Proč je Xavi v Barceloně pod tlakem jako nikdy předtím?

Proč je Xavi v Barceloně pod tlakem jako nikdy předtím? Foto: X @FCBarcelona

Barcelona prochází těžkým obdobím. Na překvapivého lídra La Ligy Gironu ztrácí devět bodů a na rivala Real Madrid sedm.

Z posledních deseti zápasů ve všech soutěžích vyhráli jen čtyři - tato série začala porážkou 2:1 v Clasicu s Realem Madrid a zahrnuje i ostudné prohry v Lize mistrů na hřištích Šachtaru Doněck a Antverp.

Největší škody způsobil asi domácí zápas s Gironou 10. prosince. Tato porážka 4:2 znamenala začátek mimořádného týdne, kdy prezident Barcelony Joan Laporta zasáhl do Xaviho nominace a pozice hlavního trenéra byla značně oslabena.

Na veřejnosti Laporta, stejně jako sportovní ředitel Deco, trenéra Barcy nadále podporují.

Navzdory tomu všemu je však skutečnost taková, že Xavi, který převzal Barcu v listopadu 2021, je pod takovým tlakem, jaký dříve jako trenér nepociťoval. The Athletic vysvětluje proč - a kam by to mohlo směřovat dál.

Barca loni vyhrála ligu... co se změnilo?

K loňskému triumfu v La Lize přispěla vynikající obrana Barcy - v 38 zápasech inkasovala pouze 20 gólů. První ligový titul od roku 2019 byl sice hodně ceněný, ale v útoku už Barca tak přesvědčivá nebyla a zlepšení na této frontě bylo prioritním cílem.

Toho se jim podařilo dosáhnout jen s obtížemi. V Barceloně přistáli v den uzávěrky podpisů Joao Cancelo a Joao Felix, kteří pomohli zajistit větší kvalitu ofenzivy, ale tým je ve srovnání s minulým obdobím mnohem nevyrovnanější. Barca ztratila stabilitu v obraně (v La Lize inkasovala již 19 gólů) a od září nevyhrála zápas o více než jeden gól. Zářijový vzestup, který následoval po postupných výhrách 5:0 nad Realem Betis a Antverpami, se zdá být už dávno minulostí.

Jednoduše řečeno, Xavi nesplnil to, co klub na začátku léta očekával. Postup do vyřazovací fáze Ligy mistrů sice zajistil, ale ztráta sedmi bodů na Real Madrid to vystihuje. A v Evropě byly k vidění i špatné výkony.

Po dvou celých sezónách v roli hlavního trenéra, kdy se mu dostalo důvěry a finanční podpory v přestupovém období, očekávali mnozí v Barceloně více.

Je to jen o výsledcích?

Většinou ano - ale některé z nejbolestivějších proher odhalily i širší problémy.

Xavi minulý týden přiznal, že porážky s Realem Madrid a Gironou byly nejtěžšími ranami.

Oba výsledky s sebou nesly značné důsledky. Prohra s Madridem vedla Ilkaye Gundogana ke kritice ducha v barcelonské šatně. Zdroje z vedení a trenérského štábu se snažily její skutečný vliv na tým bagatelizovat, ale Barcelona se poté těžko dostávala do optimální formy.

Pak přišla prohra v Gironě, která byla v této sezoně asi nejvíc ponižující. Xavi prohlásil, že jeho tým "hrál dobře" a že "byl v mnoha momentech lepší než Girona". Vedení to tak nevidělo.

Jeden z vysoce postavených klubových zdrojů, který hovořil anonymně, aby ochránil své kontakty, řekl The Athletic, že porážka byla "obzvláště těžká, protože nás porazili, když hráli skutečný fotbal, typ fotbalu, který jsme vždycky obhajovali".

Několik dní poté jsme viděli, jak Laporta a Deco zasahovali do výběru Xaviho týmu pro utkání s Antverpami v Lize mistrů, čímž podkopali autoritu trenéra a zvýšili napětí v již tak napjaté atmosféře.

Bylo vše špatně?

Bylo zde několik pozitivních výkonů - vítězství 1:0 nad Atleticem Madrid 3. prosince vyniká - a doplnění týmu by mohlo vést fanoušky k myšlence, že existuje naděje do budoucna.

La Masia, akademie Barcy, přinesla v této sezóně pravděpodobně nejlepší zprávy. Potvrzení šestnáctiletého Lamineho Yamala jako člena prvního týmu a příchod dvacetiletého Fermina Lopeze, který byl v minulé sezoně na hostování ve třetí španělské lize, jsou nejzářivějšími jmény na seznamu.

Při svém debutu v prvním týmu jsme také viděli 17letého útočníka Marca Guiu, nadějného obránce Hectora Forta, který debutoval v Lize mistrů, a 16letého středního obránce Paua Cubarsiho, který byl zařazen do zápasové nominace.

Xavi v této sezóně čelil nemalé kritice. Jeho důvěru v klubovou továrnu na talenty však nelze zpochybnit.

Co by bylo považováno za úspěch?

Výrazné zlepšení v La Lize je nutností. V novém roce se však Barcelona zaměří i na další soutěže, které by mohly přinést zlom.

První z nich bude Supercopa de Espana na začátku ledna. Dominantní výkon v loňském finále proti Madridu nastartoval solidní závěr sezony, který Barcelonu nakonec posunul k zisku ligového titulu. Všichni v klubu budou doufat v podobný efekt i letos.

Xavi udělal v Lize mistrů krok vpřed - Barca se poprvé od roku 2021 dostala do vyřazovací fáze - ale neúspěch v osmifinálové bitvě s Neapolí by se snášel velmi špatně. Vzhledem k tomu, že tým v La Lize ztrácí tempo, evropský úspěch je nyní potřebnější než kdy jindy.

Nakonec je tu ještě Copa del Rey, v němž zahájí svou pouť 7. ledna proti celku ze čtvrté nejvyšší soutěže Barbastro, ale pohár nebývá trofejí, která by v Barce zachránila sezónu. Bylo by těžké si představit, že Xavi zůstane v klubu i příští léto, pokud by tým i přes vítězství v poháru neuspěl v La Lize a Lize mistrů.

Myslí klub na někoho jiného?

Jediné jméno, které se objevuje v kuloárech je Rafael Marquez, trenér B týmu a bývalý obránce prvního týmu.

Částečně proto, že 44letý Marquez má silné pouto s prezidentem Laportou a sportovním ředitelem Decem. Je vnímán jako muž klubu a v minulé sezoně se mu podařilo dovést oslabený tým Barca Atletic do play-off o postup do druhé španělské ligy. V semifinále sice prohráli s Realem Madrid Castilla, ale i tak to zvýšilo Marquezovo postavení.

Jeho profil by také odpovídal finančním možnostem klubu. Je těžké si představit, jak by si Barcelona mohla dovolit elitního trenéra - natož aby zaplatila nějakou výstupní klauzuli, pokud by chtěla jít po zaměstnaném trenérovi. Absence plánu nástupnictví je zkrátka dalším důvodem, proč Laporta znovu potvrdil svou důvěru v Xaviho.

Co se bude dít dál?

Laporta a vedení Barcelony se budou snažit držet Xaviho, jak jen to půjde. Pokud nedojde ke katastrofě, je nepravděpodobné, že by klub svého trenéra brzy propustil.

V září Xavi podepsal prodloužení smlouvy, která mu zajistila zvýšení platu a uvázala ho ke klubu až do roku 2025 s tím, že pokud bude klub chtít, může se smlouva prodloužit o další rok. Žádné záruky však neexistují.

Plán Barcy počítá s tím, že Xavimu svěří celou letošní sezonu, a teprve v létě vyhodnotí, zda splnil klubová očekávání. Na základě toho bude učiněno rozhodnutí.


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

Prodloužení smlouvy bylo nesmyslné, tedy v naprosto nesmyslnou dobu. Přitom existovaly náznaky, že to Xavi nezvládá. Uvidíme, jak to půjde dál, ale vzhledem k prozatímní nepoucitelnosti Xaviho v jeho uspech nevěřím, snad ukáže, že se mýlím a ze je skvělý.

20.12.2023, 23:27

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 87
2. Girona FC 74
3. FC Barcelona 73
4. Club Atlético de Madrid 67
5. Athletic Club 61
6. Real Sociedad de Fútbol 54
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 20
2. Jude Bellingham 18
3. Alexander Sørloth 17
4. Robert Lewandowski 17
5. Ante Budimir 16
29. Ferrán Torres 7
32. João Félix 7
50. Raphinha 5
53. Fermín López 5
55. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat