Síla akademie La Masia - a proč byla dlouhá léta ignorována

Síla akademie La Masia - a proč byla dlouhá léta ignorována Foto: X @FCBarcelona

Katalánské slovo "masia" se obvykle překládá jako "statek" - a není to zdaleka špatně.

Přesnější označení by mohlo být venkovské obydlí typické pro východní část Španělska, včetně Katalánska. Když se na konci 50. let 20. století stavěl Camp Nou, architekti pracující na novém barcelonském areálu přeměnili starou tradiční chalupu v blízkosti na vhodný pracovní prostor.

Dům byl postaven v roce 1702. Jakmile byl Camp Nou dokončen, Barca se rozhodla přestěhovat sem své kanceláře. V roce 1979 se stal domovem jejich mládežnické akademie La Masia.

Byli zde ubytováni mladíci, kteří přicházeli ze vzdálenějších míst, a ti, kteří neměli v blízkosti rodinu. V průběhu desetiletí tudy prošly desítky velikánů Barcy, včetně Pepa Guardioly, Carlese Puyola, Victora Valdese a Andrese Iniesty. Z akademie Barcy vzešli také Xavi a Lionel Messi, kteří však v La Masii nebydleli (i když tam každý den po škole chodili na jídlo se svými spoluhráči).

V roce 2011 Barca přestěhovala svou akademii do nové budovy na okraji města. Nyní je součástí komplexu Ciutat Esportiva Joan Gamper v Sant Joan Despi, asi 8 km západně od Camp Nou. Všichni mu však stále říkají La Masia.

Zde dnes bydlí hvězdy prvního týmu Lamine Yamal a Pau Cubarsi: jejich postele jsou vzdálené 10 minut chůze od jejich tréninkového hřiště. Oba teenageři v této sezoně za Barcu podávají vynikající výkony.

Cubarsi debutoval v La Lize v lednu dva dny před svými 17. narozeninami a už se od té doby se stal stabilním členem prvního týmu. Yamal debutoval na konci minulé sezony v pouhých 15 letech, v červenci mu bylo 16. Od té doby podepsal velkou sponzorskou smlouvu se společností Adidas a pro mnohé je nejzajímavějším hráčem, který se v klubu objevil od dob Messiho.

V nedávné zprávě CIES Football Observatory bylo zjištěno, že Barcelona využívá nejvyšší procento hráčů mladších 20 let ze všech klubů v pěti nejlepších evropských ligách (15 % hráčů prvního týmu).

Velkou zásluhu na tom má Xavi, trenér, který od svého příchodu v listopadu 2021 odvážným způsobem důvěřuje mladým. Za tu dobu umožnil 16 absolventům akademie debutovat v prvním týmu.

Yamal a Cubarsi jsou největšími hvězdami, ale i další, včetně obránce Hectora Forta (17) a útočníka Marca Guiu (18), udělali v tomto období dojem - a další jsou na cestě. Marc Bernal (16), Unai Hernandez (19), Quim Junyent (17), Pau Prim (18) a Guille Fernandez (15) by se měli v příštích sezonách pohybovat v prvním týmu.

Xavi se pochvalně vyjádřil o přístupu mladých hráčů, kteří se v týmu prosazují. Označil je za "nebojácné" - tuto vlastnost označil za "hlavní rozdíl" oproti své generaci.

Během špatného hospodaření, korupčních skandálů, finančních zmatků a špatného vedení, které Barcelonu v posledních letech ovládlo, byla La Masia vždy její největší devizou. Ne všichni v klubu si to uvědomovali. Ale teď už ano.

Aureli Altimira, bývalý ředitel La Masie, to přičítá financím. "Největším důvodem, proč La Masia v posledních letech zazářila, je především finanční situace," říká.

Vysoce postavený zdroj z Barcy - který, stejně jako všichni zde citovaní, chtěl mluvit anonymně, aby ochránil vzájemné vztahy - trvá na tom, že v plném nasazení a důvěře v mládežnickou akademii vidí cestu zpět k velkému budoucímu úspěchu, přičemž připouští, že špatné finance klubu jsou skutečně důležitým faktorem.

"La Masia v celé historii Barcelony ukázala, že je to nejrychlejší a nejbezpečnější způsob, jak vytvořit pro klub hotové hráče - a na to se někdy zapomíná," uvedli.

"Vzhledem k naší finanční situaci a k tomu, jak dobrá je tato generace, se o ně musíme postarat."

Vše začíná náborem.

Altimira vedl La Masiu od roku 2014 do roku 2021 společně se svým kolegou Jordim Rourou (který byl dočasným šéfem Barcy i v roce 2013). Podle něj je "vytipování mladých talentů a jejich co nejrychlejší zapojení do práce s metodikou Barcy" nesmírně důležité.

Síť skautů Barcy je jednou z hlavních předností akademie. Tradičně podepisují smlouvy s mnoha hráči z místního katalánského regionu, ale nemají žádné zábrany podepisovat smlouvy s talenty ze vzdálenějších míst. Například Gavi a Fermin Lopez přišli jako mladí teenageři z Realu Betis.

Altimira říká, že v dnešní době je prakticky každý podpis smlouvy s jakýmkoli španělským klubem spojen s agentem, ať už je dítěti 10 nebo 17 let. Barca je musí oslovit, stejně jako rodinu hráče, a prostudovat, kým je hráč obklopen.

Zdroje z La Masie sdělily deníku The Athletic, že klub "nikdy neztrácí hlavu - z finančního hlediska - kvůli žádnému mladíkovi". Popsali také, jak vyzdvihují "výchovnou stránku klubu, perspektivu života v La Masii ve zdravé atmosféře" jako pozitiva v jednáních.

Každý podepsaný mladík žije sen většiny katalánských dětí. Jsou to ti vybraní, ti nejlepší z nejlepších. Když tým Barcy zavítá do jakéhokoli místního klubu z malé vesnice, nikdo ve městě si to nechce nechat ujít. Odpovědní pracovníci akademie si jsou více než vědomi, jaké nároky to může přinést.

"Děti se během studia v La Masii musí vyrovnat s velkým tlakem," říká Altimira. "Akademie má vlastní psychologické služby, jejichž cílem je poskytnout dětem nástroje, jak se vypořádat s těžkými situacemi, jak zvládnout scénáře, jako je například prosadit se do lepšího týmu. Jak se chovat v dobrých i špatných chvílích."

"Ti, kteří zůstanou a projdou několika věkovými kategoriemi, jsou nakonec psychicky silnější. Vědí, jak je to těžké - a znají naši představu o hře srdcem."

Na mládežnické úrovni Barca intenzivně a někdy i ostře soupeří s Espanyolem. Jejich městský rival má také uznávanou akademii a často se mezi nimi rozhoduje o katalánských juniorských titulech. Do Barcy přišlo z Espanyolu mnoho hráčů, například Marc Bartra, Marc Cucurella nebo Ilaix Moriba.

Soutěživost na mládežnické úrovni formuje charakter hráčů La Masie, a jak říká Altimira, také je učí hrát stejným způsobem jako první tým Barcy. To je zcela odlišný přístup než v případě Realu Madrid.

Fotbalová výchova, které se madridským mladíkům dostává, je - jak popisují ti, kteří v akademii pracují - více zaměřena na všestrannost, odolnost a schopnost přizpůsobit se několika různým taktickým stylům.

Cílem je vychovávat mladé hráče, kteří se dokážou prosadit v profesionálním fotbale. To však nejčastěji znamená, že budou hrát mimo Madrid.

Ve studii Mezinárodního centra pro sportovní studie z listopadu 2023 bylo zjištěno, že Real Madrid je klubem, který vychoval nejvíce aktivních hráčů v pěti nejlepších evropských ligách, a to 44 hráčů. Přezdívka, kterou dostala jejich mládežnická akademie, "La Fabrica" (Továrna), má konotace průmyslové efektivity.

V osmdesátých letech minulého století se v prvním týmu Madridu objevilo několik hráčů, kteří prošli jeho akademií, ale to už je minulost. V současnosti je nejčastější cestou odchod z klubu a pozdější odkoupení zpět - takzvaná "Via Carvajal" (Carvajalova cesta).

V Barceloně fanoušci touží vidět v prvním týmu absolventy La Masie a od rozhodujících činitelů klubu se vždy očekává, že mladíci dostanou šanci.

25. listopad 2012 byl možná vrcholem zlatého příkladu tohoto spojení v Barce. V zápase La Ligy proti Levante bylo na hřišti 11 hráčů, kteří prošli mládežnickým systémem.

Victor Valdes, Martin Montoya (nastoupil po 15 minutách místo Daniho Alvese), Carles Puyol, Gerard Pique, Jordi Alba, Sergio Busquets, Xavi, Cesc Fabregas, Pedro, Messi a Iniesta pomohli toho dne zajistit venkovní vítězství 4:0 v La Lize.

Jedno ze jmen v sestavě však ukazuje na jinou stránku příběhu. V posledních letech totiž cesta z akademie do prvního týmu nebyla tak snadná.

Cesc Fabregas odešel z Barcy do Arsenalu v roce 2003 jako šestnáctiletý a později uvedl, že měl pocit, že kvůli hráčům, kteří byli před ním, by měl jen málo šancí prosadit se do prvního týmu.

V roce 2010 však měli nejlépe hodnoceni mladíci klubu ještě méně šancí, protože Barca měla jeden z nejlepších týmů ve světovém fotbale.

V letech 2010 až 2019 byl Sergi Roberto (debutoval v roce 2010) jediným hráčem, který prošel mládežnickými kategoriemi Barcelony a skutečně se prosadil v prvním týmu.

Dalším byl Ansu Fati, který se objevil jako zajímavý šestnáctiletý mladík v sezóně 2019-20. V této sezóně prošel také Ronald Araujo, ale Uruguayce asi nelze považovat za absolventa La Masie, protože byl podepsán do rezervy klubu, když už byl v 19 letech profesionálem.

Altimira se však domnívá, že mladí hráči měli zablokovanou cestu nejen proto, že se jim do cesty postavila kvalita. Paradoxně - v době, kdy hráči La Masie inspirovali první tým - se změnil přístup klubu k mládežnické akademii, přestože do ní stále přicházely velké talenty.

"Naším úkolem bylo zajistit, aby se do týmu do 19 let dostali ti správní hráči," říká Altimira. "Nad ním je tým Barca B (nyní známý jako Barcelona Atletic, rezervní tým, který hraje třetí španělskou ligu). Tam jsme viděli, že se dějí podivné věci.

"Klub začal plnit B tým hráči z jiných klubů. Byli to 'veteráni' na to, co v týmu normálně je, a bylo vidět, že se nikdy neprosadí do prvního týmu.

"Mladíci z La Masie už viděli, že se zasekli před velkou bariérou, aby dostali minuty v prvním týmu, a pak s B týmem byli najednou stejně zaseknutí, a naprosto jsem chápal jejich frustraci."

Pokud se vrátíme do roku 2013 a započítáme 7,9 milionu eur, které Santos dostal za předkupní právo na tři mladé hráče (to bylo dohodnuto jako součást dohody Barcy o podpisu Neymara), utratil katalánský klub za tyto hráče nejméně 30,8 milionu eur (plus nezveřejněné poplatky za půjčky).

Robert Goncalves, Marlon Santos, Vitinho, Gabriel Novaes, Gustavo Maia, Matheus Fernandes a Matheus Pereira přišli do Barcy v letech 2015 až 2020, ale nikdy se neprosadili do prvního týmu.

Eric Garcia, Xavi Simons, Sergio Gomez, Adrian Bernabe a Robert Navarro patřili mezi hráče, kteří se v této době rozhodli La Masiu opustit. Dani Olmo odešel v roce 2014.

"I když jsme se snažili prodat značku Barcelona, našli se hráči a rodiny, které velmi lákaly nabídky odjinud," říká Altimira. "Mnohé z těchto přestupů byly spíše kvůli penězům, jiné ze sportovních důvodů. Naším úkolem bylo pokusit se jim vysvětlit, že Barca je jiná, a rozvíjet u těchto mladých lidí pocit sounáležitosti s klubem."

V této době došlo i k dalším sporným rozhodnutím při výběru nových hráčů.

V červenci 2016 podepsala Barca za 16,5 milionu eur z Paris Saint-Germain levého obránce Lucase Digneho, kterému mělo být zanedlouho 23 let, aby se stal náhradou Jordiho Alby. V té době v záloze zářil Alex Grimaldo (nyní působí v Bayeru Leverkusen a je španělským reprezentantem). O dva roky později byl Digne po problémech s adaptací prodán do Evertonu a o rok později Barca utratila 20 milionů eur za Juniora Firpa z Betisu. Z akademie se chtěli prosadit leví obránci Cucurella (nyní v Chelsea a rovněž španělský reprezentant) a Juan Miranda (nyní kmenový hráč Betisu, který si jednou zahrál za Španělsko v roce 2021), ale byli vynecháni.

Eric Garcia, střední obránce, který v roce 2017 odešel z Barcelony do Manchesteru City (ale v roce 2021 se do Barcy vrátil), již dříve vysvětlil deníku The Athletic své rozhodnutí opustit Barcu.

"Bylo mi 16 let a blížil se konec mé smlouvy," řekl. "Nečekal jsem, že mi Barca slíbí minuty v prvním týmu nebo něco podobného. City zaklepalo na dveře a nabídlo mi sportovní projekt, ve kterém jsem neměl zaručenou cestu do prvního týmu, ale měl jsem obecnou představu o svém vývoji, který jsem v La Masii nemohl předvídat."

Dalším příkladem je Alex Collado. V roce 2018, kdy byl trenérem Barcy Ernesto Valverde, se talenty z akademie dostávaly blíže k prvnímu týmu. Zdroj blízký Valverdemu tvrdí, že Bask "věřil, že by Collado mohl hrát určitou roli", ale pak se "zčistajasna a díky zprávám v médiích dozvěděl, že Barca podepsala Malcoma".

Brazilcův příchod za 41 milionů eur z Bordeaux byl dalším krokem, který nevyšel. V minulé sezóně Collado natrvalo opustil Barcu a přestoupil do Betisu, který ho byl po bojích s platovým limitem nucen zapůjčit do saúdskoarabského Al Okhdoodu.

Převrat ve sportovním směřování Barcy po Guardiolově odchodu v roce 2012 tomu nepomohl. Od té doby se vystřídalo celkem 11 různých manažerů: Andoni Zubizarreta, Ariedo Braida, Javier Bordas, Carles Rexach, Jordi Mestre, Robert Fernandez, Eric Abidal, Pep Segura, Ramon Planes, Mateu Alemany a Jordi Cruyff. Deco je současným sportovním ředitelem klubu.

Některé zdroje z La Masie nyní navíc tvrdí, že se během této doby změnily tréninkové metody a herní filozofie. Domnívají se, že klíčovým aspektem byl Segurův vliv a menší důraz byl kladen na technické dovednosti.

"Talent v barcelonské akademii je obrovský, ale kdybychom k tomuto velkému talentu dokázali přidat fyzický rozměr, byla by La Masia ještě lepší," uvedl Segura v reakci na to. "Proto jsem ve svém přístupu v La Masii (v letech 2017-2019) chtěl pracovat na síle hráčů a navrhovat individuální programy jejich rozvoje."

V prosinci 2021 Xavi mluvil o svém překvapení, když viděl, jak se situace změnila od doby, kdy v roce 2015 jako hráč odešel. Mluvil konkrétně o tréninku prvního týmu - ale jeho komentáře naznačovaly, že se něco změnilo i na mládežnické úrovni.

"Poziční hra (juego de posicion) se v Barceloně už léta netrénuje," řekl. "Je to neuvěřitelné. Někteří hráči stále potřebují pochopit, jakým způsobem chceme hrát. Je zvláštní vidět fotbalisty prvního týmu Barcy, kteří nerozumí poziční hře."

"Jsem tu teprve měsíc, ale už teď mohu říct, že je třeba změnit více věcí. Samozřejmě přivést nové hráče, ale mluvím o dynamice, zvyklostech a naší filozofii."

V akademii Barcelony se toho v posledních letech hodně změnilo. Bylo zmodernizováno zázemí. Zvýšil se počet dětí, které zde pobývají - v tréninkovém komplexu klubu žije více než 80 mladých sportovců, zatímco ve staré budově La Masia jich bylo méně než 20. Mění se i zásady.

Zdroje z Barcy nyní označují některé talenty za "specifické projekty". Jsou považováni za ty nejnadanější, o jejichž udržení musí klub vyvinout mimořádné úsilí.

Několik zdrojů, které pracovaly v La Masii, se domnívá, že peníze byly "rozhodujícím faktorem pro drtivou většinu hráčů, kteří se rozhodli opustit klub" v uplynulém desetiletí. Proti tomu byly podniknuty kroky.

Altimira vysvětluje, jak Fati a Ilaix Moriba podepsali v roce 2019 smlouvy s "vyššími částkami než obvykle", přičemž Fati byl spojován s Nice a o Moribu se údajně zajímal Manchester City. Jejich nové smlouvy měly údajně hodnotu 2 miliony eur ročně, což je na šestnáctiletého hráče obrovský plat.

"Nakonec jsme se domnívali, že při je nejhorším prodáme do zahraničí za rozumnou částku," říká Altimira. "To byl určitě případ Moriby (který v roce 2021 přestoupil do RB Lipsko za 16 milionů eur)."

Svou roli ve vývoji tohoto trendu sehrál i Brexit. Nyní anglické kluby nesmějí podepisovat zahraniční talenty mladší 18 let. City se však na Cubarsiho ptali ještě loni. Skupina City Football Group (CFG) plánovala, že by hrál za sesterský klub Girona jako odrazový můstek před přesunem do Manchesteru.

Cubarsi nedávno jednal s Barcelonou o podpisu nové dlouhodobější smlouvy, přičemž se plánuje zvýšit jeho výstupní klauzuli na 1 miliardu eur, jak již bylo učiněno s Yamalem.

Oba tito hráči představují to nejlepší z La Masie. Odborní profesionálové je po léta učili, jak hrát fotbal, o který Barca usiluje. Cubarsiho přihrávky a klid na míči už vynikají na elitní evropské úrovni.

Před jeho angažováním první tým volal po hráči s jeho specifickými dovednostmi na pozici středního obránce. Mládežnická akademie pomohla vytvořit přesně to, co potřebovali.

Cubarsi je 204. absolventem, který debutoval od roku 1979, kdy se příběh La Masie začal psát. Fanoušci Barcy doufají, že takových jako on bude mnohem více, a nyní je cítit, že mládežnická akademie je na lepším místě než před lety.

Jen si to klub musel uvědomit až po finanční krizi.


Zdroje: https://theathletic.com/



Diskuze

Jak rád teď koukám a soustředím se na ty dva( někdy i tři čtyři) a jsem pyšnej fanoušek. Myslím, že to je směr , jak get over debts a mít kontiunitu s Barcelónskozu “dna” To baví

22.04.2024, 23:13

Krasny clanok

23.04.2024, 08:12

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. FC Barcelona 73
3. Girona FC 71
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Alexander Sørloth 17
4. Robert Lewandowski 16
5. Ante Budimir 16
27. Ferrán Torres 7
29. João Félix 7
48. Raphinha 5
51. Fermín López 5
54. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat