Vitor Roque: Spojenec, nebo překážka pro Lewandowského?

Vitor Roque: Spojenec, nebo překážka pro Lewandowského? Foto: X @FCBarcelona
  • Vitor Roque může hrát za Barcelonu na křídle, protože je velmi pohyblivý, ale nejlépe se mu daří na pozici "9", kde dává nejvíce gólů.
  • Brazilec je obdivovatelem Lewandowského, který není zvyklý odpočívat, natož nastupovat jako náhradník.

Robert Lewandowski je nenasytný zabiják v pokutovém území, rozený střelec, který, ať už se mu daří lépe či hůře, není zvyklý odpočívat, natož být náhradníkem.

Jediné zápasy, které Polák vynechal, byly kvůli zranění kotníku, které utrpěl na hřišti Do Dragao v Lize mistrů. A z 16 odehraných zápasů vždy nastoupil v základní sestavě, s výjimkou Clásica - zápasu bezprostředně poté, co byl po zranění lékaři uvolněn - a Mallorky, " minirotace" domluvené s Xavim Hernándezem, a i tehdy odehrál více než půl hodiny.

Téměř žádné střídání za dvě sezóny

V minulé sezóně, jeho první jako hráče Barçy, to bylo stejné. Kromě bezvýznamného zápasu v Plzni, kdy již Barça vypadla z Ligy mistrů, a zápasu Copa del Rey v Alicante proti Rico Pérezovi, vynechal Lewandowski pouze zápasy kvůli zranění (2) nebo 3 zápasy kvůli neuvěřitelné červené kartě, kterou dostal v El Sadaru za dotek ucha.

Za těchto okolností může příchod středního útočníka v zimě vyvolat pochybnosti a bude třeba jej řešit na úrovni vedení. Vítor Roque vždy na dotaz odpověděl, že je "potěšen", že může hrát ve stejném týmu jako Lewy, kterého pro jeho bohatou kariéru obdivuje.

Na druhou stranu Polák nikdy nepřestal střílet góly, šest sezon po sobě se stal nejlepším střelcem soutěže - pět v Bundeslize a jednu v LaLize - a v šatně má velmi důležitou specifickou roli. V letošní sezoně však jeho gólový průměr klesl, ačkoli Xavi si ho cení i za to, co všechno kromě gólů týmu dává.

Dělí je od sebe sedmnáct let

Lewandowskému je 35 let a Vítoru Roqueovi 18. Logicky by mělo jít o přirozenou náhradu, přičemž Lewy by se měl stát nejlepším mentorem nadějného Brazilce. Pro útočníka, který na profesionální úrovni hrál pouze za Athletico Paranaense, to bude v Barceloně první evropská štace. Neočekává se, že adaptace bude snadná, obtížná byla i pro ty nejlepší hráče, ale mohli by se sejít ve stejné základní jedenáctce?

Pokud by se tak stalo, měl by se z pozice "9" na křídlo přesunout Vítor Roque, a to nejen kvůli hierarchii, ale také proto, že hráč z Timótea je mnohem pohyblivějším hráčem a není tak pevný jako Polák, a ve skutečnosti odehrál několik zápasů za Furacao z křídla.

Vítor Roque, který v roce 2023 až do svého zranění nastřílel 20 gólů ve 43 zápasech, vždy střílel góly na pozici středního útočníka, kde vyniká. Na křídle si připsal několik asistencí. Není však stejné hledat různé útočné pozice, aby mohl vstřelit gól (jak to dělá i Lewy), jako nastupovat na křídle, protože pozice "9" je obsazena jiným hráčem.

V každém případě bude pro treneréský štáb výzvou, aby z obou hráčů dostali to nejlepší. Výzva, která je, jak se říká, už za dveřmi.


Zdroje: www.sport.es



Diskuze

Hlavně zase neměnit pozici. Přichází nám 9, která by mohla na 10 let a více Barcu táhnout. Křídla máme teď v pohodě. Lewa sice celou kariéru nestřídá, ale taky mu je už 35. Kdyby to jeho ego ustalo, tak chodit v nějaký 65-70 minuty do unavený obrany by mu mohlo zajistit víc gólů, než když hraje 90 minut.

Každopádně já teda nečekám od Viktora žádný zázrak. Z brazilské ligy se bude muset adaptovat a to klidně i 2 sezóny. Podívejte se na Vincka. 2 roky taky hrál úplnou tužku a ač je to urvanej idiot, tak jak mu to teď hraje. Ale rád se budu plést

02.12.2023, 07:40
blaugrana cechoma

Krídla sú v pohode? Naľavo Felix sa vie hecnuť k super výkonu, ale uvidíme, ako budú vyzerať dalsie zapasy a vpravo sice snazivy Raphinha, ale co z toho, ked zamrda xy sanci + sopliak Yamal.

04.12.2023, 10:32

Lewa už se třese.

02.12.2023, 20:11

To,že má Robert L. nadstandartní vztahy s trenérem Xavim je jasné a zaslouží si to.Ale pozor jeho forma je už taková,že je nejslabším článkem v týmu.Střelec jeho kvalit,který nedává góly,nedovede vypracovat šanci pro spoluhráče,míče se od něj odrážejí jak od zdi,kope se za uši,nemá na hřišti co dělat.Tohle už není problém jeho,ale celého týmu FCB.Toto trvá už hodně dlouho!Když hraješ takhle a trenér tě pořád cpe na hřiště od začátku a při těchto katastrofálních výkonech tě nevystřídá......už to není problém Roberta Lewandovského ale trenérův!Za chvíli se ozve kabina a nebude to dělat dobrotu.Robert je momentálně hráč na lavičku....max 2.poločas.Pokud začne zase dávat góly(což všichni fandové chceme)ať hraje stále bez střídání.Teď už doba HÁJENÍ skončila,Barca musí vyhrávat,jinak to špatně skončí!!!

06.12.2023, 10:11

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. Girona FC 71
3. FC Barcelona 70
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
27. Ferrán Torres 7
28. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat