Start Hansiho Flicka v Barceloně

Start Hansiho Flicka v Barceloně Foto: x @FCBarcelona

Před barcelonským hotelem Gran Melia bylo v úterý večer tak rušno, že byste si mohli myslet, že je ve městě Taylor Swift.

Zatímco fotoaparáty blikaly a televizní reportéři se přetahovali o místo, nakonec se objevila postava. Nebyla to Swift (která byla ve Španělsku, ale v Madridu). Byl to viceprezident Barcy Rafael Yuste.

„Jak to šlo s Hansi Flickem?,“ zněly otázky. „Jste s podpisem smlouvy spokojeni?“

„Momentálně budu spokojený, když se dostanu do svého auta,“ odpověděl Yuste s úsměvem.

Uvnitř hotelu se u stolu v restauraci stále ještě nacházeli Flick, jeho agent Pini Zahavi a další členové vedení klubu, včetně prezidenta Joana Laporty a sportovního ředitele Deca.

Barca chtěla Flicka držet dál od kamer, aby při oznámení byly jako první použity jejich vlastní interní fotografie. Yuste vyšel předními dveřmi, zatímco Flick odjel v minivanu se zatemněnými skly poté, co opustil hotel zadním východem.

Ve středu v poledne pak video zveřejněné na sociálních sítích Barcelony potvrdilo to, co už všichni věděli: Flick je oficiálně novým trenérem.

Ještě téhož dne se Němec poprvé vydal na tréninkové hřiště a opět mluvil s Decem i jeho asistentem Bojanem Krkičem. Byla to velmi krátká návštěva, ale setkal se také se dvěma hráči, Alejandrem Baldem a Frenkie de Jongem, protože oba v rámci rekonvalescence po zranění pracovali v posilovně.

Poté Flick odletěl na nedaleký ostrov Ibiza, kde stráví dovolenou se svou rodinou. Oficiální prezentace pro média je plánována na červenec. Zdroj z klubu - který stejně jako všichni zde citovaní raději mluvil anonymně, aby chránil svou pozici - uvedl, že o tento distanc požádal sám Flick z úcty k předchůdci Xavimu, protože k jeho odvolání došlo teprve nedávno.

Hráči Barcy mají fakticky volno od minulého pondělí 27. května - den po Xaviho posledním zápase v čele klubu, venkovním vítězství 2:1 v La Lize proti Seville. Očekává se, že předsezónní příprava začne ve středu 10. července. Flick má tedy ještě nějaký čas, než pořádně začne.

Barcelona však bývá rušným klubem, a to i v klidnějších obdobích, jako je toto po skončení sezony.

Zde je přehled toho, co bude na programu...

Studium jazyka

I když Flick během své první večeře v Barceloně mluvil s vedením anglicky, musí se naučit španělsky, aby mohl komunikovat s hráči. Nejprve španělsky a pak místní katalánštinou. To je něco, co trenér může udělat a co vždycky potěší mnoho fanoušků Barcy a prokáže větší oddanost klubu.

Klubové zdroje uvádějí, že Flick zatím komunikuje anglicky (a že si dobře rozumí s Decem a Laportou), ale že se již několik měsíců učí španělsky. Barca nabídla, že v případě potřeby poskytne pomoc.

Co si počít s Cancelem a Felixem

Joao Cancelo a Joao Felix strávili letošní sezónu na hostování v Barceloně z Manchesteru City, respektive Atletica Madrid.

Cancelo byl herně výraznějším z této dvojice, ačkoli v defenzivě byl tento obránce nevyrovnaný. Podpis útočníka Joaa Felixe v létě osobně upřednostňoval Laporta, Xavi dával přednost jiným cílům. Ke konci sezony nastupoval většinou z lavičky, poslední start v základní sestavě si připsal v dubnu.

Při jednání s Barcou Flick prohlásil, že je s týmem v současné podobě spokojen a vidí v něm schopnost vyhrávat tituly. Skutečnost je však taková, že o tom, zda oba Portugalci zůstanou, nebo odejdou, rozhodne sportovní vedení klubu, které vede Deco, ale pravděpodobně se na něm bude podílet i Laporta.

Jejich rozhodování bude záviset také na tom, zda se Barceloně podaří zlepšit finanční situaci. Podle pravidel La Ligy musí do konce června zalepit díru 130 milionů eur,  pokud chce v létě přivést nové hráče, a to i zdarma nebo na hostování.

Orientace v přestupním období

Barcelona bude muset uvažovat o velkých prodejích, ale o žádných konkrétních odchodech zatím nerozhodla.

Vzhledem k finanční situaci klubu bude vyslyšena každá dobrá nabídka - i když někteří hráči jsou považováni za nedotknutelné. Mezi ně patří Lamine Yamal, Gavi, Pedri a Marc-Andre ter Stegen.

Zdá se také, že Robert Lewandowski zůstane. Jedním z problémů, které vedly k rozhodnutí vyhodit Xaviho, bylo, že požádal o odchod některých hráčů, které klub považuje za důležité, a jedním z nich je Lewandowski, s nímž má Flick, jeho bývalý trenér v Bayernu Mnichov, společného agenta.

Oriol Romeu pravděpodobně odejde a Ronald Araujo byl již dříve považován za jednoho z možných kandidátů na prodej, stejně jako Raphinha po jeho povedeném závěru sezóny (teorie je taková, že jeho tržní hodnota bude po těchto výkonech vysoká).

Zdroje blízké Araújovi tvrdí, že mu klub neřekl, že ho chce prodat. Araujo je v Barceloně spokojený a že má v úmyslu zůstat. Má smlouvu do roku 2026 a je to středový obránce, který se Flickovi líbí. Pětadvacetiletý uruguayský reprezentant však nemůže ovlivnit, zda ho klub nechce prodat, aby vydělal peníze.

Dalším, jehož budoucnost visí ve vzduchu, je Sergi Roberto.

Dvaatřicetiletému Katalánci, který je v této sezoně kapitánem Barcy, končí na konci června smlouva a nemůže už trénovat se svými spoluhráči.

Klub plánuje, že pokud bude v rámci platového limitu prostor, bude s ním podepsána nová smlouva. Kromě ústních slibů však nic jiného nemá.

Zdroje blízké hráči tvrdí, že se cítí blíže k trvalému odchodu. Říkají, že nikdy nechtěl naslouchat konkurenčním nabídkám, protože Barca je jeho klub, první smlouvu podepsal v dorosteneckém věku, a že nemá problém zůstat za snížený plat, který byl dohodnut kolem jeho posledního prodloužení smlouvy. Nyní poprvé naslouchá nabídkám ostatních klubů pro případ, že by se pro něj nenašel prostor a skončil jako volný hráč.

Flick bude také čekat, zda zůstane Ansu Fati.

Po neúspěšné sezóně 2023-24 v Brightonu v Premier League by ho Barca ráda poslala na další hostování, ale Fati se chce před sezónou ukázat a dokázat, že je stále schopen přispět svému mateřskému klubu.

Dalším, koho by nebylo špatné poslat na hostování, je Vitor Roque. Brazilec za 30 milionů eur (dohoda o jeho podpisu by s případnými dodatky mohla mít dvojnásobnou hodnotu) přišel letos v lednu s velkými fanfárami, ale pod Xavim neměl žádnou zásadní roli.

Zdroje v šatně se domnívají, že devatenáctiletý útočník ještě potřebuje zdokonalit svou techniku, a za dobrou variantu považují zapůjčení do jiného španělského klubu. Roque navíc v současné době není v La Lize ani registrován. Byl zaregistrován pouze dočasně, a to kvůli zranění kolena, které Gavi utrpěl v listopadu.

Nová generace La Masie

Poslední velký bod se týká mladých talentů Barcelony.

Jedním z Xaviho odkazů bude způsob, jakým podporoval poslední vlnu talentů, kteří vycházejí z akademie.

Klub věří, že Yamal by měl být stavebním kamenem týmu v příštích sezónách, a jeho kolega Pau Cubarsi už patří mezi středové obránce první kategorie. Své místo si vydobyl také Fermin Lopez a Hector Fort právě prodloužil smlouvu do roku 2026. Dalším hráčem je Marc Casado.

Stejně jako u mnoha výše uvedených položek však Flickovo rozhodování o tom, jak tito mladíci zapadnou do plánování jeho týmu, bude muset počkat, dokud Barcelona nespraví své finance - to zůstává prioritou.


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

Ale ale. Takže Xavi požadoval odchod Lewy? To bude pro některé velmi těžko stravitelný paradox.

01.06.2024, 18:11

A dobre pozadoval. lewi to cele taha tak o 20% vepredu dolu

01.06.2024, 22:17

Otázka je jestli to není náhodu jen novinářská kachna.

02.06.2024, 17:37

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Athletic Club 0
2. Club Atlético de Madrid 0
3. CA Osasuna 0
4. Deportivo Alavés 0
5. CD Leganés 0
6. RCD Espanyol de Barcelona 0
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

Zobrazit celou tabulku

 

Chat