Umtiti může odejít zdarma, pokud nenastoupí alespoň do 10% zápasů

Umtiti může odejít zdarma, pokud nenastoupí alespoň do 10% zápasů

Deník Mundo Deportivo informuje, že Samuel Umtiti by mohl Barcelonu opustit zdarma s odvoláním na předpisy FIFA, pokud neodehraje alespoň 10 % zápasů.

FC Barcelona hledá pro Samuela Umtitiho východisko, aby se Francouze zbavila a zbavila se břemene placení jeho vysokého platu v současné složité finanční situaci. Problém spočívá v délce hráčovy smlouvy, která vyprší v červnu 2023. K tomu se přidává fakt, že hráč, který do Barçy přestoupil v létě 2016 z Olympique Lyon, je často zraněný.

Umtiti v této sezóně ještě neodehrál ani minutu v oficiálním zápase Barçy (byl povolán na sedm ligových zápasů a dva zápasy Ligy mistrů). Pokud by to tak pokračovalo, Francouz by se mohl odvolat na zvláštní pravidla FIFA a opustit Barcelonu už v létě 2022, a to dokonce zdarma, pokud by nenastoupil alespoň v 10 % celkového počtu zápasů Barçy za sezonu. Umtiti by se tak stal volným fotbalistou, i když není vyloučeno, že by nakonec musel Barceloně zaplatit určitou kompenzaci - tu by musela FIFA určit na základě individuálních okolností, například délky hráčovy smlouvy s klubem.

To je uvedeno v předpisech FIFA o statusu a přestupech hráčů, konkrétně v článku 18.3, který zní: "profesionální hráč, který se v průběhu sezóny zúčastní méně než 10 % oficiálních zápasů svého klubu, může ze sportovních důvodů předčasně ukončit smlouvu. Při posuzování těchto případů je třeba náležitě zvážit okolnosti, za kterých se hráč nachází. Existence legitimního sportovního důvodu se posuzuje případ od případu. V takovém případě se sportovní sankce neukládají, lze však požadovat náhradu škody. Profesionální hráč může na tomto základě ukončit smlouvu do 15 dnů od posledního oficiálního zápasu sezóny v klubu, kde je registrován."

Umtiti se může na toto ustanovení odvolat, pokud se jeho situace do konce aktuální sezóny nezmění. Je třeba poznamenat, že přání použít článek 18.3 může projevit pouze fotbalista, nikdy ne klub. Takže se naskytuje otázka. Chce Umtiti odejít? 


Zdroje: MundoDeportivo



Diskuze

Na otázku v závěru článku odpověděl nedávno sám hráč, když se Laportovi rozbrečel v kanceláři.. Ledaže by se jeho stanovisko vzhledem k počtu (ne)odehraných minut změnilo...
U Koemana si nezahraje ani v 1. kole poháru proti týmu z druhé/třetí ligy, tím jsem si jistej na 110%.
Jsem rád, že situaci kolem něj nemusím řešit, protože bych si upřímně nevěděl rady..

PS: Neexistuje nějaký paragraf, který chrání kluby před žoldáky podobného typu? Nejspíš asi ne, ale měl by...

13.10.2021, 17:47

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat