Uspět po návratu z hostování v Barceloně? Hrbolatá a téměř nemožná mise

Uspět po návratu z hostování v Barceloně? Hrbolatá a téměř nemožná mise

Každý odchovanec La Masie sní o tom, že si natrvalo najde své místo v barcelonském áčku. Klub z hlavního města Katalánska je vyhlášený výchovou mladých talentů. Ale uspět se zdá být velmi náročnou výzvou a misí. Tím spíše, pokud se hráč rozhodne zkusit štěstí mimo Camp Nou.

Héctor Bellerín je nejnovějším příkladem hráče, který opustil Barcelonu, aby se do ní po nějaké době vrátil, ale svou šanci nevyužil. Podobná situace nastala u Adamy Traorého. Jediným, komu se podařilo uspět v boji o základní sestavu, je Gerrard Piqué. Po návratu z Manchesteru United se stal legendou Barcelony.

Působení Cesca Fàbregase po skvělém období v Arsenalu lze jen stěží označit za naprostý úspěch. Ostatní borci sehráli pouze epizodní role, mluvíme o hráčích jako je Raphinha, Munir nebo Aleñá. V současnosti má šanci tento trend zvrátit Eric García, Iñaki Peña, ale i Nico González nebo Alex Collado.

Hector Bellerin

Byl nadějným hráčem v týmu Cadete, když ho Arsène Wenger přivedl do Arsenalu a ve věku 18 let mu dal místo na pravém bekovi. Jeho výkony z něj rychle udělaly jednoho z nejlepších na svém postu. Barcelona se ho několikrát pokusila přivést zpět, ale až do této sezóny to nebylo možné.

Díky dobré vůli hráče a možnosti podepsat ho zdarma se zdálo, že jeho příchod by mohl problém na pravém beku vyřešit. Zpět domů se vrátil ve 27 letech, ale po šesti měsících, pouhých sedmi zápasech a necelých 500 odehraných minutách odešel do Sportingu CP. Bellerín zkrátka nebyl na úrovni požadované Barcelonou.

Adama Traore

Vrátil se na Camp Nou, aby týmu pomohl ve druhé fázi loňské sezóny. Během prvních týdnů ukázal skvělou formu a připsal si čtyři asistence. Bohužel se ukázalo, že to byl dobrý začátek pro špatný konec. V následujících zápasech Adamova úroveň klesla a jeho role se snížila. Barcelona nevyužila opci na koupi hráče za zhruba 30 milionů eur, a tak se Španěl vrátil do Wolves, kde také svýmy výkony neohromuje.

Carles Aleñá

Další z velkých talentů akademie, který nedokázal udělat kariéru jako hráč prvního týmu Barcelony. Debutoval v sezóně 2016/17 za Luise Enriqueho, ale na pravidelné hraní si musel počkat do první poloviny roku 2019. Brzy poté však odešel na hostování do Betisu (druhá polovina sezóny 19/20).

Ronald Koeman na něj nesázel, a tak se vydal do Getafe, kde hraje dodnes. Ve svých 25 letech je nesporným členem tamního prvního týmu, i když zpočátku byla očekávání mnohem vyšší.

Munir El Haddadi

Velkolepý průnik do prvního týmu udělal na začátku sezóny 2014/15, když skóroval při svém debutu proti Elche na Camp Nou s asistencí Ivana Rakitiče. Brzy poté dokonce hrál za španělskou reprezentaci a sezóna 2015/16 byla v jeho podání slušná. Ale u toho skončilo.

Poté odešel na hostování, nejprve do Valencie a poté do Deportiva Alavés, než strávil dalších šest měsíců v Barceloně, kde se objevil na hřišti jedenáckrát. Hrál také za Sevillu a nyní je Aleñovým spoluhráčem v Getafe.

Gerard Deulofeu

Více oslnil v mládežnických týmech. Nebylo možné ho zastavit. Měl schopnosti stát se hráčem světové třídy, ale v Guardiolově týmu bylo velmi obtížné získat místo v sestavě. Zkoušel štěstí v Evertonu, hrál také za Sevillu a AC Milan, ale Barcelona si ponechala opci na jeho odkoupení a učinila tak v roce 2017 (12 milionů eur).

Jeho výkony na začátku sezony 2017/18 byly hrozné, a tak skončil v zimním okně na hostování ve Watfordu. Nyní našel své místo v Udinese, kde, když mu zranění dovolí, ukazuje, že je hráčem mimořádných schopností. Alespoň v měřítku sedmého týmu Serie A.

V současné době je v kádru Barcelony Eric García a Iñaki Peña, kteří nějakou dobu působili v zahraničních klubech (Manchester City a Galatasaray), zatímco Nico a Alex (Valencia a Elche) sbírají zkušenosti na hostování. Bohužel jejich role s Xavim nebo jejich zranění je vedou k přesvědčení, že jejich cesta k tomu stát se světovými hráči bude dlouhá a hrbolatá.


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Nevidím ani tak problém v tom, že ti kluci opustili Camp Nou, jako spíše v tom, že prostě nejsou tak dobří - nikomu z nich se nepodařila ta fáze, kdy se ze super talentu stane opravdová opora. Nikomu z nich (snad kromě Bellerina) se nepovedlo prosadit se významně ani mimo Barcu. Nejsou povolávání do reprezentace. Mimochodem, těch jmen by mohlo být uvedenou ještě daleko více.
Ohledně Fabregase ale nesouhlasím. Byl součástí skvělého týmu, neměl vlastně důvod se vracet. A když se vracel, bylo to na konci kariéry. Rozhodně platným ještě byl a jeho kariéru lze označit za fantastickou. On do toho výčtu nepatří.

09.02.2023, 10:35
marconi raval69

Na konci koho kariéry? :D Fabregas sa vrátil do Barcelony, keď mal 24 rokov.

10.02.2023, 08:56
Héňa_7 raval69

Souhlasím, ač například u Aleñi jsem si myslel, že by se dokázal prosadit, tak žádný z výše jmenovaných na Barcelona (bohužel) prostě nemá. Ale myslím si, že takový Nico a Inaki by se mohli chytit.

10.02.2023, 12:42

Samozřejmě v některých případech chyběla kvalita, ale já vidím problém i v tom, že po návratu dostanou hodně málo prostoru. Mají dva tři zápasy ukázat skvělý výkon, jinak jsou hned odepsani. Mají mnohem horší pozici než posily za miliony eur. Nedostanou čas se znovu adaptovat. Takový Dembele byl 2roky na odpis a až teď něco hraje-proč dostal tolik prostoru? Protože stál spoustu peněz. Další příklad je Ferran a Garcia. V kolika zápasech ukázali, že opravdu mají na Barcu? Řekl bych že Ferran ukázal stejné kvality jako Adama a nebo Munir... Jenže ti hned letěli a Ferran zůstává-stál moc peněz dostane mnohem víc času ukázat se. A že se neprosazují v týmech kam jsou prodáni? Hrají za průměrné (podprůměrné) týmy, kde se chyby neodpouští. Neoceňuje se to něco navíc, co mají, ale tyto týmy hledají dříče, kteří nic nepokazí-ale ani nic nevymyslí. 1 úspěšná akce z 5, ze které padne gol je pro tyto týmy málo. Nedostanou prostor se rozvíjet. Z mého pohledu je pro tyto kluky lepší jít top týmu v Belgii, Nizozemí atd a tam rozvíjet svou kreativitu než do týmu La Ligy, který hraje o záchranu.

10.02.2023, 14:17
cechoma larnel

Ferran souhlas. Ten by se měl prodat, a to klidně za nějakých 35-40 mio. Ale Garcia nás nic nestal a jako hráč na lavičku a proti slabším soupeřům je ideální. Jako stoper může za pár let tréninku a 10-15 zápasech za sezónu ještě jít dost nahoru. Takový druhý Roberto. Žádný zázrak to není, ale když nemáme bohatého majitele, nemůžeme mít v podstatě dvě 11 kvality a-tymu. Barca to nikdy neměla

10.02.2023, 17:40

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 87
2. Girona FC 74
3. FC Barcelona 73
4. Club Atlético de Madrid 67
5. Athletic Club 61
6. Real Sociedad de Fútbol 54
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 20
2. Jude Bellingham 18
3. Alexander Sørloth 17
4. Robert Lewandowski 17
5. Ante Budimir 16
29. Ferrán Torres 7
32. João Félix 7
50. Raphinha 5
53. Fermín López 5
55. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat