Raphinha zastínil ve šlágru Ligy Mistrů Mbappého

Raphinha zastínil ve šlágru Ligy Mistrů Mbappého Foto: X @FCBarcelona

Způsob, jakým Raphinha ve středu večer dorazil do Parc des Princes, hovořil jasně. Nový účes, sluneční brýle na očích, vztyčená hlava - chystal se nastoupit a vypadal nesmírně sebevědomě.

Jen o pár hodin později byl sedmadvacetiletý Brazilec zabalený na lavičce náhradníků, když vstřelil dva klíčové góly při napínavém vítězství Barcelony 3:2 nad Paris Saint-Germain v prvním zápase čtvrtfinále Ligy mistrů.

Raphinha byl jedním z několika působivých výkonů v Xaviho týmu a s jeho idolem Ronaldinhem, který se na něj díval, byl neuvěřitelně načasovaný - nejen kvůli velké scéně, na které se mu dařilo, ale také kvůli tomu, co přišlo předtím v jeho cestě Barcou.

V sezóně 2022-23, jeho první sezóně v Barceloně, byly Raphinhovy příležitosti na jeho oblíbeném pravém křídle poněkud omezeny tím, že Xavi dával přednost Ousmanu Dembelemu - přestože Francouz projevil zájem odejít a jeho přístup byl mnohokrát kritizován.

Dembele bez udání důvodu zmeškal trénink a často přišel pozdě, když se objevil, ale Xavi ho bránil do posledního dechu - a dostal z něj to nejlepší.

Když si Dembele v lednu 2023 přivodil zranění stehna a bylo jasné, že bude mimo hru tři měsíce, začalo hledání náhrady. O konkurenci nebyla nouze.

Ansu Fati, který v roce 2019 nadchl fanoušky při svém debutu v šestnácti letech, už nebyl jako dřív: trápilo ho zranění a chybělo mu sebevědomí. Další možností byl Ferran Torres. Bývalý křídelník Manchesteru City přišel za původních 55 milionů eur v lednu předchozího roku - ale ani on nebyl zdaleka ve své nejlepší formě.

Raphinha byl tím, kdo se uchytil. Stále se objevovaly příklady nedůslednosti, ale bylo tu i mnoho skvělých výkonů - včetně domácího duelu Barcy v Evropské lize s Manchesterem United. Brazilec zakončil sezónu s 10 góly a 12 asistencemi v 50 zápasech ve všech soutěžích.

Poté, co Dembele odešel do PSG a Fati byl loni v létě uvolněn do Brightonu, si všichni mysleli, že to bude Raphinhova chvíle pro posun vpřed. Ale Torres byl v předsezónním období působivý - inspiroval se přezdívkou, která odrážela jeho nové rozpoložení: El Tiburon (Žralok) - a šestnáctiletý Lamine Yamal začínal ukazovat, co skutečně umí.

Raphinha byl stále první volbou Xaviho na pravém křídle, ale v lednu utrpěl zranění stehna, které ho vyřadilo na měsíc. Tehdy se začaly projevovat Yamalovy kvality - a nyní celý svět viděl zvláštní směs talentů (a také jeho neobvyklou vyzrálost), které z něj dělají tak zajímavého hráče. Kromě výjimečných schopností Yamal vždy dobře přihrává, nikdy není nevyrovnaný a má tendenci nedělat zbytečné chyby. Začínal vypadat jako nejtalentovanější hráč v týmu, a zatímco Xavi na začátku sezóny vyrovnával jeho herní čas, jeho vliv už nebylo možné ignorovat.

Uvědomil si, že Yamal musí být v samotném centru projektu Barcy; je to něco, co podmiňuje, kteří hráči budou muset být prodáni, aby se pomohlo klubovým financím. To vše znamenalo, že zatímco fanoušci oslavovali příchod nového mladého zázraku, nad tím, jak se Raphinha po návratu zařadí, visel otazník.

Od února, kdy se Raphinha vrátil do plné kondice, se více než jen občas díval zpoza postranní čáry, protože Xavi se rozhodl, že ve velkých zápasech nastoupí Yamal. V současné době se také objevuje v nové roli středního útočného záložníka, nikoliv na pravém křídle, a je nasazován na levém křídle. Raphinha se dobře adaptoval a v době problémů se zraněními ve středu pole zaujal svou všestranností. Na levém křídle se prosadil; je to role, na které je oceňována i jeho vysoká intenzita při presinku. To vše vedlo ke středečnímu večeru: když Barcelona potřebovala velký výkon, on ho předvedl.

Na začátku utkání měl jasnou šanci, když se dostal do skvělé šance po přihrávce Marca-Andreho ter Stegena, ale branku minul. Zdaleka se však nevzdal a tváří v tvář velmi nepřátelské atmosféře, kterou vytvořili fanoušci PSG, se prosadil a nakonec získal ocenění pro hráče zápasu.

Raphinha otevřel skóre těsně před poločasem; byl to jeho vůbec první gól v Lize mistrů. Při bezbrannosti Gianluigiho Donnarummy ukázal svůj klid, když se zmocnil volného míče a rozvlnil síť. Jeho druhý gól přišel v době, kdy se Barca trápila nejvíce.

PSG po přestávce přidalo na intenzitě, dvakrát skórovalo a ujalo se vedení. Xaviho svěřenci však prokázali mentální vyspělost, aby se udrželi ve hře, a trenér provedl několik změn. Jedna z nich byla rozhodující. Pedri, který se po měsíci vrátil po zranění, mistrovsky prostrčil míč na Raphinhu a ten skvěle z voleje vyrovnal na průběžných 2:2.

Tým začal šlapat a stejně tak i hostující příznivci. Raphinha oslavil svůj gól oslavou typickou pro Neymara - vyplázl jazyk a položil si obě ruce na obě strany hlavy - v místě, kde jeho brazilský spoluhráč čelil velké kritice. Raphinhův starý rival v boji o místo v základní sestavě, Dembele, se postaral o otevření skóre PSG, ale útočník Barcy odpověděl dvěma góly - stejným počtem, jaký jeho bývalý spoluhráč vstřelil za celou sezónu ve svém novém klubu.

V 76. minutě opustil Raphinha hřiště a jen o chvíli později zajistil Barce vedení 3:2 hlavičkou Andreas Christensen.

V úterním odvetném utkání v Barceloně se ještě bude hrát o všechno. Katalánci však byli proti PSG outsiderem a výkon Raphinhy byl klíčový pro to, aby po letech bolestivého zklamání udělali v Lize mistrů krok k lepším časům.

Raphinha nemá za sebou běžnou sezónu v Barceloně a jeho cesta nebyla snadná. Prokázal však ochotu a přizpůsobivost zapadnout do týmu na jakémkoli postu a takový mix nutí k zamyšlení, zda není pro klub riskantní ho prodat. 

"Je to jiný typ hráče - jiný, co se týče jeho potenciálu," řekl Xavi na pozápasové tiskové konferenci. "Je to jeden z nejlepších hráčů na světě v prostoru. Je to střelec, dává nám dynamiku, zvládá tlak, je intenzivní. Má spoustu předností a jeho hlavní předností je koukat na tým. Jsem za něj moc rád, zaslouží si to. (Jsem) na něj velmi hrdý."

Zdálo se, že tato Barca dospěla v jedné z nejtěžších fází, kdy se vyrovnávala s novou identitou. Zajímavé bylo, že jejich pozoruhodná zralost přišla se dvěma teenagery na hřišti (Yamal a Pau Cubarsi), kteří se zdáli být naprosto bez obav z výzvy, která před nimi stála.

A v noci, kdy se tolik pozornosti soustředilo na Kyliana Mbappého, zazářil Raphinha.

Letní přestupové okno bude pro Barcelonu komplikované a klub bude muset prodávat hráče. Kdo ví, jak to s Raphinhou dopadne, ale jak alespoň říká postava Ricka Blaina z filmu Casablanca od Humphreyho Bogarta, "will always have Paris".


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. Girona FC 71
3. FC Barcelona 70
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Alexander Sørloth 17
4. Ante Budimir 16
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
27. Ferrán Torres 7
29. João Félix 7
48. Raphinha 5
53. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat