Preview 20. kola LaLigy: FC Barcelona – Granada CF

Preview 20. kola LaLigy: FC Barcelona – Granada CF

Do své druhé poloviny se v rámci tohoto víkendu přelévá španělská nejvyšší soutěž a jedním ze zápasů 20. kola bude v neděli i ten mezi Barcelonou a Granadou. Pro Quiqueho Setiéna se bude jednat o debut v Barceloně a Katalánci pod ním budou chtít určitě dát zapomenout na nepříliš pohlednou hru pod Ernestem Valverdem, ale také na prohru v prvním vzájemném utkání v této sezoně.

Určitě největší novinkou od posledního utkání Barcelony ve španělském superpoháru byla změna trenéra. Často kritizovaného Ernesta Valverdeho nahradil Quique Setién, jenž byl od léta bez angažmá. Vaz baskickému kouči zlomila šňůra 1 výhry v posledních pěti soutěžních kláních, která vyvrcholila porážkou 2:3 od Atlétika v Saúdské Arábii, ačkoliv po zlepšeném výkonu.

Pro trenéra z Kantábrie, jenž paradoxně nemá barcelonskou minulost, jako tomu bylo u posledních trenérů zvykem, se tak bude jednat o premiéru v novém působišti a rovnou před domácím publikem. A aby toho nebylo málo, v cestě bude jemu a jeho novým svěřencům stát nováček soutěže z Granady, který doma s obhájcem trofeje překvapivě vyhrál 2:0.

Valverde byl propuštěn i přes fakt, že se svým mančaftem přezimoval na prvním místě tabulky a došel opět do osmifinále Ligy mistrů, kde na barcelonské hráče čeká Neapol. To Granada je po silném startu přesně uprostřed pořadí a s bilancí osmi výher, tří remíz a osmi porážek (s rovnoměrným skóre 25:25) sedí na 10. příčce – o bod za Villarrealem a před Levante.

Barcelonu čeká první zápas doma v roce 2020 a v posledních letech patřily úvody roku k dobrým. Naposledy před deseti lety zde modro-bordoví jen remizovali 1:1 s Villarrealem a od té doby pokaždé zvítězili. Z tabulky níže můžete vyčíst, že v posledních osmi zápasech (od roku 2012) dali vždy alespoň 3 branky a za tu dobu dostali pouze jeden.

Vedle již zmíněné plichty se Žlutou ponorkou přišla za posledních 10 let už jen jedna jediná a to v roce 2008, kdy se výběr Franka Rijkaarda rozešel v pohárové odvetě smírně s Rayem Alcoyanem po výsledku 2:2. Nizozemský trenér ale díky náskoku z prvního zápasu hraného venku mohl postavit protočenou sestavu a pošetřit klíčové hráče.

Datum Soutěž Soupeř Výsledek
2.1.2010 LaLiga Villarreal CF 1:1
2.1.2011 LaLiga Levante UD 2:1
4.1.2012 Copa del Rey CA Osasuna 4:0
6.1.2013 LaLiga RCD Espanyol 4:0
5.1.2014 LaLiga Elche CF 4:0
8.1.2015 Copa del Rey Elche CF 5:0
6.1.2016 Copa del Rey RCD Espanyol 4:0
11.1.2017 Copa del Rey Athletic Club 3:1
7.1.2018 LaLiga Levante UD 3:0
13.1.2019 LaLiga SD Eibar 3:0
    Celkem: 33:3

Medailonek soupeře

Granada je pro mnohé fanoušky nepříliš velkou známou a tak se oficiální web Barcelony rozhodl představit blíže tento celek z města, které obývá zhruba 470 tisíc lidí a nachází se pod Sierrou Nevadou zhruba hodinu cesty od středozemního pobřeží a jež je populární destinací turistů a studentů. Největšími taháky jsou univerzita, bývalá věznice Alhambra, arabská citadela a palác.

Samotný klub by založen v roce 1931 a největším úspěchem je až doposud účast ve finále poháru v roce 1959, kde padl s Barcou 1:4. Původně se tým pohyboval mezi první a druhou ligou, nicméně od 80. let minulého století strávil přes 30 let v nižších soutěžích a až v posledních letech přišlo povstání z popela. V roce 2011 se granadští vrátili do LaLigy po pětatřiceti letech.

Nadcházející dva roky se nesly ve znamení opětovného pádu do druhé nejvyšší soutěže, nicméně od minulého roku jsou opět mezi španělskou elitou. Jejich hlavní přezdívka, která je zmíněna dole, pochází z dynastie Maurů, kteří vládli Granadě ve středověku. Jejich aktuální působení v nejvyšším patře pyramidy španělské kopané je prozatím překvapením ročníku.

V prvních deseti kolech zaznamenali pouze dvě porážky a byli dokonce druzí. Románek však neměl příliš dlouhého trvání a z dalších osmi kol zaznamenali 6 porážek a pád do středu tabulky. Ani venku to není žádná sláva, jako byla zpočátku, kdy dvakrát vyhráli, dvakrát remizovali a ani jednou nepadli. Od té doby prohráli mimo svůj stánek vždy a v poslední 3 zápasy nedali ani gól.

Granada se musela v poslední době potýkat také s kvalifikací v Copě del Rey a příští týden na ní čeká další střetnutí v Katalánsku, tentokrát proti Badaloně. Barcelona mezitím pojede na Ibizu. Granadu pak vede Diego Martínez, který většinu trenérské kariéry strávil v různých rolích v Seville. Následovalo angažmá v Osasuně a pak přesun do Granady, se kterou loni skončil druhý.

Vzájemné zápasy, nejlepší střelci a bilance trenérů

Do Barcelony jede Granada už počtyřiadvacáté a zatím se odsud vždy vracela bez jediného bodu. V každém utkání totiž vyhráli domácí a v posledních pěti dokonce Granadě neumožnili ani vsítit jednu branku. A lépe na tom nejsou ani hráči – na Camp Nou si jich za Granadu či jiný tým zahrálo 10 a pouze Roberto Soldado zde remizoval a to s Getafe v roce 2010.

Granadě se proti jednomu z gigantů kopané ve Španělsku daří maximálně doma. Posledně jim uškodili v roce 2014, kdy porážkou 0:1 dostala velkou ránu naděje na mistrovský titul, který nakonec bralo až v posledním kole Atlético Madrid. Celkem nasbíral celek z Andalusie 6 výher napříč všemi soutěžemi a 5 remíz. Ve zbylých osmatřiceti případech se radovali barcelonští.

Ti mají i lepší skóre a to 131:45 a pokud se podíváme pouze na domácí zápasy, tak 86:18. Nejlepším kanonýrem vzájemných měření sil je ve všech bez jednoho padesáti zápasech Lionel Messi s jedenácti zásahy. Za ním jsou pak seřazení Mariano Martín (10) a trojice Luis Suárez, Luis Marín a Neymar Júnior (všichni 5).

Setién odkoučoval celkem 4 zápasy proti Granadě a všechny u kormidla Las Palmas. Ve dvou vyhrál (shodou okolností vždy doma) a ve dvou venkovních pak prohrál. Martínez má na svém kontě jediný mač proti Blaugranas, jenž v září loňského roku rozhodli na Nuevo Los Cármenes svými trefami Ramon Azeez a Álvaro Vadillo z penalty.

Nebezpeční hráči a ex-barcelonisté

Alespoň jeden mezinárodní start mají na svých kontech Adrián Ramos (37 za Kolumbii), Ismail Köybasi (23 za Turecko), Darwin Machís, Yangel Herrera (19, resp. 15 za Venezuelu), již jmenovaný Soldado (12 za Španělsko), Maxime Gonalons (8 za Francii) a také zmíněný Azeez (4 za Nigérii). Nejlepším střelcem je Antonio Puertas, autor 4 ligových branek.

V kádru Andalusanů pak najdeme i jednoho bývalého člena kádru FCB. Je jím stoper José Antonio Martínez, jenž oblékal dres béčka mezi lety 2016 a 2018. Dříve v barvách Granady nastupovali také hráči jako defenzivní středopolař Sergi Samper (dnes Vissel Kóbe) nebo brankář Oier Olázabal (nyní Levante).

Absence a možné starty

Za domácí určitě nenastoupí potrestaný Frenkie de Jong, který v městském derby viděl červenou kartu. Mimo hru pak určitě jsou hrotový útočník Luis Suárez a křídelník Ousmane Dembélé. Pro Uruguayce prakticky skončila sezona po operaci menisku, zatímco Francouz pokračuje v rekonvalescenci zraněného svalu. Nalevo by se tak měl objevit Ansu Fati.

Na středu útoku by to pak měl být Antoine Griezmann. Otazníky se vznášejí nad startem záložníka Arthura Mela a zelenou zatím stále nedostal Marc-André ter Stegen, ačkoliv u něj se očekává její obdržení v den zápasu, kdy bude nový kouč nově zveřejňovat nominaci. Místo de Jonga se ještě může usmát štěstí na Sergiho Roberta a tudíž i na Nélsona Semeda.

Co se týče situace u hostů, ta je do počtu absencí horší. Kvůli zranění chybí hned tři borci – Neyder Lozano, Fede Vico a Quini, k nimž se ještě přidávají Yangel Herrera a Yan Brice Eteki, kteří nejsou jistí. První si však asi zahraje, druhého trápí sval. Karetní distanc čeká na Ángel Montora, naopak po něm má Maxime Gonalons, jenž se tak vrátí do zálohy.

Otázkou je, v jaké formaci jižané nastoupí. V defenzívě bude působit buď pět zadáků nebo čtyři s Martínezem. Reálnější je možnost 3-4-3, kdy se křídla budou vracet do obrany. Dodejme, že v prvním vzájemném souboji hrála Granada systémem 4-2-3-1, což jí přineslo kýžený úspěch proti klasice 4-3-3 v podání FCB, které bude nyní doma.

Předpokládané sestavy

FC Barcelona (4-3-3) Granada CF (3-4-3)
Marc-André ter Stegen Rui Silva
Nélson Semedo German Sánchez
Gerard Piqué Domingos Duarte
Clément Lenglet José Antonio Martínez
Jordi Alba Víctor Díaz
Sergi Roberto Yangel Herrera
Sergio Busquets Maxime Gonalons
Ivan Rakitič Carlos Neva
Lionel Messi Antonio Puertas
Antoine Griezmann Roberto Soldado
Ansu Fati Darwin Machís

Porovnání statistik vybraných sestav

FC Barcelona   Granada CF
26 (49) Góly 14 (24)
23 (37) Asistence 9 (15)
7,0 (6,8) Průměrná známka 6,7 (6,6)
27,7 Průměrný věk 27,4
180,8 Průměrná výška (cm) 183,7
0,9 (1,0) Střely za zápas 0,8 (0,8)
61 % (54 %) Úspěšnost vzdušných soubojů 48 % (45 %)
1,3 (1,1) Driblinky za zápas 0,6 (0,5)
1,0 (1,0) Zákroky za zápas 1,2 (1,2)

Poznámka: V závorce jsou celkové statistiky týmu v LaLize.

Tipérské okénko

Barcelona vyhrála v patnácti z posledních šestnácti domácích zápasech v rámci LaLigy a proti Granadě zvítězila na Camp Nou pod hlavičkou stejné soutěže v posledních šesti duelech. V pěti napříč všemi soutěžemi pak udržela čisté konto a v sedmi z posledních osmi kol vedli po prvním, i po druhém poločase. Andalusané pak padli v posledních pěti venkovních zápasech v lize.

Katalánský celek pak v pěti z posledních šesti domácích utkáních v lize dala minimálně 3 branky a v deseti z posledních dvanácti kol padlo přes 2,5 branky. Naopak Nazaríes nedali při posledních třech výjezdech jedinou branku a v pěti pak dostali vždy minimálně 2 branky. Naposledy doma porazili Mallorku, nicméně nyní jí čeká obtížnější cíl. Portál WhoScored.com tipuje výsledek 3:1.

Sázková kancelář 1 0 2
Tipsport 1,15 8,64 19,00
Fortuna 1,17 7,80 17,00
SazkaBet 1,16 9,00 17,75
Chance 1,15 8,64 19,00

Predikce utkání

19. ledna 2020, 21:00 Camp Nou, Barcelona Digi Sport 1 (20:55 SEČ)

FC Barcelona

Valentín Pizarro Gómez (Kastílie – La Mancha)

Granada CF

Předpokládané sestavy


Předpokládané sestavy
FC Barcelona

ter Stegen - Semedo, Piqué, Lenglet, Alba - Roberto, Busquets, Rakitič - Messi, Griezmann, Fati

Předpokládané sestavy
Granada CF

Silva - Sánchez, Duarte, Martínez - Díaz, Herrera, Gonalons, Neva - Puertas, Soldado, Machís

Poslední zápasy


Poslední zápasy
FC Barcelona

10.12.2019 – Inter Milán 1:2 FC Barcelona – Liga mistrů
14.12.2019 – Real Sociedad 2:2 FC Barcelona – LaLiga
18.12.2019 – FC Barcelona 0:0 Real Madrid – LaLiga
21.12.2019 – FC Barcelona 4:1 Deportivo Alavés – LaLiga
4.1.2020 – RCD Espanyol 2:2 FC Barcelona – LaLiga
9.1.2020 – FC Barcelona 2:3 Atlético de Madrid – Supercopa de Espaňa

Poslední zápasy
Granada CF

7.12.2019 – Granada CF 3:0 Deportivo Alavés – LaLiga
14.12.2019 – Granada CF 1:2 Levante UD – LaLiga
17.12.2019 – CE L’Hospitalet 2:3p Granada CF – Copa del Rey
20.12.2019 – SD Eibar 3:0 Granada CF – LaLiga
5.1.2020 – Granada CF 1:0 RCD Mallorca – LaLiga
11.1.2020 – UD Tamaraceite 0:1 Granada CF – Copa del Rey


Poslední vzájemné zápasy

Poslední vzájemné zápasy

28.2.2015 – Granada CF 1:3 FC Barcelona – LaLiga
9.1.2016 – FC Barcelona 4:0 Granada CF – LaLiga
14.5.2016 – Granada CF 0:3 FC Barcelona – LaLiga
29.10.2016 – FC Barcelona 1:0 Granada CF – LaLiga
2.4.2017 – Granada CF 1:4 FC Barcelona – LaLiga
21.9.2019 – Granada CF 2:0 FC Barcelona – LaLiga


Zdroje: fcbarcelona.com, whoscored.com, transfermarkt.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat