Tisková konference Laporty k odchodu Messiho

Tisková konference Laporty k odchodu Messiho

Na dnešní 11. hodinu byla svolána tisková konference ohledně Messiho odchodu z klubu, na níž Laporta nejprve shrnul celou situaci a následně dal novinářům prostor k otázkám. 

"Na začátek bych chtěl říci, že ta čísla, která nám v klubu předložili, jsou úplně jiná, než ta, která jsme odhalili po finančním auditu. Je to mnohem horší, ty ztráty klubu jsou mnohem vyšší, než jsme čekali. Musíme se řídit pravidly finančního fair play LaLigy a právě z tohoto důvodu jsme s Messim nemohli podepsat smlouvu, na níž se obě strany dohodly."

"Ta dohoda o finanční injekci s LaLigou a CVC také zahrnovala poskytnutí televizních práv na dalších 50 let a dalších poplatků. Nemůžu udělat takové rozhodnutí, které by klub na tak dlouhou dobu ovlivnilo. Klub je více než 100 let starý a jde tady o všechny, nejen o nejlepšího hráče na světě, který tu s námi byl tolik let a my mu děkujeme za vše, co pro nás udělal. Klub je ale nad vším, nad prezidentem, nad hráči, trenéry i vedením."

"K tomu rozhodnutí ohledně Messiho jsme měli ekonomické důvody, protože bychom tím opravdu riskovali budoucí finanční situaci klubu. Už těmi aktuálně platnými smlouvami s hráči riskujeme."

"Leo chtěl v Barceloně zůstat a my jsme chtěli, aby zůstal. Děkuji všem, kteří se toho několikaměsíčního jednání zúčastnili."

"Leo dokázal, že klub miluje a má tady své kořeny. Zaslouží si vše, co jen bude chtít. Teď bych rád řekl něco sám za sebe. Jsem z toho opravdu smutný, ale udělali jsme všechno, co jsme v zájmu klubu udělat mohli." 

Po vyjádření následoval prostor na otázky:

Jaký odkaz Messi v klubu zanechal?

"Odkaz, který Leo v klubu zanechal, je neuvěřitelný. Přepisoval tady dějiny. Je to hráč s největšími úspěchy v historii klubu. Byl součástí nejlepší éry historie klubu a doufám, že tuto éru překonáme. Budeme se soustředit na to, co přijde po Messim."

Je ještě nějaká šance, že se situace změní a Messi zůstane?

"Nechci nikomu dávat falešnou naději. Poslední dva měsíce jsme to hodně projednávali, Messi se všeho zúčastnil a byl ochotný přizpůsobit se klubu. Nejprve jsme s ním měli podepsat smlouvu na dva roky, s tím, že by plat dostal po pěti letech. Primárně bylo našim cílem jej tady ještě dva roky udržet. I když by to v jiných ligách asi prošlo, LaLiga toto nedovolila, tak jsme jednali o pětileté smlouvě a věřili jsme, že to komise ligy schválí, jenže ani to se nestalo. Nakonec bylo jedinou možností přijetí finanční injekce, jenže televizní práva klubu na dalších 50 let prostě ovlivnit nemůžeme."

Důvody Messiho odchodu jsou tedy ekonomické. Byla by šance na jeho udržení v klubu, kdyby všichni hráči přistoupili na snížení platu?

"Vzhledem k naší ekonomické situaci je to hodně komplikované. Pracujeme s poměrem 4:1, což znamená, že kdybychom chtěli podepsat hráče s měsíčním platem např. 25 000 eur, zároveň bychom někde 100 000 eur museli ušetřit. Je pravdou, že všichni hráči ještě na snížení platu nepřistoupili. Jsou to složitá jednání a stále probíhají."

Necítíte se zodpovědný za to, že jste fanouškům slíbil, že udržení Messiho je prioritou a to se nepodařilo?

"Určitě ne. Řekl jsem, že uděláme vše, co bude v našich silách a co bude v ekonomických možnostech klubu. Platový strop to bohužel nepovolil, i když té dohody mezi Messim a klubem dosaženo bylo."

Není ohlášení odchodu Messiho jen nátlakem na LaLigu?

"LaLiga nám řešení situace vlastně nabídla, ale na to jsme jak už jsem řekl nemohli přistoupit. Je jasné, že chtějí, aby Messi zůstal. Ale kvůli platovému stropu výjimku udělat nemůžou, i když se jedná o Messiho. To by se zase nemuselo líbit ostatním klubům. Oni by museli pravidla dodržovat a my ne. Ten strop navíc překračujeme i bez jeho platu."


Zdroje: www.marca.com



Diskuze

Ta poslední věta je docela strašidelná, jak vysoké platy v Barceloně mají....

06.08.2021, 13:05
absint karlos

Ty platy jsou úplně šílené, o nich se může hráčům PSG a City jenom zdát. Kdejakému průměrákovi jsme nabídli víc, než berou největší hvězdy PL, a od této strategie jsme neupustili, ani když nebyly výsledky.
A tady je ještě všichni obhajovali s tím, že přece jsou lidé a ne stroje, a někdy se prostě nedaří. S tím sice souhlasím, ovšem pokud má někdo nadstandardní platy i na poměry top klubů, pak musí předvádět nadstandardní výkony. Ale někteří by tu ještě drželi Suareze nebo Rakitiče.
Holt asi přišlo nevyhnutelné, nemá smysl vymlouvat se na pravidla LaLigy, můžeme si za to sami.
Doufám ale, že si z toho vezmeme ponaučení a platovou politiku překopeme od základu. A prvním krokem je kopnout do prdele Moribu.

06.08.2021, 13:24
Puyol absint

Leo přistoupil na 50% snížení platu,přistoupil na snížení třeba Griezmann,Coutinho nebo Dembélé kteří mimochodem vzhledem k platům hrají smiley?!

06.08.2021, 18:08
absint Puyol

Nechápu spojitost s mým komentářem.

06.08.2021, 18:36
Puyol absint

"Ty platy jsou úplně šílené,"

06.08.2021, 18:43
absint Puyol

Tím jsem myslel naše platy obecně, téměř každý náš hráč je přeplacený vzhledem k tomu, kolik dostávají v jiných velkoklubech. Messiho prachy jsem nijak nezpochybňoval.

06.08.2021, 19:28

Tak vám nevím co si o konferenci myslet.

Na jednu stranu Laporta uznal, že jsme se do této tíživé situaci dostali sami a všichni si byli vědomi překročení platového stropu a tak finální dohoda s Leem prostě není možná.

Na druhou stranu, na prstech obou rukou bych nespočítal kolikrát padlo, že se Barca nechce vzdát televizních práv a že la liga by mohla být flexibilnější co se týče finančních podmínek...

Těžko říct...
Stále věřím, že je to jen forma nátlaku a Leo zůstane, i kdyby mu měli plat posílat poštovní poukázkou....

06.08.2021, 13:14

Priznám sa, že už v priebehu leta, keď začali vychádzať informácie o tom, ako veľmi je vlastne klub zadĺžený a aké nezmyselné platy hráči majú, som si hovoril, či stojí zato podpisovať Lea za tých 250 mil. či koľko EUR a či nebude jednochušie proste túto kapitolu uzavrieť (chápem, že jeho prítomnosť v klude ale generuje fakticky asi vačší zisk, než nás stoja náklady naňho atď.) a aj za cenu pár chudobnejších sezón finančne klub stabilizovať.

06.08.2021, 14:29

A len teda za seba doplním - ak je toto naozaj koniec Messiho v klube a už ho viac hrať za nás neuvidíme, tak pre mňa už to nikdy nebude tá Barca ako s Leom...a to nemyslím nijak pateticky, aj po odchode Ronaldinha som bol smutný, ale toto je úplne iný level...Zápasy s Messim a bez neho, to bol pre mňa pri sledovaní ozaj rozdiel, takého hráča nejde nahradiť...

06.08.2021, 14:35

Chce se mi z něho zvracet.

06.08.2021, 14:43

Útok snů: Neymar,Suárez,Messi.A výsledek?Messi odejde zadarmo,Suárez odešel za bonboniéru,Neymar za 220 mega a koupil se za to Dembelé a Coutinho které teď nikdo nechce ani za 30 mega,to by nedokázal ani Tvrdík.Nepodepsaní Messiho je vlastně přiznaní bankrotu.Díky vedení jsme všem pro smích.

06.08.2021, 14:50
vikinecek René

Chacha, inak toto je veľmi správna poznámkasmiley

06.08.2021, 16:10

Ale máme Lengleta pod smlouvou do roku 2026,HURÁ.

06.08.2021, 15:04

Pokud by Messi odcházel za 200-250 mega tak si člověk řekne Ok koupíme 2-3 top hráče ale odchází zadarmo,pokladna prázdná,stadion zastaralý,bez Lea klesnou příjmy na všech frontách.Mejdan skončil,přijde kocovina a velké bolení hlavy a za pár let prodej klubu arabáčům.

06.08.2021, 15:25
Pajamen René

Chceš mi říct že jsme snad prodej Neymara dokázali jakkoliv obrátit v náš prospěch... ať už finanční, či herní?
Proč by tomu mělo být u případného Leova prodeje jinak? Snad jen, že by u toho již nebyl Barto

06.08.2021, 16:58
Ferda6 Pajamen

Ale říká se dvakrát do stejné řeky nevstoupíš a hlavně by si dávali bacha jelikož Messi je jen jeden tak jako Neymar
Problém je jen v tom že pořád doufali že ho tu budou mít a nebo na něm vydělají což se nestalo .Samozřejmě by bylo dobré ho zpeněž it a využít peníze na nákup na nové hráče jako to udělal Real za Ronalda když si koupil hambáča

06.08.2021, 17:35

Bohuzel, messi je dalsi bartomeua obet, bejt jim tak se odstehuju mimo katalansko, pac ( a to doufam! ) mu to fanousci daj poradne sezrat, kde nic neni ani smrt nebere, laporta musi myslet na budoucnost barcelony a ne jen na pritomnost. Zaslouzi si nas respektsmiley

06.08.2021, 16:22
absint antimadrista

Laporta postavil kampaň na tom, že udrží Messiho. Za co si zaslouží náš respekt?

06.08.2021, 17:56
antimadrista absint

A prodat barcelonu na 50 let ? Za to ani messi nestoji

06.08.2021, 18:22
absint antimadrista

A člověk se pak diví, proč je ta česká politika tam, kde je. Bez ohledu na to, co je výhodnější, Laporta si udělal kampaň na tom, že Messi zůstane, nikdy by nevyhrál nebýt toho. Za co ho mám teda respektovat? Za nereálné populistické sliby, kterými si zajistil post prezidenta?

06.08.2021, 18:34
antimadrista absint

Messiho sliboval kazdej kandidat

06.08.2021, 19:09
absint antimadrista

Řeč byla o Laportovi, ne o ostatních kandidátech.

06.08.2021, 19:40
Andreas absint

A chces povedat, ze nedodrzal slovo ? Ved ma dohodu s Messim. To, ze audit ktory skoncil pred dvoma tyzdnami ukazal stratu za posledne zuctovacie obdobie 478 milionov eur, ze v klube je minimalne 7 hracov s nadmernymi platmi ktore si nezasluzia a dlhodobymi zmluvami, ze Tebas sprisnil podmienky registracie pre buducu sezonu na 1/4 z prijmov pouzitelne na nove posily ci platy.... to fakt nieje chyba Laportu. A ani to, ze sa klub zapreda na 50 rokov len preto, aby sa niekto tvaril ako spasitel. 250 mega na 40 rokov je uplne trapna suma.

06.08.2021, 19:49
absint Andreas

A to je právě populismus, slibovat to, co lidi chtějí, bez ohledu na splnitelnost. Že se snažil? No tak to je pěkné, věřím, že i u vás Matovič se snažil být dobrým premiérem. Až mu příště zase něco nevyjde, stačí aby udělal emotivní tiskovku, kde vinu za neúspěch hodí na jiné, řekne, že "ty ztráty klubu jsou mnohem vyšší, než jsme čekali" a vše je vyřešené. A vy dva mu ještě se slzou v oku zatleskáte. Osobně jsem hodně zvědavý, kolik těch předvolebních slibů se mu nakonec podaří splnit.

Abych to jinak uvedl na pravou míru, já to Laportovi za vinu nedávám. Ale když jeho místní obdivovatel antimadrista napsal, že si zaslouží náš respekt, musel jsem se zasmát.

06.08.2021, 20:41
Andreas absint

Jedna vec je, ze slubis nieco, co uz dopredu splnit nemozes. To je populizmus. Druha, ze to splnis ale v priebehu casu sa zmenia pravidla hry. Ked sem Laporta dosiel ako prezident mal len udaje, ktore mu Barto nechal na stole. Usudzujem z toho, ze podla toho sa aj riadil. A kedze tam bol uvadzany dlh 194 milionov, bolo celkom realne Lea podpisat. Medzitim vsak za a) Tebas sprisnil limit za b) audit ukazal pravu vysku dlhu ktory je o 300 milionov vyssi.
Tak ako mohol Laporta vediet, co sa bude v buducnosti diat ? Toto fakt nemozete mysliet vazne, ze odchod Lea budete prisudzovat Laportovi. A som prescedceny, ze urobil vsetko, co mohol aby Lea mohol registrovat.

06.08.2021, 21:05

Sportovne vzato: Laporta postavil budouci sezonu logicky na Messim. Jeho odchod kompletne rozbiji celou koncepci. K cemu je tam ted Aguero?? Vzdyt to je dohravajici hrac (sice nepochybne top trida), jehoz cena pro Barcu se odvijela od toho, ze by vedle Messiho mohl jeste drzet formu a delat druheho Suareze. Depay mel zas delat trochu Neymara (na minimu prostoru vytvaret pruniky pres zahustenou obranu). Bez Messiho to bude tezko fungovat. Griezman (pokud neodejde) je sam o sobe uplne plonkovej (vubec nechapu, kde vzal tech 19 golu za 2020/21). A co tam je dal? Coutinho. Dembele. Kdo videl, v jake forme jsou, tak chape, ze to opravdu neni reseni. Ansu Fati s Aguerem a Griezmanem? To prece nemuze byt konkurence ostatni evropske spicce. Jednoduse shrnuto, odchodem Messiho je momentalne Barca v loji.

Dal co zaloha? Obrana, ktera mela velke problemy se taky nezda nikak o moc silnejsi.

Vemte si, kolik zapasu loni Messi rozhodnul at uz prihravkou nebo golem. Pri tom, co je vyse, z toho plyne, ze odchod Messiho neni jen velesmutny konec legendy, ale taky obrovska rana do rovnovahy tymu, kterou neni cim aspon priblizne nahradit.

Ekonomicky: Totalni katastrofa. Jak pro ligu, tak klub. Prijmy z Messiho a soucasne prestiz a sila znacky utrpi obrovskou ranu.

Celkove: Laporta sel do kandidatury jako záruka udrzeni Messiho. Odchod Messiho dela z jeho prezidentovani ne uspesnou misi, ale spis vyjezd hasicu k horicimu baraku. V podstate se tim uplne meni mandat, s kterym tam ma ted pusobit. Barca je timto krokem odsouzena k bolestivymu obdobi sportovniho upadku, kterej skonci vyprodejem hracu a dlouhodobou stagnaci.

06.08.2021, 18:49
Messias Robertíno

Kéž bys neměl pravdu, ale ty ji asi máš
..smiley

06.08.2021, 20:48

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat