PRVNÍ ZÁPAS - ZKLAMÁNÍ NEBO NADĚJE?

PRVNÍ ZÁPAS - ZKLAMÁNÍ NEBO NADĚJE?

První soutěžní zápas je za námi a výsledek do odvety není zrovna povzbudivý. Nabízí se tedy prostor k hodnocení pozitiv, ale i negativ, které nám zápas přinesl. Začněme tedy hodnocením jednotlivých hráčů a jejich výkonů.

Podle dostupných předzápasových sestav měla Barcelona nastoupit v rozestavení 4-3-3 začněme tedy s hodnocením útočné trojice

Na levé straně se měl připravit navrátivší se mladý kapitán španělského národního týmu do 21 let, Gerard Deulofeu. Nutno podotkout, že se pro něj jednalo o první takhle velký zápas kariéry a na jeho počínání to bylo znát. Jeho výkon se nesl především v duchu ''hlavně nic nezkazit,'' za celý první poločas se snad ani jednou nepokusil o nahrávku, která by směřovala dopředu a z jeho centrů, které většinou směřovaly do druhé vlny žádné větší nebezpečí nevzešlo. Na souboje 1 vs. 1 si očividně příliš nevěřil. Ale rozhodně nám rodák z Riudarenes ukázal i některé pozitivní stránky své hry, které byly pro tým velmi užitečné. Velmi dobře působila spolupráce s Jordi Albou, přestože z Gerardovi strany šlo vidět, že se snaží ty náročnější činnosti nechat na svém zkušenějším spoluhráči. Tato spolupráce fungovala jak směrem dopředu, tak i dozadu, kdy se Deulofeu neustále poctivě vracel a zdvojoval s Albou protihráče Realu. Přesto tedy, že v byl uváděn jako levé křídlo choval se často na hřišti spíš jako levý záložník, který se poctivě vracel a minimálně v první půli se mu tak dařilo skvěle brzdit protiútoky Realu. Přesto, že pro mnohé fanoušky je tedy výkon mladého Španěla důkazem, že je třeba tým posílit, aby se zacelila díra po Neymarovi, pro mě je jeho výkon spíše nadějí do budoucna. Neymar samozřejmě svým odchodem tým oslabil, ale daleko horší dopad má podle mě to, že své rozhodnutí neučinil dřív nejlépe ještě před Americkým turné. To totiž mohlo být šancí pro hráče jako Deulofeu, aby si zvykli hrát proti týmům typu Realu Madrid. To se však nestalo a hra Barcelony stála v Americe z velké části i na Neymarovi, což znemožnilo hráčům, kteří dnes působí na jeho místě lépe se adaptovat do základní sestavy. K nejlepším útočným momentům Deulofea v zápase, tak patří jeho střílený centr, po kterém chybělo Messimu opravdu málo, aby balon dopravil do branky. Kdo tedy čekal, že první ostrý start Deulofeua v takhle velkém zápase přinese hvězdný ofenzivní výkon, byl nejspíš zklamán. Já však doufám, že to pro tohoto mladíka nebyla poslední šance v základu, protože jde vidět, že chce pracovat pro tým a věřím, že využije prostor ke zlepšení a časem si především se spoluhráči v útoku více sedne.

V 59. minutě byl pak Deulofeu střídán a na jeho místo přišel další Barcelonský odchovanec Denis Suarez, jeho úkoly na hřišti byly více ofenzivní a z jeho hry bylo cítit daleko větší sebevědomí, nebál se chodit do soubojů 1 vs. 1 a dostal se i do koncovky, na druhou stranu se daleko méně vracel do obranné fáze. V souvislosti s Deulofeuem, Denisem Surazem a jejich případnou pozicí v týmu, se podle mě hodí srovnání právě s madridským celkem, kterému se daří mladé hráče postupně adaptovat do týmu. Před třemi lety se dostal ke kormidlu bílého baletu slavný Zinedine Zidane, který postupně začal dávat prostor hráčům jako Isco, Asensio, Lucas Vazquez či Mateo Kovačič. A už minulou sezónu nemusel mít strach postavit tyto hráče do zápasů v La lize a to i proti týmům z horní poloviny tabulky. Přesto, že někteří se nejdřív neprezentovali přesvědčivými výkony, časem se z nich stali hráči, které můžete klidně postavit do El Clásica a odvděčí se nadstandardním výkonem. Deulofeu je teprve na začátku této cesty, bude třeba, aby dostal řadu příležitostí a zvedl si sebevědomí, třeba proti papírově slabším soupeřům, oproti tomu Denis Suarez již několik šancí v minulosti dostal a i proto se na hřišti cítí jistější a jde znát jeho větší sehranost s týmem.

Na hrotu se pak představil Luis Suarez. Uruguayský kanonýr se snažil hledat si prostor ve vápně a tlačit se do šancí. Do těch se dostával spíše po dlouhých nákopech, bohužel se však jeho zakončení ani jednou nesetkalo s úspěchem a tak se nejviditelněji zapsal do historie, když po kontaktu s Navasem letěl až daleko za čáru a svíjel se jakoby mu někdo do nohy řezal motorovou pilou. Myslím, že mu chyběla přítomnost Neymara, která způsobila, že většina pozornosti obránců Realu byla směřována právě k němu. Několikrát si seběhl pro míč i do hloubi pole, aby pomohl týmu snáz rozehrát.

Podle oficiálního rozestavení na pravém kraji měl operovat barcelonský klenot, Lionel Messi. Na hřišti jsme ho však častěji registrovali spíš jako podhrotového hráče, často si sbíhal i na levou stranu. Záložníci i obránci soupeře se ho snažili bránit ve 3, někdy i ve 4 lidech, ale i přesto byl s míčem velmi nebezpečný. Očividně mu chyběl lepší pohyb spoluhráčů v útoku, pakliže na sebe Messi natáhne 3 až 4 hráče soupeře, je třeba aby barcelonští ihned hledali volné prostory, které na základě toho vzniknou, nebo hledat prostor k narážečce, aby Leovi pomohli zbavit se obránců. I přestože si moc nenabíhal do vápna a pokud se tak stalo, ihned se ho spoluhráči snažili najít. S jistotou proměnil penaltu a jako už tradičně patřil k tomu nejlepšímu, co Barcelona na hřišti měla.

Jako hlavní mozek v záloze měl působit barcelonský kapitán Andrés Iniesta. Jakkoli velký hráč Andrés bezesporu je, jeho výkon mě malinko zklamal a donutil mě přemýšlet, jestli bude platný v takto velkých zápasech proti kvalitním soupeřům. Často jakoby mu chyběl čas, aby s míčem udělal to co chtěl. Několikrát se pokusil s míčem klasicky otočit ale dravý a rychlý pressing hráčů soupeře způsoboval, že často ztrácel balony. Jakoby i Messi cítil, že Iniesta není v nejlepší formě a tak ho často na jeho pozici zastupoval a snažil se vymýšlet překvapivá řešení. Několikrát se však Iniestovi podařilo kvalitně nahrát dopředu, či zpomalit hru nebo změnit její těžiště. Celkově mě však výkon našeho kapitána donutil přemýšlet, jestli nebude ve velkých zápasech dát šanci na začátku mladším hráčům a Iniestu si nechat jako kvalitního střídajícího hráče. Jinak si myslím že bude letos pro tým platný proti slabším soupeřům, kteří mu poskytnou více času na práci s míčem, pak bude hodně nebezpečný.

Dalším nebezpečným záložníkem měl být chorvatský reprezentant, Ivan Rakitič. Na hřišti byl až do 83. minuty, kdy ho vystřídal Paco Alcacer a s jeho výkonem nemohu být nespokojen. Běhal, útočil, bránil, ale co mě nejvíc překvapilo, byla jeho poziční hra, kdy se občas pohyboval prakticky na místě pravého záložníka, občas byl téměř na hrotu a jindy zase pomáhal týmu s rozehrávkou v hloubi pole. Myslím, že odvedl velmi slušný výkon, co mi však v jeho hře a hře celé naší zálohy malinko chybí je moment překvapení a nečekaná řešení.

Jen letmo okomentuji výkony, Sergia Busquetse a Jordiho Alby, kteří si na hřišti splnili své úkoly a podali vcelku dobrý výkon, za zmínku stojí i Busquetsova šance, kdy se mu však nepodařilo trefit branku.

Na levém stoperu se pak představil ''Big Sam'' a musím říct, že výkon tohoto Francouze  mě nadchl. Ve stoperské dvojici působil jako ten lepší, pokud to šlo, volil fotbalová řešení a nejednou se snažil podpořit útočnou fázi. V bránění byl pak velmi jistý. Jeho výkon mi dal naději, že právě on je budoucností naší obrany.

Vedle Umtitiho se pak představil Pique, na jeho výkonu bychom našli hned několik kaněk. Nejdřív je tady nešťastný vlastenec a dva další neubránění hráči, kterým se přes něj podařilo skórovat. Naproti tomu je tady velmi dobrá práce na polovině soupeře, kdy se mu několikrát povedlo zastavit útok už v zárodku. Vlastní gól bych mu asi za chybu nedával, ale myslím že alespoň jednu z akcí, které předcházeli dalším dvěma brankám měl zastavit. Bohužel však volil alibistická řešení a oba hráče pouze odstínoval, místo aby se pokusil hrát míč. Piquého považuji za nadstandardního obránce a právě proto si myslím, že bylo v jeho silách minimálně jedné brance zabránit.

Pravá obrana, ta měla patřit Vidalovi, s jehož výkonem nejsem spokojen hlavně subjektivně. Přesto, že se mu nedá upřít neustálá snaha útočit a vyplňovat mezeru na pravém křídle, pokud se tam nepohyboval Messi, osobně se mi jeho řešení nelíbila. Šlo vidět, že si věří, ale Marcelo, který stál proti němu, nevypadal, že by mu bránění Vidala dělalo větší problémy. Jako tragickou bych pak označil jeho hru dozadu. Nejenže se mu často nedařilo vyhrát souboje, pouštěl hráče do koncovky, navíc s přibývajícím časem neměl už ani chuť vracet se dozadu. Pokud bych měl něco vyzdvihnout, pak to bude asi jeho poziční hra dopředu, často velmi správně vyhodnotil, kdy se má vysunout a našel napravo volný prostor, bohužel ne pokaždé k němu spoluhráči dostali balon. Když se to vezme kolem a kolem, pro mě to byl asi nejslabší hráč z celého týmu FC Barcelony.

V neposlední řadě je tu v bráně skvěle chytající Ter Stegen, až na rozehrávku v úvodu zápasu snad neudělal vážnější chybu, předvedl řadu kvalitních zákroků a několikrát se mu podařilo správně vyběhnout. Je skvělé, že dostatek herního času v minulé sezoně se na něm projevuje pozitivně a jeví se jako možná dlouhodobá brankářská jednička.

Trenér Valverde tedy podle zápisu připravil tým do zápasu s rozestavením 4-3-3 a využil všechny tři možnosti ke střídání. Reálně jsme však na hřišti mohli vidět velmi variabilní herní systém, který se měnil v návaznosti na hře. Několikrát se hráči sešikovali prakticky do rozestavení 4-4-2, kdy na hrotu, případně pod ním byl Messi, Luisito a Deulofeu s Rakitičem se drželi na kraji zálohy. Občas jsme hráli pouze na jednoho čistokrevného útočníka. Velmi pozitivně se dá hodnotit i podpora útoku od krajních obránců. Messi měl spoustu poziční volnosti, ale ještě bych zauvažoval, zdali by si neměl více plnit povinnosti pravého křídla a alespoň občas roztahovat hru do šířky. Střed hřiště se totiž madridským dařil kvalitně zahušťovat. Co bych viděl jako velkou slabinu nejen dnes, ale i dlouhodobě jsou rohové kopy. Dařilo se jich vybojovat opravdu dost, ale naši hráči zkrátka nedokáží kvalitně zakončovat. Na druhou stranu musíme tým pochválit, že nenechal madridským příliš mnoho šancí ke skórování právě z rohů. Celkově zápas přinesl jistá pozitiva, ale i prostor ke zlepšení, rozhodně si myslím, že teď je třeba od fandů trpělivost, tým si musí sednout lépe se sehrát a naučit se hrát bez Neymara, do odvety věřím ve zlepšený výkon celého mužstva a doufám, že napravo bude využitý spíše Semedo než Vidal.




Diskuze

Perfektní zhodnocení a se vším souhlasím smiley

14.08.2017, 21:49

Ještě k tomu systému. Tam to chce prostě mít napevno 2 křídla a mít co nejširší hřiště. Takhle stále hrajeme bez pravé strany a tím vzniká i mezera do obrany při vysunutí RB s Raketou. V útoku zas chybí zavření křídla při centru zleva.

Teď otázka jak to nejlépe postavit. Za mě nejlépe 4-2-3-1
Semedo-Pique-Umtiti-Alba
Raketa-Sergio
Sergi-Leo-Iniesta
Suaréz

S tím, že na křídla můžeme točit Vidala,Geriho,Denise,Alenu

14.08.2017, 22:14
kony PiGGy

Mě ještě v tomhle malinko zklamal pravě Deulofeu, čekal jsem že bude hodně roztahovat hřiště a to i off the ball ale za celou první puli jsem napočítal jen dva případy kdy stál poctivě u pomezní čáry a natahl na sebe krajního obránce at se ostatním uprostřed líp dýchá. Spíš měl potřebu pozicovat se mezi krajního a stopera. Samozřejmě nevím jaké dostal úkoly od trenéra, ale myslím že pro náš systém je široké hřiště klíčové, aby vznikaly mezery uprostřed.

14.08.2017, 22:19

Já jsem právě na levé čáře viděl pořád někoho. A Geri se stahoval do středu v momentě,kdy ji na lajně doplnil Alba,nebo se tam (podle mě zbytečně) začal tlačit Iniesta. Prostě na levo jsme měli tři hráče,napravo jednoho (Vidala). A to je do očí bijící problém,trvající už několik sezón a já prostě nemůžu pochopit,že to žádný z těch kvalitních trenérů nevidí... Jaké z toho plynou problémy jsou popsány v článku,takže to nevidím jen já.

15.08.2017, 11:07
kony Meshuggah82

Jaksi nevím jestli sis toho všiml, ale ten článek jsem psal já smiley A úplně s tebou nesouhlasím, jasně Alba se dobře vysouval, ale pouze když bylo těžiště hry vlevo, ja se bavím o situacích, kdy útok bud začínal nebo je těžiště na středu či vpravo a pak je podle mě důležite, aby se krajní hráč občas držel u čáry a donutil tak krajního obránce být u něj, čímž se nebude moct zapojit do bránění a v opačném případě na toho hráče příjde balon, protože je volný. Neříkám, že se to v zápase vůbec nedělo, ale podle mě by to mělo být častější. Co se pravé strany týče, tak moje představa je popsána v článku tak, že by si občas prostě měl Messi plnit povinnosti pravého křídla bude tam mít víc volno a Vidal mi přišel, že proti kvalitní obraně ty souboje, kdy je na míči prostě nevyhrává..

15.08.2017, 11:19

Pěkné shrnutí, zápas jsem neviděl, ale je to příjemné čtení, tak přeji hodně elánu a s chutí do psaní dalších podobných článků. Je to fajn oživení těch překladů a strohých faktů, za mě velký palec nahoru a těším se na další tvoje psaní!! smileysmiley

14.08.2017, 22:31

smiley krásna analýza.

15.08.2017, 04:47

Pekné a výstižné. K Messimu: Super mal dva veľké problémy - Leo a Ney, oboch musel zdvojiť. Teraz je problém len Leo a bránia ho 3, jeden osobne a 2 pribiehajú zo strán. Matematika je jasná, 2 naši sú voľní, ale len vtedy, keď sa ponúkajú Leovi pohybom do predfinálnej pozície. Ale naši hľadajú Lea a keď ho nájdu, ostanú stáť. A keď Leo niektorému prihrá, ten neurobí nič v prospech hry, ale zasa hľadá Lea, na ktorom sú však 3 protihráči. Real sa spoliehal na to, že okrem Lea nik nič nevymyslí, iba prihrá dozadu či späť Leovi. Ale aj ostatní musia hrať tvorivo, veď majú loptu a sú voľní. Iba Iniesta sa snaží niečo vymyslieť, ostatní len odovzdajú loptu najbližšie stojacemu hráčovi do hluchej pozície, ak Leo nie je voľný. A začína sa všetko znovu rozohrávkou a hľadaním Lea. Nemôžeme hrať s Leom a jeho pomocníkmi, tí ostatní nesmú byť len pomocníci, oni musia vziať na seba zodpovednosť a tvoriť tiež.

15.08.2017, 09:43

Skvělá práce! smiley Potěšil mě hlavně Deulofeu, konečně někdo, kdo ho hned neodepisuje.smiley
A Iniesta mě vážně děsí, ač jsem jeho velká fanynka, tak to byla fakt bída. smiley Snad se ještě zvedne a alespoň tuto sezónu to ještě stihne rozjet. smiley

15.08.2017, 09:46
Tarja Tarja

Jinak Denis je odchovanec? On přece akorát přestupoval ještě do béčka, ne? A neber to jako hnidopišství, jen si to chci ujasnit :)

15.08.2017, 09:48
jjnovo Tarja

Aby se počítal za odchovance, tak musí strávit dvě nebo tři sezóny v klubu před 21. narozeninami, ne?

15.08.2017, 10:06
Tarja jjnovo

No právě to si chci ujasnit smiley

15.08.2017, 10:11
kony Tarja

Hele co já vím tak odchovanec je.... Nikde jsem to teda nehledal, ale mám pocit, že se to tak nějak říká :D

15.08.2017, 10:47
kony Tarja

Tak jsem na to koukal a do Barcy přišel v 19 letech... Takže je to na hraně....

15.08.2017, 10:56
Tarja kony

A právě někdo říká jo, někdo ne. :D Tak asi to "stihl" smiley

15.08.2017, 11:45
kony Tarja

Jeho výkon totiž nebyl špatný minimálně směrem dozadu nám ukázal obrovskou obětavost, myslím, že kdyby se tak poctivě vracel každý (samozřejmě s vyjímkou hrotového hráče a Lea), tak si Real se svýma breakama může vytřít vy víte co. Bohužel tohle nikdo neřeší fandové chtěli vidět hlavně výkon směrem dopředu a ten nebyl ideální, ale nevím kolik hráčů by zahrálo lépe po tom, co hrál s hráči základní sestavy jeden zápas a to ještě proti dost slabému soupeři (nic proti Chapecoense) .

15.08.2017, 10:51
kony kony

jinak tohle je odpověď na toho Deulofeua.

15.08.2017, 10:52
Tarja kony

Tak tak, navíc ten tlak na něj a ještě když jsem viděla Suáreze, jak tam po něm cosi řval... Má to těžké. Ale věřím, že po pár zápasech se otrká a ještě se předvede. :) A kdyby padl gól po tom jeho stříleném centru, tak taky všichni mluví jinak. smiley

15.08.2017, 11:48
kony Tarja

Nebo kdyby si rovnou víc věřil a zatočil to na zadní smiley

15.08.2017, 11:54
Tarja kony

Upřímně, já čekala, že to udělá. smiley Ale chtěl se zavděčit Messimu...:D Je vidět, že to v sobě má, jen to prodat. smiley

15.08.2017, 13:05

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat