Spojení Coutinho a Barcelona aneb přestup, který se nikdy neměl stát

Spojení Coutinho a Barcelona aneb přestup, který se nikdy neměl stát

Nejdražší přestup v historii Barcelony se ukázal jako velmi drahá chyba. Coutinho nedokázal nikdy navázat na své podařené výkony z Liverpoolu a z různých důvodů zaznamenal obrovský pokles formy.

Coutinha přivedla Barcelona z Liverpoolu v lednu 2018 za 120 milionů eur. Dalších čtyřicet milionů měl klub brazilskému reprezentantovi vyplatit v bonusech. Společně s Ousmanem Dembélém měli kompenzovat oslabený útok po odchodu Neymara.

Philippe zamířil na Camp Nou po skvělých výkonech, které předváděl pod Jürgenem Kloppem v Liverpoolu. Nutno podotknout, o Coutinha se zajímalo mnoho klubů, přičemž většinu z nich okouzlil svou technikou, driblingem nebo střelami z větší vzdálenosti. V Barceloně se mu však jeho přednosti nepodařilo naplno ukázat.

Do Katalánska dokonce přišel s nálepkou nejdražšího hráče klubové historie. Jeho angažmá mělo velmi slibný začátek. Ve dvaadvaceti ligových zápasech nastřílel devět branek a zapsal pět asistencí. Na podobný počin pak v následující sezóně, tedy 2018/19, potřeboval hned o 32 zápasů více!

Tehdejší trenér Ernesto Valverde ho nejčastěji dával na levé křídlo, kde se Coutinho nemohl najít. Navíc neseděl do zaběhlé útočné formace. 

První hostování

Coutinhova špatná forma vedla v létě 2019 k jeho odchodu do Bayernu Mnichov. Tam se zdálo, že devětadvacetiletý brazilský reprezentant ožil. Jeho výkony byly statisticky o něco lepší než v celé sezóně v dresu Barcelony - 38 zápasů, 11 gólů a 9 asistencí.

K nejdůležitějším zápasům však nastupoval pouze z lavičky, Bayern se posléze nakonec rozhodl, že Coutinha nekoupí. I tak se ale zdálo, že se z Bavorska vrátil psychicky i fyzicky posílen.

Brazilec následně započal ročník 2020/21 v dobrém rozpoložení - dokázal vstřelit dva góly a u dalších dvou asistoval. Později však ztratil tempo a brzy utrpěl zranění, které se ukázalo býti dlouhodobé. V důsledku toho do konce sezóny do žádného duelu nenaskočil.

Ani v poněkud oslabené Barceloně se Coutinho nedokázal prosadit do základní sestavy a vytvořit si tak pevnou pozici v týmu. Dva góly v 16 zápasech jsou vskutku daleko za očekáváním nejdražšího hráče v historii klubu.

Finální zúčtování

Objektivně řečeno, nabízelo tedy jiné efektivní řešení, než jej poslat na další hostování? Jeho vysoký plat neumožňoval registrovat nové akvizice, navíc najít nový klub pro neúspěšného, ​​stárnoucího a ne nejlépe hrajícího fotbalistu nebylo snadné. 

Nakonec Coutinho končí v Aston Ville na hostování s možností trvalého přestupu. Nelze nicméně vyloučit, že se Brazilec v případě neúspěchu opět vrátí do Katalánska. Jeho smlouva s Blaugranas platí do června 2023.

106 odehraných zápasů, 25 vstřelených branek a 14 asistencí - to je Coutinhova bilance v Barceloně. Jednu dobu byl dokonce považován za jednoho z největších talentů evropského fotbalu, hned po Lionelu Messim.

V dresu Blaugranas to ovšem předvést nedokázal. Přispělo k tomu navíc mnoho faktorů - tlak spojený s nahrazením Neymara, enormní náklady na přestup, nenalezení ideálního postu nebo turbulence v samotném klubu. 

Zdravotní stav a dvě operace jeho situaci nezlepšily. Pokračující potíže vedly nejdražšího fotbalistu Barcelony v historii k tomu, že se zavítal do klubu, jenž v Premier League momentálně drží až čtrnáctou příčku. A to je bohužel zářným důkazem jeho pádu.


Zdroje: sport.es



Diskuze

No jako, jeho nejhranější pozice byla 10, my hráli 433. Najdi 5 rozdílů 🤔🤔🤔 Škoda no

15.01.2022, 15:36

Tento prestup by som nevyčítal nikomu, v tom čase bol najlepsi hrac premier league spoku s aguerom a hazardom(ten je v reale taktiez riadny prepadak). Mohlo to sposobit zranenie, nehral na dvojom poste alebo mu proste nesadol tím čo sa občas stava. Kazdopadne pre mna je velky profesional a sympatak kedže mohol sediet v barcelone na lavičke a brať obrovske prachy kde by inde urcite nedostal . On odišiel do bayernu a potom do astov villy na hosťovanie. Ked je pravda že sa vzdal barcelonskeho platu a plat mu platia iba v aston ville takych je velmi malo hati ho budem mať vzdy rád. Po sezone predat ked sa bude dat aj za par drobnych lebo jeho plat povezme si pravdu nieje maly a uz je cou zs zenitom. Lepsi hrac uz nebude a zmena posobiska mu len moze pomoct. V zalohe nema miesto musime prebudovat kader a stavat na inych hracov. Kazdopadne dakujeme za chatakter aky ma ako nahrada za iniestu co urcite nebola ani polovicna ale to nemohol nikto vediet🙏😘

15.01.2022, 16:16
karlos BARCELONA NAVŽDY

Jako souhlasím, no. Coutinho se zachoval jako profesionál. Zato mu patří obrovské díky

15.01.2022, 16:35

A dnes za Aston Villu 1+1 a to přišel na hřiště v 68.minutě...

15.01.2022, 21:00

Nevim, ale nejak mi do Barcelony nesedel, nikdy jsem nepochopila, proc ho tak moc chteli, zvlast jako nahradu Neymara. Co me ale tesi vic je, ze Dembele uz si za Barcu nejspis nezahraje a pokud neodejde ted, tak si do konce sezony posedi na tribune. smileysmiley Chtela jsem verit tomu, ze se teprve ukaze, ale co je moc, je prilis, radeji se ho zbavit zavcasu a dat prednost jinym, nez cekat, az se jedna z jeho 150 strel ujme. Sranda bude, az v lete zjisti, ze ho nezaplati nikdo. 😂

16.01.2022, 12:23
raval69 Tarja

Taky jsem četl tu zprávu z bulváru, podle které Barca Dembeleho vydírá a říká: buď podepíšeš u nás nový kontrakt (abychom tě pak mohli prodat), nebo budeš do konce sezony sedět. Jenže pokud to dopadne tak jak popisuješ, a jak se z toho raduješ, je pak vítěz Dembele, anebo není vítěz nikdo. On si klidně ten půl rok počkat může, koneckonců je na to zvyklý. On body sbírat nepotřebuje - a alespoň se do léta nezraní:-). V létě shrábne zbytek platu, tj. cca 10 mil. eur od nás - a bude si hledat nového zaměstnavatele, kterého jistě najde. Platit takto bohatě hráče, kterého nevyužívá, je pro Barcu tou vůbec nejhorší variantou.

16.01.2022, 18:21
Tarja raval69

Ja to z bulvaru nemam a neslo ani o zadne vydirani, jen jim proste dosla trpelivost a udajne meli stahnout nabidku s tim, ze bud odejde ted nebo jde na tribunu. Samozrejme pravda muze byt trochu jinde, od Messiho 100% prodlouzeni nespoleham na nic, ale byl to jeden z tech duveryhodnejsich zdroju. Vyhra to podle me neni pro nikoho, ale nechat si od hrace diktovat takove podminky, jeste s ohledem na to, co tu (ne)predvedl, to proste nejde. Radost mam z toho, ze by si to Barca nenechala libit a razne zakrocila, beztak ty prachy se ji uz nikdy nevrati a je potreba k tomu i tak pristupovat. Navic v poslednich zapasech mi prisel uplne odrizly od zbytku tymu, do kombinace tragedie a ty jeho solicka a strely do zeme nikoho nam nepomuzou. Jenom zabira misto jinym, dravejsim, oddanejsim. Radsi tam misto neho budu sledovat Abdeho. :)

16.01.2022, 20:11
raval69 Tarja

Jako člověk mi Dembele sympatický není. Ale z jeho strany není nijak nemorální, že nepřijal podmínky, které mu nabízí Barca - a to s jediným cílem, ještě ho aspoň trochu zpeněžit. Zeptej se svého ověřeného zdroje, jestli byla pravda, když Xavi a celá Barca trvdila, že chce na Dembelem stavět. Osobně se myslím, že to byl jen PR tah. A zrovna tak Barca může klidně říct NE na těch jeho absurdních 40 ročně. Bavíme se tady o multimilionovém byznyse a při inteligenci Dembeleho bych si tipnul, že za provázky tady tahají jiní. Říct buď podepíšeš nebo budeš sedět, mi ale etické nepřijde. Jsem pro klidnější rozchody.

17.01.2022, 08:26
Tarja raval69

A ty jak vis, ze to byla pravda?:) Ja si myslim, ze na nem stavet chtel, proc by ho jinak stavel pokazde, kdyz byl zdravy? Ty vykony podle me zas tak oslnive nebyly. Ale samozrejme, o tom muzeme leda tak diskutovat. Tohle info se jen tak mihlo a byl to prave spis bulvar, aspon co jsem zaznamenala ja (dohledavat se mi to opravdu nechce), tak tezko rict.
Nevim, kde jsi prisel na retoriku “podepis nebo tribuna”, jednani se tahnou uz mesice a ocividne jim dosla trpelivost, coz docela chapu. Klub dokonce nabidku jeste nestahl (udajne) a ceka na odpoved. A je dost mozne, ze za tim stoji agent a Dembeleho okoli (psalo se dokonce i to, ze Xavi se citi zrazen, meli byt domluveni). Za sebe muzu rict, ze pokud ja bych vedela, ze nejaky muj hrac ceka jen na to, az bude moct zadarmo odejit, mysli si, ze je superstar a pritom hraje uplnou tuzku, tak proste dam sanci jinym, na tom mi nic neetickeho neprijde. Jak ma Dembele svobodnou volbu nabidku neprijmout, tak si Xavi muze zvolit ho nestavet. :) Zvlast kdyz je Barca ve fazi prestavby a hledi spis do budoucna a jeste ma hrace, kteri by mohli byt prinosnejsi. Navic kdyz k tomu pridam fakt, ze spoluhraci kolem me snizuji platy a ja to tam napalim…za to samozrejme Dembele nemuze a neni to jeho vec, ale tady uz je to prave otazka charakteru a toho, jestli za ten klub chci hrat nebo mi jde jen o prachy.

17.01.2022, 14:24
Jordi Tarja

Je to pravda, jestli se neprobere a nepřestane naslouchat svým chamtivým agentům (Moussa Sissoko a Moustapha Diata), tak ho čeká to samé co Ilaixe, tedy půl roku vysedávání na tribuně. Dokonce mu tohle váhání začala rozmlouvat i jeho rodina.

17.01.2022, 20:47

Pochopil bych jeho příchod pouze v případě, že by se hra jemu přizpůsobila. Což ale samozřejmě nešlo, protože jsme měli Messiho.

Byla to obrovská chyba a nákup pouze jména bez jediné možnosti využití jeho předností.

Nákup Dembeleho a Umtitiho bylo dle mého správně. Bohužel to dopadlo tak, jak to dopadlo. Ale Demba byl největší talent té doby a Umtiti asi nejlepší silový obránce té doby. Bohužel zranění a asi i životní přístup tyto hráče zničilo.

16.01.2022, 19:51

Je celkem zbytečné dohadovat se 4 roky po jeho nákupu, jestli to byla chyba nebo ne.
Teď nezbývá nic jiného, než doufat, že se mu zase začne dařit a na ostrovy (nebo kamkoliv jinam) přestoupí natrvalo. Protože pokud ne a Barça ho bude muset zase platit, čekají nás v létě stejné potíže s registrací nových hráčů a dodržením finanční Fair Play jako teď v zimě.

16.01.2022, 22:20
raval69 MilanBalage

Přesně

17.01.2022, 08:27

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat