoci, pozn.)

Xaviho Barcelona bude mít pravděpodobně z nadcházejícího týdne volna radost, protože tým si zjevně potřebuje odpočinout.

Obhájci titulu se ve středu večer doma proti Almerii, která se nachází na dně tabulky, snažili vyhrát svůj poslední zápas La Ligy v roce 2023. I přes konečné vítězství 3:2 na Montjuicu to byl výkon, který vyvolal nejostřejší slova kritiky, jaká jsme od Xaviho na adresu jeho hráčů slyšeli.

Ihned po tomto zápase se Barcelona vydala na 8000 km dlouhou cestu do Spojených států, kde v texaském Dallasu sehrála přátelské utkání proti mexickému Club America. Utkání, které začalo 33 hodin po závěrečném hvizdu zápasu s Almerií, bylo zoufalým manévrem klubu, jak si vydělat nějaké peníze navíc - očekávalo se, že vynese přibližně 4 miliony eur. Barca nasadila směs hráčů z akademie a starších hráčů - a prohrála 3:2.

Nikdo v Barceloně to nepovažoval za výlet, který by měl smysl ze sportovního hlediska, a hráči by ocenili odpočinek. Ale finanční situace klubu je taková, jaká je.

Teď alespoň mohou vypnout a strávit Vánoce s rodinou. Ve pátek 29. prosince se vrátí k tréninku před dalším zápasem La Ligy, který se odehraje o týden později venku proti Las Palmas.

Do té doby, kdy bude zimní okno již několik dní otevřené, může Xavi očekávat dobré zprávy, pokud jde o nové posily. Osmnáctiletý brazilský útočník Vitor Roque se k prvnímu týmu připojí před Novým rokem a očekává se, že bude připraven hrát za Barcelonu příští měsíc.

Zde se The Athletic podívá, co přesně můžeme od Barcy v nadcházejícím přestupovém období očekávat.

Začněme vysvětlením situace s Roquem.

Když byl v srpnu podpis útočníka oficiálně oznámen, Barcelona se s jeho brazilským klubem Athletico Paranaense a hráčem dohodla, že se k ní v lednu připojí v rámci dohody v počáteční hodnotě 30 milionů eur (25,7 milionu liber; 32,3 milionu dolarů) - plus ještě jednou tolik v případných bonusech.

Dobře známé finanční problémy Barcy, a zejména její potíže s dodržováním pravidel La Ligy o platových limitech, však nechaly vysoké klubové představitele na pochybách, zda se tak skutečně stane.

V září La Liga snížila Barceloně limit výdajů na 270 milionů eur, přičemž její mzdové náklady činí více než 400 milionů eur. Soutěžní orgán nedovoluje klubům, které mají nadměrné výdaje na platy, registrovat nové hráče.

Nedávné vážné zranění kolena, které utrpěl Gavi, však situaci změnilo.

Pravidla La Ligy týkající se finančních kontrol obsahují speciální část, která dává klubům flexibilitu v případě, že registrovaný hráč utrpí zranění, kvůli kterému bude mimo hru déle než čtyři měsíce. Podle článku 77 finančních pravidel La Ligy může postižený klub zaregistrovat náhradu, pokud její plat nepřesáhne 80 % platu zraněného hráče.

Zdroje z Barcelony i La Ligy potvrdily, že platový prostor, který se v tomto případě uvolní díky Gaviho absenci, bude na registraci Roqueho více než dostatečný. Pravidla La Ligy však také stanoví, že může být registrován pouze jako náhrada za Gaviho po dobu čtyř měsíců. To znamená, že je pravděpodobné, že se Barcelona rozhodne dokončit jeho registraci ke konci ledna, takže bude moci nastoupit do konce domácí sezóny, která končí poslední květnový víkend. Na začátku ledna však bude moci hrát v duelech Copa del Rey a španělského Superpoháru bez ohledu na to, kdy bude zaregistrován v La Lize.

Takže navzdory posledním špatným výkonům, kvůli nimž Barca stráví zimní přestávku se sedmibodovou ztrátou na vedoucí Gironu a Real Madrid, a navzdory nedávným zásahům prezidenta Joana Laporty do výběru týmu dostane Xavi v tomto svátečním období alespoň jeden dárek.

Kromě Roqueho příchodu nelze očekávat, že by se v nejbližší době fámy kolem klubu zastavily.

Xavi veřejně požádal klub, aby se pokusil o novou posilu do středu pole - nejen kvůli Gaviho zranění, ale také kvůli Pedriho problémům s tělesnou kondicí a skutečnosti, že letní posila Oriol Romeu upadl v nemilost. Laporta a sportovní ředitel Deco se domnívají, že manažerův požadavek je více než rozumný. Nyní je na čase, aby prozkoumali trh a zjistili, co si klub může dovolit.

Kolik může Barca utratit?

V Barceloně to vždycky dopadne takhle.

Zdroje z klubu - které si stejně jako všichni zde citovaní nepřály být jmenovány kvůli ochraně vztahů - přiznávají, že jediným typem posil, které mohou nyní hledat, jsou hostování do konce sezony, a očekává se, že to budou jediné typy obchodů, které jejich finanční situace dovolí. V ideálním případě se Barca pokusí zopakovat takový transfer, jako byl ten, při němž v lednu 2022 přišel Pierre-Emerick Aubameyang z Arsenalu, kdy pouze převzala hráčův plat.

Zdroje z Barcelony odmítají komentovat, o jaké částky by se mohlo jednat, ale připouštějí, že nepůjde o velké výdaje. Zatím se na trhu jen obtížně hledají možnosti pro obsazení pozice, kterou hledají.

Vedení Barcy si plně uvědomuje, jak těžký úkol bude vzhledem k platovým kritériím La Ligy podepsat nový kontrakt. Proto vysoce postavené zdroje nezavrhují ani možnost, že by požádali o novou bankovní záruku, pokud by to mohlo situaci usnadnit - jako to udělali loni v létě, aby zajistili registraci všech svých letních posil.

V tuto chvíli se zdá být pravděpodobné, že Barcelona bude hledat takový druh obchodu, který bývá uzavřen na samém konci přestupového okna, kdy se mohou naskytnout lepší příležitosti. To je však pravý opak toho, co Xavi potřebuje - okamžité a efektivní doplnění již tak malé rotace týmu.

Kdo rozhoduje o podpisech?

Musí to být společné rozhodnutí Laporty, Deca a Xaviho. Trenér určí pozice, které podle něj týmu chybí, a Laporta s Decem pak odvedou manažerskou práci.

Obvykle to, co Xavi požaduje, není to, co Xavi dostane.

Romeu byl čtvrtým hráčem na jeho seznamu preferovaných možností, jak v létě posílit post defenzivního záložníka, ale Barcelona si nemohla dovolit nic lepšího. Zároveň trenérský štáb nijak zvlášť nelákala vyhlídka na podpis Joaa Felixe, ale díky fotbalistovu přání, nedostatku možností jeho klubu Atletico Madrid a dobrým vztahům mezi Laportou, Decem a superagentem Jorgem Mendesem skončil portugalský reprezentant v Katalánsku.

Je to složitá směsice hlasů a názorů, kde má prezident velkou moc, ale nakonec každý podpis potřebuje také zelenou od Xaviho. V případě Joaa Felixe, jelikož útočníci Ansu Fati a Abde Ezzalzouli požádali o odchod, se nakonec rozhodl podpis schválit.

Jaké pozice mají prioritu?

Existuje jediná priorita, a tou je nový záložník.

"V ideálním světě bychom chtěli agresivního záložníka, který tvrdě pracuje pro tým na míči i mimo něj," řekl tento týden zdroj z vedení klubu deníku The Athletic. Právě takového si představují jako náhradu za Gaviho, kvůli jehož zranění přijde o zbytek sezony a také o letní mistrovství Evropy se Španělskem.

Laporta šel ještě dál a pokusil se přirovnat zimní plán Barcy k angažování Edgara Davidse, které sám realizoval během svého prvního působení ve funkci prezidenta v lednu 2004.

Zkušenosti však Barceloně - a prakticky všem klubům na světě - ukázaly, že lednová přestupová aktivita s sebou nese svá rizika. V Barceloně budou mít na paměti i letní příklad podpisu Romeua. Byl podepsán jako krátkodobá náhrada za odchod Sergia Busquetse, což není snadný úkol, ale od té doby se ukázalo, že nedosahuje požadovaných kvalit.

Co víme o jejich cílech?

Zatím je to rozmazaný obraz. Zdroje uvedly, že stále dochází ke zkoumání profilů hráčů a zatím není jasně určen cíl.

Nicméně zvěsti a spekulace v katalánských médiích začaly již před několika dny.

Jedním z uváděných jmen byl záložník Fluminense a Brazílie Andre. Podle katalánského listu Diario Sport si dvaadvacetiletého hráče cení tým z Ria de Janeira, který utkal ve finále mistrovství světa klubů s Manchesterem City, na 30 milionů eur, ale výborné vztahy mezi Decem a Fluminense by mohly pomoci k tomu, aby se případná dohoda změnila v hostování.

V místních médiích se objevila také jména Amadoua Onany z Evertonu a Arthura Vermeerena z Royal Antverpy, ale oba by měli být příliš nákladní.

Kdo by mohl být na odchodu?

"Nikdo z klubu neodejde."

Tak zněla minulý týden odpověď zdrojů z Barcy na otázku ohledně možných odchodů, i když v tuto chvíli všichni víme, že to, co se říká v klubu, obvykle zdaleka neodpovídá tomu, co se nakonec stane.

Objevovala se dvě konkrétní jména: Ronald Araujo a Robert Lewandowski. Navzdory zvěstem o zájmu Bayernu Mnichov o Arauja vedení Barcy trvalo na tom, že čtyřiadvacetiletého středního obránce nemají v úmyslu pustit - "ani s mamutí nabídkou". Araujo v minulé sezóně podepsal prodloužení smlouvy až do roku 2026, kdy byla jeho výstupní klauzule stanovena na 1 miliardu eur.

Pokud jde o Lewandowského, údajné pochybnosti o jeho budoucnosti se týkají spíše příštího letního okna, a to v souvislosti s naznačeným zájmem saúdskoarabských klubů. K tomuto tématu se však vyjádřil jeden z manažerů Barcy: "Pokud nám v současné době chybí klíčová postava před brankou, proč bychom měli uvažovat o jeho prodeji?"

Klub trvá na tom, že Lewandowski zůstane, ale to může být jen vyjednávací pozice. Polskému útočníkovi bude v srpnu 36 let a v rámci přestupové aktivity Barcelony se o něm bude hodně mluvit.

Pokud se však znovu zaměříme na příští měsíc, navzdory prohlášení klubu, že nikdo neodejde, stojí za to sledovat Romeua.

Ano, byl podepsán teprve před pěti měsíci a byl jediným hráčem, za kterého Barcelona loni v létě zaplatila peníze (4 miliony eur), ale jeho pozice se postupně propadla.

Proti Almerii nemohl manažer počítat se třemi hráči základní sestavy, Pedri a Gavi byli zranění a Frenkie de Jong suspendovaný. Přesto dal před Romeuem přednost Ilkayovi Gundoganovi, Ferminu Lopezovi a do značné míry zapomenutému kapitánovi klubu Sergi Robertovi. Navzdory slibným počátečním krokům v předsezónní přípravě jeho forma a sebevědomí trvale bolestivě klesají.

Dvaatřicetiletý Romeu byl v předchozím klubu Girona, kde byl v minulé sezoně nejdůležitějším hráčem, nesmírně oblíbený a v listopadu jeho sportovní ředitel Quique Carcel prohlásil, že by ho rádi získali zpět. Po katalánském derby před dvěma týdny, v němž Girona přijela do města a porazila Barcelonu, místní stanice TV3 oznámila, že o takovém přestupu začala neformální jednání.

Nic nenasvědčovalo tomu, že by došlo k dalšímu pokroku, a zdroje z Barcy stále trvají na tom, že příští měsíc neočekávají odchod žádného hráče. Ale vzhledem k tomu, že si Xavi vybírá tým, jak se Romeu trápí a jak by to nakonec mohlo být výhodné pro obě strany, nelze nic úplně zavrhnout.


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

No jako vzhledem k uvedenému plastovému rozpočtu to bude sakra těžké získat nějakou šestku. Nezávidím jím tedy tu práci.

28.12.2023, 22:45

Po salátku a šnyclech to bude 4. utrpeni

29.12.2023, 10:27

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. Girona FC 71
3. FC Barcelona 70
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
27. Ferrán Torres 7
28. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat