RCD Espanyol 2:4 FC Barcelona

RCD Espanyol 2:4 FC Barcelona Foto: Patrik Janačík

FC Barcelona na půdě Espanyolu zvítězila a stává se španělským šampionem! S oslavami bude muset počkat domů, jelikož domácí fanoušci její úspěch neunesli.

Espanyol v derby nikdy neměl o motivaci nouzi, o to spíše v nynější situaci, kdy bojuje o záchranu. Vyburcované ochozy však brzy zchladily defenzivní chyby pericos. Barca hrající v plné síle si vytovřila první gólovou příležitost už v 6. minutě, kdy ještě Pedri pálil mimo, ale v 11. minutě už se Lewandowski mýlit nemohl. Balde se skvěle uvolnil na levém křídle a polskému útočníkovi naservíroval balon do nohy před odkrytou bránu.

Barcelonské akce pokračovaly a ve 20. minutě se skóre měnilo podruhé. Tentokrát se napravo uvolnil Pedri a pasem na zadní tyč našel Baldeho, jenž pokořil brankáře Pacheca. A pokořeně pak působil celý Espanyol. Jeho útoky byly pomalé a vyjma hlavičky Melameda bez hrozby pro Ter Stegena.

Naopak lídr tabulky šel s vervou za vítězstvím. Po neúspěšných střelách Lewandowského a Koundého ve 40. minutě utekl Raphinha, který opět předložil Lewandowskému balon do stoprocentní šance a bylo to 0:3. Rozdíl pak mohl korigovat exblaugrana Braithwaite, ale Ter Stegen svou svatyni ubránil a druhá půle tak měla být jen formální záležitostí.

V 50. minutě mohl vrátit Espanyol do zápasu ještě Joselu, avšak z brejku minul a o tři minuty později přišel další trest. De Jong pohledným obloučkem našel zapomenutého Koundého a ten hlavičkou zvýšil na 0:4.

Po hodině hry Xavi vystřídal a Dembélé byl ihned vidět, takže se zdálo, že Barca dovrší manitu. Nicméně nedůsledná defenziva začala dělat obrovské a zbytečné chyby. Ter Stegen tak v krátkém sledu několikrát zůstal napospas a musel předvádět své famózní zákroky. Bohužel v 73. minutě na něj Puado vyzrál a lobem jej připravil o čisté konto.

Espanyolu to vlilo krev do žil a zakrátko musel Ter Stegen zachránit hosty před velkou šancí Joselua. Nečekaně otevřená hra měla být výhodou také pro Dembélého, ale jeho rychlé nohy tentokrát balon neposlouchal. Místo manity tak v nastavení přišla branka na 2:4, které Ter Stegena viditelně rozezlila. Barcelonští se při bránění rohového kopu už připravovali na oslavy a Joselu mohl znovu dorážet úplně sám. Přesto i barcelonský gólman tento neúspěch rychle hodil za hlavu, neboť následoval závěrečný hvizd a potvrzení ligového titulu.

Největší drama nakonec přišlo při barcelonských oslavách ve středovém kruhu. Fanoušci Espanyolu, jestli se tak tlupa výtržníků dá nazvat, vtrhli na hřiště, vyhnali soupeřův tým do kabin a převedli opravdu nechutné chování.


Přehled utkání

14. května 2023, 21:00 RCDE Stadium Nova Sport 4

RCD Espanyol

2 : 4 Ricardo de Burgos Bengoetxea

FC Barcelona

  2' Koundé
  11' Lewandowski (A - Balde)
  20' Balde (A - Pedri)
  39' Gavi
Darder 39'  
  40' Lewandowski (A - Raphinha)
  53' Koundé (A - De Jong)
Puado (A - Calero) 73'  
  82' Alba
Joselu 90+1'  
Sestava

Pacheco - Gil, Montes, Gómez (46' Puado), Cabrera, Oliván (84' Koelosho) - Melamed (87' Expósito), Denis (46' Calero), Darder - Joselu, Braithwaite (55' Pedrosa)

Sestava

Ter Stegen - Koundé, Araújo (63' Alba), Christensen (74' Alonso), Balde - Pedri (89' Kessié), Busquets, De Jong - Raphinha (62' Dembélé), Lewandowski, Gavi (74' Fati)




Diskuze

Caltic8
Administrátor

Slavit ještě budeme, takže snad poslední negativa:
1) Ter Stegen i v takovémto jednostranném zápase předvede svou extratřídu, přesto se na něj obránci nepochopitelně vykašlali. Dnes jsme mohli v pohodě dohrát s nulou a zřejmě by těch idiotů z tribun odešlo před koncem ještě víc.
2) Ubohost lidí, kteří chodí na fotbal, nezná mezí. Chápu, že to musí být frustrující, když se jejich RCD plácá na dně a FCB jim začne na trávníku slavit titul. Ale místo, aby podporovali svůj tým v boji o záchranu až do konce, si jdou radši v mnohonásobné přesile léčit mindráky a zavřou stadion. Borec, který se schovával za mikinou, aby mohl jít kdovíproč rozkopat kameru, a po tomto činu si v pohodě mikinu zase sundal, to krásně dokreslil.

14.05.2023, 23:19
raval69 Caltic8

Samozřejmě, co se dělo pak, bylo zklamáním. Ale nevím, do jaké míry bylo šťastné je tam provokovat a křepčit v kole. Bylo vyprodáno - 28 tis. lidí, někteří odešli za stavu 0:4, mnozí další hned po zápase. Ten bordel tam dělalo možná několik stovek frustrátů, navíc kdyby tam byli policajti, tak si to nelajznou.
Chování drtivé většiny fandů bylo zcela v pohodě.

15.05.2023, 08:36
Caltic8 raval69
Administrátor

Taky jsem si říkal, že slavit mohli v šatně a potom pořádně na Camp Nou. Na druhou stranu je to tradice, všichni si hleděli svého úspěchu (byli od fanoušků soupeře nejdál, jak to šlo, a zároveň zády) a především byl završen rok dřiny. Když někdo postoupí na venkovním hřišti v LM, to pak často následuje provokace domácích fans. Ale nikoho to moc netrápí, protože je to přece vyřazovací soutěž a bezprostřední emoce. V lize by na to hráči neměli mít nárok?

Jinak jak říkáš, zase to odnesou desetisíce kvůli zlomku pacientů. Ovšem pořádkové složky podle mě ukázaly připravenost a vyřešily to velmi dobře. A pacienti jim v tom dost pomohli, protože jejich házení hrozilo spíš tím, že se zraní sami.

15.05.2023, 09:29

Výkon super. Baldé MOTM, dle mého. Lewa konečně proměnil tutovky. Závěr jsme zbytečně nechali vesničanům. Ale hlavní je titul. To co pak předvedli neandrtálci z vesnického stadionu..... Šup s nimi do deuhé ligy ať se můžou měřit třeba s Burgosem a Andorrou

14.05.2023, 23:21
Caltic8 Johny Rivers
Administrátor

Neber to jako nesouhlas, pouze doplnění: podle WhoScored MOTM De Jong (ten si podobné vesničany vodit umí). 118 doteků s míčem (stejně jako Pedri), 104 přihrávek, 96% úspěšnost, 4 klíčové nahrávky (stejně jako Pedri), 0 špatných zpracování, 4 defenzivní zákroky (stejně jako Araújo). A samozřejmě asistence.

14.05.2023, 23:43
Johny Rivers Caltic8

Vůbec to neberu jako nesouhlas. Byl to jen můj názor. Chápu, že FdJ byl úplně jinde. A ten jeho centr na Koundeho :-)

15.05.2023, 08:55

No a je to doma, konečne sme sa dočkali! Zajtra mám voľno tak to patrične oslávim aj ja!😀...krásny to pocit, len je mi troška ľúto Marca, dneska si ten titul mohol vychutnať s ďalším čistým kontom, ten jeho výkon ako spomenul hore Caltic zas a znova neskutočný. No a to čo predviedli hentie domáce zvieratká, hanba ostuda, nič iné ako zostup si nezaslúžia! Visca Barca!!!!❤️💙

15.05.2023, 00:28

Obrovská gratulácia k titulu! Aj po určitých neúspechoch, sezónu môžeme považovať za úspešnú. Xavi urobil kvantum dobrej práce s tímom, čo sa jednoznačne prejavilo na hre. Áno, v Európe to nie je stále dobré, ale snáď sa to čoskoro zmení. Škoda Copa del Rey, chýbali nám kľúčoví hráči v odvete proti Realu. Objektívne, ligový titul nám vybojovala hlavne pevná defenzíva s ešte lepším Stegenom. Araujo, Christensen, Balde - najlepší obranci. Koundemu by viac pasovala úloha CB, budeme potrebovať RB. Po ďalšie, úžasný Pedri s výborným FdJ a dravým Gavim urobili taktiež obrovský rozdiel. Jediné čo ma znepokojuje je útok. Okrem Lewu a stále zlepšujúceho sa Dembu, sa inak trápime. Krídla musia byť ďaleko nebezpečnejšie, inak zabudnime na Európu. Fatiho situáciu už nevidím ružovo, skôr či neskôr asi dôjde k jeho odchodu. Ferran takisto out a Raphinha je moc premenlivý vo výkonoch, uvidíme. Visca Barca! 👍

15.05.2023, 09:14

Podle mě asi nejlepší výkon Koundeho na pravé straně. Po stažení do středu už slabší, ale ono nemít už v hlavě za stavu 4:0 oslavy jde asi jen těžko

15.05.2023, 10:07

Campeones campeones!

15.05.2023, 13:29

Teď by ještě tým mohl pomoci Ter Stegenovi k novým rekordům. Tedy minimálně inkasoval a udržet alespoň dvě nuly. Visca Barça!

16.05.2023, 16:26

Teď by ještě tým mohl pomoci Ter Stegenovi k novým rekordům. Tedy minimálně inkasoval a udržet alespoň dvě nuly. Visca Barça!

16.05.2023, 16:26

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Athletic Club 0
2. Club Atlético de Madrid 0
3. CA Osasuna 0
4. Deportivo Alavés 0
5. CD Leganés 0
6. RCD Espanyol de Barcelona 0
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

Zobrazit celou tabulku

 

Chat