Real Sociedad 2:2 FC Barcelona

Real Sociedad 2:2 FC Barcelona

Na Anoetě se dnes odpoledne uskutečnil zápas v rámci 17. kola LaLigy Santander, v němž změřily síly celky Barcelony a Realu Sociedad. Domácí se ujali vedení ve 12. minutě, načež následovalo otočení ze strany hostů a nakonec srovnání na konečných 2:2.

Důležitost souboje s Realem Sociedad byla evidentní. Aby Barcelona nastupovala do El Clásika, hraného příští týden ve středu, musela vyhrát. I přesto, že už před nějakým časem Katalánci pokořili kletbu v podobě stadionu celku s přezdívkou Txuri-urdin, místní stánek je stále neuvěřitelně obtížným a každý bod je zde vybojován na úkor trpění.

Hned od prvního hvizdu se do útoku vydávali svěřenci Imanola Alguecila. Ve 3. minutě musel centr ze strany od Nacha Monreala srážet na roh Gerard Piqué, neboť za ním číhal Mikel Oyarzabal. Ten byl v akci v 10. minutě, kdy zahrával nařízenou penaltu. Předcházel jí dosti diskutabilní kontakt Sergia Busquetse s Diegem Llorentem, jenž zahrával rukou.

Tomu všemu mělo však přecházet tahání za stejnou končetinu v podání barcelonského defenzivního střeodpolaře. Sudí Javier Alberola Rojas se nešel ani poradit s video-asistentem a hned nařídil pokutový kop, který právě Oyazabal bezpečně proměnil. Marc-André ter Stegen skočil na stranu, kde tvořivý španělský záložník předtím proměnil dvě takové standardky.

Po inkasování gólu se barcelonští zmobilizovali a byli více aktivní. Po čtvrthodině hry se kolem šestnáctky pohyboval Luis Suárez, nicméně Álex Remiro jeho pokus zneškodnil. O méně než 10 minut později měl výběr Ernesta Valverdeho blízko skórování, když Llorente metr od vlastní branky chyboval. Suárez nedokázal využít zaváhání a situaci dostali pod kontrolu domácí.

Ve 24. minutě se míč dostal od Mikela Merina a Mikela Oyarzabala až bývalému hráči Realu Madrid, Martinu Odegaardovi, jenž s lehkostí prošel kolem Busquetse, ale už byl hodně v úhlu a nakonec jej Piqué zastavil. Záloha Barcy se nedokázala vypořádat s předváděnou hrou Realu Sociedad, který využíval silný presink a rychlé útoky. Aktivní bylo hlavně duo Merino – Odegaard.

Hra probíhala hlavně na polovině FCB a právě hráči San Sebastianu drželi míč déle a čím dál častěji se dostávali do vápna. Barcelonisté se zdáli ztraceni a nevěděli, jak zvrátit hru na svou stranu. Prolomení tohoto stavu přišlo v 38. minutě. To po chybě od soupeře a zákroku poslal Suárez dlouhý pass do běhu na Antoina Griezmanna a ten lehkým lobem překonal Remira.

Bývalý hráč modro-bílého celku svůj gól neslavil a po gratulacích od spoluhráčů tak alespoň krátce utišil pískot diváků. Je třeba dodat, že Busquets neměl svůj den a téměř v každé akci byl pozdě. Jednou přihrávkou však změnil zápas. Na začátku druhé půle vyslal skvělý míč Lionelovi Messimu a ten jej předal vedle sebe Luisi Suárezovi. Uruguayec zakončil a bylo to 1:2.

V nadcházejících minutách si Barcelona užívala vedení, než po levé straně potáhl balón Monreal a následně efektně zasekl a pokusil se překvapit německého brankáře. Tomu se podařilo jeho ránu vyrazit tak smolně, že přistála rovnou před kopačkami mladého švédského útočníka Alexandera Isaka a ten se z velké blízky nemýlil a srovnal na 2:2. To se psala 62. minuta.

Real Sociedad začal opět tvrději tlačit na své soky a kolem svatyně Katalánců se rodila šance za šancí. Snažili se však i hosté, ale bez většího efektu. Nejnebezpečnější šanci měl těsně před svým střídáním Ivan Rakitič a to v 79. minutě. Míč však zprava trefil vnějškem a ten se tak vytočil do boční sítě. Žádnému z týmů se nepovedlo naklonit misky vah na svou stranu.

Musí se však připomenout, že Barcelona k tomu měla hodně blízko a to už v nastaveném čase. Piqué byl zatlačen a stažen k zemi jedním z hráčů a zdálo se, že jde o jasnější situaci, než na startu utkání. Rozhodčí se však opět nešel podívat na stanoviště VAR a nechal celou situaci bez zásahu. Konec zápasu tedy přinesl výsledek 2:2 a dělbu bodů 1. a 4. týmu tabulky.

Barcelona je stále první, ovšem nyní musí počkat, jak zareaguje Real Madrid. Ten hraje zítra v 9 večer, tedy v neděli 15. prosince, venku na Mestalle s Valencií a pokud zvítězí, osamostatní se před vzájemným kláním – jež se bude hrát ve středu 18. prosince od osmé hodiny večerní – na čele pořadí LaLigy o dva body. Real Sociedad se pak alespoň dočasně uvolnil od 5. Getafe.


Přehled utkání

LaLiga - 17. kolo 14. prosince 2019, 16:00 Reale Seguros Stadium, San Sebastián Digi Sport 2

Real Sociedad

2 : 2 Javier Alberola Rojas (Kastílie - La Mancha)

FC Barcelona

Oyarzabal (penalta) 12'  
  38' Griezmann (A - Suárez)
  49' Suárez (A - Messi)
Isak 62'  
  74' Suárez
Sestava

Remiro - Zaldua, Zubeldia, Llorente, Monreal - Guevara - Portu (59' Januzaj), Odegaard, Merino, Oyarzabal (85' Ander) - Isak (66' Willian)

Sestava

ter Stegen - Roberto, Piqué, Lenglet, Alba (74' Semedo) - de Jong, Busquets (74' Aleňá), Rakitič (79' Vidal) - Messi, Suárez, Griezmann


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Caltic8
Administrátor

Výkon na Anoetě tradiční, to nemá cenu rozebírat. Naopak by měl někdo rozebrat práci Rojase, protože podle jeho měřítek Barcelona měla v nastavení jasně kopat penaltu.

14.12.2019, 17:58

Před el clasicem výkon trochu horší, ikdyz fotbal pěkný z obou stran a šancí bylo dost. Ale výkon rozhodčího? To mělo být co? Ponechávaní výhod, posuzování žlutých karet a penalta s videen? Vzájemné držení a on to nejde ani zkontrolovat? O stejne, ne-li horší, situaci snad netřeba ani diskutovat. Komedie.

14.12.2019, 18:03

Už jsme to řešili v chatu. Respektuju, že má někdo jinej názor, ale za mě tohle penalta nebyla. Takových soubojů je při každém rohu ve vápně spousta. Kdyby se to mělo pískat, tak se kope penalta po každém rohu, což je nesmysl a jen by to fotbalu uškodilo. Ale když už to teda ten rozhodčí písknul (nepopírám, že si jí obhájí), tak absolutně nechápu, jak je možný, že úplně stejnej souboj, akorát na druhý straně, nepísknul. Tohle mě strašně štve, kazí to fotbal a pro mě, jako fanouška, i zážitek. Za něco takového by ten rozhodčí prostě měl být postrestán, nebo nevím, jak jinak docílit toho, aby si ti šašci nepískali, jak se jim zrovna zachce.

14.12.2019, 18:11
PiGGy VM.IV

Ten souboj na Piqueho neviděl tak dobře jako ten první co pisknul. Otázkou je spíše jak je možné že VAR první penaltu nechá a na druhou stejnou situaci neupozorní. Btw Gil Manzano u videa...

14.12.2019, 19:17

Rozhodčí?? No dobrá, beru, že Cabróñáci chtějí jít na Barçu před El Clàssicem z prvního místa

14.12.2019, 19:41

První penalta písknutá naprosto správně, protože Busi protihráče tahal za dres, div mu ho neroztrhl.
V případě Piquého šlo o naprosto stejnou situaci - obránce stáhl útočícího hráče za dres. Takže jednoznačná penalta... ALE - v jednom ze záběrů bylo vidět, že pomezní rozhodčí tam Piquému mával ofsajd. Tak nevím, co si myslet. Pokud to byl ofsajd, tak byl určitě před penaltou a penalta být nemohla. Ale fakt jsem to viděl jen na jednom záběru a nevím, jestli to fakt ofsajd byl...
Určitě ale - hráči byli odpočatí, protože v Milánu hrála jiná sestava. A hrají o první místo v tabulce. Ani jedna z těchto věcí ale nebyla viditelná... Jasně - EC budeme hrát doma a letos opravdu my doma a my venku - to jsou dva rozdílný manšafty. Zklamání výsledkem, zklamání výkonem - a i když vyjmu ty dvě penaltové/nepenaltové rozhodnutí, tak zklamání z výkonu rozhodčího...

14.12.2019, 21:29
felpod felpod

Tak jsem viděl sestřih, co dal k dispozici Pajinos www.youtube.com
A tam po zákroku na Piquého je vidět pomezní rozhodčí a praporek má dole. Takže ofsajd nebyl. Takže jasná penalta, kterou nepískl a byli jsme poškozeni... smiley

15.12.2019, 17:09

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat