Rozhovor prezidenta fanklubu pro MF DNES

Rozhovor prezidenta fanklubu pro MF DNES

Nejen blížící se zápas se Slavií, ale také 120 let od založení FC Barcelony přitáhlo pozornost českých médií i k naší Penyi.

Jak si vyložit to známé barcelonské heslo Més que un club? Co pro vás tohle krédo znamená?

Heslo Více než jen klub vzniklo ve spojitosti s Katalánskem. FC Barcelona byla za dob vlády generála Franca opravdu více, než jen sportovní tým. Byla symbolem vzdoru a odporu proti režimu. Právě stadion Barçy byl jediným místem, kde mohli obyvatelé Barcelony mluvit katalánsky. Podporování FC Barcelony pro fanoušky znamenalo podporu boje proti španělskému režimu a Madridu. Právě tehdy se rivalita s Realem Madrid nejvíce vyhrotila a i díky tomu je nyní El Clásico největším zápasem na světě. Každopádně culés si heslo Més que un club v posledních letech dost často vysvětlují po svém. Třeba ve spojitosti s dresy bez sponzora (což již neplatí), podporování UNICEFu a dalších charitativních organizací, ve výchově mladých hráčů v La Masii a sázení na odchovance z této akademie či fakt, že je FC Barcelona vlastněna klubovými členy (Socios) nikoliv firmou, šejky či nějakým miliardářem. V neposlední řadě je to i rozmanitost klubu. Barça není jen fotbalový tým kolem Messiho, ale celá řada dalších sekcí (ženský tým, dorost a každá další věková kategorie) a také jiných sportů – od basketbalu až po futsal. Pro mnohé fanoušky je Barça styl života či dokonce jeho smysl. Pro mne osobně je to kombinace všech těchto důvodů, i když samozřejmě vím, že správný význam hesla Més que un club je ten ve spojitosti s Katalánskem.

 

Platí, že je FC Barcelona nejen fotbalovým, ale celospolečenským fenoménem? Čím to, že má v tomhle ohledu větší sílu než ostatní kluby?

Určitě platí. FC Barcelona je pro mnohé obyvatele Katalánska (ale i fanoušky z ciziny) stylem života a podpora týmu je jejich posláním. Navíc je hlavním reprezentantem Katalánska a jeho hodnot, tudíž znamená hodně i pro ty, které fotbal nezajímá. Barça je také největší sportovní tým na světě, není to jen Messi a spol. Kromě všech fotbalových sekcí hraje na nejvyšší úrovni také házenou, basketbal, futsal a pozemní hokej. A jsou tady pak i další sporty jako rugby či volejbal. I tímto převyšuje všechny další kluby a samozřejmě i skutečností, že je vlastněna pouze Socios, kterých je kolem 170 tisíc.

 

Jaký význam má FC Barcelona pro Katalánsko a jeho obyvatele? 

Barça je pro Katalánce největším zdrojem hrdosti, hlavním symbolem a reprezentantem jejich země. Bylo to tak už za dob fašismu a trvá to dodnes. Fandění Blaugranas neodmyslitelně patří k jejich životu. Pro obyvatele Barcelony a celkově Katalánska je FC Barcelona opravdu více než jen klubem.

 

Co je pro vás osobně nejvýznamnější událostí ve 120leté barcelonské historii?

Těch významných událostí je opravdu celá řada: založení klubu Gamperem, přestup Kubaly, postavení Camp Nou, příchod Cruyffa coby hráče, založení akademie La Masia, přestup Ronaldinha, debut Messiho či příchod Guardioly. Pokud bych měl ale vybrat opravdu tu nejvýznamnější, byl by to příchod Johana Cruyffa na lavičku. Dříve jeden z nejlegendárnějších hráčů, nakonec pro Barçu i jeden z nejlegendárnějších trenérů. Byl to právě Cruyff, kdo týmu naordinoval ten typický styl fotbalu. Právě Božský Johan nařídil, aby i mládežnické týmy hrály stejným stylem jako Áčko. Nebral v potaz všeobecný názor na to, že mají být hráči především skvělé fyzicky vybavení, ale dal šanci a poté i přednost menším, technickým hráčům (mezi nimi například i pozdější kapitán či trenér Guardiola). Období Dream Teamu, jak se tomuto kádru pod vedením Cruyffa přezdívalo, nakonec bylo to nejúspěšnější v celé historii klubu. 4 tituly ve španělské lize v řadě, úžasný fotbal a jako bonus první triumf v Lize mistrů v historii FC Barcelony. A co řekl Cruyff hráčům před jejich nejdůležitějším zápasem, tedy finále ve Wembley? „Jděte a užijte si to.“ Což se také stalo a vítězný gól Koemana navždy změnil historii klubu.

 

Celý článek si můžete přečíst zde.

 

Visca el Barça i Visca la Nostra Penya!

 

Tomáš ‘Migueli‘ Škurek

Prezident

Penya Barcelonista Lleó de Dues Cues




Diskuze

Fenomén FCB dosahuje i mimo naší galaxii. Takže až přiletí zástupci mimozemské civilizace, tak určitě přistanou na Camp Nou...

05.11.2019, 11:17

Skvělá práce, Migueli! smiley

05.11.2019, 11:25
patrick
Senior editor

Celý rozhovor si na idnesu přečíst nelze, je premium :/

05.11.2019, 12:42
Migueli patrick
Systémový administrátor

Celý rozhovor je tady u nás. Ten celý článek obsahuje jen část. A ten jsem tu nedával právě kvůli tomu, že je to na premium. Ale můžu poslat na mail nebo dát na FB do skupiny.

05.11.2019, 12:44
Pajinos patrick

stačí tam dát nějaký mail, kam nechodíš a máš ho třeba na spam a pak to vidíš celé ... nicméně jak píše Migueli, vše podstatné je zde - oni k tomu jen přidali omáčku prakticky

05.11.2019, 13:24
patrick patrick
Senior editor

ok, díky za vysvětlení :)

05.11.2019, 23:35

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Penya novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat