VŠETKY PREHRY VEDÚ DO RÍMA

VŠETKY PREHRY VEDÚ DO RÍMA

Ubehol týždeň od rímskej „samovraždy“ a stále  bez chuti trávim akýkoľvek futbalový zápas. Ako vravím, pre mňa, ale aj mnohých culés bude už navždy pred Rímom a po Ríme.

Sledujem Barcu vyše 25 rokov, zažil potupy ako aténske finále LM 0:4 s AC Milánom, 0:5 s Dubovského Realom, výprasky od Dynama Kyjev doma (0:4) i na Ukrajine (0:3) tragikomické obdobie temna s Gaspartom na čele klubu, nakladačky Rijkaardovej Barcelony od Malagy (1:5) či Getafe 0:4 ( ktoré nás dokonca vyradilo z CdR keď Geta zmazala stratu 1:4 z Camp Nou).

Prehltol potupu s Bayernom Mníchov (0:7 v súčte semifinále), ako aj nakladačky od PSG a Juve z predchádzajúcej sezóny...

Debakel s Rímom však všetky tieto prehry spláchol do čiernej diery zabudnutia. Výsledok sklamal, ale spôsob ako sme prehrali mi roztrhal srdce na kusy, cítil som a vlastne stále cítim zvláštny typ zrady. Mužstvo malo za sebou skúsenosť z minulého roka s Juventusom, keď sme dokonca zopakovali odovzdaný a nesústredený výkon z Paríža. A aj napriek tomu sa príde do Ríma na dovolenkový trip..

Neveriacky som sledoval kritiku na Valverdeho v médiách, tie kecy o taktike, rozostavení, slabej motivácii . Neskutočné, akoby sme nepozerali rovnaký zápas. Hráči, ktorí vybehnú na trávnik ako na hodový zápas, s intenzitou a nasadením „starých pánov“, koncentráciou  z Trofeo Joan Gamper, s hlavami zasnívanými na výber ďalšieho súpera v semifinále.

A neuveriteľným podcenením AS v každej časti zápasu. Mráz mi šiel po chrbte vidiac lemrácke nasadenie aj pri stave 0:2, keď aj možno naivný Valverde natoľko dôveroval charakteru mužstva, že nesiahol skôr k striedaniu, keď sa domnieval, že hráči dokážu vytiahnuť svoju kastu, česť a hlavne bojovné srdce práve v najťažšom momente sezóny. Dôveroval z jediného dôvodu, na trávniku hrali chlapci, ktorých na tento zápas postavil práve preto, že im najviac veril.

Za túto prehru sú vinní jedine hráči, nikto iný. A až okrem Iniestu, nikto z hráčov si to chlapsky nepriznal, miesto toho samé výhovorky o taktike a rozostavené a bla bla bla...

Tak prejdime ku faktom.

Valverdeho kritika - rozostavenie mužstva 4-4-2 a defenzívnejšie ladená taktika.

Hráme tak prakticky celú sezónu, máme najlepšie výsledkové štatistiky v histórii klubu. Jediná prehra s Espanyolom v celej sezóne (z takmer 50 zápasov), nerátajúc dve prehry v Supercope s Realom, ktorý dokonale využil šok v tíme po odchode Neymara. Čiže rozostavenie, ktoré v celej sezóne zafungovalo (pramálo inkasovaných gólov v ťažkých dueloch a strelecká potencia - 3:0 s Realom, Chelsea, Juventusom..), bolo zrazu chybné z dôvodu prílišnej defenzívy. Takže v zápase, kde sme bránili trojgólový náskok proti mierne nadpriemernému talianskemu klubu sme vraj mali od 1 minúty vyrukovať s brutálnym ofenzívnym výkonom, 4-3-3 rozostavením a nie systémom, ktorý je prakticky celú sezónu natrénovaný? Mimochodom, pamätáte sa v čom kritizovali Luisa Enriqueho po výprasku v Turíne? Kvôli trúfalému ofenzívnemu rozostaveniu 3-4-3, ktorého automatizmus nemalo mužstvo počas sezóny úplne natrénované...

Valverdeho kritika – mužstvo zapiekol slabou rotáciou hráčov, stále hrajú tí istí hráči.

Všetci dobre vieme, že tie najväčšie hviezdy mužstva chcú vždy hrať. Valverde striedal napr. Suáreza v Lisabone proti Sportingu a videli sme tie grimasy a podvedomé gestá. Striedať Messiho bez predzápasovej dohody je prakticky nemožné, vieme si predstaviť akoby to v kabíne vyzeralo, keby sa k tomu autoritatívne odhodlal. Jordi znáša rotáciu taktiež veľmi ťažko (viď minulá sezóna), za Busiho plnohodnotnú náhradu proste nemáme,  Iniesta rotoval často a Piqué sa podľa mňa tiež za každú cenu pretláča do základu, aj keď má zdravotné obmedzenia, veď opäť hral aj proti Valencii.

Autoritatívne si presadzovať svoju vôľu bolo priveľkým rizikom na klímu v mužstve. Je tu však aj jeden skrytý faktor, ktorý popíšem na príklade Luisa Suáreza. Všimol som si niekoľkokrát ako rozhorčene reklamoval prihrávku, alebo kritizoval určité riešenie hernej situácie najmä Denisovi, Deulovi, Semedovi. Hráčom, ktorí mali mať váhu v rotáciach mužstva, akoby sa podvedome vytvárala atmosféra s kým sa komu dobre hrá. Veď ak niečo podobné a ľudské  „vyviedol“ kamarát Leo – veľký úsmev a nič. A potom ide reťazovka typu hrať s tými, ktorých najviac akceptujú najdôležitejší hráči.

Zápas v Ríme odflákli všetci na ihrisku, ale ak by som mal na niekoho ukázať prstom – bol by to Luisito, Umtiti, Iniesta a Pique, presne v tomto poradí. A jedným dychom podotknem, že všetci spomenutí borci sú moji obľúbenci.

Ak sa nato pozrieme ešte bližšie, zdá sa niekomu, že mužstvo sa fyzicky vyčerpalo v trojzápase Sevilla, Rím, Leganés? Ku všetkej úcte ku hráčom, v týchto zápasoch sa išlo na pol plynu, a vo všetkých zápasoch sa zhodne vyskytovala prevaha dlhých sekvencií, keď súper mal v nasadení, intenzite a koncentrácii minimálne o jeden level navrch. Nevšimnúť si to bolo prakticky nemožné a tak Di Francesco naordinoval svojim brutálny fyzicky pressing a agresivitu ešte o dva stupne vyššie.  Odvážnemu sa rýchlym gólom šťastie prialo a ostatné sa postaral „mŕtvolný  zápach“ Barcelony, AS Rím zacítil „krv“ a neprestal trhať až dokonca zápasu.

Valverdeho kritika – neschopnosť namotivovať mužstvo.

ABSURDNÉ. Čo môže nakopnúť viac, ako štvrťfinále najvýznamnejšej klubovej súťaže sveta?!Po dvoch rokoch neúspechov v tejto fáze súťaže. Ktorú navyše dva razy po sebe vyhral úhlavný sok z Madridu a má zálusk na hetrik, ktorým môže devalvovať celú poctivo odmakanú sezónu v lige a Copa del Rey.

Dobre. Zoberme si, že Valverde naordinoval tú najhoršiu taktiku na svete a dostatočne mužstvo nenamotivoval. Je možné, aby takýto hráči neboli schopní si 3-4 krát po sebe súvisle prihrať takmer počas celého zápasu? Že nedokázali prakticky založiť ani jeden jediný protiútok proti tak útočne vysunutej zálohe s útokom a obrane Ríma hrajúcej drvivú časť zápasu za stredovou čiarou?

Možno niektorých z Vás zblbli hysterické médiá, kritika klubovej prestupovej politiky, spytovaná Valverdeho kompetentnosť. A čiastočne to môže byť aj pravda, chyby sa robia neustále. Ale je nad slnko jasné, že prísť do Ríma s trojgólovým náskokom a s prehľadom vypadnúť sa môže stáť jedine mužstvu, ktoré neuveriteľne podcenilo súpera svojou falošnou vierou, že je na takej individuálnej úrovni, pri ktorej nie je za potreby „natiahnuť si montérky a zamakať“.  Odohrali neskutočne veľa zápasov v tejto súťaži nato aby vedeli, ako draho sa platí za čo i len malé chybičky a maličkosti v jednotlivých častiach zápasu, tobôž  nie  podcenením všetkých okolností zápasu a súpera týmto škandalóznym prístupom. Pochopím, stane sa to raz (0:4 PSG), možno aj dva (0:3 Juve), ale za rok trikrát a žiadna sebakritika hráčov? Viem, čo je padnúť v boji, prehrať, keď je súper jednoducho silnejší aj keď ste do toho dali všetko, alebo sa aspoň o to pokúsili. Ale nepochopím, keď nevidieť ani záblesk iskry odporu, nepochopím tú odovzdanosť súperovi, spupnú profesorskú lemravosť za stavu, kedy ťa ďalší inkasovaný gól vyradí s brutálnou hanbou zo súťaže...

Áno, Valverde mohol a mal striedať o niečo skôr, ale kto mohol v tom šoku z tej benevolentnosti hráčov vedieť, že tí čo boli na ihrisku sa v ani v jednom momente zápasu nepreberú z letargie, veď na striedanie boli súci absolútne všetci!

Túto prehru trávim najhoršie zo všetkých, pretože akceptovateľnému súperovi sme sa hanebne vzdali bez boja. Prístup hráčov k tomuto zápasu zradil všetkých fans klubu a budem nesmierne rád, ak to spusti očistnú búrku v mužstve a prestane sa predstierať pohodičková atmosféra na základe dlhoročných zásluh. My sme fanúšikovia klubu, nie úspechov hráčov.

 




Diskuze

Souhlas, házet všechnu vinu na trenéra je blbost. Tak zkušení hráči musí při každé taktice s takovým náskokem z prvního zápasu postoupit. Když po prvních několika minutách defenzivní hry viděli co se na naší pulce děje a že tato strategie bránění nefunguje a dostáváme se neustále pod velký tlak, automaticky měli přepnout na vyšší rychlost i za cenu převzetí odpovědnosti na sebe a hrát svoji nejlepší hru. Furt jsem čekal a přišlo to až v cca 85 minutě..Pozdě...

18.04.2018, 12:11

Trocha fantasmagorie v několika odstavcích. Souhlasím, že musíme bránit trenéra za celou sezonu, dělám to samé ale tento zápas poslat za hráčema s tím, že se mohli kolektivně vykašlat na trenérovi instrukce a hrát úplně jinak, to snad nemůže myslet autor vážně... Tohle není okresní přebor, tady se respektuje určitá hierarchie, že to neví někdo, kdo fandí tak dlouho, to si neumím vysvětlit. Tento zápas prostě nezvládl především trenér a sám to dobře ví. Připravil strategii, která nebyla dobrá, což už se párkrát stalo v sezoně, ale tentokrát nedokázal ani reagovat a teď nenarážím na střídání. Už v poločase měl přijít proslov a hlavně změna od zalezlé defenzivní taktiky, k přímočarosti, útočení a nalezení cesty přes pressing soupeře (tento koncept vymýšlí trenér ne hráči) . Trenér však očividně (podle obrazu hry v druhé půli) řekl hráčům ať se nikam neženou a výsledek ubrání. Tahle taktika byla vyloženě špatná, neříkám že to nemohlo vyjít, mohlo, ale stejně máš v týmu nejlepšího hráče světa, tak nemůžeš naordinovat taktiku, při které se ti ten hráč nebude dostávat na balon, s touhle taktikou, když ji budu respektovat i když se ukázala špatná, tak trenér neměl Messiho vůbec stavět, klidně bych tam místo něho měl Gomese, pořád lepší než postavit Lea a nevyužít ho. Že se hráči mohli snažit víc je nepochybně pravda, ale každý kdo hrál fotbal ví, že snáz se zamaká směrem dopředu než směrem dozadu. Čímž je nechci bránit, ale je třeba si uvědomit, že ona zmiňovaná snaha by byla zase (v 70%) obranná, při této zmiňované taktice, kterou musí každý profesionální hráč prostě dodržovat. Shrnuto podtrženo, když se všichni zamyslíme tak tvrzení, že prohra jde 100% za hráči je absolutní nesmysl, ano byli to oni, kdo hráli na hřišti s míčem i bez něj, ne trenér, ten však stanovil taktiku a úkoly a poziční povinnosti pro každého hráče, které ti hráči pokud nechtějí být ze hřiště staženi musí dodržovat, možná až na jednu výjimku s číslem deset , bohužel toho ta taktika ze hry prakticky vyloučila a tak mohl jen zepředu sledovat, jak zbytek týmu nemá žádný koncept a účinné překonání pressingu soupeře a pomalu, ale jistě spěje k vyřazení. Smutné, ale je to tak. Pro mě tahle porážka jde z 99% za trenérem, respektuji však jeho rozhodnutí a přestože zápas nezvládl opravdu fatálně stojím za ním, kvůli všem ostatním dobrým výsledkům v sezóně. Svůj názor ještě doplním o domněnku, že i se stejným složením co se hráčů týče věřím, že při správně zvolené útočnější taktice bychom nejen postoupili, ale stejný zápas bychom nakonec vyhráli. Myslím, že poslední minuty zápasu, tuto teorii pouze potvrzují.

18.04.2018, 13:19
Vlasta kony

Zdarec, já bych teda souhlasil se článkem. Nevěřím tomu, že jim trenér říkal před zápasem: přihrávejte si špatně, nenabízejte se a hlavně neběhejte. A takhle to na mě působilo, bez snažení a agrese se nedá vyhrát téměř nic. Tím vůbec nezpochybňuji, že to tam šli odbránit a to jim asi trenér naordinoval(samozřejmě jsou to spekulace).
To jak jsme na tom v lize je trochu náhoda, za poslední tři měsíce jsme mohli/měli ztratit až 12 bodů. Mě ty zápasy prostě nepřipadají odmakaný. Messi je suveréně nejlepší na světě, ale kdyby zamakal víc bylo by to taky poznat, o dalších profesorech nemluvě.

18.04.2018, 14:57
NON kony

Zoberme to z druhej strany.
Valverde sa rozhodol hrat "zaňdoura", dokonca pri defenzívne ladenej taktike zakázal zakladať protiútoky (pokial viem protiutok je zakladom takejto hry), čo by podla tvojej zvlaštnej logiky znamenalo tiez fakt, ze ti profici a vyspele muzstvo takto nedodrzalo pokyny trenera a za zapas nevyprodukovali jedinu kontru, pretoze mali naordinovanu slabu intenzitu v akceleracii v osobnych subojoch, treningove nasadenie v pressingu, vyslovene zakazanu aktivitu pri kombinačnej výpomoci , nekoncentrovanosť pocas dobrych 80 minut zapasu, len aby sa venovali naordinovanej defenzivnej taktike a nereagovali na superove trojnasobne nasadenie bojovnostou.. Ved aj slepí vidí, ze taktika nech je akakoľvek, nezmôže nič ak zápas odkráčaš, dostaneš dva fiky a mávneš rukou že veď je to Rím a už dalši gol nedaju.
A nato všetko mám pre teba zásadnu otázku:
Ak by Barça aspoň na 90% dodržala taktiku, ak by si na 90% hráči plnili úlohy vyplyvajúce z rozostavenia a inštrukcie od Valverdeho - vypadla by s Rímom?

Nasadenie, intenzita a psychická koncentrácia sú niťou akejkoľvek taktiky. Ak by Barça minulu stredu hrala presne s takou istou nechuťou, podcenenim súpera, a falošnou istotou, ze tento Rím to proste nemôže dať, a hrala by vysunuta vyssie, alebo 4 3 3, tak nás spečú na kontry.

18.04.2018, 16:02
kony NON

Nemůžeš to takhle převracet. Ta strategie, která byla stanovená dala soupeři možnost vyhrát, ano najdem i další faktory, které se museli stát. aby bylo skore takové jaké bylo, ale koncept dostávání se do útoku neexistoval a Valverde neuměl reagovat. Takže, abych to co převracíš zkusil dostat do reality Valverde neřekl nehrejte kontry, řekl hrejte kontry způsobem, na který jsme venku zvyklí posouvejte se s míčem a stanovil počet hráčů, který zůstává vždy na úrovni nebo za míčem. Bohužel toto ve fazi, kdy přišel pressing na takové urovni nemůže fungovat a ty musíš zvolit jiny způsob jak se přes to dostat rozvolnit ty dva bloky a stáhnout hráče do menšího prostoru, aby se z toho vynahrávali. Ano pak ti naši profesoři, když jich je na menším území dost (čímž ale otevřou případně druhou stranu po ztrátě míče) dokáži pressing překonat. Valverde však právě ze strachu z branek, tenhle krok neudělal a nesmyslně držel i v útočné fázi šířku a pozičnost, kterou navrhl. Kdybys to chtěl zase překroutit, řekl bys že některým defacto zakázal nabíhat nebo se zapojovat do kombinací, ale tak to není všichni víme proč zvolil, ten koncept, se kterym se hrálo bohužel to nevyšlo (nebo bohudík osobně bych se za postup při stavu 0:2 styděl) . Jinak nepopírám mohli třeba někteří přidat v osobních soubojích, asi jo dycky jde hrát s větší intenzitou. Třeba když to srovnám s Paříží loni tam to všichni odchodili, tady až takový pocit určitě nemám tyto zápasy by se neměly srovnávat. Jinak třeba Messi byl v zápase ztracený dokonce se i jednu dobu vracel pomáhat do obrany (asi se cítil frustrovaný, že nemá vůbec míč). Nevím jak často tohle vidíš, že jde bránit do vápna... Musíš si uvědomit co v těch zápasech trenér může a nemůže. Nikomu neřekl že má běhat pomalu nebo vypouštět souboje. A popravdě to o čem sníš ty, že Barcelona odbrání zápas a hráči budou jezdit po zadku, aby blokovali střely soupeře apod. si osobně myslím nebude v Barceloně fungovat a neni to zaležitost disciplíny, tenhle tým vždy bude muset hrát dopředu pokud bude chtít uspět. Je třeba chtít v LM vyhrávat jak doma tak venku i za cenu toho rizika. Já přežiju porážku když budem tlačit cely zapas a třeba tam soupeři nějaký banan spadne z breaku, budu mít dobrý pocit z výkonu a to mě utěší. Tato strategie vyvolala to, že lidé, kteří nemají moc povědomí hodí většinu prohry na hráče i přesto, že většina z nich se snažila hrát na hraně... Tohle si nezaslouží, je třeba označit hlavního viníka, ten se dokonce přiznal sám. Prohra bolí tenhle zápas se prostě trenérovi nepovedl, netřeba ho za to odepisovat, ale je třeba se poučit a příště hrát jinak. Klidně at hráči hrají i s lepší intenzitou to ti neberu, ale hlavně at hrají dopředu a ať využívají ty skvělé hráče v útoku.

18.04.2018, 19:17
NON kony

Netušim, aky zapas si pozeral ty, a mohol by si si ho pozriet ešte raz. Zjavne si si nastudoval asi nejaku chytrácku gaučovointernetovu analýzu nejakých vševedkov od PC.Ale jasne vidim, ze to násilne tlačíš do polohy: Valverde nariadil + chalani sa toho držali=prehra po zlom taktickom výkone.
Blbosť, ale sám seba klameš. Neviem, či ovládas španielčinu, ale sú videa, kde jasne vidiet, že Pique preberal info od Valveho, aby sa tlačili vyššie a skúsili rýchlejší prechod, ale ak si dával pozor, Rim hral prevažnú čast zapasu, ci uz s loptou alebo bez 3-2-5, kedy po stratach lopty, resp. tzv.mrtvych loptach v priestore javili dvojnasobne vyssiu aktivitu, neustale precislovanie nasich s loptou agresivnym dostupovanim a priestorovo-pohybovym manevrovanim znemožnovali uz tak pomalú rozohrávku (cirkulácia lopty pri prihrávkach hovorila od začiatku do konca za všetko) a to nevymanévruješ taktikou, rozostavením, pretože všade si neskoro a keďže si podcenil súpera a krmís sa rozpravkami že toto Rim nevydrzi dlho, nejak ten jeden golik uprdíme atď.. v Parisi sme si v zapase vypracovali aj dve tutovky, PSG je navyse o dost kvalitnejsie mužstvo po indivindi stránke, co Rim sa neda zrovnať a aj tak sa prehraval jeden suboj za druhym... Nie priateľu, ja budem prvý tlieskať tejto generácii hrácov za úspechy, ale jeden fakt neneguje druhý, a chlapci svojím prístupom k tomuto zápasu spáchali harakiri, pretože nik od nich nechcel odbránit to po zadku, ale aby sa pokúsili spraviť to, v čom sú najsilnejši poctivo a zobrali tento zápas vážne a nie ako uz vopred postupový.
Kazdy trener berie prehru hlavne na seba, ci si uz pocul o nejakom co to hodil na hráčov? Kto pochybuje o tom, ze keby sa k tomuto zápasu pristúpilo so všetkou váznostou, Barça by postúpila bez najmenšich problémov?

18.04.2018, 22:08
kony NON

Jak říkám nesrovnávat s Paříží, jediná paralela je tam v pressingu a tím, že ani Lucho moc nevěděl co změnit, aby ho překonal ještě když způsob naší rozehrávky tehdy všichni znali. Ale ten zápas s PSG šel jasně za hráčema pořád šlo vidět že je trenér tlačil k útočení a osobně jsem trenéra po tomto zápase velmi bránil, protože to byl zápas, kdy by tvůj podobný blog dával smysl. Jinak ja moc analyzu nestudoval analyzy dělám sám, určitě se někdy zastav na stream každý čtvrtek u nás na kanálu vedu Barca stream, kde řeším každý zápas, který proběhl ale i každý, který proběhne. Budu rád, když příjde třeba někdo kdo má jiné názory. Ale vidíš sám jsi pojmenoval taktický problém a děláš z něj problém individuální bavíš se o přečíslování, způsobené tím že hráči Říma se do prostor dostávali ve větším počtu - my jsme měli dvě možnosti držet pozičnost nebo dělat v tu chvíli to samé pomoct si v tom prostoru s více lidma, abychom tomu čelili - tak jak píšu výše ale Valverde nechtěl roztrhat linie a držet šířku často i na sílu. Řím tohle očividně neřešil když napadal v 5 lidech čímž riskoval ztrátu celého středu hřiště, Valverde se podobné varianty bál. Chápu co chceš říct, že ti hráči když viděli že je tam přesila, měli se sami o sobě hecnout a jít tam navzdory tomu, že poruší své poziční povinnosti, takhle se dá řešit jedna konkretní situace v zápase bud ten hráč bude v té jedné situaci hrdina že to doplnil a pomohl týmu rozehrát nebo to neklapne a pak bude chybět na svém postu a bude odsuzován. Ale řešíme 90 minut a nastavení a v tomhle časovém úseku je to trenér, který zvolí univerzálně jak se v těch situacích chovat. A nechci vést sáhodlouhé diskuze. Ty sám už píšeš vlastně z taktického hlediska a pořád mluvíš o individuálních slabých výkonech, musíš si to ujasnit, z mého pohledu si mi dal za pravdu bavíš se o taktickych pokynech a taktickém rozestavení u hráčů Říma... Nevím jak to bylo se souboji, kdo vyhrál kolik procent, ale nepřišlo mi že bychom propadali osobně hlavní příčinu vidím v tom, že se Římu podařilo nás dycky donutit k nákopu - to že tam pak Messi nebo Suarez prohrál hlavu - což asi řešíš ty vůbec nevidím jako klíčový fakt, naše hra je založená na kombinaci, když se začne nakopávat nikdy z toho není nic dobrého. Skutečně to bylo jak píšeš více neschopnost reagovat na soupeřův pressing a agresivní rozestavení bylo naprosto klíčové. Když se bavíme o rozestavení a tak v tomhle fuk jestli hraješ 4:3:3 nebo 4:4:2 jde o variabilitu a rozdíl mezi volnou a organizovanou formací. Valverde preferuje strikně organizovanou formaci, která drží podle herní činnost 2-4 tvary. Při volné formaci se můžou hráči zhlukovat stahovat k sobě a rozpojovat. Je to idealní nástroj ke kombinační překonání pressingu. Třeba Guardiola kombinoval kdysi obojí zároveň měl druhý nástroj, když bylo opravdu zle balon se lehce nakopl ne až do prostorů, kde byl hroták, ale zkrátka tam kde se pohybovalo hodně Barcelonských a přišel rychlý repressing a získání míče zpět ve výhodnější pozici, ovšem i to často znamenalo roztrhání formace, která se stabilizovala, zase po získání. Toto jsou nástroje, kterýma tehdy ten tým disponoval a které trenér zavadí, právě kvůli takovým utkáním. Nic z toho Valverde nepoužil . Je hezké že píšeš že řekl Piquemu at hraje výš, ale trenér nemůže řešit následek- to že se hraje nízko, má řešit příčinu a ta byla většinou poziční...(sám se živím jako trenér, takže vím že dycky se řeší příčina) Celkově mě to nedávalo smysl často se řešilo udržení šířky, která se potom stejně často následkem tlaku uplně ztratila a najdnou stál Semedo skoro u pětky a za ním se vynořil někdo o kom pak ani nevěděl.. Těch taktických nedorazů bylo skutečně moc sám jsi nechtěně některé pojmenoval. Klidně ještě napiš další taktické věci a napiš, kteří hráči je měli nasvědomí nebo jmenuj konkrétní souboje, které jsme prohráli. Já už s diskuzí končím za mě jasně hlavně Valverdeho zápas.

18.04.2018, 23:42
NON kony

Tak už chápem prečo to tak znásilnuješ taktikou, ako tréner naš aoutomatizmus všetko riešit taktikou. Navyše ako trener okresneho preporu sa mi snažiš nahovoriť, že Valve je také Tupelo,že nechal fixnym organizovanym rozostavenim 4 4 2,že spálil mužstvo aj ked uz aj trener okresneho preboru vie co je najlepsie na vysoky presing supera?A robil tak 80% casu. Takticke analyzy sledujem hlavne zo šp.zdrojov -EUMD, Maldonada, Bigotevlog, alebo Menottiho-pokial sa k niecomu odborne vyjadri.
Rimsku taktiku 3 2 5 som nespomenul len ako dovod nasich tazkosti , ale fakt, ze aj napriek tomu sme nezaložili jediny protiutok, čo bolo sposobene jedine laxnosťou, nedórazom a psychickou letargiou. Mozes mat voľne dynamicke rozostavenie, a v sekvenciach zapasu uvolnovat vlastne formácie - ale keď sa rychlostne nedostavis z bodu A do bodu B v 90% pripadoch aspon pribliznou rychlostou super-prehras. Ak nedas v 90% zapasu doraz a intenzitu aspon približnu súperovi-prehraš. Ak sa v 90% nekoncentruješ v klucovych momentoch zápasu aspon približne ako super-prehraš. Prístup hráčov je nástrojom k taktike, a ja sa ta pýtam.
Ak by Barça pristúpila k tomuto zápasu so všetkou vážnosťou, alebo aspoň zareagovala poctivym prístupom k situácii - vypadla by?
Odpovedz mi iba ANO ci NIE.
NIE FILOZOFICKYM TRAKTATOM O TAKTIKACH POMALY RINNUSA MICHELSA.

19.04.2018, 07:13

Zdravim , poprve v diskusi , poprve prihlasen.....neboli vyprovokoval me k reakci nejenom clanek , ale i tvoje reakce nanesouhlas..... Mám dvě připomínky nebo možná víc , ještě se uvidí.....:-) za prvé s článkem vůbec nesouhlasím...... ne snad že bych si myslel že je procentuelní vina více na trenérovi než na hráčích. Myslím že by se neměla dělat jistá rovnice na kolik procent je vina na kom , ale spíše si uvědomit že stejně jako my fandové tak i hráči sami hrají za barcu proto , že se jim líbí hra , baví je práce , tzn milují atraktivní útočný fotbal , bavení svých fandů a podle toho i už dlouhá léta probíhají i nábory hráču do barcy a školení v akademii. Myslím že s Valverdem přišla do Barcy kosa na kámen , která ne že by nebyla potřeba , ale praktikována necitlivě vůči fandům , ale bohužel i vůči hráčům. Proč si myslíte že jsou hráči v Barce jiní než jejich fandové? Podle mě je Bara tak speciální medium , že každý rozumí co je Barca , Barca je krása.......proto jí fandí po světě tolik stejně smíšlejících lidí , nevím jestli bychom našli manšaft , který měl ve svém středu tolik kouzelníků s míčem , tolik nejlpších ve své době , fotbalistů na světě......a stále má. Barca je pro fanoušky jako ženská.....zdroj potěšení a provokace v tom nejlepším slova smyslu. Ale i pro hráče , dle mého. Takže k podstatě věci. Pokud naordinujete takovým hráčům těžkej destruktivní fotbal , párkrát to dají , nemyslím si že v lize mistrů a nemyslím že v situaci kde jsou si jisti že po prvním výsledku toho soupeře prostě zničí.Takže dle mého první a největší a nejdůležitější chyba byla na straně Valverdeho , který se prostě posral ......a není se co divit , podotýkám, a hráče prostě postavil do hnusný situace , ti to zkousli , ale nehráli rádi. Pak přišli goly a všechno spadlo.....Takže chyba trenéra je neoddiskutovaltená a podle mě i vyvolal chybu na straně hráčů. Takže ano , pochybyli obě strany , nicméně zde to vyvolal trenér. A jedna připomínka..Římu už přece o nic nešlo , nejlepší možný scenář pro jakoukoliv riskantní akci. A uplně jste oba vypustili duležitý fakt. Když bránís , je cca 75procent času tlak na obranu , odpočinek nulový , fyzicky náročné a hlavně nezvyk pro naší obranu , my prostě držíme míč a tím pádem bráníme.Při rozestavení Říma jsme prostě tuhle možnost nedostali. Tak snad jsem to napsal v pohosmileyčuste.

19.04.2018, 09:47
NON kingmarek92

Ahoj.Barçe fandim od 1992, po zapase s Kaiserslauternom, omámil parádny fotbalček za Cruyffa, doma sme ich porazili 2:0 a vonku nas drvili 3:0, vtedy sme ale dokazali pozbierat sily a neskutocnou hlavicou nas Bakero dostal ďalej a vyhrali sme prvú LM v tej sezone.
Nikdy by som nefandil kvoli uspechom, mám rad kvalitný fotbalček.
Ty si predpokladam mlady fanda, nezažil si asi tie obdobia temna 5 rokov nie len bez titulu ale s absurdnym futbalom, pri ktorom by ti aj ValveBarça pripadala ako Brazilia 2002...
Romantizmus je krásny a vznešený, ale títo hráči nie sú fandovia ako my. Su hlavne profici, ktori maju prirodzene vazby na klub, ale odovzdat klubu v klucovych zapasoch sezony aspoň 80% nie je základ, ale osobne minimum. Poberáš milióny, vyyživaš glory status klubu a k tomu všetkemu ak sa necítiš v zapase komfortne alebo pohodlne, trucuješ,alebo od...š zápas?
Ani jeden by za Barçu nehral ak by mu neplatili to čo dostávajú. A neargumentuj tym, ze ved inde by im dali viac-PSG, CINA atd . Maju platy umerne prestizi klubu a benefitov s tym spojene.
Mne sa tiez nepáči Valveho štyl ale tvrdim ze typologicky musel zvolit defenzivnejsie ponatie hry kvoli supiske, muzstvo po kreativnej stranke trpi Xaviniestovskym syndromom v zálohe, ich TOP kvalita mužstvu proste chýba, nedá sa nahradit zo sezony na sezónu.
Valve skriesil Rakitiča, Jordiho, Umtiti az do rimskeho vykonu skvely, Iniesta je pod nim sviežejší, Leo mi príde motivovanejší.

K tomu 75% casu a bráneniu;
Urcite nebol zámer tolko casu bránit, vedelo sa vsak ze Rim vyletí. Lenze Rim nam nedovolil ani pričuchnut k nasmu fotbalu, ale nie taktikou, ale faktom ze absolutne vo vsetkych faktoroch boli RYCHLEJSI - agresivita, doraz, koncentracia, psychika.
A to nezmenis otocnejsim rozostavenim, alebo zmenou taktiky, pretoze jedine co sa stane, ze preskupis osoby , ktore budu mat taky isty pristup k zapasu s myslienkami typu - toto Rim nemoze dat, akeho supera budeme mat v semifinale, mne sa nehra komfortne ked musime takto branit... Barça proste a jednoducho prisla na tento zapas s vôlou amaterov.

19.04.2018, 13:11

Beru to jako poklonu , je mi 47 letsmiley, pamatuju hodně a vždycky si pamatuju že Barca jsou víc než profíci , jsou to vynikajícně placené děti , které se mazlí s míčem . Myslím že v tomhle je opravdu Barca jiná , možná se ti to nelíbí , ale profících o kterých mluvíš ty jsme vždycky slyšeli a buď nepřišli nebo odešli za krátko . Ber to tak že v Barce jsou kápo lidi kteří opravdu jsou víc než ti profíci o kterých mluvíš ty. Ano jsou tam i normalně vydělávající lidi , ale vše se točí okolo Messiho , Iniesty , Piqeho , Xaviho , Ronaldinha.....nikdy nepřišel nikdo kdo by změnil tohle myšlení........nebo odešel...viz Ibra... Naši kluci prostě i když jsou královsky placeni , jsou stále normální ........a chtějí si hrát...proto je Barca vyjímečná. Podle mě logicky chtějí ve vedení naučit Barcu bránit. OK , tak změňte filozofii tohoto života. Myslím si že je to složitější prostě a nejde všechno a hned.........a jak vidíš okolo sebe , ani ti lidé to nechtějí. Já bych strašně rád kdyby Barca dostávala méně golů , což potřebuje ,Valverdemu držím palce , obávám se , že tobeze ztrát nepůjde... :-(

19.04.2018, 16:59
kony NON

Jak jsem říkal nebudu se už vyjadřovat jen dodám, že trénuju tenis, takže skutečně, už víš, kde je zakopaný pes. Jinak gratuluji jsi vítěz diskuze, pač ja už skončil.Měj se

19.04.2018, 10:09
NON kony

Vela slohovych prispevkov a ani jedna priama odpoved na otazku.
Ale asi preto, že obaja tušime aka by bola.
Apropo, víťazstvo ti rád prenechám.
Ja som len rád ak sa o veciach hovori jasne.

19.04.2018, 11:01
kony NON

Jak chceš klidně ti odpovím věřím že jsme mohli postoupit i se stejnou taktikou a stejným nasazením pokud by se věci odehráli jen trošku jinak třeba, kdyby Ter stegen chytl ten první gol, který letěl do branky rychlostí sprintujícího dítěte, vím že to byla obtížná situace a byl opařený, takže to nedopadlo, ale jen tohle kdyby se nestalo i se stejnym nasazením a špatnou taktikou bychom postoupili. Kdyby měli hráči větší nasazení tak bychom tak stejně mohli vypadnout, kvůli taktice nebo by se něco stalo jinak a nevypadli bychom v tomhle světě kdyby jsou aktivní obě varianty i Ano i Ne. Snad jsem ti na tvé domnělé kdyby odpověděl. Jistě kdyby se tam hráči urvali a další den nemohli chodit, šance na postup by byly větší, to je jasné, přesto by to při špatně zvolené taktice nemuselo stačit, to je podle mě jasné také. Nevím už jak bych ti to slušně vysvětlil představ si že team je orchestr a trenér skladatel, který píše skladbu, co ti muzikanti hrají (leo nebo andres by byl v tom schématu dirigent), je třeba si uvědomit, že ani sebelepší výkon toho muzikanta nezmění fakt, že ta skladba porušuje zákony melodie a harmonie - toto je prostě fakt, prostě ti to nebude spolu ladit.

19.04.2018, 11:53
NON kony

Asi máš v hlave kompletny manuál na defenzívne reakcie, akoby sa ti nechcelo myslieť sám za seba.
Použivaš nezmyselne analógie, ktora sa aj pri povrchnom preskumani rozpadnú na prach.
Tuto koncepciu so zlym skladatelom Valverdem, ktory zložil nemelodicku a neharmonicku skladbu nedokážeš vložit do kontextu rímskeho zápasu inak, ako vyfabulovanými domnienkami o elementarnej neschopnosti Valverdeho. Ale to nie je dôkaz, fakty hovoria o niečom inom, mužstvo pôsobi kompaktnejšie, dokázalo sa mierne pretransformovat na pragmiteckejšie a defenzívne vyrovnanejšie mužstvo a má neskutočné vysledky. Skladby ktore s Barçou sklada nie su Mozartove sonáty, ale majú ťah na bránku, kompozíciu šitú na charakter mužstva, ktoré dostal, nehrá najpôvabnejší futbal, ale ešte ani neskončil sezónu.
Analógie s orchestrom pôsobia naoko skvele, vlastne ako všetky tvoje slušne prispevky, ale čo maju s futbalom spolocne?
Superia proti sebe vzajomne dva orchestre v jednom koncerte aby si rozoznal koho melodia zvitazi, alebo je menej melodicka a harmonická?
A ak muzikant proste po tolkych odohranych skladbach uz nema chut na dôsledne dodržiavanie kompozitury, vypadava z rytmu, alebo uz nechce hrat prve husle a v skladbe to cítiť, tiez je to o neharmonickej piesni?

FC BARCELONA BY S AS RIM PO PRVOM VÝSLEDKU 4:1 NIKDY NEVYPADLA INYM SPÔSOBOM, AKO TÝM, ŽE HRÁČI PODCENILI NEHORÁZNYM SPÔSOBOM SÚPERA. HISTÓRIA, FAKTY ZO ZÁPASU, KAŽDY JEDEN VSIETENY GÓL A REAKCIE MUŽSTVA PO GÓLOCH SU JASNÝM SIGNÁLOM, ŽE TOMU NEMOHLO BYŤ INAK.
A hanba z toho sa zapila taktikou a Valverdem, ako predtym Luchom, Tatom, Rourom, alebo Mathiem, Gomesom atď...
Žuvačka je stále viac bez chuti.

19.04.2018, 15:09

Dôvodom Barcelonskej prehry v Ríme je 1. Taktika. 2. Nasadenie (srdce). 3. Agresivita.
Barca bola zaskočená agresivitou rímskych vlkov, v porovnaní s ktorými barcelončania pôsobili ako zombíci. Tréner mal flexibilne zareagovať zmenou taktiky. Pár rokov dozadu bol silnou stránkou Barcy práve pressing. Pamätáte si ešte finále LM proti Manchestru? Ferguson vtedy povedal, že tak kvalitnému mužstvu ešte nečelil.
Mužstvo ako Barca by malo mať agresívny presing vo svojom taktickom registri. Keby barcelonskí zombíci ožili a začali by hrať rovnako agresívne ako vlci, tak až potom by sa ukázali kvality jednotlivých mužstiev. Lenže nebol tam nikto, kto by to nakopol.
Podiel zodpovednosti na prehre v Ríme: Tréner 70%, hráči 30%.

18.04.2018, 13:58

Za sebe mohu říct, že se pod článek klidně podepíšu. Souhlasím se vším,co tam bylo napsáno. Barcu sleduji již nějaký pátek a je to pro mě srdcova záležitost, ale tento zápas ve mě zanechal pachuť bolesti...naší filozofií bylo odjakživa útočit a bránit se útokem...má to být prostě DNA všech hráčů...

18.04.2018, 20:09

"Výsledok sklamal, ale spôsob ako sme prehrali mi roztrhal srdce na kusy, cítil som a vlastne stále cítim zvláštny typ zrady." ... až po tuhle větu souhlasím s každým slovem. A i když připouštím že i hráči nesou na výsledku svůj díl viny, se zbytkem článku nesouhlasím.
Nemůžu se totiž ubránit dojmu, že kdybysme přijeli do Říma útočit, s Dembelem v základu a na 5 ofenzivních hráčů, k tomuhle pr*seru s podprůměrným týmem by nedošlo....

..a pak bych souhlasil ještě s tím koncem :) ...odsud: " budem nesmierne rád, ak to spusti očistnú búrku v mužstve a prestane sa predstierať pohodičková atmosféra na základe dlhoročných zásluh. My sme fanúšikovia klubu, nie úspechov hráčov."

18.04.2018, 22:11
NON Pingu

Áno, dojmov a pocitov mòžeš mat hneď niekolko naraz, ale vidieť to čo sa skutočne stalo je ťažšie. Priznat si, že Barça neprofesionalnym spôsobom podcenila súpera až do takej miery, že tento zapas jednoducho nezobrala vážne a nedokázala sa po celý zápas intenzitou Rimu ani priblížiť je bolestive. Priznat si, ze Rim nás zožral agresivitou, sústredenosťou, odvahou, že celá sila Rimu ťažila z našej prispalej psychickej neprítomnosti je kruté..Môžeš postaviť tu najofenzivnejšiu zostavu, ak bude súper o 2 stupne rýchlejsi, ambicioznejsi, psychicky nastimulovanejši a fyzicky dóraznejší, taktika zostane len taktikou - suborom a koncepciou teoretických schém.

18.04.2018, 23:16

Řekl bych, že tento článek je trošku přehnaný. Souhlasím, že tato prohra je jedna z nejhorších za poslední roky, ale házet vše na trenéra je blbost. Trenér určí taktiku, ale vždy to je o tom, jak k ní hráči přistoupí. Pokud to odchodí a odfláknout, tak nepomůže nic. Podle mě byla hlavní chyba podcenění ze strany hráčů. Po domácím vítězství už to všichni brali jako formalitu a šli na hřiště s tím to nějak odehrát a ušetřit co nejvíce sil. Pokud by k zápasu přistupovali zodpovědněji, takto takto neskončilo. A jsem si jistý, že kdyby byl první zápas třeba jen 2:0 a nastoupili by jsme se stejnou taktikou, tak postoupíme. Věděli by, že jeden gól už může vše změnit a přistoupili by k tomu jinak i se stejnou taktikou. Chyba byla, že vyhráli o hodně a brali to jako hotovou věc. Kdo hrál kdy fotbal ví, že když se začátek podcení, tak pak se později dostat zpět do zápasu už je hodně složité, není se jen tak jak nakopnout a AS prostě narostly křídla.

19.04.2018, 08:01
NON larnel

Áno je prehnany.
Ale naozaj zomna hovori horkosť prehry, aku som nezažil, a to sledujem Barçu od 92' roku.. Videl som rôzne prehry za ktore skutočne mohla zle naordinovana taktika, ale úplne na rovinu, môže jeden z dvoch najväčšich klubov sveta vypadnúť po prvom výsledku 4:1 doma s mierne nadpriemernym europskym klubom (pri všetkej úcte k AS) kvôli zlej taktike? Alibisticke zavádzanie a zmietnutie pod taktický koberček v štyle to nie ja - to taktika. Mužstvo ktoré prakticky v celej sezóne takmer neinkasuje gol, ho "nahodne a kvoli taktike " dostane v 7 minute?! Prvý a druhy gol - absolutne vypustenie a nekoncentrovanost spojena reťazovkou podcenenia situacii, Umtiti pri prvom góle a aj druhom gole (pozri si ich ešte raz, je to až neuveritelne ako aj pri tej jedenastke Piqueho absolutne nedohraval situaciu a pritom tam okamih keď bol k lopte dokonca blizsie ako Dzeko s Piquem a nezareagoval) akoby hral prvy krát stopérsky post. Co ma osobna benevolencia spolocne apoločne s taktikou?

19.04.2018, 09:46

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat