První smlouva Lionela Messiho s Barcelonou bude prodána v aukci

První smlouva Lionela Messiho s Barcelonou bude prodána v aukci Foto: www.mundodeportivo.com

Ubrousek, na který byla neformálně napsána první smlouva Lionela Messiho s Barcelonou, bude prodán v aukci.

Dražbu s vyvolávací cenou 300 000 liber bude v zastoupení argentinského hráčského agenta Horacia Gaggioliho mezi 18. a 27. březnem pořádat mezinárodní aukční síň Bonhams, která je v soukromém vlastnictví a sídlí v Londýně.

Smlouva byla podepsána 14. prosince 2000, kdy ředitel Barcelony Carles Rexach zoufale toužil po tom, aby klub podepsal tehdy třináctiletého Messiho.

Messi zapůsobil během dvoutýdenní zkoušky v Barceloně v září 2000, ale klub se zpočátku zdráhal podepsat tak mladého, neevropského hráče.

Rexach se obával, že katalánský klub propásne podpis Messiho, který se vrátil do svého rodného města Rosario v Argentině.

Gaggioli loni deníku The Athletic řekl, že v prosinci 2000 informoval Rexacha, že pokud se nemohou zavázat k podpisu Messiho - teenager bude nabídnut jiným klubům, včetně Realu Madrid.

Rexach pozval Gaggioliho na večeři do Barcelony, aby se o Messim definitivně rozhodl, ale byl tu jeden problém: Rexach neměl čas na sepsání nebo vytištění smlouvy, ale potřeboval příslušné podpisy na dokumentu, který by se později stal právně závazným.

Jeho řešení spočívalo v tom, že si vzal ubrousek a napsal na něj text smlouvy, který pak příslušné strany podepsaly, čímž vyjádřily právní závazek.

Na ubrousku bylo napsáno: "V Barceloně, dne 14. prosince 2000, za přítomnosti pána (agenta Josepa Marii) Minguelly a Horacia (Gaggioliho), se Carles Rexach, technický sekretář FCB, zavazuje na svou odpovědnost, navzdory názoru ostatních, kteří jsou proti podpisu Lionela Messiho, pokud budou dodrženy dohodnuté poplatky."

Rexach podepsal ubrousek spolu s fotbalovými agenty Minguellou - který v minulosti pracoval na několika obchodech Barcy, včetně Diega Maradony - a Gaggiolim.

"Je to jeden z nejúžasnějších předmětů, které jsem kdy měl v ruce," řekl Ian Ehling, vedoucí oddělení vzácných knižních děl a rukopisů v Bonhams New York. "Ano, je to papírový ubrousek, ale je to slavný ubrousek, který stál na počátku kariéry Lionela Messiho.

"Změnil Messiho život, budoucnost FC Barcelona a přispěl k tomu, že miliardy fanoušků po celém světě zažily jedny z nejslavnějších fotbalových okamžiků."

Gaggioli tuto událost po letech komentoval jako "úžasný okamžik".

"Ten ubrousek prolomil patovou situaci," dodal.

"Moji právníci se na něj podívali. Na ubrousku bylo všechno: moje jméno, jeho jméno, datum. Je to notářsky ověřené. Byl to právní dokument.

"Bude mou součástí po zbytek života. Ten ubrousek budu mít vždycky u sebe. Žiji v Andoře a ubrousek mám uložený v trezoru v bance."

Ve středu Minguella řekl katalánskému rozhlasu, že ubrousek byl v jeho kanceláři několik let a že Barceloně nabídl možnost vystavit ho v klubovém muzeu.

Tvrdí, že od Barcelony nedostal žádnou odpověď a že nyní požádá právníky, aby zjistili, kdo je právoplatným vlastníkem ubrousku a jak může kdokoli prokázat, že jej legálně vlastní, aby jej mohl dát do prodeje.

Minguella trvá na tom, že nechce na ubrousku vydělávat, ale že by ho raději viděl v barcelonském muzeu, nebo že v případě prodeje by peníze šly do klubové nadace.


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

Migueli
Systémový administrátor

Jak hluboko ještě klesneme :-(

01.02.2024, 16:21
Tomas397 Migueli

Obavam se ze jeste treba metr pod uplny dno🙈

01.02.2024, 17:08

Kde je to naše:víc než klub?Jedna z největších relikvií klubu půjde na blešák.Věřím že to koupí někdo z borců.Tip:Pique

01.02.2024, 19:40
clen_0548 René

to neplatí už tak 20let, jen si na to hrají

02.02.2024, 07:24

hrůza, toto mělo být zakonzervováno v muzeu na věky

02.02.2024, 07:25

Demonstrace nebude co? Uz to vzdali

02.02.2024, 07:30

Mozno vydrazia cele muzeum.

02.02.2024, 09:26

Ten hejt moc nechápu. Z článku plyne, že dražbu vymyslel a uspořádal ten argentinský agent, který ubrus vlastní, nikoli Barcelona. A že ho nabízel a nedostal odpověď, proč to brát jako fakt? Klidně si to mohl vymyslet...a co by asi jiného říkal, když to potřebuje vydražit za co nejvíc.

02.02.2024, 11:37

ale v tom muzeu nějako dobu byl ne?? nebo to byl falzifikát??

02.02.2024, 14:44

To koupi Xavi a venuje klubu. Odobne bych to ceksl od LM, ale teb uz ma asi FCB v pazi

03.02.2024, 14:56

300k bych rekl, ze jsou pro klub drobne

03.02.2024, 14:58

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Athletic Club 0
2. Club Atlético de Madrid 0
3. CA Osasuna 0
4. Deportivo Alavés 0
5. CD Leganés 0
6. RCD Espanyol de Barcelona 0
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

Zobrazit celou tabulku

 

Chat