Souhrn prvních 100 dnů Quiqueho Setiéna v Barceloně

Souhrn prvních 100 dnů Quiqueho Setiéna v Barceloně

Současný kouč A-týmu Barcelony, Quique Setién, má za sebou úvodní stovku dní u kormidla a tak nastal čas na první drobné shrnutí jeho dosavadní práce. Kvůli koronavirové pandemii nevedl Katalánce ve velkém počtu zápasů, ale i tak se mu povedlo je udržet na čele ligové tabulky, přičemž musel překonat spoustu nástrah a navíc pomalu implementovat svou herní vizi.

Zvolení Quiqueho Setiéna do role trenéra Barcy bylo vcelku překvapení, jelikož na stole se za Ernesta Valverdeho objevovala jiná jména. Lze určitě spekulovat, zdali byl jednašedesátiletý vhodnou alternativou, nicméně důležitost přivést někoho, kdo vyznává podobnou filozofii jako samotný klub, zpochybnit nelze.

Čas neúprosně běží a včera, ve středu 22. dubna, to bylo přesně 100 dní od okamžiku, co bývalého kouče Las Palmas, Betisu či Luga představovali členové vedení FCB na Camp Nou. Před ním ležela nelehká výzva v podobě převzetí celku uprostřed sezony, kdy tým vypadl ze španělské Supercopy a musel se vypořádat s řadou zranění.

Do až apatického týmu musel vtisknout nový dech a interní problémy celému dění také nepomohly, avšak pro rodáka ze Santanderu to bylo životní příležitost, kterou si nemohl nechat protéct mezi prsty. Na velezkušeného Setiéna čekaly různé komplikace a on po celou dobu zdůrazňoval, že potřebuje čas na přenesení své vize na hráče.

Až do dnešního dne má Setién odkoučován pouze tucet zápasů, přičemž první přišel 19. ledna doma s Granadou. Blaugranas sice vyhráli jen o jednu branku, ale už tehdy šly vidět náznaky nového stylu. Naznákem lepších zítřků bylo nasazení mladíčka Riquiho Puiga. Entuziasmus však byl velmi rychle přibržděn pohárovým kláním na Ibize.

V následujícím utkání na tomto ostrově totiž barcelonští sice těsně zvítězili 2:1, kdy zápas otáčel v samém závěru Antoine Griezmann, ovšem pak už přišla drtivá porážka 0:2 od Valencie na Mestalle. Náladu zlepšilo vítězství 5:0 nad Leganés v příštím kole Copy del Rey a 2:1 s Levante v rámci LaLigy, kde se dvakrát prosadil Ansu Fati.

Pořád však docházelo k výpadkům formy – nejprve přišlo vyřazení z národního poháru z rukou Athletic Clubu a poté tři výhry v řadě s Betisem (3:2), Getafe (2:1) a Eibarem (5:0). V Neapoli však na úvod osmifinále Ligy mistrů došlo na plichtu 1:1 a vše završilo El Clásico na Santiagu Bernabéu, kde katalánští hráči padli 0:2.

Posledně se z toho narodila výhra nad Realem Sociedad 1:0. Nelze tedy nějak extra hodnotit výkony nového trenéra, když má za sebou pouhých 12 zápasů a před sebou osmifinálovou odvetu v Champions League na vlastním stánku se vstřeleným venkovním gólem. Kabina se však, jak se zdá, přijala Setiéna a jeho ideje dobře.

El Maestro, jak mu mnozí přezdívají, se nepustil do žádných konfliktů a drbů v médiích a spíše se od nich snažil distancovat – předvedl to například při kauze týkající se emotivních výlevů jeho asistenta Edera Sarabii. I přes původní nadšení však nevsadil tak často, jak se zprvu zdálo, na mladé hráče – vyjma křídelníka Fatiho.

Byl to navíc právě on, kdo schválil odchod Carlese Péreze, což se mu vymstilo hned vzápětí dalším zraněním Ousmana Dembélého. už tak chudá čísla v útoku přišel vyztužit Martin Braithwaite. Kouč se rovněž snaží stále najít ideální formaci, když vedle klasického rozestavení 4-3-3 sází i na 4-4-2 nebo až 3-5-2.

Své hráče se snaží nabádat k většímu tlaku a držení míče, což je něco, v čemž se mu v rámci Evropy může rovnat pouze Manchester City a jeho průměr 70,5 % (oproti 69,5 v podání Barcelony). Výkony venku se nicméně pořád nezlepšily a je tak z toho bilance 2 výher, 1 remízy a 3 proher. Doma vyhráli barcelonisté ve všech šesti zápasech.

Základní sestava se za Setiénovy vlády nezměnila nijak výrazně. Nejvíce odehraných minut mají Lionel Messi a Marc-André ter Stegen (oba 990), následovaní Sergiem Busquetsem (959), Griezmannem (949) a Frenkiem de Jongem (916). Ex-hráč Atlétika je s Ivanem Rakitičem jediným, kdo nastoupil ve všech dvanácti zápasech.

Chorvatský záložník je přitom až 11. v týmovém pořadí podle odehraných minut. Nejvíce branek dal Messi (8) a po již několikrát zmíněném Griezmannovi (5) nedal nikdo více než 2. Mezi nahrávači vévodí také Argentinec se sedmi. Na dvě dále nahrál Arturo Vidal, Nélson Semedo a Rakitič. Závislost na Leovi tak jde vidět.

Hlavní kapitán áčka má sám na svědomí 36 % gólů a podílel se až na 70 % všech branek. Vedle Gerarda Piquého se pak na stoperovi pravidelně točili Clément Lenglet se Samuelem Umtitim. Na pravém kraji obrany nastupoval často Semedo a díky zraněním svých kolegů se dostalo dost i na mladíčka Fatiho, jenž si připsal 591 minut.

Celkem dal Setién šanci jednadvaceti různým hráčům – vedle všech současných členů prvního mužstva to byli ještě Puig (93 minut), Pérez (69) a Álex Collado (5). Co přinese budoucnost, kdo ví. Mnohé bulváry už nyní spekulují o tom, kdo bude „právoplatným“ trenérem pro projekt znovuzrození původní Barcelony.

Mezi nejčastěji skloňovanými jmény jsou klubové legendy Xavi Hernández s Ronaldem Koemanem či Roberto Martínez. Olej do ohně přilila klauzule, jenž umožňuje vítězovi prezidentských voleb v příštím roce rozhodnout o Setiénově osudu. Ať tak či onak, zlepšení jde po jeho příchodu vidět – byť jen částečné.


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat