Vitor Roque: Brazilec za 30 milionů eur se připojí k Barce

Vitor Roque: Brazilec za 30 milionů eur se připojí k Barce Foto: X @FCBarcelona

Není obvyklé, aby se fanoušci Barcelony dozvěděli o příchodu nového hráče z prohlášení jiného klubu, ale právě to se stalo v případě Vitora Roqueho.

Když byl v srpnu podpis osmnáctiletého útočníka oficiálně oznámen, Barcelona se s Athleticem Paranaense a hráčem dohodla, že se připojí v lednu. Dohoda měla hodnotu 30 milionů eur a ještě jednou tolik v případných bonusech.

Nicméně vzhledem k finančním problémům Barcy, a zejména k potížím s dodržováním pravidel La Ligy o platových limitech, vedoucí představitelé klubu pochybovali, zda se tak od té doby skutečně stane.

V září La Liga snížila Barceloně výdajový strop na 270 milionů eur, přičemž její mzdové náklady činí více než 400 milionů eur. Vedení soutěže nedovoluje klubům, které mají nadměrné výdaje na platy, registrovat nové hráče.

Minulý víkend se však Paranaense rozhodlo oznámit, že Roque je na odchodu - ještě předtím, než tuto zprávu potvrdil někdo z Barcelony.

"Zápas proti Santosu bude poslední příležitostí vidět Vitora Roqueho hrát předtím, než uskuteční svůj přesun do Evropy," napsal brazilský klub na sociálních sítích.

Zaměstnanci Barcelony byli překvapeni oznámením, které přišlo v sobotu pozdě večer místního času. Nečekali ho. Na začátku listopadu zdroje z vedení klubu - které si stejně jako všichni citovaní v tomto článku přály zůstat v anonymitě kvůli ochraně vztahů - uvedly, že je nepravděpodobné, že by Roque v lednu přišel.

Sportovní ředitel Barcy Deco, který hrál při podpisu Roqueho klíčovou roli, odcestoval do Brazílie z rodinných důvodů během listopadové reprezentační přestávky, kdy si také udělal čas na setkání s mladým útočníkem. Řekl mu, že klub nemůže poskytnout plné záruky, že lednový plán bude dodržen, pokud se něco nezmění.

Den po zprávě Ahletica Paranaense na sociálních sítích Barca hostila v La Lize Atletico Madrid. V rozhovoru pro španělskou televizní stanici Movistar Deco potvrdil zprávy z barcelonského tábora: "Ano, s trenérským štábem jsme se dohodli na příchodu Vitora Roqueho. Bude další posilou, kterou bude mít trenér k dispozici, a pomůže týmu."

Jak může Barcelona zaregistrovat Roqueho? Existuje velmi jednoduché vysvětlení: Dlouhodobá absence Gaviho.

Nedávné zranění předního zkříženého vazu, které si devatenáctiletý hráč přivodil v listopadu při utkání za španělskou reprezentaci, znamená, že bude mimo hru až do konce sezony, přičemž hrubá doba rekonvalescence bude trvat minimálně osm měsíců. Jeho ztráta je nepříjemná, ale otevřela se tím možnost získat v zimě nového hráče.

Důvodem je, že pravidla La Ligy týkající se finančních kontrol zahrnují také zvláštní část, která dává klubům flexibilitu v případě, že registrovaný hráč utrpí zranění, kvůli kterému bude mimo hru déle než čtyři měsíce.

Podle článku 77 finančních pravidel La Ligy může postižený klub zaregistrovat náhradu, pokud její plat nepřesáhne 80 % platu zraněného hráče.

Zdroje z Barcelony i La Ligy potvrdily, že platový prostor, který se v tomto případě uvolní díky Gavimu, bude na registraci Roqueho více než dostatečný.

Samotná registrace Gaviho smlouvy je ošemetná, protože status hráče prvního týmu mu byl přiznán pouze na základě dočasného soudního rozhodnutí, které následovalo po loňském odvolání Barcelony.

Složitý spor ještě není definitivně vyřešen, ale zdroje z La Ligy potvrdily deníku The Athletic, že pro účely výpočtu platového limitu v této sezóně je prodloužení smlouvy, které podepsal v loňském roce, z jejich pohledu prozatím platné.

A to není poslední komplikace kolem Roqueho statusu. Pravidla La Ligy také stanoví, že může být registrován pouze jako náhrada za Gaviho po dobu čtyř měsíců. To znamená, že je pravděpodobné, že se Barcelona rozhodne dokončit jeho registraci ke konci ledna, aby byl použitelný do konce domácí sezóny, která končí na konci května. To mu také poskytne nějaký čas na to, aby se adaptoval na tréninkové tempo.

Příští léto však bude muset Barcelona Roqueho znovu zaregistrovat - klubové zdroje věří, že to bez problémů zvládne.

Prozatím bude moci Roque hrát za Barcelonu od ledna jako Gaviho náhradník, přestože se jedná o zcela odlišné hráče. Brazilský teenager bude bojovat o minuty s nejlepším střelcem týmu Robertem Lewandowskim.

Roque zakončil sezónu 2023 v Brazílii s 12 góly v 25 zápasech v nejvyšší brazilské soutěži. Celkem od svého seniorského debutu v klubu v dubnu 2022, kdy mu bylo 17 let, skóroval za Paranaense 28krát v 81 zápasech. Svůj první zápas za brazilskou seniorskou reprezentaci odehrál v březnu.

Deco a Xavi se v zimě rozhodli zařadit Roqueho mezi své prioritní podpisy ze dvou důvodů: prvním bylo dodržet slovo klubu a splnit to, co slíbili loni v létě. Také vyhodnotili, že najít adekvátní náhradu za Gaviho ve středu pole by bylo prakticky nemožné.

Jak tento týden prozradil místní deník Mundo Deportivo, Roque by se nyní měl k týmu Xaviho připojit 28. prosince, kdy první tým Barcy po vánoční přestávce opět zahájí přípravu.

Vzhledem k tomu, že se klub po zranění Gaviho stále přizpůsobuje, bude mít Xavi brzy k dispozici další talent, tolik žádaného nového (a mladého) útočníka, který má půl sezóny na to, aby se začal učit od svého vzoru Lewandowského.

Tato půlsezóna je také považována za vhodnou dobu pro Roqueho, aby se přizpůsobil životu v Evropě bez tlaku, který na něj klade pozice prvního útočníka. Lewandowskému bude příští léto 36 let, takže klub musí začít plánovat jeho nástupce.

Loni v létě Deco označil Roqueho za příležitost na trhu, kterou si Barca nemohla nechat ujít. Mladíka už nějakou dobu sledoval a od roku 2021 fungoval jako hlavní poradce Barcelony na brazilském trhu.

Jakmile Deco nastoupil do své nové role sportovního ředitele v Barce (byl oznámen v srpnu 2023, ale klubové zdroje potvrdily, že začal pracovat v tomto oddělení před začátkem letního okna), vynaložil veškeré úsilí, aby ho získal.

Nyní je na Roquem, aby ukázal, že je typem hráče, kterého Deco vždy očekával, a útočníkem, kterého Xavi potřebuje.


Zdroje: https://theathletic.com/



Diskuze

Myšák
Systémový administrátor

Další oběť Xaviho…

11.12.2023, 14:27

Přesně tak,přijde mi že v Barce se dělá z fotbalu moc velká věda a už mě unavují kecy o DNA Barcy.

11.12.2023, 15:34

Já jsem myslel, že přijde až za roq...

11.12.2023, 18:09

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat