RCD Espanyol 2:4 FC Barcelona

RCD Espanyol 2:4 FC Barcelona Foto: Patrik Janačík

FC Barcelona na půdě Espanyolu zvítězila a stává se španělským šampionem! S oslavami bude muset počkat domů, jelikož domácí fanoušci její úspěch neunesli.

Espanyol v derby nikdy neměl o motivaci nouzi, o to spíše v nynější situaci, kdy bojuje o záchranu. Vyburcované ochozy však brzy zchladily defenzivní chyby pericos. Barca hrající v plné síle si vytovřila první gólovou příležitost už v 6. minutě, kdy ještě Pedri pálil mimo, ale v 11. minutě už se Lewandowski mýlit nemohl. Balde se skvěle uvolnil na levém křídle a polskému útočníkovi naservíroval balon do nohy před odkrytou bránu.

Barcelonské akce pokračovaly a ve 20. minutě se skóre měnilo podruhé. Tentokrát se napravo uvolnil Pedri a pasem na zadní tyč našel Baldeho, jenž pokořil brankáře Pacheca. A pokořeně pak působil celý Espanyol. Jeho útoky byly pomalé a vyjma hlavičky Melameda bez hrozby pro Ter Stegena.

Naopak lídr tabulky šel s vervou za vítězstvím. Po neúspěšných střelách Lewandowského a Koundého ve 40. minutě utekl Raphinha, který opět předložil Lewandowskému balon do stoprocentní šance a bylo to 0:3. Rozdíl pak mohl korigovat exblaugrana Braithwaite, ale Ter Stegen svou svatyni ubránil a druhá půle tak měla být jen formální záležitostí.

V 50. minutě mohl vrátit Espanyol do zápasu ještě Joselu, avšak z brejku minul a o tři minuty později přišel další trest. De Jong pohledným obloučkem našel zapomenutého Koundého a ten hlavičkou zvýšil na 0:4.

Po hodině hry Xavi vystřídal a Dembélé byl ihned vidět, takže se zdálo, že Barca dovrší manitu. Nicméně nedůsledná defenziva začala dělat obrovské a zbytečné chyby. Ter Stegen tak v krátkém sledu několikrát zůstal napospas a musel předvádět své famózní zákroky. Bohužel v 73. minutě na něj Puado vyzrál a lobem jej připravil o čisté konto.

Espanyolu to vlilo krev do žil a zakrátko musel Ter Stegen zachránit hosty před velkou šancí Joselua. Nečekaně otevřená hra měla být výhodou také pro Dembélého, ale jeho rychlé nohy tentokrát balon neposlouchal. Místo manity tak v nastavení přišla branka na 2:4, které Ter Stegena viditelně rozezlila. Barcelonští se při bránění rohového kopu už připravovali na oslavy a Joselu mohl znovu dorážet úplně sám. Přesto i barcelonský gólman tento neúspěch rychle hodil za hlavu, neboť následoval závěrečný hvizd a potvrzení ligového titulu.

Největší drama nakonec přišlo při barcelonských oslavách ve středovém kruhu. Fanoušci Espanyolu, jestli se tak tlupa výtržníků dá nazvat, vtrhli na hřiště, vyhnali soupeřův tým do kabin a převedli opravdu nechutné chování.


Přehled utkání

14. května 2023, 21:00 RCDE Stadium Nova Sport 4

RCD Espanyol

2 : 4 Ricardo de Burgos Bengoetxea

FC Barcelona

  2' Koundé
  11' Lewandowski (A - Balde)
  20' Balde (A - Pedri)
  39' Gavi
Darder 39'  
  40' Lewandowski (A - Raphinha)
  53' Koundé (A - De Jong)
Puado (A - Calero) 73'  
  82' Alba
Joselu 90+1'  
Sestava

Pacheco - Gil, Montes, Gómez (46' Puado), Cabrera, Oliván (84' Koelosho) - Melamed (87' Expósito), Denis (46' Calero), Darder - Joselu, Braithwaite (55' Pedrosa)

Sestava

Ter Stegen - Koundé, Araújo (63' Alba), Christensen (74' Alonso), Balde - Pedri (89' Kessié), Busquets, De Jong - Raphinha (62' Dembélé), Lewandowski, Gavi (74' Fati)




Diskuze

Caltic8
Administrátor

Slavit ještě budeme, takže snad poslední negativa:
1) Ter Stegen i v takovémto jednostranném zápase předvede svou extratřídu, přesto se na něj obránci nepochopitelně vykašlali. Dnes jsme mohli v pohodě dohrát s nulou a zřejmě by těch idiotů z tribun odešlo před koncem ještě víc.
2) Ubohost lidí, kteří chodí na fotbal, nezná mezí. Chápu, že to musí být frustrující, když se jejich RCD plácá na dně a FCB jim začne na trávníku slavit titul. Ale místo, aby podporovali svůj tým v boji o záchranu až do konce, si jdou radši v mnohonásobné přesile léčit mindráky a zavřou stadion. Borec, který se schovával za mikinou, aby mohl jít kdovíproč rozkopat kameru, a po tomto činu si v pohodě mikinu zase sundal, to krásně dokreslil.

14.05.2023, 23:19
raval69 Caltic8

Samozřejmě, co se dělo pak, bylo zklamáním. Ale nevím, do jaké míry bylo šťastné je tam provokovat a křepčit v kole. Bylo vyprodáno - 28 tis. lidí, někteří odešli za stavu 0:4, mnozí další hned po zápase. Ten bordel tam dělalo možná několik stovek frustrátů, navíc kdyby tam byli policajti, tak si to nelajznou.
Chování drtivé většiny fandů bylo zcela v pohodě.

15.05.2023, 08:36
Caltic8 raval69
Administrátor

Taky jsem si říkal, že slavit mohli v šatně a potom pořádně na Camp Nou. Na druhou stranu je to tradice, všichni si hleděli svého úspěchu (byli od fanoušků soupeře nejdál, jak to šlo, a zároveň zády) a především byl završen rok dřiny. Když někdo postoupí na venkovním hřišti v LM, to pak často následuje provokace domácích fans. Ale nikoho to moc netrápí, protože je to přece vyřazovací soutěž a bezprostřední emoce. V lize by na to hráči neměli mít nárok?

Jinak jak říkáš, zase to odnesou desetisíce kvůli zlomku pacientů. Ovšem pořádkové složky podle mě ukázaly připravenost a vyřešily to velmi dobře. A pacienti jim v tom dost pomohli, protože jejich házení hrozilo spíš tím, že se zraní sami.

15.05.2023, 09:29

Výkon super. Baldé MOTM, dle mého. Lewa konečně proměnil tutovky. Závěr jsme zbytečně nechali vesničanům. Ale hlavní je titul. To co pak předvedli neandrtálci z vesnického stadionu..... Šup s nimi do deuhé ligy ať se můžou měřit třeba s Burgosem a Andorrou

14.05.2023, 23:21
Caltic8 Johny Rivers
Administrátor

Neber to jako nesouhlas, pouze doplnění: podle WhoScored MOTM De Jong (ten si podobné vesničany vodit umí). 118 doteků s míčem (stejně jako Pedri), 104 přihrávek, 96% úspěšnost, 4 klíčové nahrávky (stejně jako Pedri), 0 špatných zpracování, 4 defenzivní zákroky (stejně jako Araújo). A samozřejmě asistence.

14.05.2023, 23:43
Johny Rivers Caltic8

Vůbec to neberu jako nesouhlas. Byl to jen můj názor. Chápu, že FdJ byl úplně jinde. A ten jeho centr na Koundeho :-)

15.05.2023, 08:55

No a je to doma, konečne sme sa dočkali! Zajtra mám voľno tak to patrične oslávim aj ja!😀...krásny to pocit, len je mi troška ľúto Marca, dneska si ten titul mohol vychutnať s ďalším čistým kontom, ten jeho výkon ako spomenul hore Caltic zas a znova neskutočný. No a to čo predviedli hentie domáce zvieratká, hanba ostuda, nič iné ako zostup si nezaslúžia! Visca Barca!!!!❤️💙

15.05.2023, 00:28

Obrovská gratulácia k titulu! Aj po určitých neúspechoch, sezónu môžeme považovať za úspešnú. Xavi urobil kvantum dobrej práce s tímom, čo sa jednoznačne prejavilo na hre. Áno, v Európe to nie je stále dobré, ale snáď sa to čoskoro zmení. Škoda Copa del Rey, chýbali nám kľúčoví hráči v odvete proti Realu. Objektívne, ligový titul nám vybojovala hlavne pevná defenzíva s ešte lepším Stegenom. Araujo, Christensen, Balde - najlepší obranci. Koundemu by viac pasovala úloha CB, budeme potrebovať RB. Po ďalšie, úžasný Pedri s výborným FdJ a dravým Gavim urobili taktiež obrovský rozdiel. Jediné čo ma znepokojuje je útok. Okrem Lewu a stále zlepšujúceho sa Dembu, sa inak trápime. Krídla musia byť ďaleko nebezpečnejšie, inak zabudnime na Európu. Fatiho situáciu už nevidím ružovo, skôr či neskôr asi dôjde k jeho odchodu. Ferran takisto out a Raphinha je moc premenlivý vo výkonoch, uvidíme. Visca Barca! 👍

15.05.2023, 09:14

Podle mě asi nejlepší výkon Koundeho na pravé straně. Po stažení do středu už slabší, ale ono nemít už v hlavě za stavu 4:0 oslavy jde asi jen těžko

15.05.2023, 10:07

Campeones campeones!

15.05.2023, 13:29

Teď by ještě tým mohl pomoci Ter Stegenovi k novým rekordům. Tedy minimálně inkasoval a udržet alespoň dvě nuly. Visca Barça!

16.05.2023, 16:26

Teď by ještě tým mohl pomoci Ter Stegenovi k novým rekordům. Tedy minimálně inkasoval a udržet alespoň dvě nuly. Visca Barça!

16.05.2023, 16:26

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat