Toxický týden končí v Barceloně úlevou, otázky ohledně Xaviho zůstávají

Toxický týden končí v Barceloně úlevou, otázky ohledně Xaviho zůstávají Foto: X @FCBarcelona

Na konci Xaviho nejhoršího týdne v roli manažera Barcelony přišel na pomoc Robert Lewandowski.

Dva góly polského útočníka pomohly Barce otočit brzký gól Deportiva Alaves, darovat Xavimu tři body a dvoutýdenní reprezentační přestávku na strávení dalšího znepokojivého výkonu.

Tento týden byl pro Xaviho tým náročný. Předchozí sobotu vyškrábali nezajímavou výhru 1:0 proti Realu Sociedad a v úterý utrpěli šokující porážku 1:0 se Šachtarem Doněck v Lize mistrů. Tyto dva zápasy vedly k oprávněné kritice ze strany "entorno" - scény, kde se neustále objevují hlasy a komentáře na adresu klubu.

Barca zoufale potřebovala zvítězit a ukázat, že se jí vrátila část její identity, ale to se v neděli na Montjuicu nepodařilo. Gól Samu Omorodiona po 18 sekundách znamená, že Katalánci nyní inkasovali dva nejrychlejší góly v tomto ročníku La Ligy, a to proti Granadě a Alavesu. Hosté mohli jít do přestávky s vedením o tři góly, kdyby byl Omorodion přesnější, ale Lewandowski skvělou hlavičkou a penaltou 12 minut před koncem svůj tým zachránil.

"Moc jsme se nezlepšili," řekl Xavi. "Jsme v těžkém období. Není to nejlepší období, ale přesto se nám podařilo získat šest bodů ze dvou zápasů (Sociedad a Alaves), které vypadaly opravdu špatně."

Z Xaviho pozápasové tiskové konference však nejvíce zaujala otázka, proč jeho tým nehraje tak, jak by měl.

"Nepochybuji o tom, že to, co tvrdí média, nakonec ovlivňuje náš tým," řekl. "Entorno tady vytváří situace, které podle mého názoru nejsou reálné. Jsou příliš negativní, a to týmu nepomáhá. Vidím, že hráči jsou zablokovaní, zejména ti nejmladší. Veteráni, jako jsou Lewandowski, (Ilkay) Gundogan, dokonce i Inigo Martinez, jsou na to více zvyklí.

"Mně to ale nijak zvlášť nevadí. Nekopu do míče, takže nemusím nic dělat. Ale vidím, že hráči jsou zablokovaní. O poločase jsem týmu řekl, že tady média nikoho nezabijí. Dokonce i já jsem byl v určitém období své fotbalové kariéry označen za 'rakovinu Barcelony' a podívejte se na mě - teď jsem tu jako trenér. To jsem jim řekl, aby situaci zvrátili."

Tato slova byla Xaviho nejpřímějším útokem na média od jeho nástupu do funkce v roce 2021. Odhalovala manažerovo zoufalství - ale také to, jak týden před Alavésem ukázal klub v jeho nejtoxičtější podobě.

Spouštěčem byly ony dva zápasy s Realem Sociedad a Šachtarem Doněck spolu se zklamáním z porážky s Realem Madrid na konci minulého měsíce. Skutečnost je však taková, že po dvou celých sezónách v čele klubu je těžké vidět v Xaviho Barce velký progres.

Byly tu slibné zápasy - za zmínku stojí lednové vítězství ve finále Supercopa de Espana proti Madridu - i velké úspěchy, jako například loňský titul v La Lize. Tým však stále nemá jasně definovanou identitu, což je základní kámen, na kterém staví každý úspěšný trenér Barcy své působení.

Xaviho veřejné vystupování však prověřilo trpělivost všech. Šéf Barcy často přiznává problémy, které potřebuje vyřešit, ale jejich řešení je na hřišti vidět jen zřídka.

Vezměte si tento příklad po prvním domácím zápase sezony proti Cádizu v srpnu. "Musíme respektovat naši poziční hru a čekat na správný čas. Musíme méně zbrkle útočit a být trpělivější," řekl. O tři měsíce později se tým stále snaží útočit.

Nebo tento citát z doby před zápasem s Alavesem, kdy se pokusil analyzovat těžké období Barcy. "Měl jsem pocit, že jsme v posledním týdnu ztratili řád," řekl. "Naší prioritou bude obnovit náš řád a lépe útočit." Proti nováčkovi soutěže Alavésu však po tomto pořádku nebylo ani památky.

A zatímco Xavi se v neděli ohradil proti médiím, v klubu si málokdo myslí, že čelil tvrdé kritice - spíše naopak. Naopak, díky svému postavení klubové legendy a hlubokým vazbám na Barcelonu se mu dostalo více trpělivosti než předchozím trenérům.

Když se však minulý týden začaly objevovat trhliny, bylo cítit napjatější atmosféru na více místech v klubu.

Několik vedoucích pracovníků přiznalo pochybnosti o tom, jak Xavi v uplynulém týdnu řídil mužstvo. Někteří z nich, kteří hovořili mimo záznam, aby chránili své postavení, uvedli, že se jim nelíbilo, když viděli, že hráči dostali po prohře v El Clásicu dva dny volna. Jiní vyjádřili pochybnosti nad fyzickou přípravou týmu a nad tím, jak moc je v této sezoně postihla zranění.

Někteří členové představenstva se pak domnívají, že navzdory veškerému úsilí, které klub vynaložil na získání útočných hráčů, jako jsou Gundogan, Joao Cancelo a Joao Felix, Barca stále nepokročila směrem k atraktivnímu hernímu stylu.

To byl jeden z největších cílů samotného Xaviho v této sezóně po zaslouženém (ale funkčním) vítězství v lize v minulém ročníku. Kromě dvou po sobě jdoucích výher 5:0 na začátku sezony proti Royal Antverpy a Realu Betis se však Barca v tomto směru ani zdaleka nepřiblížila svým vysokým standardům.

Především to však byl pro šatnu těžký týden. Bezprostředně po vítězství nad Sociedadem Xavi svým hráčům na záznamu vyčítal, že nehrají s takovým zápalem, jaký od nich vyžadoval. V polovině týdne, po ponižující porážce se Šachtarem, manažer změnil názor a prohlásil, že problémy týmu souvisejí pouze s fotbalem.

Podle zdrojů ze šatny se hráči kvůli neustálým změnám v komunikaci v posledních dnech cítí odtržení. Zdroje to přičítají také špatným výsledkům, které situaci jen zhoršily.

Nedostatek harmonie v šatně se však ještě více projevil poté, co španělská televizní společnost Movistar zveřejnila záběry ze zápasu s Alavesem, na nichž je vidět, jak Lewandowski kárá šestnáctiletého Lamineho Yamala za to, že mu nepřihrál míč.

"Lamine! Překřiž to ke vzdálenější tyči!" Bylo vidět, jak Lewandowski na Yamala křičí, načež útočník odmítl teenagerovi podat ruku, což 34letý Lewandowski popřel.

To vše dohromady vytváří znepokojivý obraz. A přestože řízení klubu velikosti Barcelony bylo vždycky složité, připadá mi zavádějící, když Xavi označuje toxicitu médií za hlavní příčinu nefunkčnosti svého týmu na hřišti. Už jen proto, že on a jeho trenérský štáb přispívají k názorům kolem klubu; trenérský štáb pravidelně mluvil s médii, aby vyjádřil své myšlenky a frustrace během Xaviho dvou a půlletého působení v klubu.

Zdroje ze zázemí se otevřeně vyjádřily, jak se musely smířit s tím, že klub nebyl schopen podepsat Xaviho prioritní cíle na klíčových pozicích - například Juana Foytha na pozici pravého obránce, Martina Zubimendiho na pozici středního záložníka a Bernarda Silvu na pozici útočného záložníka. To, že Barca byla v loňském létě schopna utratit za posily pouze 4 miliony eur (4,3 milionu dolarů; 3,5 milionu liber), je také frustruje.

Všichni zdůrazňovali, že Xavi musel pracovat ve velmi složité situaci na hřišti i mimo něj - a to je pravda. Fanoušci i média to však velmi chápou. Nikdo po Xavim nežádá, aby zopakoval úspěch z éry Pepa Guardioly; tohle je jiný tým v jiné době.

Ale pokud analýza jeho strany nepůjde dál než k nadávání kritikům v médiích, pak budou mít Xavi i Barca velké problémy.

"Teď přišla chvíle pro manažera, aby jednal," řekl před zápasem s Alavesem.

Reprezentační pauza se zdá být pro Xaviho ideálním okamžikem k tomu, aby dokázal, že to nejsou prázdná slova.


Zdroje: https://theathletic.com/5058110/2023/11/13/xavi-fc-barcelona/



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 94
2. FC Barcelona 82
3. Girona FC 78
4. Club Atlético de Madrid 73
5. Athletic Club 65
6. Real Sociedad de Fútbol 60
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Alexander Sørloth 23
2. Artem Dovbyk 21
3. Jude Bellingham 19
4. Robert Lewandowski 18
5. Antoine Griezmann 16
33. Ferrán Torres 7
35. João Félix 7
36. Fermín López 7
44. Raphinha 6
60. Lamine Yamal 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat