Bouřlivý konec Barcy v Lize mistrů

Bouřlivý konec Barcy v Lize mistrů Foto: X @FCBarcelona

Krátce poté, co Vitinha poslal Paris Saint-Germain do vedení 2:1, Xavi skutečně ztratil nervy.

Celkové skóre bylo stále vyrovnané, ale Ronald Araujo byl vyloučen a bývalý barcelonský útočník Ousmane Dembele měl v tu chvíli na noze gól, kterým ublížil jak svému bývalému týmu, tak trenérovi, který z něj před jeho dramatickým odchodem do PSG v létě vytěžil to nejlepší.

V úterý večer se Dembelemu dařilo v atmosféře, která pro něj musela být tou nejvypjatější, jaké kdy čelil. Poté, co byl vystřídán, jeho úsměv u postranní čáry, když sledoval, jak jeho nový tým skóruje počtvrté, řekl vše.

O Xavim byste neřekli, že se mu dařilo. Ukázala to jeho červená karta - ačkoli se odehrálo ještě spoustu dalších dramat.

Po zápase Dembele pózoval na hřišti s oceněním pro nejlepšího hráče zápasu. Vedle něj stál Nasser Al-Khelaifi, který po závěrečném hvizdu sestoupil z VIP míst, aby se svým týmem slavil. Prezident PSG, chráněný několika členy ochranky, se stal terčem předmětů házených z tribun, když objímal Kyliana Mbappého, který dvakrát skóroval při vítězství 4:1, jež poslalo francouzský tým do semifinále Ligy mistrů, v němž v součtu zvítězil 6:4.

To už se na hřiště z tribuny vrátil i Xavi. V této sezóně byl vyloučen již třikrát - jako hráč byl během 17 let v Barce vyloučen pouze dvakrát.

Čtyřiačtyřicetiletý kouč viděl červenou poté, co při protestu proti faulu na Dembeleho, který byl odpískán za zákrok Frenkieho de Jonga, kopl do desky chránící kameramana umístěného mezi ním a protihráčem Luisem Enriquem.

Na pozápasové tiskové konferenci trenér vysvětlil, proč si šel ještě jednou popovídat s rozhodčím: "Právě jsem rozhodčímu řekl, že je to katastrofa. Taková je realita."

Tím však Xaviho hněv neskončil. Podle zdrojů, které byly přítomny v tunelu, byl rozčilený i cestou do šatny a hlasitě vykřikoval Vitinhovo jméno, když si dál stěžoval. Během prvního zápasu měl Xavi pocit, že záložník PSG mohl dostat druhou žlutou kartu za faul, který zastavil protiútok Barcy.

"Pokusím se mluvit z klidnějšího pohledu," řekl také během pozápasové tiskové konference.

"Myslím si, že na této úrovni hrát v deseti proti jedenácti je téměř nemožné. Araujova červená karta nebyla nutná. Prostě to zabilo zápas, který byl vyrovnaný. Bylo to neuvěřitelné utkání, ve kterém si to rozdaly dva týmy. Ale pak to rozhodnutí znemožnilo."

Na rozdíl od svého nadřízeného se záložník Ilkay Gundogan v médiích vyjádřil v "brutální upřímnosti", kterou už zažil po domácí porážce Barcelony od Realu Madrid v říjnovém La Liga El Clasicu. Poukázal na vlastní chyby týmu a oddělil rozhodčího od konečného výsledku.

"Po prvním vstřeleném gólu jsme byli v tak dobré pozici," řekl německý internacionál. "Všechno bylo v našich rukou. Prostě jsme to PSG darovali tím nejjednodušším způsobem, a to je největší zklamání.

"Pokud Araujo fauloval (Bradleyho) Barcolu, je to asi na červenou kartu. Ještě jsem neviděl opakovaný záběr, takže nevím, jestli zasáhl míč, ale těžko říct. V těchto rozhodujících momentech si musíte být jistí, že míč získáte. Pokud ho nezískáte, musíte zůstat mimo.

"Teď bych samozřejmě raději dopustil, aby tam padl gól, nebo dal útočníkovi souboj jeden na jednoho proti (Marcu-Andremu) Ter Stegenovi. To, že jsme šli do deseti a oni měli tolik času, nás prostě zabilo."

Totéž řekl Ter Stegen v mix zóně.

"Nechci říct, že to byla chyba Arauja, protože šel po míči," řekl. "Ale pokud tam rozhodčí odpíská faul, pak je to červená karta. Ten moment pro nás všechno změnil."

Sám Araujo po vyloučení dlouho odcházel ze hřiště, nakonec tak učinil až poté, co si rozhořčeně stěžoval rozhodčímu Istvánu Kovacsovi a rukou předvedl gesto, které signalizovalo okradení. S odstupem času však zdroje blízké uruguayskému střednímu obránci vysvětlily, že se choval maximálně sebekriticky.

Araujo v soukromí uznal svůj podíl odpovědnosti na výsledku a přijal ho s vyspělostí, řekli a dodali, že nic ho nebolí víc než chyba, která má dopad na jeho spoluhráče, zejména v klíčovém zápase.

Xavi a Araujo nebyli jedinými vyloučenými - červenou barvu viděl také trenér brankářů Jose Ramon de la Fuente, který vybuchl stížností u postranní čáry. Ani Araujo nebyl jediným, kdo se dopustil zásadní chyby - Joao Cancelo svým neuváženým zákrokem na Dembeleho v pokutovém území umožnil Mbappému, aby v 61. minutě z pokutového kopu zajistil PSG celkové vedení. Xavi to označil za "obrovskou chybu".

Všechna ta dramata a špatná rozhodnutí ostře kontrastovala s chladnou hlavou PSG. "Po prvním zápase (který Barca vyhrála 3:2) jsem řekl, že musíme týmu věřit. Máme vynikajícího trenéra, kterému hodně věřím. Myslím, že Luis Enrique je nejlepší na světě," řekl Al-Khelaifi.

Dost fanoušků Barcy opustilo svá místa, jakmile Mbappé v 89. minutě vstřelil čtvrtý gól PSG - chvíli poté, co měl Robert Lewandowski dobrou šanci vyrovnat celkové skóre.

Bylo však příznačné, že mnohem větší počet jich zůstal, aby ocenili úsilí, které domácí hráči vynaložili.

Právě proto by se úterní porážka od francouzských šampionů neměla navzdory zmatkům a turbulencím zapsat jako další evropské trauma pro Barcelonu.

Byl to zápas, který dal fanouškům Barcelony poprvé po letech pocit, že jsou opět součástí největší fotbalové scény. Rozruch ve městě se během dne odrazil v nejlepší návštěvě sezóny v jejich dočasném domově - na Estadi Olimpic Lluis Companys se sešlo 50 311 příznivců.

Něco takového katalánský klub už dlouho nezažil a v příští sezoně je na co navazovat.

Ano, došlo k chybám, ale nešlo o kapitulaci. Nebyl to Řím v roce 2018 ani Anfield v roce 2019 a nebyla to ani porážka 8:2 od Bayernu Mnichov v roce 2020. Prohra nebyla definována přístupem týmu.

Tento přístup se brzy znovu prověří, protože v neděli cestují v La Lize na půdu Realu Madrid. Jejich soupeř v Clasicu má v tabulce osmibodový náskok.

Je jasné, proč byl tento týden vyzdvihován jako klíčový, který určí nejbližší budoucnost Barcelony na hřišti i mimo něj.

Nyní už víme, že nezískají další finanční odměnu z Ligy mistrů, a víme také, že se nekvalifikují na mistrovství světa klubů FIFA - což by mělo účastníky mistrovství vyjít na 50 milionů eur.

Po sportovní stránce však stále panuje obrovská nejistota. Xavi prohlásil, že po tomto týdnu neplánuje žádnou schůzku s představenstvem klubu, na které by plánoval budoucnost, a trvá na tom, že je stále rozhodnutý odejít - a to i poté, co Luis Enrique prohlásil, že je nejlepším mužem pro práci v Barce.

"Myslím, že Xavi je pro tuto Barcelonu ideálním trenérem, takže doufám, že v klubu zůstane i v nadcházejících sezonách," řekl šéf PSG.


Zdroje: https://theathletic.com/



Diskuze

Kdyby nebylo vyloučení s vysokou pravděpodobností bysme postoupili. Zároveň tam po vyloučení byly obrovské rezervy ve střídání. Tým se ale v poslední době neskutečně zlepšil.... Tak uvidíme jak to bude s Xavim.

17.04.2024, 17:17

Co se tady píše... Nevěřím svým očím! Araujo přijal svůj podíl na výsledku s vyspělostí. Na hřišti jsem tu jeho mentální vyspělost nezaznamenal. Xavi prohlásil, že červená nebyla nutná, rozhodčí zabil zápas. Dokud vedení Barcy neuznává chyby v chování trenéra a špatném vedení zápasu(už ne poprvé) u Arauja neodsoudí jeho chybu a chování po tomto zákroku a vše bude svádět na rozhodčí, nikam se neposune. Těmhle borcům chybí pokora, soudnost, respekt. Jediný kdo ho má je Gundogan a ten by mohl plakát, že nebyla na něj písknuta penalta. Jsem fanoušek Barcy, ale za tohle se stydím!

17.04.2024, 17:44
illidian1141 tomise63

A já se stydím tady číst. Opět mě zajímal Váš pohled a opět jsem se spálil. Pokora od Arauja přišla. Faktem zůstává, že rozhodčí zápas nezvládl. No co, tak se nepostoupilo (a že nás to sere všechny teď), ale když udržíme tým, je to v pohodě 😉
Nadáváte na Xaxiho, ale současná Barca potřebuje Xaxiho a děsim se, kdo může přijít po něm...

18.04.2024, 00:38
absint illidian1141

Bože můj, takže zase budeme tvrdit, že nás poškodil rozhodčí? To spíš mně je tu občas z některých komentářů stydno.

18.04.2024, 12:30
jazzko illidian1141

By mne zajimalo, jak jsi dospel k tomu, ze dle tveho nazoru je FAKTEM skutecnost, ze rozhodci zapas nezvladl. Jak se takove subjektivni hodnoceni jednotlivce muze stat objektivnim faktem?

18.04.2024, 15:11

No podla médií nástupcom Xaviho bude Rafa. My ako klud sa snad nepoučíme. Dúfam že sa ale mýlim.

18.04.2024, 12:40
faller BARCELONA NAVŽDY

PR obecně velmi cenný nástroj :D dneska mi říkal kolega, že se dočetl údajně má Yamal 4letou dceru :D jsem byl mrtvej hned po ránu :D

19.04.2024, 09:21
Strnky faller

Jj dvojčata prej 😁

19.04.2024, 09:39

Xavi tento týden prohlásil.... Všichni rozhodčí Barce škodí! Xavi byl nejlepší záložník, tvůrce hry, borec kterému nebylo rovno. Teď škodí Barce on.

19.04.2024, 17:18

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. FC Barcelona 73
3. Girona FC 71
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Alexander Sørloth 17
4. Robert Lewandowski 16
5. Ante Budimir 16
27. Ferrán Torres 7
29. João Félix 7
48. Raphinha 5
51. Fermín López 5
54. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat