Postup Barcelony v Lize mistrů přinesl obrovskou úlevu - zejména Xavimu

Postup Barcelony v Lize mistrů přinesl obrovskou úlevu - zejména Xavimu Foto: X @FCBarcelona

"Už zase," jako by si pro sebe mumlal Xavi a neklidně přešlapoval ve své technické zóně s očima upřenýma na nohy. Jeho bezprostřední reakce vystihovala náladu mnoha lidí na hřišti, když se Porto v prvním poločase ujalo vedení.

Řeč těla manažera Barcelony se však rychle změnila.

Podíval se na své hráče - někteří ho již sledovali, jiní se stále ještě vyrovnávali s vlastním zklamáním - a začal křičet a tleskat, čímž povzbuzoval své svěřence k rychlé reakci.

O dvě minuty později se Joao Cancelo divoce radoval z vyrovnávacího gólu, oči měl doširoka roztažené v osvobozujícím pohledu plném vášně a nahromaděné frustrace. Ano, Barca vyrovnala, ale nejdůležitější bylo, že dokázala zareagovat hned po inkasované brance. Konečně.

Ve druhém poločase Cancelo opět rozhodujícím způsobem pomohl k vítěznému gólu Joao Felixovi, jehož oslavy odrážely jeho vlastní vztek, že už dva měsíce nevstřelil žádný klubový gól, a jeho pěkné zakončení přišlo poté, co v úterý nevyužil několik šancí.

On a Barca si oddechli, protože jejich vítězství 2-1 - výsledek, který umožní Barceloně vrátit se do vyřazovací fáze Ligy mistrů poprvé od roku 2021 - přinesl tolik potřebnou úlevu v těžké době pro klub.

Xaviho tým začal sezonu dobře, ale prohra 2:1 s Realem Madrid v El Clasicu minulý měsíc byla ránou. Od té doby následovala už jen jedna porážka - 1:0 venku proti Šachtaru Doněck - ale ani vítězství v Realu Sociedad a doma proti Alavésu nezabránila kritikům, aby toto nedávné období označili za nejhorší v Xaviho éře, co se týče výkonů.

Reprezentační přestávka mohla poskytnout trochu oddechu nebo šanci na restart, ale místo toho přinesla další ránu v podobě Gaviho zranění předního zkříženého vazu, které utrpěl při zápase za španělský národní tým.

Kritika z obzvláště bouřlivého prostředí kolem Barcy, ať už v médiích, nebo od mnoha dalších komentátorů z okolí klubu, tým tvrdě zasáhla a hráčům chybělo sebevědomí.

Xavi měl u fanoušků vždy velký kredit, jak by se od klubové legendy dalo očekávat, ale poslední špatné výsledky doprovázené špatnou hrou vedly k tomu, že se proti němu ozvaly první kritické hlasy. Poprvé od jeho nástupu do funkce v listopadu 2021 byla zpochybněna jeho pozice i pozice jeho trenérského štábu.

Prezident Barcy Joan Laporta a sportovní ředitel Deco mu vyjádřili veřejnou podporu, ale zároveň byla před zápasem s Portem zveřejněna fotografie, na níž Laporta pózuje s manažerem rezervního týmu Barcy Rafaelem Marquezem. Zdálo se to příznačné, jako by klub vyvíjel na Xaviho nátlak.

Není žádným tajemstvím, že Laporta má Marqueze - dalšího bývalého hráče Barcy, který za klub nastoupil v 285 zápasech - jako trenéra velmi rád. Když se v Barceloně nedařilo, proslýchalo se, že pokud by byl Xavi vyhozen, Laporta by na jeho místo vybral právě Marqueze.

"Fotografie je znamením, že jsme jednotní," řekl trenér Barcy na pondělní tiskové konferenci. "Neexistuje žádná další interpretace. Je to pocit normálnosti. On (Laporta) chodí dolů k ženskému týmu, k rezervnímu týmu, k nám... žádný problém."

V úterý, když rozhodčí foukl do píšťalky při závěrečném hvizdu, část napětí zmizela. Xaviho tvář se rozzářila úsměvem. Otočil se k lavičce a hledal svého bratra a asistenta trenéra Oscara Hernandeze. A pak se samozřejmě podíval po obou Joaech - Felixovi a Cancelovi.

Frenkie de Jong se na hřišti svalil na kolena. Ostatní hráči se objímali a velmi dobře si uvědomovali význam tohoto vítězství. Při všem tom vnějším povyku se tým potřeboval znovu uklidnit před náročnou sérií zápasů, v níž ho v neděli čeká Atletico Madrid a o týden později se utká s Gironou, která je aktuálně na 2. místě tabulky.

Xavi se po zápase tvářil spíše vážně než radostně.

"Tento postup do vyřazovací fáze je velmi důležitý," řekl. "Je důležitý nejen pro mě, ale i pro klub. Tým se dvakrát dostal jen do Evropské ligy. Dodává to klid a sebevědomí a posiluje morálku."

Barca se v osmifinále Ligy mistrů naposledy představila v roce 2021 a od roku 2015, kdy získala svůj poslední titul, utrpěla bolestivé porážky ve vyřazovacích bojích od Říma, Liverpoolu, Bayernu Mnichov a Paris Saint-Germain.

Prohry s Eintrachtem Frankfurt v Evropské lize v sezóně 2021-22 a s Manchesterem United v té minulé byly dalšími ranami pro tým, který se už tak potýká s úpadkem na největší evropské scéně. Tři trofeje Ligy mistrů získané v letech 2009-2015 jsou už jen vzpomínkou na zlaté časy, které se nyní zdají být tak vzdálené.

Proto bylo úterní vítězství tak zásadní. Postup do vyřazovací fáze nyní trochu zmírní tlak kolem týmu. Přinese také určitou úlevu jejich postiženým financím.

Ale hlavně pomůže klubu získat zpět trochu sebevědomí. Barca si konečně může říct, že se vrátila na místo, které nikdy neměla opustit. A to byla jedna z Xaviho největších priorit.


Zdroje: https://theathletic.com/



Diskuze

Titul po třech letech, postup v LM po třech letech...necháme se překvapit, co bude dál.

29.11.2023, 17:23

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. Girona FC 71
3. FC Barcelona 70
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat