Xavi apeluje na „stabilitu a čas“ uprostřed pokračující finanční krize

Xavi apeluje na „stabilitu a čas“ uprostřed pokračující finanční krize Foto: X @FCBarcelona

Trenér Barcelony Xavi požádal o „stabilitu a čas“ v době, kdy se klub snaží vyřešit přetrvávající finanční problémy.

Klub La Ligy se již několik sezón potýká s finančními problémy a byl nucen aktivovat „finanční páky“ - včetně prodeje klubového majetku - aby se udržel nad vodou. Deník The Athletic již dříve informoval, že Barcelona dluží více než 1 miliardu eur.

Xavi, který zůstane hlavním trenérem Barcelony i v příští sezoně poté, co zvrátil své rozhodnutí odejít, fanouškům klubu řekl, že ačkoli už nemají takovou finanční sílu jako kdysi, stále mají v plánu konkurovat v tomto přechodném období.

Před čtvrtečním předposledním zápasem Barcelony proti Almerii 44letý kouč řekl: „Fanoušci musí pochopit, že situace je velmi komplikovaná, pokud jde o ekonomickou soutěž. Nemá to nic společného s tím, co jsme měli před 25 lety, kdy trenér přišel a řekl: 'Chci toho, toho a toho'. Takhle už to dnes nefunguje."

„Chápu to a tak se tomu budeme přizpůsobovat. To ale neznamená, že nebudeme bojovat. Potřebujeme stabilitu a čas. Jsou tu dobré věci, o které můžeme usilovat."

„Situace, ve které se nacházíme, je taková, jaká je, pokud jde o výsledky. Loni jsme byli produktivní, aniž bychom hráli fotbal, který bychom chtěli hrát, a letos jsme hráli lépe, ale s horšími výsledky."

„Žijeme situací, že klub má na ekonomické úrovni konkurovat. Potřebujeme konkurovat lépe. Sezona nám utekla kvůli detailům.“

Xavi v lednu oznámil, že na konci sezóny odejde z funkce, a následně popřel návrhy, že by se nechal přesvědčit, aby zůstal.

Jeho oznámení předcházelo 13 zápasům bez porážky ve všech soutěžích, které pomohly Barceloně postoupit do čtvrtfinále Ligy mistrů a dostat se na druhé místo v La Lize za mistrovský Real Madrid. V dubnu oznámil, že zůstane hlavním trenérem až do roku 2025, což zdůvodnil „nedokončeným projektem“.

Na otázku, jaké jsou jeho ambice pro příští sezónu, Xavi odpověděl: „Vysvětlíme si to, až budeme mít obrázek o týmu. Nejprve budeme muset plánovat a posilovat."

„Teď není naším cílem o tom přemýšlet, jde o to, abychom zítra (16. 5. pozn.) zahráli a splnili minimální požadavky: skončit druzí.

„Cílem je změna, začlenění nových členů a zlepšení. Věci, které jsme nedělali dobře, musíme zlepšit.“

Barcelona zakončí sezonu v neděli doma proti Rayo Vallecano.


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

Konečně jsem se dozvěděl, že začlenění nových hráčů do týmu a zlepšení se v FCB říká PROJEKT.

17.05.2024, 05:56

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Athletic Club 0
2. Club Atlético de Madrid 0
3. CA Osasuna 0
4. Deportivo Alavés 0
5. CD Leganés 0
6. RCD Espanyol de Barcelona 0
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

Zobrazit celou tabulku

 

Chat