Preview 3. kola skupiny Ligy mistrů: Slavia Praha – FC Barcelona

Preview 3. kola skupiny Ligy mistrů: Slavia Praha – FC Barcelona

Den D pro fotbalové fanoušky v této zemi, konkrétně pak Slavie Praha a Barcelony, je tady! Ve středu od devíti hodin večer bude k vidění duel pod hlavičkou 3. kola skupinové fáze Ligy mistrů UEFA, v němž na Edenu poměří síly právě poslední mistři České republiky a Španělska.

Druhý versus čtvrtý, David proti Goliášovi, Katalánsko kontra Praha. Můžete to nazývat jak chcete, ale jedno pojmenování se hodí asi nejlépe. Fotbalový svátek. Na Sinobo Stadium totiž poprvé od roku 2014 dorazí Barcelona. A tentokrát ta mužská, když zde naposledy poměřily síly ženy v Lize mistryň.

Na Prahu má určitě pozitivní vzpomínky Lionel Messi. Argentinec zde při své poslední návštěvě nasázel hattrick Viktorii Plzeň, která na domácím stánku SKS dočasně hostovala kvůli přestavbě svého stadionu. Zápas hraný 1.11.2011 skončil výsledkem 4:0 pro hosty (4. trefu přidal Cesc Fábregas).

I přes dlouhou historii obou mančaftů, propletenou několika zajímavými fakty, se bude jednat o premiérový oficiální duel. O dosavadních přátelácích jsme napsali samostatný článek na našem portálu, nicméně pod žádným turnajem na sebe tito soci nenarazili. Až doposud.

Dohromady je dala letošní základní skupina F v Champions League. Katalánci se aktuálně dostali zpátky na vítěznou vlnu a po čtyřech vyhraných kolech v řadě se i díky klopýtnutí Realu dostali na první místo. Na něm je v Česku i Slavia a to s pořádným předstihem.

Ta naposledy porazila Příbram 3:1 a na druhou Plzeň má po třinácti kolech již šestibodový náskok – o pět bodů více, než v případě barcelonistů před druhým madridským celkem. V evropských pohárech však nerozhoduje příliš kontinuita, jako aktuální rozpoložení.

V dobré fazoně je na straně hostů Luis Suárez, autor dvou zásahů do sítě Interu. Uruguayský kanonýr se letos prosadil pětkrát ze sedmi případů až ve druhém dějství. Na začátku sezony se obdobně jako Antoine Griezmann hledal anebo jako jeho kamarád Messi trápil se zdravotními potížemi.

Absence a možné starty

Barceloně však hraje do karet fakt, že o víkendu nehraje žádný zápas a může tak v Praze postavit to nejlepší, co má. Původně hrané El Clásico bylo totiž kvůli nepokojům v ulicích odloženo a tak se dá očekávat, že stejně jako v sobotu bude k vidění ofenzivní trojzubec Messi, Suárez, Griezmann.

Kromě Sergiho Roberta, který se zranil v sobotu, nemohou Blaugranas počítat ani se Samuelem Umtitim, jenž se přidal na marodku v úterý. Kromě nich jsou kvůli zranění určitě mimo Carles Aleňá s Carlesem Pérezem a po zranění se ještě naplno nevrátil ani levý bek Júnior Firpo.

Naopak Slavia má prakticky čistý štít co se zranění týče. Otazníky se točí pouze kolem Davida Hovorky a Ibrahimy Traorého, ovšem u nich hovoříme pouze o nejistém startu, nikoliv vyloučeném. Dodejme, že na svěřence Jindřicha Trpišovského čeká o víkendu cesta právě do Plzně.

Vůbec poprvé proti sobě poměří logicky síly právě i čtyřiatřicetiletý Trpišovský a o 12 let starší Ernesto Valverde. Za nejcennějšího hráče slávistické soupisky označil Transfermarkt Tomáše Součka za 7,5 milionů eur. Proti sobě nastoupí hráči v hodnotě 41,8 milionů a 1,18 miliardy.

Právě kapitán Pražanů je tahounem mužstva. Hned čtyřikrát z možných pěti scénářů se prosadil jako první ze svého týmu a naposledy zařídil obrat s Příbramí. Doma padla Slavia jen jednou a to s Dortmundem 0:2. Ve zbylých osmi zápasech z toho byl triumf.

Barcelona proti klubům z ČR a další zajímavosti

Messi dá v průměru každou hodinu gól českému celku. Celkem má Barca bilanci proti klubům z naší země 8 výher, 1 remíza a 3 porážky napříč dvanácti zápasy. Nejvíce z nich a to půlka se odehrála proti Spartě, nad kterou modro-bordoví čtyřikrát vyhráli a dvakrát padli.

V novodobé LM se to však nestalo, bylo to v PMEZ a to v letech 85 a 1992 (jednou na Letné, jednou v Barceloně). Dva zápasy pak pamatují i ti dříve narození zásluhou plzeňské Viktorky. Psala se sezona 2011/12 a oba na sebe narazili ve skupině H. Na Camp Nou se tehdy ještě před výše vzpomínaným zrodilo relativně těsné vítězství domácích 2:0.

Vítězství zaznamenali také členové armádní Dukly a to v Poháru vítězů pohárů sezony 1981/82. Doma Na Julisce zvítězili před zraky devětadvaceti tisíců lidí 1:0, než venku dostali příděl 0:4. V předchůdci Ligy mistrů zvaném Pohár mistrů evropských zemí si Barcelona zahrála v ročníku 1960/1961 také proti Hradci Králové. Ten v Katalánsku padl také 0:4, ovšem na domácí půdě udržel plichtu 1:1.

Barcelona, která je v posledních třiceti skupinových mačích neporažena (naposledy jí v této fázi přehrál Manchester City 3:1 a to 16. listopadu, od té doby 11 výher a 5 remíz) vyzve v rámci nejprestižnějšího klubového turnaje 57. různý tým, přičemž vyjma dvou celků dokázala proti všem minimálně jednou vyhrát. Neporazila jen BVB a Göteborg.

Vcelku překvapivě je ale třeba zmínit, že z posledních čtrnácti duelů hraných v evropských pohárech mimo Camp Nou vyhrála jen čtyřikrát, zatímco šestkrát remizovala a čtyřikrát prohrála – včetně výpadků na Liverpoolu a v Římě.

Slavia – mimochodem s jedenácti výhrami, dvěma remízami a skóre 28:3 stále neporažená v domácí soutěži – nedala gól v posledních třech venkovních utkáních v základní skupině Ligy mistrů. Z posledních devatenácti domácích zápasech v pohárové Evropě vyhrála jen 4, přičemž dala gól jen ve dvanácti z nich. Letos už ale šestkrát z osmi možných případů vedla o poločase a vedení buď udržela nebo se maximálně podělila o body s protivníkem.

Barcelona zvítězila čtyřikrát z posledních šesti výher v Champions League pouze o jeden gól a ve stejném počtu padl úvodní gól zápasu už v úvodní čtvrthodině. Napříč všemi soutěžemi letos venku zaznamenala bilanci 2-2-2 a čtyřikrát se rozvlnila síť brány pouze dvakrát za celých 90 minut.

Slávisté si proti Španělům drží pozitivní výsledky – v pěti z předchozích šesti zápasů s nimi neprohráli, když jednou zvítězil, čtyřikrát remizoval a pouze jednou padl. Doma navíc prohráli teprve podruhé v rámci devíti utkání – včetně Evropské ligy, kde se narodily 4 vítězství a 3 plichty.

Ve FORTUNA:LIZE se Trpišovského borcům daří dávat doma více než 2 góly za zápas (2,15). Ve středu bude dějištěm právě Eden Arena, jak zní oficiální název slávistického stánku v soutěžích pod hlavičkou UEFA, který má kapacitu necelých 20 tisíc diváků.

V sektoru hostů pak najdeme více než stovku českých či slovenských příznivců FCB, kteří se na zápas dostali skrze oficiální fanklub Penya Barcelonista Lleó de Dues Cues. Hned 5. listopadu je pak na programu odveta na Camp Nou, které se někteří z našich luhů a hájů zúčastní také.

Předpokládané sestavy

Slavia Praha (4-2-3-1) FC Barcelona (4-3-3)
Ondřej Kolář Marc-André ter Stegen
Vladimír Coufal Nélson Semedo
Ondřej Kúdela Gerard Piqué
David Hovorka Clément Lenglet
Jan Bořil Jordi Alba
Petr Ševčík Arthur Melo
Tomáš Souček Sergio Busquets
Lukáš Masopust Frenkie de Jong
Nicolae Stanciu Lionel Messi
Peter Olayinka Luis Suárez
Stanislav Tecl Antoine Griezmann

Porovnání statistik vybraných sestav

Slavia Praha   FC Barcelona
1 (1) Góly 2 (2)
0 (0) Asistence 1 (2)
6,6 (6,4) Průměrná známka 7,0 (6,8)
26,5 Průměrný věk 27,8
180,7 Průměrná výška (cm) 180,2
1,4 (1,3) Střely za zápas 1,4 (1,4)
58 % (50 %) Úspěšnost vzdušných soubojů 55 % (50 %)
1,2 (1,3) Driblinky za zápas 1,8 (1,9)
1,2 (1,2) Zákroky za zápas 1,4 (1,5)

Poznámka: V závorce jsou celkové statistiky týmu v Lize mistrů.

Tipérské okénko

V posledních osmi zápasech Slavie v Lize mistrů padlo vždy méně než 2,5 branky. Barcelona je pak v posledních třinácti duelech ze čtrnácti v rámci této soutěže neporažena a i vzhledem ke zvedající se formě, kdy vyhrála pět zápasů v řadě, se očekává její snadná výhra.

K tomu má stejný počet bodů s Borussií Dortmund, která hraje v druhém skupinovém klání proti Interu a v případě úspěchu Italů se barcelonští osamostatní na čele tabulky. Sešívání pak mají mezitím jediný bod za remízu právě s Nerazurri a jsou poslední.

Poněkud zajímavou může být sázka proti Barceloně v počtu vstřelených branek. Při posledních dvou návštěvách totiž nedala ani jeden gól, ovšem v historii se jí nikdy nepovedlo neprosadit se ve třech po sobě jdoucích zápasech hraných venku v tomto turnaji.

Sázková kancelář 1 0 2
Tipsport 7,49 5,13 1,43
Fortuna 7,30 5,05 1,43
SazkaBet 7,75 5,25 1,40
Chance 7,49 5,14 1,43

Predikce utkání

23. října 2019, 21:00 Sinobo Stadium, Praha O2 TV Fotbal, O2 TV Sport 1, O2 TV Sport 3

Slavia Praha

Bobby Madden (Skotsko)

FC Barcelona

Předpokládané sestavy


Předpokládané sestavy
Slavia Praha

Kolář - Coufal, Kúdela, Hovorka, Bořil - Ševčík, Souček - Masopust, Stanciu, Olayinka - Tecl

Předpokládané sestavy
FC Barcelona

ter Stegen - Semedo, Piqué, Lenglet, Alba - Arthur, Busquets, de Jong - Messi, Suárez, Griezmann

Poslední zápasy


Poslední zápasy
Slavia Praha

22.9.2019 – Sparta Praha 0:3 Slavia Praha – FORTUNA:LIGA 25.9.2019 – Slavia Praha 8:0 Slavoj Vyšehrad – MOL Cup 28.9.2019 – Slavia Praha 1:0 FK Mladá Boleslav – FORTUNA:LIGA 2.10.2019 – Slavia Praha 0:2 Borussia Dortmund – Liga mistrů 6.10.2019 – FK Jablonec 0:2 Slavia Praha – FORTUNA:LIGA 19.10.2019 – Slavia Praha 3:1 1. FK Příbram – FORTUNA:LIGA

Poslední zápasy
FC Barcelona

21.9.2019 – Granada CF 2:0 FC Barcelona – LaLiga 24.9.2019 – FC Barcelona 2:1 Villarreal CF – LaLiga 28.9.2019 – Getafe CF 0:2 FC Barcelona – LaLiga 2.10.2019 – FC Barcelona 2:1 Inter Milán – Liga mistrů 6.10.2019 – FC Barcelona 4:0 Sevilla FC – LaLiga 19.10.2019 – SD Eibar 0:3 FC Barcelona – LaLiga


Poslední vzájemné zápasy

Poslední vzájemné zápasy
21.3.1920

FC Barcelona
6:0

Slavia Praha
30.12.1923

FC Barcelona
1:0

Slavia Praha
1.1.1924

FC Barcelona
2:3

Slavia Praha
6.1.1930

FC Barcelona
6:3

Slavia Praha
1.1.1934

FC Barcelona
2:3

Slavia Praha
6.1.1934

FC Barcelona
2:3

Slavia Praha

Zdroje: fcbarcelona.com, whoscored.com, transfermarkt.com



Diskuze

Marc - Semedo, Pique, Lenglet, Alba - De Jong, Arthur, Vidal - Griez, Messi, Luis. Bude to těžkej zápas ale měli bychom vyhrát rozdílem třídy. Potřebujeme tři body a ty si odvezeme, 4:1 pro nás.

22.10.2019, 20:49
René zaky94

Sestava ok,výsledek 1:2

22.10.2019, 21:46
antimadrista zaky94

Mluvis o slavii jo

22.10.2019, 22:16

3:6 (3xSouček z pen., čtvrtou jasnou penaltu po brutálním faulu Lengleta v šestnátce, kdy Masopustovi téměř ukopne hlavu, sudí ani s pomocí VARu skandálně neodpíská) - 5xMessi( 1x pen.), 1xSuárez do prázdné po přihrávce Messiho patičkou s ronaldinhovským no lookem)
ČK: Hovorka a Messi po odpískání zápasu za potyčku ohledně výměny dresu, do které se ještě přimotá Stanciu, neprávem však vyvázne pouze se žlutou kartou.

22.10.2019, 21:59

2:0, barcelona podceni jako vzdy venku a slavie vyuzije brejky

22.10.2019, 22:14

Pojďme zase na 2:5, chceme gólové hody! smiley

23.10.2019, 09:08

Slavia nemá čo stratiť, môžu ísť do zápasu úplne pokojne. My nesmieme nič podceniť a hrať svoju hru. Dúfam, že uvidíme pekný zápas. Zostavu by som postavil asi takto:

Ter Stegen

Alba - Piqué - Lenglet - Semedo

Arthur - De Jong - Vidal

Dembélé - Griezmann - Messi

Subs.: Neto, Todibo, Roberto, Busquets, Rakitič, Suárez, Fati

23.10.2019, 09:14
La Pulga La Pulga

Ou...opravujem sa, Roberto samozrejme zranený, namiesto neho na lavičku Firpo.

23.10.2019, 09:20
La Pulga La Pulga

No ja som ale smiley, aj Firpo zranený smiley, to je tak keď prečítate preview až za tým ako komentujete. smiley

23.10.2019, 09:22

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 57
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat