Šachtar Doněck 1:0 FC Barcelona

Šachtar Doněck 1:0 FC Barcelona Foto: Patrik Janačík

Barcelona ve čtvrtém kole základních skupin vyzvala na neutrální půdě v německém Hamburku ukrajinský tým Šachtar Doněck. Zápas skončil výsledkem 1:0 pro tým z Ukrajiny.

Základní sestava od posledního zápasu na hřišti Realu Sociedad doznala několika změn. Na lavici náhradníků začínali zápas Jules Koundé, Iñigo Martínez, Alejandro Baldé, Fermín López, a João Félix. Místo nich se v základní sestavě objevili Andreas Christensen, Marcos Alonso, Oriol Romeu, Ferran Torres, a Brazilec Raphinha. 

Defacto celá první půle měla stejný obraz hry. Barcelonští se snažili neúspěšně dobývat obranný blok domácích, kteří však častokrát hrozili z brejkových situací. Těch rozhodně nebylo málo. První větší rozruch způsobil v minutě páté útočník Robert Lewandowski, když při snaze aktivně presovat rozehrávku gólmana domácích Riznyka se do něj opřel kolenem. Riznykovi se naštěstí nic při zákroku polské ,,devítky" nestalo, a mohl dále pokračovat v utkání. Krom neúspěšného dobývání barcelonských pak měl celý průběh první půle ještě jednoho společného jmenovatele. Svěřencům trenéra Xaviho absolutně nefungoval presink, ze kterého se hráči Šachtaru nezřídka dostávali fotbalově, a tedy kombinací po zemi. Jen ojediněle se uchýlili k dlouhým nákopům na druhou polovinu hřiště. V úvodu zápasu ještě šance týmu z Ukrajiny zastavili včasnými obrannými zákroky oba stopeři Christensen a Araujo, nicméně v minutě čtyřicáté se již domácí prosadili. Dvaadvacetiletý Gruzínec Giorgi Gocholeishvili nacentroval z pravé strany hřiště, jeho stejný starý ukrajinský spoluhráč Danylo Sikan pak včas udělal krok navíc od svého strážce Christensena, a přesně mířenou hlavičkou k tyči ter Stegenovy branky otevřel skóre utkání. Celou první půli pak uzavíral zákrok Ronalda Arauja, který si jako první připsal v zápasu žlutou kartu. O bezradnosti útočných akcí pak vše vypovídala nejen statistika střel, ale rovněž xG (očekávaných gólů). Ta čítala až ostudných 0,06 gólů. 

Začátek druhé půle se pak nesl úplně ve stejném duchu. Mnozí se pak mohli divit, že k prvním střídáním sáhl trenér hostí až v 60. minutě. Toto střídání však netradičně bylo až čtyřnásobné. Z placu se poroučeli Alonso, Romeu, a oba křídelníci. Raphinhu s Ferranem Torresem nahradili šestnáctiletý Lamine Yamal, a Portugalec Félix. Na místo Alonsa pak přišel Baldé, Romea nahradil Pedri. I přes toto několikanásobné střídání však nadále přetrvával fakt, že si Blaugranas nevytvořili ani jednu gólovou příležitost. O dvě minuty později pak vinou zranění střelce úvodní branky Danyla Sikana poprvé střídali i domácí, na hřiště přišel Kevin Kelsy. Velmi kompaktně bránící a skvěle takticky hrající hráči Šachtaru i nadále velmi dobře bránili, a nesčetněkrát zejména Brazilec Newerton hrozil z brejků. Již v závěrečné desetiminutovce si dokonce připsal branku, ta byla nicméně odvolána kvůli ofsajdu. V nastaveném čase druhé půle chtěl portugalský křídelník Félix za zákrok na svou osobu penaltu. Sudí Peljto však simulujícímu Félixovi jednoznačně ukázal, že za toto penaltu rozhodně pískat nebude. V závěrečných minutách utkání se hrálo jen a pouze na půli domácích, nicméně budu se již po několikáté opakovat, a řeknu, že hosté si zápas nevytvořili ani jednu (!) gólovou šanci. Zápas tak skončil konečným výsledkem 1:0 pro domácí, a Šachtar si připsal velmi cenné 3 body.

Chce-li Barça uhrát v Champions League po letech výsledek, který bude důstojně reprezentovat renomé a historii klubu, tak by se všichni aktéři utkání na straně Katalánců měli nad sebou zamyslet, zda je toto výkon, za který by se neměli stydět. Poslední zápas před nadcházející reprezentační pauzou je pak čeká na domácí půdě v neděli od 16:15 v rámci 13. kola La Ligy proti Deportivu Alavés.


Přehled utkání

7. listopadu 2023, 18:45 Volksparkstadion, Hamburg Nova Sport 4

Šachtar

1 : 0 I. Peljto [BIH]

FC Barcelona

Sikan (A - Gocholeishvili) 40'  
  45+2' Araujo
Newerton 90+7'  
Sestava

Riznyk - Gocholeishvili, Bondar, Rakitskyi, Matviienko - Stepanenko (73' Nazaryna) - Zubkov, Kryskiv, Sudakov, Newerton (90+7' Shved) - Sikan (62' Kelsy)

Sestava

ter Stegen - Cancelo, Araujo, Christensen, Alonso (60' Baldé) - Gündoğan, Romeu (59' Pedri), Gavi (81' Fermín) - Raphinha (60' Lamine Yamal), Lewandowski, Ferran (59' João Félix)




Diskuze

Grc grc grc je mi z toho zle. Tesik sa na zapas cely den a potom od nervov nezaspim. Xavi a tie lebo blabolky si moze nechat pre seba. My keby nemame taku lahku skupinu ani neposrupime. Lewa nech sa prebere lebo ak sa podari v januari vitora roqueho do keat tak z neho bude lavickovy hrac. Tragedy alonso, romeu raphinha nemaju co v barcelone robit. Som strasne sklamany a nasrany. Nemame štyl nemame strategiu.

07.11.2023, 21:01
Anty997 BARCELONA NAVŽDY

Lewa toho sám bez podpory a alespoň trochu kreativní zálohy nic nezmůže když je tam většino sám proti přesile. Za mě je mnohem horší Ferran, ten co může to zkazí. Romeu je hráč na lavičku, ale situace je proti nám, Pedri po zranění a de Jong zraněný. Alonso je obdoba Roberta, maximálně do rotace. Nechce se mi věřit, že tohle jim Xavi ordinuje, protože je to opravdu otřesné.

07.11.2023, 21:09

Co k tomuto výsledku dodat? Všichni by se nad sebou měli opravdu zamyslet, už minulý zápas proti Realu Sociedad bylo velké štěstí s tím, že jsme v zápase nic nepředvedli. Možná jsme měli ale alespoň nějakou lepší šanci na gól. Dnes nebyla jediná a to je opravdu žalostné. Nevím jestli je to ještě dozvuk prohraného El Clásica, ale tohle už by měl být budíček, takhle to dál nejde.

Snad návrat de Jonga pomůže, přijde mi to, že většinu zápasu hrajeme bez zálohy, Gundo má záblesky, ale jinak se celý zápas hledá. Je to celé bez pohybu, žádný nápad, pokus o to roztrhat obranu. Postavit na levou stranu Ferrana a za něj Alonsa je podle mě nesmysl, jeden z nich a k němu Félix/Baldé taky není bůh ví co, ale oba najednou hrát nemůžou. Střídání v pohodě, ale ta první várka mohla být už v poločase, alespoň část.

Doufejme, že bude líp, protože s takovou se daleko v Evropě nedostaneme a v lize budeme rádi za EL.

07.11.2023, 21:05

Kde je naše dno?Na place momentálně nefunguje nic,kasa prázdná,Xavi tápe,Nou Camp rozbořen,bafuňaři vyšetřovaní.Kam kráčíš Barco?

07.11.2023, 21:24

Niekedy je to tazke fandit a bez lexaurinu to hadam ani nejde😂

07.11.2023, 22:00
Rikitan BARCELONA NAVŽDY

Lexaurin? To bude asi větší problém 😂

07.11.2023, 23:27

Nechci spekulovat o tom, že Barcelona prohrála, protože vedeme skupinu, ale 1 střela na branku a "nafilmovaná" penalta Félixe byly hodně málo. Viděl jsem až druhý poločas, takže neznám celý průběh utkání, ale snažím se být při hodnocení objektivní. Také se mi nelíbilo, jak Barca tlačila až 10 minut před koncem a takových zápasů bylo bohužel víc, dneska to nestačilo ani na bod. Co se dá dělat, prostě se potřebujeme zlepšit.

07.11.2023, 23:24

Ak bude vypadnutie v skupinovej faze znamenat odchod Xaviho a pozeratelnejsi futbal, tak nech sa tak stane.

08.11.2023, 07:49
FcBarcelonaZn blaugrana

Ja jsem za,Ksavi z nich nic nedostane...

08.11.2023, 09:07
K041 blaugrana

ok, možná by se dalo i souhlasit, ale náhrada za Xaviho?

08.11.2023, 10:11

Kdyby měl někdo zájem, tak tady moje analýza obdrženého gólu 👌

youtu.be

08.11.2023, 09:50
stockey Marci7

Araujo tu akciu tiez slusne vypustil, jeho aktivita bola zdvihnut ruku.

08.11.2023, 11:18

Polovina mužstva nestačí fyzicky,presink neexistuje,jednou napadají dva někdy tři hráči,ale ne nikdy všichni najednou(základ presinku obsazování hráčů)....katastrofa,každý má chlapa od sebe,všude jen dobíhá pak soupeře nabere jak "bagr"fauluje,kecá s rozhodčím,že on nic.Všichni prstem ukazují ,kdo má koho obsadit,aby on neobsadil nikoho a soupeř je vybagoval jak učně.Tohle je obraz hry FCB.A ten zástupce kapitána "chlap s bílou parukou",který prohlásil o sobě před sezonou,že bude vždy "lídrem"v každém mužstvu, to nemá cenu hodnotit.....Nejlépe jde FCB kombinace na jeden dotek na vlastní polovině,když je soupeř zatažený na své....takhle FCB tráví většinu času zápasu.Tam se totiž rychlost myšlení,rychlost v náběhu,kondice,disciplína,presink neprojeví ale tam se zápasy nevyhrávají.V La Lize to FCB už hodně slabších mužstev předvedlo.Trápí mně to,jsem fanda FCB celý život.Dnes se mi stane,že u zápasu usnu,ale svádím to na svůj věk ne na hru Barcy......Tak nevím???

09.11.2023, 12:03

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. Girona FC 71
3. FC Barcelona 70
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Alexander Sørloth 17
4. Ante Budimir 16
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
27. Ferrán Torres 7
29. João Félix 7
48. Raphinha 5
53. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat